Šviežių kopūstų salotos - vienas mėgstamiausių patiekalų, nes pagaminamos labai greitai ir puikiai tinka prie mėsos ar žuvies. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško paprastų receptų ir nori paįvairinti kasdienybę vitaminais turtingais, bet nepriekaištingo skonio patiekalais. Kopūstai - tai lietuviškas supermaistas, nebrangus, lengvai randamas bet kuriame turguje ar prekybos centre, o jų maistinė vertė - stulbinanti.
Gera žinia ta, kad salotų su šviežiu kopūstu sugadinti neįmanoma, bet įmanoma pagaminti jas dar bent 10 kartų skanesnes nei tikitės. Tad panagrinėkime keletą receptų, kurie padės jums atrasti naujus skonius ir patiekimo būdus.
Pagrindiniai patarimai ruošiant šviežių kopūstų salotas
- Naudokite kuo šviežesnį kopūstą.
- Neperpjaustykite per smulkiai.
- Nepamirškite druskos.
- Derinkite su rūgštele.
Klasikinės kopūstų salotos su majonezu
Šios klasikinės kopūstų salotos (angl. coleslaw) - būtina vasaros ir grilio sezono dalis. Traškios, gaivios, sultingos - jos nuostabiai derės prie mėsainių, šonkauliukų ar kitų virš žarijų keptų patiekalų.
Ingredientai:
- Puselė šviežio kopūsto
- 2 morkos
- Druska - pagal skonį
- Rudasis cukrus - pagal skonį
- 2-3 valgomieji šaukštai majonezo
Gaminimas:
- Kopūstą supjaustykite kuo plonesnėmis juostelėmis, morkas sutarkuokite stambia tarka.
- Daržoves dėkite į dubenį, apibarstykite druska, ruduoju cukrumi ir išmaišykite. Minkyti rankomis nereikia, kad kopūstas nesukristų.
- Dėkite majonezą ir išmaišykite.
Salotos bus skanios vos sumaišytos, bet dar skanesnės taps apie pusę valandos palaikytos šaldytuve.
Šviežių kopūstų ir morkų salotos su apelsinu
Ingredientai:
- Trečdalis šviežio kopūsto
- 1 morka
- Druska - pagal skonį
- Rudasis cukrus - pagal skonį
- Apelsinas
Gaminimas:
- Kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis, morkas sutarkuokite burokine tarka.
- Viską dėkite į dubenį, apibarstykite druska, ruduoju cukrumi ir išmaišykite.
- Nupjaustykite apelsino žievelę. Aštriu peiliu iš abiejų apelsino skiltelės pusių darome pjūvius, taip stengdamiesi išpjauti apelsino skiltelės minkštimą, kurį dedame į salotas. Apelsino skiltelių odelės pasilieka rankoje. Iš to kas liko į salotas išspaudžiame likusias sultis.
- Sumaišykite.
Šviežių kopūstų salotos su paprika ir krapais
Šviežių kopūstų salotas galima gaminti su paprikomis, bet jei jų neturite, dėkite tarkuotas morkas, šviežius agurkus su konservuotais kukurūzais ir t.t.
Ingredientai:
- Šviežio kopūsto (nedidelės galvos)
- 1 morka
- Šviežių krapų
Užpilui:
- 2-3 v. š. aliejaus
- 1-2 v. š. baltojo vyno acto (pagal skonį)
- Citrinos sulčių (pagal skonį)
- Cukraus (pagal skonį)
- Druskos (pagal skonį)
Padažui skirtų produktų kiekį reguliuokite pagal save.
Gaminimas:
- Kopūstą smulkiai supjaustykite, morką sutarkuokite ir viską truputį pagniaužykite.
- Užpilui skirtus produktus sumaišykite ir supilkite į salotas.
Azijietiškos kopūstų salotos
Ingredientai:
- ½ baltagūžio kopūsto
- 3 šaukštai KIKKOMAN padažo „Ponzu“
- 1 šaukštas DANSUKKER šviesiojo sirupo
- 4 šaukštai KIKKOMAN padažo „Poke“
- 1 šaukštas KIKKOMAN kepintų sezamų aliejaus
- 3-4 česnako skiltelės
- 1 nedidelio imbiero gabaliuko
- 4-5 SPILVA marinuotų paprikų
- Keleto džiovintų abrikosų
- 1 ryšulėlio kalendrų
Gaminimas:
- Į dubenį pilkite KIKKOMAN padažo „Ponzu“, DANSUKKER šviesiojo sirupo, KIKKOMAN padažo „Poke“ ir KIKKOMAN kepintų sezamų aliejaus.
- Nulupkite ir susmulkinkite česnako skilteles, berkite į marinatą, įtarkuokite imbiero ir viską išmaišykite.
- SPILVA marinuotas paprikas ir džiovintus abrikosus supjaustykite juostelėmis, dėkite marinatą.
- Nuplaukite ir susmulkinkite kalendras, berkite į dubenį.
- Nuplaukite kopūstą, supjaustykite lyg ruoštumėte rauginimui. Gerai išminkykite rankomis, kad išsiskirtų sultys. Dėkite į dubenį su visais ingredientais ir išmaišykite.
Kiti šviežių kopūstų salotų variantai
- Kopūstą supjaustyti plonomis juostelėmis, morką sutarkuoti, viską sumaišyti, įpilti acto, aliejaus, pagardinti druska, pipirais.
- Kopūstą supjaustyti, agurką - plonais griežinėliais, krapus - smulkiai. Sumaišyti su jogurtu, citrinos sultimis ir druska.
- Supjaustyti kopūstą, sutarkuoti morką, paskrudinti sezamą.
- Obuolį supjaustyti plonais šiaudeliais, sumaišyti su kopūstu ir razinomis, pagardinti padažu.
- Sumaišyti kopūstą su spaustu česnaku ir majonezu.
Dažniausiai užduodami klausimai
- Ar šviežių kopūstų salotas galima laikyti šaldytuve?
Taip, tačiau geriausia jas suvalgyti per 1-2 dienas, kad išliktų traškumas.
- Ar galima dėti raudoną kopūstą vietoje balto?
Žinoma! Raudonasis kopūstas turi ryškesnį skonį ir spalvą.
- Ar šios salotos tinka svorio metimui?
Tikrai taip.
Pavyzdys: Ingredientų kiekiai salotoms
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Kopūstas | 0.5 vnt. |
Morkos | 2.00 vnt. |
Obuoliai | 1.00 vnt. |
Jogurtas | 2.00 valg. š. |
Garstyčios | 1.00 arbat. š. |
Actas | 1.00 valg. š. |
Aliejus | 1.00 valg. š. |
Druska | 0.50 arbat. š. |