Pomidorai - vieni iš mėgstamiausių ir naudingiausių daržovių Lietuvoje. Jie puikiai tinka ir šviežiems valgiams vasarą, ir įvairiems konservavimo būdams žiemai. Be to, namuose pagamintuose konservuose yra daug mažiau priedų nei parduotuvėse pirktuose.
Populiarūs Pomidorų Konservavimo Būdai
Konservuoti pomidorai žiemai - puikus būdas išsaugoti vasaros skonį ir vitaminus. Pateikiame įvairių receptų, kurie padės jums tai padaryti:
- Marinuoti pomidorai
- Naminis pomidorų padažas
- Pomidorų sriuba žiemai (be acto)
- Pomidorų salotos žiemai
- Pikantiškas pomidorų džemas žiemai
- Rauginti žali pomidorai pagal gruzinišką receptą
Marinuoti Pomidorai
Marinuoti pomidorai - tai vienas iš populiariausių būdų, kaip pasigaminti skanių daržovių konservų žiemai. Marinavimas yra pats paprasčiausias būdas pasigaminti skanių pomidorų konservų žiemai. Nors procesas paprastas, galite pasiekti labai įvairių skonių derinių, pridedant prieskonių, daržovių, vaisių. Marinuotus pomidorus galite valgyti po 2 savaičių. Laikykite šaldytuve iki 6 mėnesių.
Pomidorai Su Želatina
Pomidorai su želatina yra labai populiarus lietuviškas receptas, kurį daugelis šeimininkių gamina žiemai. Želatina suteikia ypatingą skaidrumą ir stingdumą marinuotiems pomidorams. 1 arb. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite verdančiame vandenyje ir supilkite į pomidorus.
Pomidorai su česnaku žiemai
Pomidorai su česnaku žiemai - naminė alternatyva parduotuvėje parduodamiems padažams ir pomidorų pastai. Recepte yra tik švieži pomidorai, česnakai ir prieskoniai. Taip paruoštus natūralius pomidorus, galima dėti į pirmuosius patiekalus ir patiekti kartu su užkandžiais.Paruošimo laikas: 50 min.Porcijos: 2 stiklainiai po 0,5 lIngredientai:Pomidorai - 1,2 kg;Česnakai - 3 skiltelės;Lauro lapas - 2 vnt.;Juodieji pipirai (žirniais) - 5 vnt.;Cukrus - pagal skonį;Druska - pagal skonį.Paruošimas:Pomidorus nuplaukite, kiekviename padarykite kryžiaus formos pjūvį, 2-3 minutėms padėkite į verdantį vandenį, o tada panardinkite į šaltą vandenį. Nulupkite odelę nuo pomidorų.Nuluptus pomidorus supjaustykite, tada sumalkite mėsmalės pagalba.Pomidorų masę dėkite į puodą, pasūdykite, suberkite cukrų, pipirų žirnelius ir lauro lapą. Gerai išmaišykite, užvirinkite ir maišydami virkite ant vidutinės ugnies 15-20 min.Likus porai minučių iki virimo pabaigos, suberkite susmulkintą česnaką, išmaišykite.Verdančią pomidorų masę supilstykite į iš anksto sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite, apverskite aukštyn kojomis ir palikite visiškai atvėsti.
Naminis Pomidorų Padažas
Naminis pomidorų padažas - būtinas ingredientas virtuvėje. Jis tinka prie daugelio patiekalų: mėsos, makaronų, picų ir kt. Daugelis mėgsta naminį pomidorų padažą, tačiau neretai parduotuvėse parduodamuose būna per daug cukraus. Daugelis mėgsta naminį pomidorų padažą, tačiau kartais parduotuvėse parduodamuose būna per daug acto.
Kiti Pomidorų Konservavimo Receptai
Cukinijos ir pomidorai - puiki derinys vasariškam skoniui žiemą. Cukinijos ir pomidorai puikiai dera tarpusavyje, todėl iš jų galima pagaminti gardų padažą žiemai. Įberkite smulkinto česnako ir prieskonių. Laikykite šaldytuve ir vartokite per savaitę. Šparaginės pupelės dera su įvairiomis daržovėmis, todėl iš jų galima pagaminti gardžią mišrainę žiemai. Atvėsusią mišrainę patiekite kaip šaltą užkandį arba šiltą garnyrą prie mėsos patiekalų.
Receptai Be Acto
Pomidorų marinavimui paprastai naudojamas actas, tačiau galima išbandyti ir alternatyvų būdą be jo. Šilta pomidorų sriuba - pats tas, ko reikia šaltomis žiemos dienomis. Šis receptas be acto suteikia sriubai malonų saldoką pomidorų skonį. Užpilkite vandeniu, suberkite prieskonių. Išmaišykite trintuvu iki purios konsistencijos.
Įvairios Mišrainės Žiemai
Pomidorai puikiai dera su kitomis daržovėmis, todėl iš jų galima pagaminti įvairių mišrainių žiemai:
- Pomidorų ir cukinijų mišrainė žiemai
- Pomidorų, morkų ir paprikų salotos žiemai
- Mišrainė žiemai SKANUMĖLIS - su pomidorais, morkomis, svogūnais ir paprikomis
- Pomidorų ir ryžių mišrainė žiemai be acto
- Pomidorų, morkų ir svogūnų mišrainė žiemai
Ši įvairių daržovių mišrainė - tikras skanumėlis, kurį galite pasigaminti žiemai. Atvėsintą mišrainę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Pomidorai ir ryžiai puikiai dera tarpusavyje, todėl iš jų galima pagaminti skanią mišrainę konservavimui žiemai. Atvėsusią mišrainę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Pomidorai, morkos ir svogūnai - klasikinė vasariškų daržovių kombinacija, kurią galima skaniai konservuoti ir mėgautis žiemą. Atvėsusią mišrainę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Adžika
Adžika - tai aštrus padažas, kilęs iš Kaukazo regiono virtuvės. Jis puikiai tinka marinuotiems daržovėms, mėsai, užkandžiams.
Pomidorų Džemas
Pomidorų džemas yra puikus būdas panaudoti derliaus perteklių ir pasigaminti gardžią užkandą žiemai. Pikantiškas pomidorų džemas ypač tinka tiems, kas mėgsta šiek tiek aštresnį skonį. Pomidorus gerai nuplauti, perpjauti pusiau ar ketvirčiais ir išimti sėklas. Į puodą sudėti pomidorus, svogūnus, česnaką, pipirą, aštriąsias paprikas. Užpilti actu ir cukrumi. Ant mažos ugnies pavirti apie valandą, kol pomidorai suminkštės ir išsiskirs sultys. Karštą pomidorų masę supilti į sterilizuotus stiklainius. Sandariai uždaryti dangteliais ir apversti aukštyn dugnu. Atvėsusius stiklainius su pikantišku pomidorų džemu laikyti vėsioje, tamsioje vietoje. Atidarytą džemą reikia suvartoti per 2-3 savaites. Šis gardus pikantiškas pomidorų džemas puikiai tinka įvairiems patiekalams. Jį galima įdėti į sumuštinius ar užtepti ant duonos riekelių kartu su sūriu. Taip pat jis puikiai dera prie įvairių mėsos patiekalų - vištienos, jautienos ar kiaulienos. Pikantiškas pomidorų džemas suteikia šiems patiekalams ryškų pomidorų skonį su aštriu prieskoniu. Jis taip pat tinka kaip padažas makaronams ar picai. Taigi jei mėgstate aštresnius skonius, būtinai išbandykite šį pikantišką pomidorų džemą. Jis ne tik skanus, bet ir naudingas - praturtintas antioksidantais, vitaminu C, lykopenu.