Šaldytus koldūnus daugelis paprastai išverda, kaip nurodyta instrukcijoje. Tačiau ar bandėte juos iškepti? Nepriklausomai nuo to, kokius koldūnus turite - pirktus parduotuvėje ar pagamintus patys, jie gaminami vienodai. Juos galite gaminti įvairiais būdais - ant viryklės, mikrobangų krosnelėje arba daugiafunkcinėje keptuvėje. Šiandien pasidalinsime patarimais, kaip paruošti itin skanius šaldytus koldūnus - galbūt kai kam tai nebus nauja, tačiau tie, kurie išbando šį patarimą, vėliau koldūnus ruošia tiktai taip.
Pagrindinės taisyklės
Pirmoji taisyklė - šaldytų koldūnų negalima atitirpinti, kitaip jie sulips. Pusei kilogramo koldūnų optimalu imti 1,5 litro vandens, bet jei reikia tiršto sultinio - užteks ir litro vandens. Geriausia, jei vandenį taip pat pasūdysite, o koldūnams verdant įdėsite 1-2 lauro lapelius ir kelis žirnelius juodųjų pipirų. Jei baiminatės, kad koldūnai sulips, įpilkite 1-2 valgomuosius šaukštus augalinio aliejaus.
Koldūnų virimas ant viryklės
Įpilkite reikiamą kiekį vandens į indą ir pastatykite jį ant ugnies. Kai vanduo bus karštas, bet neužvirs, suberkite prieskonius ir augalinį aliejų. Sudėkite koldūnus į vandenį ir iš karto išmaišykite, kad nesuliptų. Kaitinkite vandenį, kol koldūnai išplauks į paviršių. Kai tai įvyks, sumažinkite ugnį ir virkite patiekalą 5-7 minutes, retkarčiais pamaišydami.
Koldūnų virimas multicooker
Koldūnus galite išvirti naudodami multicooker vandenyje. Norėdami tai padaryti, supilkite vandenį į multicookerio dubenį, užvirinkite jį „Virimo” režimu, sudėkite prieskonius ir aliejų. Virtas garuose taip pat galite pasigaminti skanių koldūnų. Technologija paprasta - iš pradžių į daugiafunkcinės viryklės dubenį įpilkite 1-2 puodelius karšto vandens. Į jį įberkite prieskonių, ant viršaus uždėkite indą, skirtą vakarienei garuose, ir patepkite jį augaliniu aliejumi. Į indą vienu sluoksniu sudėkite koldūnus, pabarstykite druska. Uždarykite dangtį ir patiekalą virkite 15-20 min.
Koldūnų virimas mikrobangų krosnelėje
Mikrobangų krosnelė puikiai tinka virti koldūnams, tik nedaugelis tai žino. Koldūnus sudėkite į gilų indą, užpilkite karštu vandeniu, prieskoniais ir aliejumi. Tada indą uždenkite dangčiu arba lėkšte. Nustatykite mikrobangų krosnelę įjungę visą galingumą, įjunkite laikmatį 5-8 minutėms ir palikite koldūnus virti. Per visą virimo laiką juos reikia 2-3 kartus pamaišyti.
Kepti koldūnai
Paruošti keptus koldūnus galima dviem būdais. Pirmasis - juos šiek tiek apvirti. Antrasis - kepti be jokio apvirimo.
Kepti apvirti koldūnai
Kokie šaldyti koldūnai geriausiai tinka kepti? Pirmiausia - mažesni. Skanesni bus ir tie, kurių tešlos lakštas plonesnis. Turbūt jau išbandėte daugybę koldūnų, tad žinosite, kuriuos rinktis. Taip pat reikės druskos, mažo svogūno, lauro lapo, augalinio aliejaus. Užkaiskite puodą, užvirkite litrą vandens, berkite druskos, dėkite lauro lapelį, svogūną ir sumeskite koldūnus. Kai tik koldūnai iškils į paviršių, išgriebkite kiaurasamčiu ar nukoškite, nukratykite vandens perteklių ir suberkite į keptuvę su aliejumi. Aliejus neturėtų būti labai karštas, kad reaguodamas su vandeniu neaptaškytų. Kepkite koldūnus vartydami, kol gražiai apskrus.
Kepti koldūnai (be virimo)
Kepdami koldūnus, ką tik ištrauktus iš šaldiklio, sunaudosite mažiau indų ir šiek tiek laiko. Bet tai - ne vieninteliai privalumai. Taip ruošiant tešla sugeria mažiau aliejaus ir būna traškesnė. Visi apsilaižys pirštelius! Tiesiai į karštą keptuvę suberkite šaldytus koldūnus, įpilkite aliejaus, šiek tiek pasūdykite.
Kiti koldūnų paruošimo būdai
- Virimas puode: Šaldytus koldūnus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį.
- Kepimas gruzdintuvėje: Aliejų įkaitinti iki 150°C - 160°C, šaldytus koldūnus supilkite į gruzdinimui skirtą krepšelį. Neperpildykite krepšelio. Krepšelį užpildykite tik iki pusės. Neužpildykite krepšelio virš aliejaus lygio. Kai koldūnai iškils į paviršių ir pradės virti riebaluose, kepkite 4-5 min. Po to įkaitinkite aliejų iki 180°C temperatūros ir kepkite dar 2-3 min, kol koldūnai įgaus gelsvą atspalvį.
- Kepimas keptuvėje: Kepkite tik įkaitintuose riebaluose (apie 8-10 min.), kol gaminiai įgaus gelsvą atspalvį, apkepant iš abiejų pusių. Norint, kad jie neprisigertų riebalų, rekomenduojama nevartyti jų daug kartų, o iškepus dar papildomai įdėti į lėkštutę ir nusausinti.
Skanių koldūnų paslaptys
Tinkamas puodas ir vandens kiekis yra svarbūs. Puodas, kuriame virsite koldūnus, turi būti tinkamo dydžio. Jei jis bus per mažas, koldūnai prilips prie šonų ar dugno. Be to, koldūnai būna apibarstyti miltais, tad verdant per mažame vandens kiekyje, jis virs apetito nekeliančia klampia mase. Taip pat dėl per mažo puodo koldūnai gali sulipti. Kad koldūnai išvirtų tinkamai, jie turi „plaukioti“ sultinio ar vandens paviršiuje vienu sluoksniu.
Žinoma, virtinius galima virti ir paprastame vandenyje, tačiau jie nebus tokie skanūs ir aromatingi, kaip išvirti sultinyje. Jei sultinio neturite, į vandenį dėkite prieskonių ir daržovių: lauro lapelių, pipirų žirnelių, pakepintų svogūnų ir morkų, džiovintų arba šviežių krapų. Ir bent jau sultinio kubelį.
Koldūnai dedami į verdantį vandenį - iš karto juos reikia išmaišyti. Kol koldūnai iškils į paviršių, kaitra turi būti maksimali. Kad vanduo ar sultinys greičiau užvirtų, puodą galite uždengti dangčiu, bet kai tik užvirs, dangtį nuimkite ir sumažinkite kaitrą perpus. Koldūnams iškilus į paviršių, fiksuokite laiką - po penkių minučių bus išvirę. Jei jie itin dideli, prireiks dar poros minučių.
Koldūnus reikėtų ne šiaip išgriebti kiaurasamčiu, bet supilti į rėtį, kad gerai nutekėtų skysčių perteklius.
Kaip virti koldūnus įvairiais būdais: žingsnis po žingsnio
Kaip tinkamai virti koldūnus puode
- 1 veiksmas: Užvirinkite vandenį.
- 2 žingsnis: Išvirkite kukulius.
- 3 veiksmas: Patiekite patiekalą.
Kaip virti koldūnus lėtoje viryklėje
- 1 žingsnis: Paruoškite sultinį.
- 2 veiksmas: Sudėkite kukulius į multicooker dubenį.
- 3 veiksmas: Nustatykite režimą.
- 4 žingsnis: Patiekite.
Kaip virti koldūnus mikrobangų krosnelėje
- 1 žingsnis: Paruoškite sultinį.
- 2 žingsnis: Nustatykite režimą ir paruoškite koldūnus.
- 3 veiksmas: Broliai dvyniai.
Panašūs patiekalai įvairiose šalyse
- Khinkali - gruzinų virtuvės patiekalas.
- Ravioliai - itališki tešlos gaminiai su įvairiais įdarais.
- Baozi - kiniškas nedidelis plikytas pyragas.
- Manti - Vidurinės Azijos, kai kurių Rusijos regionų ir daugelio kitų šalių tautų mėsos patiekalas.
- Čiučvara - uzbekų virtuvės skanėstas.
Naudinga informacija apie koldūnus
Yra nuomonė, kad produkto gimtinė yra Komi-Permyak Okrug. Koldūnų forma primena ausį, ir šis faktas atsispindi pavadinime: išvertus iš komi-permyak kalbos „pel“ reiškia ausį, o „nyan“ - duoną.
Dėl apvalios formos ir išsikišusių dalių nebuvimo pusgaminiai nelūžta. Tai optimalus pakavimo būdas gaminiui transportuoti ir laikyti.
Iš pradžių jie tapo mėgstamiausiu Uralo ir Sibiro auksakasių maistu. Tada skanėstas atsidūrė sostinės įstaigų meniu, kur buvo parduodamas austrių kaina.