pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Cukinija virtuvėje: lengvi ir gardūs receptai

Cukinija – tai universali ir lengvai auginama daržovė, kuri pasižymi švelniu skoniu ir didele maistine verte. Dėl savo neutralaus skonio, cukinija puikiai dera su įvairiais ingredientais, todėl ją galima naudoti tiek sūriems, tiek saldiems patiekalams gaminti. Šiame straipsnyje pateiksime 10 skanių ir įvairių receptų su cukinija, kurie tikrai praturtins jūsų virtuvės patirtį.

Cukinijos nauda sveikatai

Prieš pereinant prie receptų, verta paminėti keletą svarbių cukinijos privalumų. Cukinijos yra puikus vitaminų (ypač vitamino C ir B grupės vitaminų), mineralų (kalio, mangano) ir antioksidantų šaltinis. Jos taip pat turi daug skaidulų, kurios gerina virškinimą ir padeda palaikyti sveiką svorį. Dėl didelio vandens kiekio, cukinijos puikiai drėkina organizmą. Cukinijos taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali padėti reguliuoti kraujo spaudimą.

10 skanių receptų su cukinija

1. Cukinijų blynai

Cukinijų blynai – tai greitas, paprastas ir skanus būdas panaudoti cukinijas. Jie puikiai tinka pusryčiams, pietums ar vakarienei.

Ingredientai:

  • 2 vidutinės cukinijos
  • 1 kiaušinis
  • 3 šaukštai miltų
  • 1 skiltelė česnako (smulkiai sukapota)
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Aliejus kepimui

Gaminimas:

  1. Cukinijas sutarkuokite stambia tarka ir nuspauskite skystį.
  2. Sumaišykite tarkuotas cukinijas su kiaušiniu, miltais, česnaku, druska ir pipirais.
  3. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi.
  4. Šaukštu dėkite tešlą į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių, kol blynai taps auksinės spalvos.
  5. Patiekite su grietine ar jogurtu.

2. Cukinijų sriuba

Ši kreminė cukinijų sriuba yra lengva, bet kartu ir soti. Ji puikiai tinka vėsesniems orams.

Ingredientai:

  • 2 vidutinės cukinijos
  • 1 svogūnas (smulkiai sukapotas)
  • 2 skiltelės česnako (smulkiai sukapotos)
  • 4 stiklinės vištienos arba daržovių sultinio
  • 1/2 stiklinės grietinėlės (nebūtinai)
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Alyvuogių aliejus
  • Švieži krapai arba petražolės (papuošimui)

Gaminimas:

  1. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų.
  2. Sudėkite svogūnus ir česnakus ir kepkite, kol suminkštės.
  3. Sudėkite supjaustytas cukinijas ir kepkite dar kelias minutes.
  4. Supilkite sultinį, užvirkite ir sumažinkite ugnį. Virkite, kol cukinijos suminkštės (apie 15-20 minučių).
  5. Sriubą sutrinkite blenderiu iki vientisos masės.
  6. Įmaišykite grietinėlę (jei naudojate), pagardinkite druska ir pipirais.
  7. Patiekite apibarstę šviežiais krapais arba petražolėmis.

3. Cukinijų lazanija

Cukinijų lazanija – tai puiki alternatyva tradicinei lazanijai, kurioje makaronų lakštai pakeičiami cukinijų griežinėliais.

Ingredientai:

  • 2 didelės cukinijos (supjaustytos plonais griežinėliais)
  • 500g maltos jautienos arba kalakutienos
  • 1 svogūnas (smulkiai sukapotas)
  • 2 skiltelės česnako (smulkiai sukapotos)
  • 1 skardinė smulkintų pomidorų
  • 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
  • 1/2 šaukštelio džiovinto baziliko
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • 500g rikotos sūrio
  • 1 kiaušinis
  • 1/2 stiklinės tarkuoto parmezano sūrio
  • 2 stiklinės tarkuoto mocarelos sūrio

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C.
  2. Keptuvėje apkepkite maltą mėsą su svogūnais ir česnakais, kol mėsa paruduos.
  3. Įmaišykite smulkintus pomidorus, raudonėlį, baziliką, druską ir pipirus. Patroškinkite apie 15 minučių.
  4. Dubenyje sumaišykite rikotos sūrį, kiaušinį ir parmezano sūrį.
  5. Į kepimo indą sluoksniais dėkite: cukinijų griežinėlius, mėsos padažą, rikotos sūrio mišinį ir mocarelos sūrį. Kartokite sluoksnius.
  6. Viršų apibarstykite likusiu mocarelos sūriu.
  7. Kepkite orkaitėje apie 30-40 minučių, arba kol sūris išsilydys ir taps auksinės spalvos.
  8. Prieš pjaustant leiskite pastovėti 10 minučių.

4. Keptos cukinijos su česnaku ir parmezanu

Šis paprastas patiekalas yra puikus garnyras arba užkandis. Cukinijos keptos orkaitėje su česnaku ir parmezanu yra traškios išorėje ir minkštos viduje.

Ingredientai:

  • 2 vidutinės cukinijos (supjaustytos griežinėliais)
  • 2 skiltelės česnako (smulkiai sukapotos)
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1/4 stiklinės tarkuoto parmezano sūrio
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Šviežios petražolės (smulkiai sukapotos)

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Dubenyje sumaišykite cukinijų griežinėlius su alyvuogių aliejumi, česnaku, druska ir pipirais.
  3. Sudėkite cukinijas ant kepimo skardos vienu sluoksniu.
  4. Apibarstykite parmezano sūriu.
  5. Kepkite orkaitėje apie 15-20 minučių, arba kol cukinijos suminkštės ir sūris išsilydys.
  6. Apibarstykite šviežiomis petražolėmis ir patiekite.

5. Cukinijų ir morkų blyneliai

Šie blyneliai yra puikus būdas įtraukti daugiau daržovių į savo mitybą. Jie yra skanūs, lengvi ir paprasti pagaminti.

Ingredientai:

  • 1 vidutinė cukinija (sutarkuota)
  • 1 vidutinė morka (sutarkuota)
  • 1 kiaušinis
  • 3 šaukštai miltų
  • 1/4 svogūno (smulkiai sukapoto)
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Aliejus kepimui

Gaminimas:

  1. Sutarkuotas cukinijas ir morkas nuspauskite, kad pašalintumėte skystį.
  2. Sumaišykite tarkuotas daržoves su kiaušiniu, miltais, svogūnu, druska ir pipirais.
  3. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi.
  4. Šaukštu dėkite tešlą į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių, kol blyneliai taps auksinės spalvos.
  5. Patiekite su grietine ar jogurtu.

6. Cukinijų makaronai (Zoodles) su pesto padažu

Cukinijų makaronai – tai puiki alternatyva tradiciniams makaronams, ypač tiems, kurie vengia gliuteno arba nori sumažinti angliavandenių suvartojimą. Su pesto padažu jie yra ypač skanūs.

Ingredientai:

  • 2 vidutinės cukinijos (pagamintos į makaronus su spiraliniu pjaustytuvu)
  • 1/2 stiklinės pesto padažo
  • Vyšniniai pomidorai (perpjauti per pusę)
  • Parmezano sūris (tarkuotas)
  • Kedro riešutai (skrudinti)

Gaminimas:

  1. Cukinijų makaronus trumpai apvirkite verdančiame vandenyje (apie 1-2 minutes) arba pakepkite keptuvėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus.
  2. Sumaišykite cukinijų makaronus su pesto padažu.
  3. Patiekite su vyšniniais pomidorais, parmezano sūriu ir kedro riešutais.

7. Įdarytos cukinijos

Įdarytos cukinijos – tai puikus būdas panaudoti cukinijas ir sukurti sotų bei skanų patiekalą. Įdarą galite pasirinkti pagal savo skonį.

Ingredientai:

  • 2 vidutinės cukinijos (perpjautos per pusę ir išskobtos)
  • 250g maltos mėsos (jautienos, kalakutienos arba kiaulienos)
  • 1/2 svogūno (smulkiai sukapoto)
  • 1 skiltelė česnako (smulkiai sukapoto)
  • 1/2 stiklinės virtų ryžių
  • 1/4 stiklinės tarkuoto parmezano sūrio
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Šviežios petražolės (smulkiai sukapotos)
  • Pomidorų padažas

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Keptuvėje apkepkite maltą mėsą su svogūnais ir česnakais, kol mėsa paruduos.
  3. Sumaišykite mėsą su ryžiais, parmezano sūriu, druska, pipirais ir petražolėmis.
  4. Įdarykite cukinijų puseles mėsos mišiniu.
  5. Sudėkite įdarytas cukinijas į kepimo indą, užpilkite pomidorų padažu.
  6. Kepkite orkaitėje apie 30-40 minučių, arba kol cukinijos suminkštės.

8. Cukinijų pyragas

Cukinijų pyragas – tai drėgnas ir skanus pyragas, kuris puikiai tinka prie arbatos ar kavos.

Ingredientai:

  • 2 stiklinės miltų
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1/2 šaukštelio sodos
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 3 kiaušiniai
  • 1 stiklinė cukraus
  • 3/4 stiklinės aliejaus
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 2 stiklinės tarkuotos cukinijos
  • 1/2 stiklinės susmulkintų graikinių riešutų (nebūtinai)

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską.
  3. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi, aliejumi ir vanilės ekstraktu.
  4. Sudėkite sausus ingredientus į skystus ingredientus ir gerai išmaišykite.
  5. Įmaišykite tarkuotą cukiniją ir riešutus (jei naudojate).
  6. Supilkite tešlą į riebalais išteptą kepimo formą.
  7. Kepkite orkaitėje apie 50-60 minučių, arba kol įkištas pagaliukas išeis švarus.
  8. Leiskite atvėsti prieš pjaustant.

9. Cukinijų Ratatouille

Ratatouille – tai tradicinis prancūziškas troškinys, pagamintas iš įvairių daržovių, įskaitant cukinijas, baklažanus, paprikas ir pomidorus.

Ingredientai:

  • 1 vidutinė cukinija (supjaustyta kubeliais)
  • 1 vidutinis baklažanas (supjaustytas kubeliais)
  • 1 raudona paprika (supjaustyta kubeliais)
  • 1 geltona paprika (supjaustyta kubeliais)
  • 1 didelis svogūnas (smulkiai sukapotas)
  • 3 skiltelės česnako (smulkiai sukapotos)
  • 1 skardinė smulkintų pomidorų
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
  • 1 šaukštelis džiovinto baziliko
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Alyvuogių aliejus
  • Šviežios petražolės (smulkiai sukapotos)

Gaminimas:

  1. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų.
  2. Sudėkite svogūnus ir česnakus ir kepkite, kol suminkštės.
  3. Sudėkite baklažanus ir kepkite, kol suminkštės.
  4. Sudėkite paprikas ir cukinijas ir kepkite dar kelias minutes.
  5. Įmaišykite smulkintus pomidorus, pomidorų pastą, raudonėlį, baziliką, druską ir pipirus.
  6. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 30-40 minučių, arba kol daržovės suminkštės ir padažas sutirštės.
  7. Apibarstykite šviežiomis petražolėmis ir patiekite.

10. Cukinijų salotos su feta sūriu ir mėtomis

Šios gaivios salotos yra puikus pasirinkimas karštoms vasaros dienoms. Jos yra lengvos, skanios ir paprastos pagaminti.

Ingredientai:

  • 2 vidutinės cukinijos (supjaustytos plonais griežinėliais su daržovių skustuku)
  • 1/2 stiklinės feta sūrio (sutrupinto)
  • 1/4 stiklinės šviežių mėtų (smulkiai sukapotų)
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštas citrinos sulčių
  • Druska, pipirai pagal skonį

Gaminimas:

  1. Dubenyje sumaišykite cukinijų griežinėlius su alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, druska ir pipirais.
  2. Sudėkite feta sūrį ir mėtas.
  3. Švelniai išmaišykite ir patiekite.

Šie receptai – tik pradžia. Cukinija yra neįtikėtinai universali daržovė, kurią galite pritaikyti įvairiems patiekalams. Eksperimentuokite su skirtingais ingredientais ir prieskoniais, kad sukurtumėte savo unikalius receptus su cukinija.