Mėgstate lašišą ir nesaldžius pyragus? Tuomet šis receptas kaip tik jums! Paprasti produktai gali nustebinti neįtikėtinai puikiu rezultatu. Šis nesaldus pyragas puikiai tinka sotesnei vakarienei, kaip užkandis, net kai visiškai atvėsta, o taip pat skanus ir pašildytas.
Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip pasigaminti gardų lašišos pyragą su varške ir špinatais. Tai puikus pasirinkimas tiek kasdieniam stalui, tiek šventiniam vakarėliui.
Lašišos ir Varškės Pyragas
Reikalingi produktai:
- 2 pakeliai varškės
- 1 indelis grūdėtosios varškės
- 2 kiaušiniai
- 200 g špinatų
- 200 g fermentinio sūrio
- 2 lakštai bemielės sluoksniuotos tešlos
- 200 g rūkytos lašišos
- Druska, pipirai
Gaminimo eiga:
- Špinatus pakepinkite svieste.
- Grūdėtą varškę sumaišykite su paprasta varške, berkite druskos ir pipirų.
- Į masę sudėkite smulkiai supjaustytą lašišą ir špinatus, užpilkite plaktais kiaušiniais, dėkite sutarkuotą sūrį.
- Viską gerai išmaišykite.
- Į sviestiniu popieriumi išklotą skardą dėkite vieną tešlos lakštą, ant viršaus dėkite įdarą, o ant įdaro - kitą tešlos lakštą.
- Viršų gerai subadykite, kad išgaruotų nuo varškės susidaręs skystis.
- Kepkite apie 1 val. 180 laipsnių temperatūroje.
Grūdėtos Varškės Tešlos Pyragas su Lašiša ir Špinatais
Reikalingi produktai (24 cm skersmens formai):
Tešlai:
- 200 g grūdėtos varškės
- 100 g sviesto
- 0,5 a. š. kepimo miltelių
- Žiupsnelio druskos
- 240 g miltų (jei trūksta, dėkite dar)
Įdarui:
- 700 g lašišų faršo
- 1 svogūno
- Petražolių, krapų
- Druskos, pipirų
- 200 g šaldytų špinatų
Užpilui:
- 2 kiaušinių
- 200 g neriebios grietinės
Pyragui apibarstyti:
- 100 g sūrio (kokį mėgstate)
Gaminimo eiga:
Tešla:
- Grūdėtą varškę pertrinkite per sietelį, dėkite supjaustytą sviestą, berkite druską, miltus su kepimo milteliais ir suminkykite tešlą.
- Įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 30 min.
Įdaras:
- Išimkite iš šaldiklio špinatus, kad atšiltų.
- Svogūną supjaustykite ir pakepinkite su aliejumi (0,5 v. š.), kol gražiai pageltonuos.
- Į kitą švarią keptuvę be jokių riebalų dėkite lašišos faršą ir vos vos patroškinkite, kol pradės šviesėti.
- Sudėkite į sietelį, kad nuvarvėtų nereikalingas skystis (tiksliau, riebalai) ir jis atvėstų.
Šventinis Lašišos Pyragas su Sluoksniuota Tešla ir Špinatais
Reikalingi produktai:
- Sluoksniuota tešla - 1 lakštas
- Lašišos filė (su oda arba be) - 500 g
- Špinatai - 150 g
- Kiaušinis - 1 vnt.
- Citrina - 0,5 vnt.
- Druska, malti juodieji pipirai, džiovintos petražolės arba krapai
- Augalinis aliejus ir sviestas
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
- Lašišos filė apšlakstome augaliniu aliejumi, apibarstome druska, pipirais, dedame į orkaitę 15-20 minučių.
- Lašišai iškepus nuimame odą, lašišą dedame į dubenį ir šiek tiek pasmulkiname šakute, apšlakstome citrinos sultimis, apibarstome džiovintomis petražolėmis, jei reikia, dedame dar druskos. Išmaišome.
- Špinatus susmulkiname maždaug vieno centimetro juostelėmis, apkepiname su šaukštu sviesto apie dvi minutes ir truputį pasūdome.
- Stalviršį pabarstome miltais, dedame tešlos lakštą, jei reikia dar kočiojame (tešla turi būti 3-4 mm storio).
- Tešlos paviršių aptepame kiaušinio plakiniu.
- Per vidurį tešlos dedame sluoksnį špinatų (šonuose turi likti po 5-6 centimetus tešlos), ant jų viršaus dedame lašišos sluoksnį.
- Uždengiame įdarą tešlos kraštais (prieš tai juos aptepame kiaušinio plakiniu, kad suliptų), užspaudžiame šonus, formuojame pyragą, atsargiai jį perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, sujungimo linija į apačia.
- Pyrago viršų aptepame kiaušinio plakiniu ir dedame kepti į orkaitę 20-25 minutes (200 laipsnių).
- Lašišos pyragą tiekiame dar šiltą.
Patarimai ir Gudrybės
- Druskos recepte nėra labai sąmoningai vien todėl, kad sūrumo pilnai pakanka nuo lašišos.
- Pyragą galite paruošti likus parai iki jo patiekimo, ir laikyti paruoštą šaldytuve, uždengę maistine plėvele.
- Prieš kepant nepamirškite visą pyrago viršų patepti kiaušinio plakiniu ir padaryti keletą skylučių, kad garas turėtų pro kur išeiti kepant.
- Kuo sausesni liks špinatai, tuo geriau gausis pyragas, nes nebus pernelyg vandeningas.
Šie receptai - tai tik atitikmuo, noriu parodyti, kad virtuvėje improvizuoti kartais visai nesudėtinga. Nėra pomidorų? O gal užteks ir špinatų? Nėra kumpio? Bet gal turiu lašišos? Na, supratot, ką turiu mintyje. Abu pyrago variantai vykę, verti dėmesio ir mūsų namuose dažnai gaminami.