Pupelės, kaip ir daugelis kitų ankštinių daržovių, yra labai sotus ir maistingas produktas. Jose yra tiek baltymų, kad pupelių patiekalai kuo puikiausiai gali atstoti mėsą. Taip pat pupelėse gausu mūsų širdžiai ir raumenims naudingo kalio, B grupės vitaminų, vitamino C. Taigi bent keletą kartų per savaitę į savo valgiaraštį išties naudinga įtraukti pupelių. Juolab kad jų būna įvairių rūšių bei spalvų ir jos šiek tiek skiriasi savo skoniu bei maistinėmis savybėmis. Pavyzdžiui, raudonosios pupelės, sakoma, yra puikus antioksidantas, stabdantis senėjimą.
Ką skanaus iš jų galima pagaminti? Siūlome keletą idėjų.
Lobio su vištiena ir raudonomis pupelėmis receptas
Lobio yra vienas populiariausių gruzinų virtuvės patiekalų, kuriame visada yra pupelių. Receptų yra daug, siūlau receptą su vištiena ir raudonosiomis pupelėmis. Nuostabiai skanus patiekalas gruziniškos virtuvės mėgėjams. Sotus vištienos ir pupelių patiekalas, troškintas prieskoniniame pomidorų padaže. Puikus pietų ar vakarienės pasirinkimas visai šeimai. Patogu naudoti prieš dieną virtas pupeles, bet jei neturite laiko, išvirkite prieš pat gaminimą. Galite naudoti konservuotas pupeles savo sultyse.
Ingredientai:
- Svogūnai
- Saldžiosios paprikos
- Pomidorų pasta
- Prieskoniai: suneli apyniai, saldžioji paprika, malti juodieji pipirai
- Pomidorai
- Česnakas
- Žolelės
- Virtos arba konservuotos raudonosios pupelės
- Cukrus
- Druska
Gaminimo eiga:
- Paruoškite visus lobio gamybai reikalingus ingredientus.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite plonomis plunksnomis pjaustytą svogūną ir pakepinkite porą minučių.
- Vištienos filė supjaustykite mažais gabalėliais.
- Į keptuvę sudėkite vištieną, kepkite, kol vištiena taps balta.
- Iš saldžiųjų paprikų pašalinkite sėklas. Minkštimą supjaustykite plonomis juostelėmis.
- Kol vištiena šiek tiek pabals, įberkite prieskonių: suneli apynių, saldžiosios paprikos, maltų juodųjų pipirų. Kepkite 1 minutę.
- Pomidorus supjaustykite gabalėliais, sudėkite į keptuvę prie vištienos, sudėkite pjaustytų saldžiųjų paprikų ir pomidorų padažo. Supilkite 100-150 ml. vandens, užvirinkite, pagal skonį pasūdykite ir suberkite cukrų. Troškinkite 5-7 minutes.
- Smulkiai supjaustykite česnaką ir žoleles.
- Į keptuvę suberkite virtas pupeles, kartu troškinkite 3-4 minutes.
- Suberkite žoleles ir česnaką, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
Kitas vištienos troškinio su pupelėmis receptas
Ingredientai:
- Pupelės
- Svogūnai
- Pomidorų pasta
- Druska
- Pipirai
- Actas
- Cukrus
Gaminimo eiga:
- Pupeles užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų, užvirinkite ir virkite 5 min.
- Puode užvirkite vandenį, suberkite pupeles ir virkite, iki jos taps minkštos.
- Svogūnus nulupkite, nuplaukite, susmulkinkite ir pakepinkite įkaitintame aliejuje.
- Pomidorus nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite. Sudėkite į puodą, suberkite druską ir pavirkite, kol jie išteš. Sutrinkite daržovių trintuvu.
- Į pomidorų padažą sukrėskite išvirusias pupeles, keptintus svogūnus, suberkite abiejų rūšių pipirus ir cukrų bei sutraiškytus laurų lapelius. Užvirkite. Supilkite actą, išmaišykite.
- Išvirusias pupeles sumaišykite su visais kitais recepte nurodytais produktais, sukrėskite į negilią skardą ir kepkite 150 °C orkaitėje 2-3 val. (nelygu pupelių rūšis). Retkarčiais pamaišykite.
Burrito su rūkyta vištiena ir raudonomis konservuotomis pupelėmis
Lengvai ir greitai paruošiamų receptų niekada nebūna per daug! Šis suktinukas - vienas iš tokių. Ilgiausiai užtrunkama nuo vištienos sparnelių pjaustant mėsą, o visa kita - viens, du ir baigta.
Ingredientai:
- Rūkyta vištiena
- Konservuotos raudonosios pupelės
- Pomidorai
- Sūris
- Prieskoniai
- Tortilijos
Gaminimo eiga:
- Rūkytą vištieną smulkiai supjaustyti.
- Pupeles nusunkti ir kelis kartus perplauti vandeniu. Sudėti į indą kartu su vištiena, pomidorais, sūriu ir prieskoniais. Viską gerai išmaišyti.
- Masę padalinti į keturias lygias dalis ir sudėti į tortilijų centrą. Susukti burrito.
- Visus suktinukus pašauti kepti į iki 200 laipsnių įkaitusią orkaitę (arba galima į karšto oro gruzdintuvę) ir pakepinti tol, kol tortilija šiek tiek apskrus.
- Išėmus burrito perpjauti per pusę ir šalia patiekti mėgstamų daržovių.
Konservuotų pupelių virtuvėje verta turėti visada. Juk tiek daug jų panaudojimo galimybių! Sriubai, troškiniams, burrito, apkepams, užtepėlėms, net brauniui!
