Įdarytos paprikos - tai dar vienas skonis iš vaikystės. Toks ne visai įprastas „vaikiškiems” skonių prisiminimams, tiesa? Tačiau mano kartos žmonės tikrai turėtų prisiminti tuos laikus, kai daržovių parduotuvėse pasirodydavo pirmosios paprikos. Jos atkeliaudavo berods iš Bulgarijos, mums būdavo gana neįprasto skonio, daržuose tada tokios nebuvo auginamos.
Vėliau saldžiųjų bulgariškų paprikų derlius keliaudavo įvairių troškinių pavidalu į stiklainius, žiemai. Tačiau įdarytos paprikos visada būdavo didelė šventė net mums, vaikams.
Klasikinis Įdarytų Paprikų Receptas
Pasiruoškite paprikų įdarą: dubenyje sumaišykite maltą mėsą su smulkiai sukapotais svogūnais, česnakais, žalumynais, virtais ryžiais, pagardinkite prieskoniais, druska ir pipirais. Nupjaukite paprikų galus (su koteliu), išvalykite sėklas, membranas. Į ertmes pridėkite mėsos įdaro, tampriai pagrūsdami, kad kuo geriau užsipildytų. Uždėkite kepurėles.
Troškintuve įkaitinkite sviestą, sudėkite supjaustytus svogūnus, morkas, saliero stiebą, tada statykite į troškintuvą paprikas, užpilkite vandeniu, kad apsemtų bent ⅔ paprikų aukščio, įberkite druskos ir pipirų, ir užkaiskite. Troškinkite uždengę ant nedidelės ugnies, kol paprikos suminkštės ir įdaras visiškai išvirs.
Pabaigoje, prieš baigiant virti, nupilkite pusę stiklinės skysčio, kuriame virė paprikos, sumaišykite su pomidorų pasta, ir supilkite atgal į puodą. Jei norite padažo tirštesnio, galite šiame skystyje ištirpinti ir šaukštą krakmolo. Pavirkite dar kelias minutes, patikrinkite ar netrūksta druskos.
Patiekite su grietine, virtomis bulvytėmis, pabarstę šviežiais krapais.
Kiti Paprikų Troškinimo Receptai ir Variantai
Paprikos su vištiena
Vištienos filė supjaustykite nedideliais gabaliukais ar juostelėmis, pabarstykite druska ir aitriąja paprika. Krakmolą sudėkite į maišelį, sudėkite vištieną ir gerai papurtykite, kad mėsa tolygiai pasidengtų krakmolu.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iki geltonumo apkepkite svogūnus. Juostelėmis supjaustykite papriką ir sudėkite į keptuvę. Maišydami kepkite apie 3 minutes. Išimkite iš keptuvės.
Troškintos paprikos su daržovėmis
Storasieniame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite salierus, paprikas ir plonais griežinėliais supjaustytą cukiniją.
Taip pat, paruoškite daržoves: svogūną nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, cukinijas - griežinėliais, papriką, išvalius sėklas, - dideliais kvadratėliais, pomidorus perpjaukite pusiau.
Keptos paprikos su česnakais ir prieskoniais
Ingredientai:
- 4 česnakų
- 1 kilogramas paprikų
- 0.5 stiklinės baltojo vyno
- šiek tiek džiovintų bazilikų
- šiek tiek raudonėlių
- šiek tiek čiobrelių
Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Paruošimo būdas: Paprikas troškinkite, kol suminkštės. Baigiant troškintis sudėkite smulkintą česnaką, SANTA MARIA prieskonius bei supilkite vyną ir dar truputėlį patroškinkite.
Orkaitėje Keptos Paprikos su Faršu ir Sūriu
Gaminimo eiga:
- Paprikas perpjauti pusiau išilgai, išimkite sėklas, išvalyti.
- Keptuvėje su trupučiu aliejaus apkepti smulkintą svogūną, kol suminkštės. Sudėkite kapotą česnaką ir trumpai pakepti.
- Sudėti faršą, kepti kol paruduos ir bus iškepęs. Pagardinti druska, pipirais, malta saldžiąja paprika ir įmaišyti pomidorų padažą.
- Nukelkti nuo kaitros, įmaišyti pusę tarkuoto sūrio.
- Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros.
- Įdaryti paprikas faršo mišiniu, sudėti į kepimo indą, pabarstyti likusiu sūriu.
Lėtai Troškintos Paprikos su Faršu
Gaminimo trukmė: 6 val. 15 min.
- Paruošimas: 15 min.
- Troškinimas: 6 val.
- Kiekis: 4 porcijos
Jums reikės:
- 4 vidutinio dydžio žalių paprikų (spalva gali būti ir kitokia)
- 500 g maltos jautienos (mėsa turi būti liesa)
- 0,4 puodelio smulkiai sukapoto svogūno
- 1,5 puodelio virtų ryžių
- 1 arbatinio šaukštelio prieskoniais pagardintos druskos
- 0,5 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų
- Beveik litro spagečių arba jūreiviško padažo
Gaminimas:
- Pasiruoškite visus produktus.
- Sudėkite į dubenį maltą jautieną, smulkiai sukapotą svogūną, virtus ryžius bei prieskonius ir gerais viską išmaišykite.
- Nupjaukite paprikų viršūnėles (galą su koteliu), pašalinkite iš jų sėklas ir vidines pertvaras.
- Prikimškite paprikas lygiomis dalimis padalytu jautienos faršo ir ryžių įdaru.
- Išdėliokite farširuotas paprikas puode ir pripilkite į jį spagečių padažo.
- Uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite žemoje temperatūroje (6-7 val.) arba aukštesnėje (3-4 val.), kol jautiena bus visiškai iškepusi, o paprikos - suminkštėjusios.
- Norėdami patikrinti, ar gana troškinti, į įdaro vidurį įbeskite maisto termometrą. Jo ekrane turėtų būti rodomas mažiau kaip 71 laipsnis.
Recepto pakeitimai:
- Vietoj virtų ryžių galima naudoti nevirtus, bet specialius, greitai išverdančius baltuosius arba ruduosius ryžius.
- Įdarui galima rinktis ne tik jautienos, bet ir kalakutienos faršą.
- Spagečių padažą galima pakeisti skardine konservuotų pomidorų ir skardine kondensuotos pomidorų sriubos.
- Smulkiai supjaustytas nupjautas paprikų dalis galima įmaišyti į įdarą arba įberti į padažą.
- Jei norite, kad paprikos įgautų meksikietiškiems patiekalams būdingo skonio, vietoj spagečių padažo naudokite su aitriosiomis paprikomis konservuotus pomidorus.