Moliūgų saldainiai - dar vienas būdas, kaip sunaudoti moliūgų minkštimą, ypač jei šiomis dienomis skaptuojate oranžinius gražuolius. Ir nors dabar parduotuvių lentynos pilnos skaniausių saldumynų, niekas neprilygs pačių pasigamintiems iš savo užaugintų moliūgų. Lauksite ilgiau nei įprasto patiekalo, bet moliūgų saldainiai išties to verti.
Moliūgų saldainiai arba cukatos - dar mūsų močiučių pamėgtas skanėstas. Cukatos - cukraus sirupe virti ir išdžiovinti vaisiai arba daržovės. Joms gaminti tinka visi kieti citrusiniai vaisiai, net kai kurios daržovės: moliūgai, burokėliai, morkos ir net cukriniai runkeliai.
Šaltais žiemos vakarais, su imbierine arbata bus nuostabu atsidaryti lininį maišelį ir pasigardžiuoti moliūgo saldainiais… o juos pasigaminti nepaprastai paprasta!
Receptas ir Gaminimo Eiga
Už receptą dėkojame skaitytojai Daliai.
Ingredientai:
- 2 kg moliūgo
- 1 kg cukraus
- 1 šaukštas citrinos rūgšties
- Truputis vanilės
- 2 žalių citrinų žievelių
- Papildomai galima dėti kvapiųjų pipirų, cinamono lazdelių, džiovinto imbiero, apelsino žievelės
Gaminimo eiga:
- Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite plokščiais gabaliukais ir užpilkite cukrumi, citrinos rūgštimi, sudėkite visus prieskonius ir gerai išmaišykite.
- Palikite pastovėti per naktį.
- Rytą nupilkite atsiradusį sirupą į puodą ir užvirkite.
- Verdantį sirupą užpilkite ant moliūgo gabaliukų ir palikite pastovėti 10-12 valandų.
- Tada virkite moliūgų gabaliukus ant silpnos ugnies, kol šie paskaidrės, bet neištiš.
- Išgriebkite, gerai nuvarvinkite ir džiovinkite.
- Galite džiovinti ir elektrinėje džiovyklėje. Džiovinant elektrinėje džiovyklėje saldainiai išdžiūva maždaug per parą.
Kitas receptas su apelsinais ir citrinomis
Šis receptas suteiks jūsų saldainiams gaivų citrusinį skonį.
Ingredientai:
- Moliūgas
- Cukrus
- Vanilinis cukrus
- Citrina
- Apelsinas
Gaminimo eiga:
- Moliūgą nulupame, išimame sėklas ir supjaustome gan smulkiais stačiakampiais, kokių 3 cm ilgio, 2 cm pločio ir 2 cm storio.
- Susmulkintą moliūgą sudedame į didelį puodą ir užpilame cukrumi.
- Po paros susidariusias sultis nukošiame į atskirą puodą ir pakaitiname jas iki virimo, sudedame vanilinį cukrų, nutarkuojame citrinų ir apelsinų žievelių geltonąją ir oranžinę dalis (baltos dalies neliečiame, nes ji duoda kartumo), o iš pačių vaisių išspaudžiame sultis.
- Sirupą gerai išmaišome ir supilame atgal ant moliūgo gabalėlių.
- Po paros visą puodą su sirupu ir moliūgo gabalėliais dedame ant ugnies ir kaitiname vis pamaišydami iki virimo.
- Užvirus sirupą nukošiame į atskirą indą (vėliau supilstome į stiklainiukus, gaunasi tobulas sirupas ledams, košei, gėrimams ir dar visokiems reikalams pagardinti), o moliūgo gabalėlius arba sudedame į elektrinę džiovyklę, arba ant kepimo popieriaus išdėliojame ir dedame į orkaitę (džioviname 50 С temperatūroje).
Greitas būdas moliūgų saldainiams
Šis receptas yra skirtas tiems, kurie nori greitai pasigaminti skanius moliūgų saldainius.
Ingredientai:
- Moliūgas
- Stevija (su pasirinktu skoniu)
- Cinamonas
- Medus
Gaminimo eiga:
- Moliūgą supjaustyti plonomis, 2-3 mm riekutėmis.
- Suberti į didelį dubenį ir užlašinti kelis lašus stevijos su pasirinktu skoniu.
- Pusę riekelių pabarstyti cinamonu, ant delnų ištepti šaukštelį medaus ir apvolioti moliūgo griežinėlius.
- Visus paruoštus “saldainius” išdėti ant džiovinimo grotelių ar orkaitės skardos ir džiovinti 50C 5-6 valandas, kol taps traškūs. Orkaitėje džiovinant, stebėkite, kad nebūtų per didelis karštis ir nesudegtų.
Patarimai ir gudrybės
- Ruošiant moliūgų saldainius prireiks kelių dienų, bet iš tiesų darbo ne tiek ir daug.
- Nuvalytus moliūgus supjaustykite stambesniais kubeliais, užpilkite cukrumi ir palaikykite 10-12 val.
- Nupilkite susidariusį sirupą, užvirinkite, supilkite citrinos sultis, tarkuotą imbierą ir pavirkite apie 5 min.
- Užpilkite moliūgų gabalėlius ir palikite 10-12 val.
- Užvirkite ir ant silpnos ugnies pavirkite apie 5-7 min., kad neištežtų.
- Supilkite į kiaurasamtį, po kuriuo padėtas dubuo sirupui surinkti. Jį galėsite panaudoti gėrimui gaminti.
- Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi, ant jų suberkite moliūgo gabalėlius.
- Orkaitę įkaitinkite iki 60 laipsnių, dėkite skardas su moliūgais, dureles šiek tiek praverkite, kad išgaruotų drėgmė.
- Džiovinkite keletą valandų.
- Apibarstykite cukraus pudra, sudėkite į sandarius indus.
Visas procesas atrodo baisiai ilgas, vos ne 3 dienas, bet paties krapštymosi labai nedaug, visas procesas vyksta savaime, puodų saugot proceso eigoje nereikia. O rezultatas labai geras. Garantuoju, jei pavaišinčiau, neatspėtumėte, kas tai.
Būna dienų, kai net kaulus maudžia nuo noro suvalgyti kažką saldaus. Aš, kaip dažna mama, į saldumynus ir į tai, ką aš ir kiti namie dedam į burnas, stengiuosi žiūrėti labai griežtai. Bet būna dienų… Štai žiūrėk iš kažkur atsiradus meškutė išlaižė pusę stiklainiuko medaus. Nepasakosiu, koks cukrus yra blogis. Visi tą ir taip žino. Bet vis tiek manau, kad naminis saldumynas yra kažkiek mažiau kaltas nei parsineštas iš parduotuvės. Bent jau kvapiklių, dažiklių ir kitokių cheminių priedų namuose nenaudojam, dėl to šį moliūginį skanėstą drįstu vadinti sveiku. Nes jam pagaminti naudojamas tikras moliūgas, tikras apelsinas ir tikros citrinos.