Midijos nuo rugsėjo iki vasario yra vienas iš pagrindinių šiandieninės belgiškos virtuvės pasididžiavimų. Dauguma belgų suvartojamų midijų atkeliauja iš Šiaurės jūros, iš Nyderlandų pakrantės. Nepaisant to, jos vadinamos Briuselio midijomis. Šis patiekalas populiarus visoje Belgijoje ir didelėje dalyje Prancūzijos.
Midijų paruošimas
Midijas paruošti labai paprasta. Jeigu jos šviežios, paprasčiausiai suberiamos į didelį puodą, kurio dugną per porą centimetrų yra apsėmęs jūsų paruoštas mėgstamas padažas ar aliejus. Uždengtame puode midijos apvirs savo pačių arba padažo garuose. Šviežios midijos turi pakankamai skysčio, midijas verdant po 5-7 minučių šis skystis virsta garais ir priverčia jas „išsižioti“.
Tačiau geresnį skonį įgauna vienokio ar kitokio padažo garuose ruoštos midijos. Jas dar galima rūkyti, troškinti, kepti ant grotelių ar keptuvėje sviesto padaže. Neverta jaudintis dėl neretai skirtingos midijų spalvos. Šviesios midijos yra vyriškosios giminės, geltonos - moteriškosios.
Klasikinis ir beveik neįmanomas patobulinti midijų receptas - tai „a la marinere“: midijos, virtos baltojo vyno, česnakų, petražolių ir sviesto padažo garuose. Kartais baltasis vynas pakeičiamas kvapniu belgišku alumi. Receptas, kurio neretai vengia dėl galimo antsvorio besijaudinantys gurmanai - tai „a la kreme“. Padažas jam gaminamas iš miltais sutirštinto ir didele doze grietinėlės kremo paskaninto sultinio. O vienas iš paprasčiausių būdų - išvirti midijas sultinyje su svogūnais, salierais ir porais.
Didelis dubuo garuojančių moliuskų su keptomis bulvytėmis ir naminiu majonezu restoranuose kainuoja nuo 35 iki 50 litų. Nemažai tradicinių midijų restoranų ištuštėjusį indą vėl pripildo nemokamai.
Prekyba midijomis
Prekybos centruose parduodamos midijos skiriasi pagal dydį. „Jumbo“ - kai kilogramą sudaro 43-48 midijos, auksiniai „Cachet“ - 35-42 midijos, „Imperial“ - 49-59, „Super“ - 60-70, „Extra“ -daugiau nei 70 midijų. Dviejų kilogramų „Jumbo“ midijų kaina parduotuvėje siekia 17 litų, dviejų kilogramų „Super“ midijų - apie 20 litų.
Midijų nauda sveikatai
Midijos yra ne tik puikaus skonio, bet ir labai sveikas patiekalas. Šiose jūros gėrybėse daug vitamino B12 ir C, o taip pat ir mineralų: kalcio, geležies, seleno ir cinko. Iš midijų gaminami maisto papildai ir vitaminai kenčiantiems nuo artrito. Be to, 85 gramai midijų turi mažiau nei 150 kalorijų ir tik 4 gramus riebalų. Dalis jose esančių mineralų turi antioksidanto savybių.
Žinoma, midijos sviesto, grietinėlės ar sūrio padaže, o ypač stipriau pasūdytos netinka tiems, kurie perdėtai rūpinasi savo sveikata.
Šviežių midijų laikymas
Šviežių midijų laikyti ilgiau nei savaitę nepatartina. Išmesti reikia suskilusias, aptrupėjusias arba jau labai „išsižiojusias“ midijas (ypač, jei trinktelėjus šaukštu, jos „neužsičiaupia“). Laikyti vandenyje, uždarame plastikiniame maišelyje ar dėžutėje irgi negalima. Jas reikia užkloti šlapia marle ar šlapiais laikraščiai ir laikyti vėsiausioje šaldytuvo vietoje. Prieš verdant ar kepant, būtina midijas apie valandą palaikyti švariame vandenyje (vandenį pakeičiant bent porą kartų). Nepakenktų palaikyti ir po tekančiu vandeniu, ištraukti ar bent apkarpyti iš jų neretai išlendančius rudus ūsus.
Ar galima šaldyti midijas?
Jei norite užsišaldyti jau išvirtų midijų be kriauklių, reikia jas suberti į plastikinį konteinerį ir apipilti sūriu vandeniu (šaukštelis druskos stiklinei vandens). Vanduo turi apsemti midijas, bet reikia palikti bent centimetrą erdvės. Taip moliuskus galima laikyti iki keturių mėnesių. Jei norite šaldyti šviežias midijas su kiautais, pirmiausia jas reikia apipilti verdančiu vandeniu, palaikyti jame 20 sekundžių. Nukoštas midijas supakuoti į plastikinius konteinerius ar storo plastiko maišelius. Šaldiklyje taip sušaldytas midijas galima laikyti apie du mėnesius.
Midijos ant grotelių
Midijas iškepti ant grotelių - dar lengviau, nei jas išvirti garuose. Ant įkaitusių grotelių reikia suguldyti uždarytas švarias midijas ir kepti tol, kol jos atsivers. Vieni jas mėgsta vos pakeptas, minkštas, kiti kepa tol, kol jos apskrunda ir įgyja dūmo kvapą. Atsidariusias midijas dosniai apibarsčius juodais pipirais, dar labiau atsiskleidžia jų skonis.
Sumetami smulkiai supjaustyti rūkytos šoninės gabaliukai. Kai apskrunda, juos reikia išimti. Į kvapnius riebalus suberiamos midijos. Tas, kurios bemirkdamos vandenyje „išsižiojo“, reikia trinktelėti šaukštu, kad užsidarytų, jei neužsidaro - verčiau išmesti. Paskui reikia įpilti truputį sidro, įspausti česnaką, įberti pipirų ir druskos, dar įpilti aliejaus. Uždengti dangčiu ir patroškinti ant vidutinės ugnies dar 3-4 minutes, kol midijos „išsižioja“. Tada jas išgriebti ir suberti į didelę lėkštę.
Į puode likusį skystį reikia supilti grietinėlę ir vėl užvirti, atgal suberti rūkytos šoninės gabalėlius. Padažas užpilamas ant paruoštų midijų. Patiekiama su balta skrudinta česnakine duona ir baltuoju vynu.
Midijų sriuba
Didžiausias mano skanėstas - midijų sriuba, tiksliau - po jų paruošimo likęs skystis. Kai midijas gaminame vandens, grietinėlės, salierų, svogūnų, morkų, petražolių ir česnako padaže, jo lieka kone pusė puodo. Tokį nukoštą skystį, kad neliktų kriauklių skeveldrų, kitą dieną paverčiame puikia sriuba. Į tokį nuovirą kartais įpjaustau saliero, bulvių, morkų, įmetu kelias šaldytas krevetes, žiupsnelį šviežių petražolių. Ne ką prastesnė sriuba išverdama į midijų sultinį subėrus šiek tiek smulkių makaronų, įmetus gabalėlį žuvies filė.
Midijas galima patiekti ir kaip šaltą užkandį, tik reikia nepamiršti, kad išvirtas ar iškeptas midijas reikia suvalgyti tą pačią dieną. Atšaldytas midijas kriauklėse galima užtepti šilta ar šalta jūsų mėgstama užtepėle arba įdaru. Paprasčiausia užtepėlė pagaminama iš smulkiai supjaustytų pomidorų ir marinuotų kukurūzų, su žiupsneliu aliejaus ir druskos. Arba - smulkintų morkų su petražolėmis ir česnaku.
Trys nepakartojami midijų receptai
Midijas vis labiau mėgsta ir lietuviai, tad siūlome išbandyti tris nepakartojamus, dar neatrastus, bet labai lengvai paruošiamus receptus. Įvairiausios jūros gėrybės lietuvių stalui - ne naujiena.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, tautiečiai vis dažniau domisi netradiciniais skoniais.„Pastebima, kad jūros gėrybėmis pirkėjai labiausiai susidomi per šventes, tačiau auga ir kasdienis jų vartojimas. Dairomasi austrių, aštuonkojų, krevečių, sparčiai populiarėja midijos“, - sako V.Budrienė.
Vilmos Juodkazienės, „Iki“ maisto ekspertės, nuomone, lietuviai pradėjo rinktis midijas dėl išsklaidytų mitų - anksčiau manyta, kad jas sunku paruošti, tačiau informacijos gausa internete ir viliojantys receptai padeda į midijas žiūrėti drąsiau. Be to, parduotuvėje galima įsigyti jau beveik paruoštų midijų.
„Populiariausios - šaldytos virtos midijos. Jas patogu paruošti ir nėra rizikos, kad susidursite su sugedusiais moliuskais. Šviežias midijas reikia mokėti tinkamai išvalyti, atskirti tinkamas virimui nuo sugedusių, o kai perkate šaldytas, visas darbas jau būna atliktas už jus“, - sako V.Juodkazienė.
Maisto ekspertė priduria, kad jeigu vis dėlto nusprendėte pirkti šviežias midijas, gamindami stebėkite, ar visos geldelės atsidaro. Jeigu pasitaikys užsivėrusių midijų, jas būtina išmesti. Šaldytos virtos midijos po jų atšildymo turėtų iškart lengvai atsiverti.
V.Juodkazienė pasakoja, kad yra nesuskaičiuojama galybė midijų paruošimo būdų, o kiekviena tauta jas ruošia specifiškai.„Midijas valgo visas pasaulis, tačiau ruošia pagal savo ilgametes tradicijas. Pavyzdžiui, Meksikoje midijos ruošiamos aštriai, Japonijoje gausu užkeptų midijų užkandėlių, jos gardinamos sojų padažu ir net žuvų ikrais, o Pietų Europoje jausite Viduržemio jūros prieskonių skonį. Italai midijomis, kaip ir kitomis jūrų gėrybėmis, mėgsta gardinti makaronus. Mūsų šalyje dar nėra nusistovėjusio lietuviško midijų recepto, bet net neabejoju, kad anksčiau ar vėliau jis tikrai atsiras“, - teigia V.Juodkazienė.
Midijos vertinamos ne tik dėl puikaus skonio, bet ir sveikatai palankių savybių. Midijas galima laikyti puikiu baltymų šaltiniu, kurie būtini puikiai viso kūno būklei, taip pat juose apsčiai randama omega-3 rūgščių, vitaminų A ir B12, fosforo.„Jeigu norite ne tik puikiai jaustis, bet ir turėti gražią, lygią odą ir sureguliuoti svorį - drąsiai rinkitės midijas. Bent porą kartų per mėnesį jas tikrai verta įtraukti į mitybos racioną“, - sako maisto ekspertė.
Keptos japoniškos midijos
Reikės:
- 12 vienetų šaldytų virtų midijų su kiautais
- 1 skiltelės smulkinto česnako
- 1 arbatinio šaukštelio smulkintos imbiero šaknies
- 0,5 laimo išspaustų sulčių
- 0,5 šaukštelio smulkintos citrinos žievelės
- 1,5 šaukštelio vasabių pastos
- 2 šaukštelių balto cukraus
- ¾ puodelio majonezo
- 1 šaukštelio sojų padažo
- ¼ šaukštelio sezamų aliejaus
- svogūnų laiškų
- „Panko“ džiūvėsėlių
Paruošimo būdas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių celsijaus. Jei yra viršaus kaitinimo funkcija, rinkitės ją.
- Atšildykite midijas, perplaukite ir apžiūrėkite, ar visos midijos yra švarios - neturi likti plaušelių, kiautų gabalėlių.
- Atskirkite nuo midijų viršutines geldeles - turi likti viena geldelė, ant kurios būtų midija. Midijas išklokite po vieną kepimo popieriuje patiestoje skardoje.
- Paruoškite padažą. Ši dalis yra lengviausia, nes paprasčiausiai reikia sumaišyti visus ingredientus, išskyrus panko džiūvėsėlius ir svogūnų laiškus.
- Po šaukštelį padažo dėkite ant midijų, pabarstykite šiek tiek panko džiūvėsėlių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite, kol gražiai apskrus.
- Iškepusias midijas papuoškite smulkintais svogūnų laiškais.
Meksikietiškos midijos su čioriso dešra
Reikės:
- 1 pakelio šaldytų virtų midijų su kiautais
- 3-4 vnt. smulkintų šalotinių svogūnų arba 2 vnt. smulkinto mėlynojo svogūno
- 4 skiltelių smulkinto česnako
- 0,5 vnt. smulkintos raudonos aštriosios parikos
- 4 šaukštų sviesto
- 1,5 puodelio daržovių ar kito jūsų mėgstamo sultinio
- ¼ puodelio grietinėlės
- 2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių
- druskos ir pipirų
- 100 gramų čioriso dešros
- kelių šakelių smulkintų kalendrų
Kaip gaminti:
- Atšildykite midijas, perplaukite ir apžiūrėkite, ar visos midijos yra švarios - neturi likti plaušelių, atplyšusių kiautų gabalėlių.
- Į puodą midijas vėliau dėsime su geldelėmis, tad jų nepašalinkite.
- Dideliame puode ištirpdykite sviestą, sudėkite šalotinius svogūnus, aitriąją papriką ir česnaką. Pakepinkite kelias minutes.
- Supilkite sultinį ir troškinkite apie 6 minutes, kol šis išgaruos.
- Tuo pačiu metu atskiroje keptuvėje pakepinkite čioriso dešrą.
- Į puodą sudėkite midijas, čioriso dešrą, pusę turimo kalendrų kiekio, pagardinkite druska ir pipirais. Lengvai išmaišykite ir maišykite, kol midijos bus paruoštos. Procesas turi trukti ne ilgiau nei kelias minutes.
- Išjungę ugnį pagardinkite midijas žaliųjų citrinų sultimis, grietinėle, likusiomis kalendromis.
- Patiekite su karštomis prancūziško batono riekelėmis ar belgiškomis bulvytėmis.
Itališkos midijos su spagečiais
Reikės:
- 200 gramų spagečių
- 1 pakelio šaldytų virtų midijų su kiautais
- ¼ puodelio ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 2 didelių smulkintų česnako skiltelių
- 1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų
- šiek tiek smulkintų bazilikų lapelių
- ¾ puodelio daržovių ar kito jūsų mėgstamo sultinio
- 1 vieneto smulkintos saldžiosios paprikos
- druskos ir pipirų
- smulkintų petražolių
- 1 šaukštelio smulkintos citrinos žievelės
Paruošimo būdas:
- Išvirkite makaronus taip, kaip nurodyta instrukcijoje ant pakelio.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pakepinkite česnaką, kol gražiai paruduos. Sudėkite pomidorus, baziliką ir pakepinkite dar 5 minutes.
- Atšildykite midijas, perplaukite ir apžiūrėkite, ar visos midijos yra švarios - neturi likti plaušelių, atplyšusių kiautų gabalėlių. Į puodą midijas dėkite su geldelėmis, tad jų nepašalinkite.
- Midijas užpilkite sultiniu, pavirkite minutę, tuomet užpilkite paruoštu padažu, sudėkite paprikas, pagardinkite druska ir pipirais. Patroškinkite porą minučių.
- Spagečius dėkite į lėkštę, ant viršaus dėkite midijas ir padažą.
Paruošti midijas taip paprasta, kad šios užduoties drąsiai gali imtis pirmokas. Žinoma, būtiniausia sąlyga - nusipirkti šviežių midijų. O tai Lietuvoje jau nėra misija neįmanoma! Midijoms nereikia jokių ypatingų produktų nei prieskonių - viską dažniausiai turite po ranka, arba visos prekės kuo lengviausiai įsigyjamos pačioje artimiausioje parduotuvėje. Ir nors būdų kaip paruošti midijas yra begalės, aš dažniausiai renkuosi klasiką - troškinu jas balto vyno padaže.
Lietuvoje, restoranuose pateikiant midijas, dažnai mėgstama padažą paskaninti grietinėle ar sviestu. Tačiau man toks būdas nepatinka - gaunasi per sunku, pernelyg sotu. Midijos, turėdamos labai didelę baltymų koncentraciją, yra ganėtinai sotus patiekalas, nepaisant to, kad šiukšlių (tuščių kriauklių) lieka nepalyginamai daugiau nei valgomos jų dalies:) Tad lengvas balto vyno padažas čia atstoja ir sriubą ir padažą.
Midijos išverda labai greitai - joms užtenka vos 5-6 minučių, ir visos kriauklės jau būna pilnai atsidarę. Tai ir yra ženklas, kad patiekalas paruoštas. Tačiau prieš suberiant kriaukles į puodą reikia kruopščiai kiekvieną nuplauti, nugramdyti prilipusius nešvarumus, ir išmesti visas tas kriaukles, kurios jau plačiai atsidarę arba suskilę, pažeistos. Jei kriauklė atsivėrusi tik šiek tiek, pamėginkite gana smarkiai stuktelti į kriauklės kraštą ir padėti kelioms minutėms - jei kriauklė užsidarys, vadinasi ji tinkama valgymui.
Šįkart pateiksiu jums du pačius savo mėgstamiausius padažus, kuriuose troškinu midijas - klasikinį a la mariniere (pranc) (ir šio padažo improvizaciją) bei pikantišką pomidorų padažą.
Klasikinis a la mariniere padažas
Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir jame ant nedidelės ugnies kepinkite svogūnus. Kai šie suminkštės, supilkite vyną ir įpilkite pusę stiklinės vandens, įberkite druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Pavirinkite 3-4 minutes, tada suverskite midijas, puodą uždenkite ir virkite 5-6 minutes, kol visos midijos atsidarys.
A la mariniere padažo improvizacija
Be išvardintų produktų, pasiruoškite 1/2 nedidelio pankolio ir žiupsnelį pankolio sėklų. Pankolį supjaustykite plonomis juostelėmis ir apkepinkite aliejuje kartu su svogūnais. Toliau laikykitės tų pačių instrukcijų, tik padažą dar papildomai pagardinkite pankolio sėklomis.
Pikantiškas pomidorų padažas
Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir jame trumpai apkepinkite česnakus. Supilkite pomidorus, vyną supilkite į pomidirų skardinę, pateliuskuokite ir supilkite į puodą, įberkite druskos, čili pipirų, truputį cukraus, daug juodų grūstų pipirų ir viską užvirkite. Pavirinkite 3-4 minutes, tada suverskite midijas, puodą uždenkite ir virkite 5-6 minutes, kol visos midijos atsidarys. Maždaug viduryje virimo midijas išmaišykite, kad viršuje esančios kriauklės patektų į verdantį pomidorų padažą.
Šaldytos midijos
Šaldytos midijos - tai patogus pasirinkimas ir nepakartojamas skonis. Nepalikite rytojui to, kuo galite pasilepinti jau šiandien! Ir nors Vilnius - miestas, kuriame galite rasti restoranus su specialiu midijų meniu, Jums nereikės niekur eiti, nes įmantriausią patiekalą galėsite pasigaminti patys savo namuose.
Jeigu savo racione pritrūkote prabangos, išskirtinio skonio ir naudingų maistinių medžiagų - midijos, liaudyje dar vadinamos varguolių austrėmis, bus puikus pasirinkimas. Nuo seniausių laikų midijų kriauklės tarnavo žmonėms kaip ginklas ir puošmena, jas naudojo vietoje pinigų ir kaip medžiagą dažams gaminti. Senovės egiptiečiai iš midijų siūlų, kuriais šie moliuskai prisikabindavo prie paviršių, gamindavo audinį, primenantį šilką.
Midijų vertė slypi ne tik jų unikaliame skonyje, bet ir tame, kad jose yra 30% daugiau baltymų nei kitose jūros gėrybėse. Dietologai šiuos dvigeldžius moliuskus rekomenduoja valgyti dar ir dėl to, kad jie turi vos 79 kcal 100 gramų produkto. Vitaminai ir mineralai. Baltymai ir riebalai. Ši jūros gėrybė turi mažai riebalų, todėl idealiai tinka tiems, kurie rūpinasi savo kūno linijomis arba turi padidėjusį cholesterolio kiekį.
Midijų baltymuose yra tokios amino rūgštys, kaip lizinas, triptofanas ir metioninas, kurios atsako už augimą, normalų kūno svorį, medžiagų apykaitą, hormonų balansą, raumenų struktūrą, gerą nuotaiką ir miego kokybę. Omega-3. Reguliarus midijų vartojimas padeda stiprinti sveikatą, išlaikyti energiją ir užtikrinti subalansuotą mitybą.
Jos yra natūraliai sūrios ir šis druskingumas išskiria jas iš kitų moliuskų bei suteikia joms ypatingo charakterio. Be sūrumo, ši jūros gėrybė turi subtilų saldumą, kuris tarsi subalansuoja ir sukuria bendrą harmoniją.
Ši jūros gėrybė puikiai dera su įvairiais prieskoniais - česnakais, baltuoju vynu, šviežiomis žolelėmis ar sviestu, kuris puikiai pabrėžia jos natūralų, „švarų“ skonį. Dėl savo tekstūros šaldytos midijos įvairioms kulinarinėms technikoms - nuo troškinimo iki kepimo ant grilio ar virimo garuose. Jos puikiai įsisavina visus padažus ar sultinius, kuriuose jos yra gaminamos, todėl yra universalus ingredientas įvairiems patiekalams.
Jei ieškote kokybės ir nepriekaištingo skonio, mūsų parduotuvė yra ideali vieta pirkti midijas. Siūlome tik aukščiausios kokybės šaldytas midijas, kurios išsaugotas visas jų šviežumas, maistingumas ir aromatas. Mūsų parduotuvė siūlo platų midijų asortimentą, todėl galite lengvai pasirinkti tai, kas atitinka Jūsų poreikius ir skonį. Galbūt tai šaldytos midijos su kiautais ar išvalyta čilinių midijų mėsa - ką bepasirinksite, Jūsų patiekalai nustebins kiekvieną valgytoją. O pateikus užsakymą internetu el.
Maistinė vertė (100g/ml vidutinis maistingumas)
Savybės | Vertė |
---|---|
Energetinė vertė, kJ/kcal | 425/101 |
Riebalai, g | 2,7 |
iš kurių: sočiūjų riebalų rūgščių, g | 0,7 |
Angliavandeniai, g | 3,6 |
iš kurių cukrų, g | 0,5 |
Baltymai, g | 15,6 |
Druska, g | 0,8 |