Ar jums patinka itališka virtuvė? Tuomet tikrai turėtumėte žinoti, kaip gaminti klasikinę lazaniją su malta mėsa. Tai paprastas vieno garsiausių pasaulyje sočiųjų mėsos patiekalų receptas. Tačiau lazanija gali būti gaminama ne tik su mėsa. Pamenu, kai pirmą kartą pagaminau ir ragavau lazaniją su varške ir špinatais - tikriausiai kaip ir daugelis, likau maloniai nustebinti jos skoniu ir, nors ir skamba ji vegetariškai, bet mėsos čia nė kiek netrūksta.
Klasikinė lazanija su malta mėsa
Štai vienas iš lazanijos receptų, kurį galite lengvai pasigaminti namuose:
Ingredientai:
- Mėsos faršas: 500 g
- Lazanijos lakštai: 250 g
- Svogūnas: 1 vnt.
- Morkos: 1 vnt.
- Pomidorų padažas
- Pomidorai
- Sultinys
- Sūris: 50 g
- Aliejus
- Druska, pipirai, bazilikas, mėsos prieskoniai pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Svogūną supjaustykite mažais gabalėliais. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, ten sudėkite maltą mėsą su svogūnais. Šiuos ingredientus patroškinkite apie 5 minutes, tada pagardinkite druska ir pagal skonį įberkite baziliko bei pipirų.
- Smulkiai supjaustome pomidorus ir svogūnus, juos sudedame į keptuvę kartu su faršu, įpilame pusę stiklinės vandens ir troškiname 10 min.
- Pagal skonį pridedame druskos, mėsos prieskonių arba galima įdėti ir susmulkintą sultinio kubelį.
- Tuomet supilkite pomidorų padažą pomidorus ir dar šiek tiek patroškinkite. Supilkite sultinį, lauro lapus. Vėl patroškinkite.
- Ruošdami padažą iš pradžių turite keptuvėje ištirpinti sviestą. Kiek vėliau suberkite miltus ir šiek tiek pakepinkite. Tuomet bemaišydami supilkite pieną. Gautą masę išplakite. Į bešamelio padažą įdėkite druskos pagal skonį. Taip pat puikiai dera su malta saldžiąja paprika. Jei padažas per tirštas, drąsiai įpilkite pieno.
- Kepimo formą ištepkite sviestu ir pagrindą išklokite lakštu, sluoksnį padenkite įdaru, supilkite padažą ir apibarstykite sutarkuotu sūriu. Padenkite kitu lakštų sluoksniu ir vėl darykite tą patį. Kai uždėsite paskutinį lakštų sluoksnį, padenkite jį padažu ir sūriu. Parmezaną pabarstymui galima pakeisti absoliučiai bet kokiu kietu ar vidutinio kietumo sūriu.
- Šią lazaniją kepkite apie 40 minučių 200 laipsnių orkaitėje. Paruošta lazanija turėtų įgauti skanią auksinę plutą.
Vegetariška lazanija su varške ir špinatais
Jei norite lengvesnės ir vegetariškos versijos, išbandykite lazaniją su varške ir špinatais:
Ingredientai:
- Lazanijos lakštai
- Varškė
- Špinatai
- Saulėje džiovinti pomidorai
- Bešamelio padažas
- Sūris
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia pakepintkite faršą. Aliejuje pakepinkite supjaustytą svogūną, morkas ir šias daržoves sumaišykite su faršu. Pagardinkite juodaisias pipirais, kitais prieksoniais.
- Uždenkite ir viską pakepkite dar 15 minučių.
- Atidžiai perskaitykite instrukcijas ant lazanijos lakštų pakuotės.
- Kepimo formą ištepkite augaliniu aliejumi, dugną užpildykite Bešamelio padažu. Lazanijos lakštus pradėkite dėti ant dugno. Jei to reikia pagal instrukcijas ant pakuotės, iš anksto užplikykite verdančiu vandeniu. Ant pirmojo lakštų sluoksnio dėkite pusę faršo, užpilkite pusę padažo.
- Pakartokite sluoksnį taip pat, ant viršaus pabarstykite tarkuotu sūriu, lazaniją pašaukite į 180 laipsnių orkaitę.
- Vidutiniškai kepimo laikas trunka apie pusvalandį.
Lazanija su daržovėmis
Štai dar vienas receptas, kaip galite pasigaminti lazaniją su daržovėmis:
Ingredientai:
- Daržovės (baklažanai, cukinijos, paprika ir kt.)
- Lazanijos lakštai
- Varškė
- Bešamelio padažas
- Sūris
Gaminimo eiga:
- Daržoves susmulkiname ,dedame raudonėlio ,pilam į puodą alyvuogių aliejaus ir kepiname apie 7 min.
- Bolonijos padaže palikau daugiau skystimo lakštams išbrinkti.
- Trečdalį padažo pilame į kepimo indą ,klojam sluoksnį lakštų ,trečdalį grietinėlės ir ketvirtadalį sūrio .Gardiname šiek tiek druskos ir pipirų.Taip kartojame dar 2 kartus. Paskutinis sluoksnis grietinėlės su sūriu .
- Ant viršaus dedame pjaustytus pomidorus ,baziliką .Uždengiame folija ir šauname į 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepam 20 min. po 20 min. nuimam foliją ir kepame dar 35 min.Tik iškepusios nepjaustykite ,leiskite truputį susistovėti .Pastovėjusią,bus lengviau pjaustyti ,nes jinai pakankamai minkšta .
Lazanija, mano supratimu, tikrai mėgsta visi. Baklažanų lazanija su varške - tai tikras nuostabus patiekalas, kai norisi prasivalyti šaldytuvą, kai gamini tikrai iš to ką randi šaldytuve...