pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skanūs receptai su kelmučiais: nuo marinavimo iki keptų patiekalų

Daugelis namų šeimininkių gamina patiekalus iš grybų, nes grybai yra baltymų ir mineralų šaltinis. Ypač skanūs patiekalai gaunami iš miško grybų, nes jie yra daug aromatingesni nei auginami dirbtinai. Vasarą ir rudenį miške galite surinkti daug kelmučių, nes jie auga didelėmis grupėmis. Kepti grybai yra labai skanūs, tačiau tik tinkamai paruošti. Keptus kelmučius galima patiekti su bulvių koše, grikiais ar makaronais.

Kaip paruošti keptus kelmučius

  1. Kelmučius reikia išvalyti ir nuplauti po tekančiu vandeniu.
  2. Grybus supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  3. Grybus virkite 15 minučių: pirmą kartą grybus pavirkite 5 minutes verdančiame pasūdytame vandenyje, vandenį nupilkite ir grybus nuplaukite. Tada dar 10 minučių virkite kitame vandenyje.
  4. Sudėkite grybus į kiaurasamtį ir palaukite kol nuvarvės visas vanduo.
  5. Nulupkite svogūną, supjaustykite kubeliais ir kepkite keptuvėje su saulėgrąžų aliejumi, kol gražiai apkeps.
  6. Supilkite paruoštus grybus. Kepkite retkarčiais pamaišydami 10-12 minučių.

Marinuoti kelmučiai žiemai

Norėdami marinuoti kelmučius žiemai, naudokite sterilizuotus stiklainius ir dangtelius. Ruošinius padėkite į šaldytuvą arba vėsų rūsį, kur temperatūra ne aukštesnė kaip 5 °C. Jei marinatas stiklainiuose tapo drumstas, tokių grybų vertėtų atsisakyti.

Marinuoti kelmučiai su česnaku ir gvazdikėliais

Ingredientai:

  • 3 kg kelmučių
  • 1½ šaukšto druskos
  • 900 ml vandens
  • 7 juodųjų pipirų
  • 1 valgomasis šaukštas cukraus
  • 5 skiltelės česnako
  • 3 lauro lapeliai
  • 5-7 gvazdikėliai
  • 8 šaukštai 9% acto
  • 1-2 šaukštai augalinio aliejaus

Paruošimas:

  1. Virkite grybus verdančiame vandenyje 5 minutes.
  2. Išpilkite skystį, vėl užpilkite šaltu vandeniu, įberkite pusę šaukšto druskos ir virkite ant vidutinės ugnies dar 20-25 minutes.
  3. Išvirtus kelmučius sumeskite į kiaurasamtį.
  4. Kitame puode užvirinkite 900 ml vandens su druska, pipirais, cukrumi, česnako gabalėliais, lauro lapu ir gvazdikėliais.
  5. Užvirus įpilkite acto.
  6. Grybus supilkite į verdantį marinatą ir virkite 5 minutes.
  7. Kelmučius sudėkite į stiklainį kartu su skysčiu.
  8. Užpilkite aliejumi ir uždarykite dangtį. Kelmučiai bus paruošti per 3-5 dienas.

Marinuoti kelmučiai su krapais ir serbentų lapais

Ingredientai:

  • 1,4 kg kelmučių
  • 1200 ml vandens
  • 1 valgomasis šaukštas druskos
  • 1½ šaukšto cukraus
  • 5-7 žirneliai kvapiųjų pipirų
  • 1-2 lauro lapai
  • 3-4 gvazdikėliai
  • 50 ml 9% acto
  • Krapų skėtis
  • 2-3 serbentų lapai

Kelmučių paruošimas:

  1. Virkite kelmučius 5 minutes.
  2. Nupilkite skystį ir įpilkite 1200 ml vandens.
  3. Užvirinkite, įberkite druskos, cukraus, pipirų, petražolių ir gvazdikėlių.
  4. Virkite ant silpnos ugnies 25-30 minučių. Lauro lapą galima pašalinti po 10-15 minučių.
  5. Kai kelmučiai išvirs ir pradės leistis ant dugno, supilkite actą ir vėl užvirinus nukelkite nuo ugnies.
  6. Perkelkite grybus į stiklainį. Vėl užvirkite likusį marinatą.
  7. Į jį suberkite krapus ir serbentų lapus.
  8. Po 3-5 minučių virimo užpilkite grybus su marinatu. Uždarykite dangtį.
  9. Ragauti grybus galėsite maždaug po mėnesio.

Marinuoti kelmučiai su cinamonu

Ingredientai:

  • 3 kg kelmučių
  • 1 litras vandens
  • 4 arbatinių šaukštelių druskos
  • 2 šaukštai cukraus
  • 6-7 žirneliai kvapiųjų pipirų
  • 4-5 gvazdikėliai
  • ½ arbatinio šaukštelio malto cinamono
  • 3 lauro lapeliai
  • 3 arbatiniai šaukšteliai acto esencijos 70%
  • 1-2 šaukštai augalinio aliejaus

Kelmučių marinavimas:

  1. Virkite kelmučius 5 minutes.
  2. Tada nupilkite vandenį, įpilkite švaraus vandens ir virkite dar 15-20 minučių ant vidutinės ugnies.
  3. Pašalinkite skystį kiaurasamčio pagalba, šiek tiek atvėsinkite ir išdėliokite grybus į stiklainius.
  4. Kitame puode užvirinkite 1 litrą vandens su druska, cukrumi, pipirais, gvazdikėliais, cinamonu ir petražolėmis.
  5. Praėjus kelioms minutėms po virimo, įpilkite acto ir palikite ant ugnies dar porą minučių.
  6. Grybus užpilkite paruoštu marinatu.
  7. Ant viršaus įpilkite augalinio aliejaus ir uždarykite dangtį.
  8. Taip marinuoti kelmučiai bus paruošti per 7-10 dienų.

Įdarytos cukinijos su grybais

Ingredientai:

  • 1 vnt. cukinijos
  • 1 š. aliejaus
  • 2 š. grietinės
  • 1 v. moliūgo
  • 1/2-1 a. svogūno, česnako

Paruošimas:

  1. Grybus išvirkite pasūdytame vandenyje.
  2. Cukiniją perpjaukite išilgai ir išskobkite jos vidų, padarykite „luoteliui“ plokščią dugną, kad cukinijų puselės tvirtai stovėtų.
  3. Sudėkite jas ant riebalais patepto kepimo popieriaus ir pakepkite jas iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje apie 7 min.
  4. Įkaitinkite keptuvę su šaukštu aliejaus. Suberkite moliūgo gabaliukus, grybus, smulkintą svogūną bei česnaką ir viską pakepinkite 5 min. Pridėkite druskos ir pipirų.
  5. Į cukinijos puseles sukrėskite po šaukštą grietinės, o ant viršaus sudėkite kepintus molūgus, grybus, svogūną, česnaką.

Kelmučių nauda

Kelmučių sudėtyje yra daug skaidulų, A, B, E grupių vitaminų ir askorbo rūgšties, mikroelementų ir riboflavino. Grybų vartojimas normalizuoja širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, teigiamai veikia medžiagų apykaitą.

Atsargumo priemonės

Apsinuodijimas grybais - vienas dažniausių ir labai pavojingų apsinuodijimų. Kartais ir vienas į puodą patekęs nuodingas grybas gali stipriai susargdinti visą šeimą.

Jei įtariate apsinuodijimą grybais, kuo skubiau kreipkitės į gydytoją, nes tiek delsimas, tiek bandymas gydytis namuose gali atnešti dar daugiau žalos. Pagrindiniai negalavimo simptomai - pykinimas, vėmimas, viduriavimas, galvos skausmas, šaltas prakaitas. Kuo vėliau jie pasireiškia, tuo rimtesnės apsinuodijimo pasekmės gresia. Pačių pavojingiausių nuodingų grybų veikimas pasižymi ir ilgiausiu latentiniu (užslėptu) periodu. Būkite atidūs - iš pradžių gali apgaulingai pasirodyti, kad jau pagerėjo, tačiau po 8-12 ar 24 valandų pasirodę simptomai dažnai jau reiškia labai sudėtingą žmogaus būklę. Tada būna nukentėję beveik visi vidaus organai, labiausiai - kepenys.

Jei pykinimas ir vėmimas prasideda po kokių dviejų keturių valandų, apsinuodijimas pavojingas tik tuo, kad netenkama elektrolitų, kalio, magnio ir kitų elementų, sutrikdomas organizmo skysčių balansas. Dėl to gali atsirasti ir širdies ritmo sutrikimų, įvairūs tirpimai.

Pavojingiausios yra žalsvosios ir pilkšvosios musmirės, jos puikiai prisitaiko prie sąlygų, kuriomis auga ir gali lengvai pradėti „simuliuoti“ kitus grybus. Jų kotą paprastai puošia vadinamasis sijonėlis, tačiau jei grybas jaunas, jo gali ir nesimatyti.