Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip pasigaminti gardų pyragą su rikota sūriu ir brokoliais. Kiekvienąkart, kai kalbu su mama, tie pokalbiai pasibaigia klausimais: gal paskinti salotų? Gal nori krapų? O kaip dėl svogūnų laiškų, kaip dėl špinatų? Kai ateina metas ruošti savaitgalio pietus, taip pat galima tuo mėgautis ramiai ir lėtai.
Ingredientai
Tešlai:
- Sviestas: 120 g (100 g - tešlai ir 1 valg. š.)
- Aliejus: 1 valg. š.
- Vanduo: 3 valg. š.
- Druska: 2 arb. š.
- Cukrus: 1 valg. š.
Įdarui:
- Kiaušiniai: 3 vnt.
- Muskatas: 1 arb. š.
Tešlos paruošimas
- Paruoškite tešlą.
- Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
- Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
- Suberkite į dubenį grikių miltus, kvietinius miltus ir išmaišykite.
- Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10-15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
Įdaro paruošimas
- Kol tešla kepa, paruoškite įdarą.
- Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
- Svogūną susmulkinkite nedideliais kubeliais ir pakepinkite kelias minutes, kol suminkštės.
- Sudėkite į keptuvę špinatų lapus ir pakepinkite dar porą minučių, kol šie taps minkšti.
- Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
- Brokolius išskaidykite žiedynėliais ir apvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės.
Pyrago formavimas ir kepimas
- Apkeptą tešlos pagrindą šiek tiek atvėsinkite, o tuomet dugną tolygiai aptepkite rikotos sūriu.
- Ant viršaus tolygiai paskleiskite kepintus svogūnus ir špinatus.
- Ant svogūnų ir špinatų mišinio išdėliokite pomidorų griežinėlius.
- Atskirame dubenyje kiaušinius išplakite su grietinėle, druska, maltais juodaisiais pipirais, muskatu ir 50 g tarkuoto kietojo fermentinio sūrio.
- Užpilkite ant pyrago viršaus.
- Likusį kietąjį sūrį (100 g) sutarkuokite ir apibarstykite juo pyrago viršų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 minutes, kol įdaras sutvirtės ir pyragas bus iškepęs.
- Iškepusį pyragą kelias minutes palikite pastovėti kepimo inde.
Patarimai ir idėjos
Be galo norisi išbandyti nesaldų pyragą, bet nežinau kuo geriau pakeisti brokolį. O brokolius čia pakeisti tikai labai lengva! Tiesą sakant, beveik bet kuo.