Receptas nr. 1: Tradicinė sriuba su daržovėmis
Ingredientai:
- 3 vienetai bulvių
- 100 gramų kopūstų
- 1 vienetas morkų
- 1 vienetas svogūnų
- 3 litrai vandens
- Šiek tiek druskos
- Šiek tiek juodųjų pipirų
- 2 vienetai sultinio (kubeliai)
- 2 vienetai burokėlių
- 1 vienetas čili pipirų
- 300 gramų vištienos skrandukų
Paruošimo būdas:
- Į verdantį vandenį sudėkite sultinį, bulves ir skrandukus.
- Pavirę 20 min., sudėkite tarkuotą morką, burokėlius, smulkintą svogūną, čili bei kopūstą.
- Pasūdykite, įberkite pipirų ir pavirkite dar apie 20 min.
Tokią sriubą, tik be skrandukų, skanu valgyti ir šaltą. Skanaus!
Receptas nr. 2: Sriuba su petražolėmis ir salierais
Ingredientai:
- 5 vienetai bulvių
- 3 česnakų
- 2 valgomieji šaukštai petražolių (šaknis)
- 2 valgomieji šaukštai salierų
- 1.5 litro vandens
- Šiek tiek druskos
- Šiek tiek žalumynų
- 250 gramų vištienos skrandukų
Paruošimo būdas:
- Nuo vištų skrandukų nuimti plėvelę, gerai nuplauti, užpilti vandeniu, pasūdyti ir užvirinti. Virti ant silpnos ugnies.
- Kai skrandukai išvirs - išpjauti riebalus ir susmulkinti.
- Bulves supjaustyti kubeliais. Susmulkinti petražoles ir salierą.
- Sultinį užvirinti, sudėti bulves, petražoles ir salierus. Virti, kol išvirs bulvės.
- Tada sudėti smulkintą česnaką ir nuimti puodą nuo ugnies. Suplakti sriubą blenderiu.
- Sudėti smulkintus skrandukus ir vėl sriubą užvirinti.
- Sriubą paskaninti žalumynais.
Receptas nr. 3: Sodri sriuba su kepenėlėmis ir makaronais
Šiam receptui reikės šiek tiek daugiau ingredientų ir laiko, bet rezultatas tikrai nustebins.
Ingredientai:
- Vištų ketvirčiai
- Vištienos skrandukai
- Vištienos širdelės
- Vištienos kepenėlės
- Svogūnai
- Morkos
- Bulvės
- Makaronai
- Druska
- Pipirai
- Lauro lapeliai
- Sviestas
- Augalinis aliejus
Paruošimo būdas:
- Nuo širdelių nupjaustom gyslas. Perpjaunam per pusę. Jei reikia išvalom vidų. Skrandukus išvalom ir supjaustom į šaukštą telpančiais gabaliukais. Kepenėles išvalom.
- Suberiam skrandukus ir širdeles į puodą su verdančiu vandeniu. Po užvirimo verdam dar 8-10 minučių. Traukiam lauk. Skrandukus su širdelėm praplaunam šaltam vandenyje ir atidedam į šalį.
- Įpilam vandens į puodą, suberiam kepenėles. Po užvirimo verdam dar 10 minučių. Traukiam lauk. Kepenėles 4-5 kartus praplaunam šaltam vandenyje ir atidedam į šalį.
- Svogūną įpjaunam kryžmai. Suberiam pipirus, lauro lapelius į verdantį vandenį. Ir pirmas 20-30 minučių sąžiningai nugriebiam putas. Verdam sultinį dar 1 valandą (iš viso 1.5 val).
- Vištų ketvirčius traukiam lauk. Nukaulinam ir nuimam odą, suplėšom mažais gabaliukais ir atidedam į šalį. Daržoves iš sultinio išmetam. Sultinį perkošiam, kad būtų skaidrus.
- Svogūną supjaustom smulkiai. Morką supjaustom plonais šiaudeliais arba sutarkuojam. Apkepam svogūnus ir morkas keptuvėje. Suberiam kepenėles, pagardinam druska ir pipirais. Pamaišydami 5 minutes pakepam.
- Į puodą su sultiniu suberiam skrandukus ir širdeles. Palaukiam kol užvirs. Suberiam bulves, plėšytą vištieną. Išmaišom. Verdam 15 minučių, kol bulvės bus jau beveik išvirusios.
- Sudedam apkeptas kepenėles. Suberiam makaronus. Išmaišom ir verdam dar 4-5 minutes.
- Paragaujam. Jei reikia dar pagardinam druska ir pipirais. Išmaišom.
Receptas nr. 4: Burokėlių sriuba su tešlos lapeliu
Ingredientai:
- 250 g ančių skrandukų (galite keisti triušienos arba vištienos)
- 1 svogūnas
- Kelios česnako skiltelės
- 1 morka
- Keli saliero stiebai
- Apie 150 g pievagrybių
- 1 šaukštas sviesto
- 1 ekologiško sultinio kubelis
- Apie 1 l verdančio vandens
- 450 g marinuotų burokėlių
- Šviežiai tarkuotos citrinos žievelės
- Šviežių žalumynų
- Keli sluoksniuotos bemielės tešlos lapeliai
Paruošimo būdas:
- Apipjaustykite skrandukus ir šiek tiek pasmulkinkite. Apkepkite skrandukus alyvuogių aliejuje su keliais lauro lapais.
- Smulkiai supjaustykite svogūną, kelias česnako skilteles, morką, saliero stiebus ir pievagrybius.
- Pjaustytus svogūnus, česnaką ir cukrų suberkite į puodą prie skrandukų. Apskrudinkite kelias minutes ir suberkite likusias pjaustytas daržoves. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Įmaišykite sviestą, ekologiško sultinio kubelį ir užpilkite verdančiu vandeniu.
- Baigiant virti sudėkite burokėlius ir virkite apie 10 min.
- Paruoštą sriubą supilkite į karščiui atsparius indus.
- Pagardinkite citrinos žievele, žalumynais ir uždenkite tešlos lapeliu.
- Kepkite apie 10 min.
Patarimai ir gudrybės
- Virdami šią sriubą galite eksperimentuoti: vietoj pasirinktų grybų galite naudoti valgomuosius dantenius, vietoj lakštinių - ryžius ar perlines kruopas.
- Skrandukus užpilkite verdančiu vandeniu, užvirkite, įmeskite pipirų žirnelius ir virkite ant mažos ugnies apie 40 minučių. Skrandukus išimkite ir supjaustykite plonomis juostelėmis.