pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Pomidorų Marinavimo Receptai: Žiemos Skonių Paletė

Pomidorai yra viena iš populiariausių daržovių konservavimui. Ir nors vasarą švieži lietuviški pomidorai netgi buvo šiek tiek pabodę, tačiau žiemą jų skonį prisiminti tikrai norėsis. Dažnai gaila pačių užsiaugintus, sultingus, mėsingus pomidorus panaudoti konservavimui, nes jie tokie skanūs švieži.

Pagrindiniai Pomidorų Konservavimo Būdai

Yra keli pagrindiniai pomidorų konservavimo būdai: marinavimas ir rauginimas. Nors pomidorų konservavimo principas panašus - išsaugoti pomidorą terpėje, kurioje sustabdoma mikroorganizmų veikla, tačiau rezultatai labai skirtingi.

Rauginimas vs. Marinavimas

Mitybos specialistai vienareikšmiškai yra už rauginimą. Rūgimo metu mikroorganizmai padaro pomidorą geriau virškinamą, be to, virškinimo sistema papildoma probiotiniais mikroorganizmais. Tačiau pomidorų rauginimas yra gerokai sudėtingesnis ir reikalaujantis įgūdžių nei pomidorų marinavimas. Taip pat rauginant pomidorus, konservavimo procesas nėra pilnai sustabdomas ir po kurio laiko pomidorai perrūgsta, tampa per rūgštūs.

Pomidorų Tyrė

Pomidorų tyrė - pats paprasčiausias pomidorų konservavimo būdas. Tyrės panaudojimas labai platus. Mažai virta pomidorų tyrė gali būti naudojama kaip pomidorų sultys. Kuo ilgiau verdama, tuo tyrė tirštėja ir naudojama troškiniams, sriuboms, padažams ruošti. Tyrė puikiai tiks gaminant konservuotus pomidorus pomidorų sultyse. Pomidorų tyrei geriausia naudoti mėsingus, pernokusius pomidorus plona luobele. Man patys geriausi pomidorų tyrei yra „Jaučio širdys" veislės pomidorai. Jų nereikia lupti, tyrėje beveik nesijaučia jų odelės.

Kad tyrės nepabostų, darau kelias skirtingas tyres: aštresnę tyrę su čili paprikomis, aromatingą, itin tinkančią sriuboms su saldžiosiomis paprikomis.

Mėgstamiausias Pomidorų Tyrės Žiemai Receptas:

  • 5 kg pomidorų
  • 1 kg saldžiosios paprikos
  • 2 šaukštai druskos
  • 2 šaukštai cukraus
  • 1 čili paprika
  • Galvutė česnako
  • 1 šaukštelis juodųjų maltų pipirų
  • 50 g alyvuogių aliejaus

Pomidoriai pjaustomi dalimis ir dedami į puodą, kurio dugnas kiek padengtas jau pakaitintu aliejumi. Dedame smulkiau pjaustytas paprikas ir čili papriką. Kaitinama, kol pomidorai suminkštėja. Įspaudžiame česnakus, dedame druską ir cukrų, blenderiuojame, užvirinam ir išpilstom į stiklainėlius. Tik užkaitusius pomidorus išpilsčius, gaunamos sultys. Kuo ilgiau kaitinsim, tuo tirštesnė tyrė gausis. Man skabiausia verdama ant mažos ugnies apie 90 minučių.

Aukščiau paminėta tyrė itin tinka padaryti pomidorus pomidorų tyrėje. Konservavimui naudojami nedideli pomidorai storesne odele. Puikiai tinka slyviniai pomidorai. Galima pomidorus nulupti, galima odelę palikti. Lupant pomidorus, jie dedami į verdantį vandenį porai minučių, tada perdedami į šaltą vandenį. Odelė lupasi nepriekaištingai. Norint palikti odelę, ją reikėtų subadyti. Pomidorai sudedami į stiklainius, kad užimtų du trečdalius. Užpilami verdančiu vandeniu, kiek atvėsinama ir nupilama. Užpilama verdančia pomidorų tyre.

Kiti Pomidorų Konservavimo Būdai ir Receptai

Pomidorų Rauginimas

Pomidorų rauginimas jau turint konservavimo patirties. Rauginimo procese pagrinde dalyvauja pieno rūgšties bakterijos, perdirbančios cukrų į rūgštį. Gaunama maloni rūgštelė, kurios neįmanoma išgauti marinavimo metodu. Druskos rauginimo procese skaičiuojama, kad optimalus kiekis 5 procentai arba 50 g litrui vandens. Prisirpę raudoni pomidorai turi gana didelį fruktozinio cukraus kiekį.

Pomidorus ir prieskoninius lapus nuplauname ir nusausiname. Susluoksniuojam stiklainyje, užpilama ant viršaus druskos ir cukraus ir švaraus vėsaus vandens. Uždedam medinį dangtelį, švarų medvilninį audeklą. Laikoma šiltoje patalpoje, kol susidrumsčia skystis. Po to stiklainiai išnešami šaltai į 0 -2 laipsnių temperatūrą. Geriausi pomidorai bus po kelių savaičių. Panašiai rauginami žali pomidorai. Žali neprinokę pomidorai turi nuodingo solonino, kuris rauginant išsiskaido.

Pomidorų Marinavimas

Pomidorų marinavimas - paprastesnis konservavimo metodas. Pomidorai iškaitinami, sunaikinant mikroorganizmus, ir užpilami konservuojančiu marinatu.

Marinato receptas:

  • 1 litras vandens
  • 2 valgomieji šaukštai druskos
  • 100 g cukraus

Prieskoniai sudedami į stiklainio dugną, sudedami pomidorai. Virinamas vanduo, dedamas cukrus, druska, vėliausiai supilamas actas. Verdantį marinatą užpilam ant pomidorų. Ataušinam, nupilam atgal į puodą ir vėl užvirinam. Verdantį vėl pilame ant pomidorų.

Pomidorai su Želatina

Pomidorai su želatina yra labai populiarus lietuviškas receptas, kurį daugelis šeimininkių gamina žiemai.

Receptas:

  • 7 - 10 vnt. pomidorų
  • 5 - 7 vnt. agurkų
  • 5 - 7 vnt. svogūnų
  • 2 v. š. cukraus
  • 1 a. š. druskos
  • 1 v. š. želatinos
  • 1 v. š. acto
  • 3 v. š. aliejaus

Į švarius stiklainiukus sluoksniais sudėkite pjaustytus pomidorus, agurkus ir svogūnus. Juos šiek tiek prispauskite. Iš vandens, cukraus, druskos, lauro lapelių ir pipirų išvirkite marinatą ir palikite atvėsti. Želatiną išbrinkinkite 1 stiklinėje vandens, kurią nupilkite nuo 1 l vandens, skirto marinatui. Išbrinkusią želatiną šiek tiek pašildykite, palaukite kol ištirps ir sumaišykite su marinatu. Paruoštu marinatu užpilkite daržoves. Stiklainius pridenkite dangteliais ir sudėkite į puodą su vandeniu. Kai vanduo užvirs, kaitinkite apie pusvalandį. Vėliau išjunkite ugnį ir palikite pastovėti dar šiek tiek. Po to užsukite dangtelius, apverskite stiklainius ir palikite juos atvėsti.

Kiti Receptai

  • Pomidorų ir cukinijų mišrainė žiemai
  • Naminis pomidorų padažas žiemai
  • Naminė pomidorų tyrė žiemai
  • Klasikiniu būdu marinuoti pomidorai žiemai
  • Naminis pomidorų padažas žiemai be cukraus
  • Marinuoti žali pomidorai su paprikomis
  • Cukinijų ir pomidorų padažas žiemai
  • Rauginti pomidorai - sveika, greita ir skanu
  • Be acto marinuoti pomidorai žiemai
  • Su želatina marinuoti pomidorai su svogūnais žiemai

Patarimai Marinuojant Pomidorus

„Padažams, troškiniams ar tyrėms labiau tiks minkšti, sultingi pomidorai su storesne ir lengvai atsiskiriančia odele, o marinavimui ir konservavimui - tvirti ir nedideli pomidorai su plonyte odele“, - sako A. IKI maisto ekspertė. Jei pomidorus ketinate marinuoti su odele, nepamirškite jos subadyti, kad ji nesutrūkinėtų. „Galite pomidorus pjaustyti įvairiomis formomis, naudoti žalius ar tiesiog žaisti su pomidorų spalvomis - svarbiausia pasinaudoti fantazija ir sukursite daug puikių receptų“, - neabejoja A. Ivanauskė.

Maži saldūs pomidoriukai puikiai tinka marinavimui - stiklainėliuose jie atrodo dailiai, o marinatas jiems suteikia pikantišką saldžiarūgštį skonį. Marinuoti pomidoriukai yra minkšti, sultingi, puikiai tinkami kaip užkandis ar pagrindinio patiekalo garnyras. Papildomai į stiklainius galite įberti ir saujelę garstyčių grūdelių.

Stiklainių Paruošimas

Prieš marinuodami pomidorus, sterilizuokite stiklainius ir jų dangtelius. Tiek stiklainius, tiek dangtelius perliekite šiltu vandeniu, labai gerai ištrinkite valgomąja soda iš visų pusių, tuomet - kruopščiai išskalaukite. Galiausiai nuplikykite verdančiu vandeniu, pripildykite juo stiklainėlius ir palikite pastovėti apie 5-10 minučių. Vandenį išpilkite, stiklainėlius sudėkite ant švaraus medžiaginio rankšluostėlio ir leiskite nusivarvėti.

Taip pat galite naudoti ir kitą stiklainių sterilizavimo būdą: iškaitinti stiklainius orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ar kt.