pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Tortas "Juodasis Miškas": Sodrus Šokolado Ir Vyšnių Derinys

Šokoladas, grietinėlė, vyšnios - tikrai labai labai skanu! Apie šitą tortą man kažkodėl labai nelengva kalbėti - atrodo, sugaišau tiek laiko jį bedarydama - tai buvo pirmasis su toookiu papuošimu, kuris, niekad negalvojau, kad bus įveikiamas mano rankoms - kad net žodžių nebereikia. Na, o jei kokrečiai apie skonį, tai tikrai labai skanus tortas, ypač tamsių biskvitų mėgėjams.

„Pasaulyje yra keletas tortų, kurie, galima sakyti, yra tortų klasika. Vienas iš jų - „Juodojo miško tortas“. Tai - šio torto variacija“, - sako B.Nicholson. R.Rasickienė pasakoja, kad pirmą kartą tokio saldumyno paragavo jo kilmės šalyje: „Šis tortas kilęs iš Vokietijos. Pirmą kartą jį ten paragavau dar būdama paauglė. Vėliau, kai konditerija pasibeldė ir į mano gyvenimą, susiradusi receptą jį šiek tiek adaptavau pagal save ir pervadinau jį „Vyšniuku“. Jos kepinį ne kartą įvertino artimieji: „Dažniausiai draugai apie šį tortą sako, kad jis yra tikras, saldus, truputį riebus, bet tuo pačiu turi ir neįkyrią rūgštumo gaidelę.“

Pagaliau prisėdau aprašyti šio recepto. Nuostabaus torto recepto! Tortas ypatingai skanus, sodrus, šokoladinis, drėgnas, labai labai skanus. Kepiau tortuką vyro gimtadienio proga. Kokio torto norės, seniausiai žinojau... 'Juodasis miškas' - jo pats pačiausias tortas. Dėl vyšnių... Jis apsėstas vyšniomis. Vienintelis klausimas man buvo pagal kokį receptą kepti. Praeitais metais taip pat vyro gimtadienio proga kepiau 'Juodąjį mišką', jam patiko. Tačiau aš norėjau kažko naujo, nebandyto. Ilgai ieškoti neteko, receptą radau viename skaniame blog'e -Vaikai ir Vanilė. Komentarai nuteikė pozityviai, todėl neilgai trukus kibau į darbą. Viskas pavyko, kaip norėjau, o rezultatas - super skanus tortas. Man kaip šokoholikei - tobulas.

Jei grįžtant prie torto, jį teko fotografuoti pačią karščiausią dieną Anglijoje. Temperatūra tądien viršijo 33 laipsnius karščio. Kaip manot, kas įvyko? Kadangi, dažnai vasarą fotografuoju terasoje lauke, o tokiame karštyje mano šokoladinėms eglėms buvo 'kaput'. Nepraėjo ne 5 minutės ir jos pradėjo tirpti... Chi chi. Kad ir kaip nenorėjau, tuomet ir baigėsi visa torto fotosesija. Bet kita vertus, nereikėjo laukti valandos ir galėjau ramiausiai pradėti tortą skanauti. Visur savi pliusai, savi minusai.

Kai kalbame apie tortus, Aušra tikrai pasitikiu ir į jos tinklaraštį neretai įkišu nosį, ieškodama kokio naujo torto recepto. Kepiau ne vieną tortą iš jos tinklaraščio ir visi jie buvo tikrai labai geri. Todėl kai pradėjau maišyti tešlą biskvitui, rankos visai nedrebėjo. Tą vakarą buvau fantastiškai geros nuotaikos ir tortą kepiau su plačiausia šypsena. Kepantis biskvitas namus pripildė nuostabaus šokolado kvapo, o vyšnios, į jas įpylus šlakelį tamsaus romo, kvepėjo tiesiog svaiginančiai. Pagalvojau: kai namai, gaminant tortą, kvepia taip nerealiai gardžiai, jis toks ir bus. Ir… jis toks ir buvo. Be abejonės. Nors paruošiau jį labai labai didelį ir aukštą, vienu prisėdimu suvalgėme beveik visą. Labai labai geras tortas. Turtingo, gero, sodraus skonio. Labai minkštas, tiesiog tirpstantis burnoje. Toks, kurį ir aš, prisidėdama prie Aušros neišsemiamų komplimentų tortui, nuo šiol rekomenduosiu visiems!

Skonis: 10/10. Sodriai šokoladinis biskvitas, vyšnios ir maskarponės kremas - fantastiškas, sodraus skonio, burnoje tirpstantis derinys.

Ingredientai Tortui "Vyšniukas" arba "Juodasis Miškas"

  • Biskvitams:
    • 4 kiaušiniai
    • 160 g cukraus
    • 160 g miltų
    • 20 g kakavos
    • 50 g aliejaus
    • 1 šaukštelis kepimo miltelių
    • Žiupsnis druskos
  • Sulaistymui:
    • 200 ml vandens
    • 60 g cukraus
    • Šlakelis citrinų sulčių
  • Šokoladiniam padažui:
    • 150 g juodojo šokolado
    • 200 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • Vyšnių įdarui:
    • 400 g vyšnių (gali būti šaldytos)
    • 30 g cukraus
    • ½ citrinos sulčių
    • 1 šaukštas vandens ar vyšnių likerio (pasirinktinai)
    • 1 šaukštas kukurūzų krakmolo
  • Kremui:
    • 350 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
    • 250 g maskarponės
    • 40 g miltinio cukraus
    • 1 šaukštelis vanilės esencijos arba cukraus
  • Papuošimui:
    • Juodojo šokolado
    • Vyšnių arba kitų uogų

Gaminimo Eiga

Biskvito Paruošimas

  1. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki purumo.
  2. Margariną ištirpinti ir šiek tiek atvėsinti, maišant supilti į kiaušinių masę.
  3. Sudėti kakavą, miltus, gesintą sodą.
  4. Kepti 180 ºC orkaitėje apie 20-25 min., patikrinti su mediniu pagaliuku. Taip iškepti du biskvitus.

Sirupo Paruošimas

  1. Ketvirtį puodelio cukraus pilti į nediduką puodą ir užpilti ant viršaus vandens truputį - tik tiek, kad apsemtų cukrų, ne daugiau.
  2. Sirupui užvirus, nemaišant pavirti jį dar apie 3 minutes, dėl ko sirupas bus tąsesnis.
  3. Indą nukelti nuo ugnies ir leisti šiek tiek atvėsti.

Torto Surinkimas

  1. Ant pirmo biskvito dėti pusę vyšnių, tolygiai paskirstyti pusę kiekio plaktos grietinėlės.
  2. Dėti antrą biskvitą, ant jo pilti šokoladinę masę.
  3. Dėti trečią biskvitą, ant jo išdėlioti likusias vyšnias ir grietinėlę.
  4. Dėti paskutinį biskvitą.

Šokoladinės Masės Paruošimas

  1. Šokoladą su medumi ištirpinti ant vandens vonelės.
  2. Ištirpus nukelti nuo vonelės ir maišant leisti šiek tiek atvėsti.
  3. Dėti į šaldytuvą dešimčiai minučių ir per tą laiką pasiruošti maistinės plėvelės, kočėlą, kočiojimui tinkamą paviršių.
  4. Masė šaldytuve bus stipriai sustingusi. Atsignybti po mažą jos gabaliuką (kitą dalį visada laikyti šaldytuve), dėti tarp maistinės plevelės lakštų ir iškočioti.
  5. Su apvalia sausainių formele, taurės viršumi ar panašiu apvaliu paviršiumi išspausti rutuliukus - čia bus rožės lapeliai.
  6. Paruoštomis rožėmis papuošti tortą.

Patarimai ir Pastebėjimai

  • Aš kepiau tris biskvitus skirtingose formose. Nesiūlau kepti vieno biskvito, o po to bandyti jo pjaustyti, nes biskvitas labai šlapias, drėgnas, purus, lengvai sutrupės. Paprasčiau iškepti atskirus biskvitus.
  • Tortą dariau 20 cm formoje, bet kiekiai tinka ir 22 cm formai.
  • Originaliame recepte nurodoma daryti kremą iš 1 litro grietinėlės ir 250 g maskarponės. Man pasirodė, kiek daugokai, todėl dariau mažiau. Tortas suformavus gavosi pakankamai aukštas 8 cm. Kremo palyginti su biskvitų storiu gali atrodyti mažai, bet mums buvo pakankamai. Nesinorėjo daugiau. Tortas labai šlapias, drėgnas, minkštas. Nesibaiminkite, kad bus sausas.
  • Šokoladinį glajų tepkite ant visiškai atvėsusių biskvitų, kad nesusigertų viskas į biskvitą. Tepkite šiek tiek pravėsusį šokoladą, kad nebūtų per skystas.
  • Tortą surinkinėjau ne formoje, o iš karto ant serviravimo lėkštės ir pasigailėjau, nes užtrukau žymiai ilgiau nei tą patį būčiau dariusi formoje. Geriau sutepti formoje, palaikyti trumpam, išimti, aptepti visą tortą ir puošti.
  • Naudojau pusę šaldytų vyšnių, pusę iš kompoto. Vyšnias sudėjau į sietelį, kad nuvarvėtų sultys, o sultys vėliau panaudojau toliau gaminimui ir laistymui.

Recepto ir Skonio Vertinimas

Skonis: 9,5/10.

Mano recepto ir skonio vertinimas: 4/5. Labai skanu, galbūt kartosiu.

Ingredientai 20 cm Skersmens Torto Formai

  • Torto biskvitams:
    • 200 g miltų
    • 1/2 puodelio (125 ml) kakavos
    • 1 šaukštelis kepimo miltelių
    • 1/2 šaukštelio sodos
    • Žiupsnelis druskos
    • 250 g cukraus
    • 2 kiaušiniai
    • 1/3 puodelio (80 ml) bekvapio aliejaus
    • 2/3 puodelio (165 ml) pasukų ar kefyro
    • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Vyšnių įdarui:
    • 500 g šaldytų arba iš kompoto vyšnių
    • 1 puodelis cukraus
    • 1/4 puodelio (60 ml) krakmolo
    • 1/2 puodelio (125 ml) vyšnių sirupo, sulčių
  • Kremui:
    • 750 ml grietinėlės
    • 1/3 puodelio (80 ml) cukraus pudros
    • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Sulaistymui:
    • 1/4 puodelio (60 ml) vyšnių sulčių
    • 2 šaukštai romo (nebūtinai)

Gaminimo Eiga (detaliau)

  1. Į dubenį persijokite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir sodą. Suberkite druską ir cukrų, gerai išmaišykite.
  2. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, vanilę, pilkite aliejų, kefyrą, viską sumaišykite.
  3. Kiaušinių plakinį pamažu supilkite į miltus ir maišykite, kol viskas susimaišys.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, riebalais patepkite ir kepimo popieriumi išklokite dvi 20 cm kepimo formas. Tešlą lygiai padalinkite tarp kepimo formų.
  5. Kepkite apie 20-25 minutes arba kol medinis pagaliukas įsmeigtas į biskvito centrą liks sausas ir švarus.
  6. Biskvitus 5 minutes palikite formose, tuomet išimkite, atsargiai nulupkite kepimo popierių ir perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti. Kai atvės, kiekvieną biskvitą perpjaukite pusiau.
  7. Vyšnias sudėkite į sietelį, pakabinkite ant dubens, kad nuvarvėtu skystis. Tada vyšnias sudėkite į puodą, užpilkite cukrų.
  8. Į puodelį įpilkite 1/2 puodelio vyšnių sulčių ir sumaišykite jį su krakmolu. Taip ištirpintą krakmolą supilkite į vyšnias, užvirkite ir pavirkite 2-3 minutes, kol sutirštės. Palikite atvėsti kambario temperatūroje.
  9. Kremui grietinėlę plakite su cukraus pudra ir vanile iki standumo. 1 1/2 puodelio kremo atsidėkite torto puošimui.
  10. Surinkite tortą. Ant serviravimo lėkštės dėkite biskvitą, sulaistykite sirupu, tepkite kremo, dėkite vyšnių įdaro. Dėkite kitą biskvitą, sulaistykite sirupu, tepkite kremo ir dėkite vyšnių įdaro. Taip formuokite, kol sutepsite visus biskvitus.
  11. Tortą aptepkite kremu, o 1/4 dalį vyšnių pasilikite paskutiniam, viršutiniam sluoksniui. Torto šonus apibarstykite biskvito trupiniais.

Pierre Hermé Įkvėptas "Juodojo Miško" Tortas

Biskvitui

  • 5 kiaušinių baltymai
  • 9 kiaušinių tryniai
  • 150 g cukraus
  • 75 g sviesto, ištirpinto ir ataušinto
  • 40 g kakavos miltelių
  • 35 g miltų
  • 3 ½ v. š. krakmolo

20 - 22 cm skersmens torto formos dugną iškloti kepimo popieriumi. Miltus sumaišyti su kakava, krakmolu ir persijoti. Kiaušinių trynius išplakti su 75 g cukraus, kol masė bus šviesi ir puri. Švariame dubenyje iki standumo išplakti baltymus palaipsniui beriant likusį cukrų. Į trynius įmaišyti persijotus miltus su kakava ir krakmolu ir 1/4 baltymų. Kelis šaukštus šios masės įmaišyti į sviestą, o tada sviestą atsargiai įmaišyti į likusius trynius. Įmaišyti likusius baltymus. Tešlą sukrėsti į paruoštą formą, išlyginti paviršių ir kepti iki 175° C įkaitintoje orkaitėje 25 - 30 minučių. Iškepusį biskvitą gerai ataušinti ir perpjauti į tris sluoksnius.

Šokoladiniam Kremui

  • 65 g juodojo šokolado
  • 1 v. š. cukraus
  • 375 g riebios grietinėlės

Nedideliame puode pakaitinti grietinėlę su cukrumi, kol beveik užvirs. Užpilti ant susmulkinto šokolado ir maišyti, kol šokoladas visiškai ištirps. Šaldyti šaldytuve mažiausiai 5 - 6 valandas. Prieš surenkant tortą, kremą išplakti iki vidutinio standumo. Kremas turi likti pakankamai minkštas.

Vyšnioms

  • 170 g vyšnių be kauliukų
  • 125 ml raudonojo portveino ar saldaus raudonojo vyno
  • 4 juodieji pipirai, susmulkinti
  • citrinos žievelė
  • 2 v. š. apelsinų sulčių
  • 1 cinamono lazdelė

Visus ingredientus, išskyrus vyšnias, užvirti. Po kelių minučių suberti vyšnias ir virti 2 - 3 minutes. Vyšnias palikti sirupe bent 4 valandoms. Tuomet gerai nuvarvinti.

Grietinėlės Kremui

  • 370 g riebios grietinėlės
  • ¼ a. š. vanilės ekstrakto
  • 1 - 2 v. š. vyšnių likerio
  • 2 želatinos lapeliai (1 a. š. birios želatinos)

Želatinos lapelius išbrinkinti šaltame vandenyje. 60 g grietinėlės pakaitinti su vanile. Karštoje grietinėlėje ištirpinti išbrinkusius želatinos lapelius. Šią masę šiek tiek ataušinti. Likusią grietinėle plakti, kol ims standėti, tuomet supilti likerį, praaušusią grietinėlę su želatina ir viską išplakti iki standumo.

Sirupui Biskvitams Sulaistyti

  • 75 g vandens
  • 75 g cukraus
  • 1 - 2 v. š. vyšnių likerio

Vandenį pavirti su cukrumi kelias minutes, kol cukrus ištirps. Ataušinti ir įmaišyti likerį.

Torto Surinkimas (Pierre Hermé versija)

  1. Vieną biskvito lakštą dėti į lėkštę ir apjuosti torto formos borteliu. Biskvitą sudrėkinti cukraus sirupu.
  2. Dėti 3/4 plaktos grietinėlės, ant viršaus paskleisti gerai nuvarvintas vyšnias, sudėti likusią plaktą grietinėlę. Šis kremo sluoksnis turi būti aukštas.
  3. Dėti antrąjį biskvito lakštą, sudrėkinti sirupu ir ant viršaus supilti 2/3 šokoladinio kremo.
  4. Dėti likusį biskvito lakštą, sudrėkinti ir supilti likusį šokoladinį kremą.
  5. Tortą mažiausiai kelias valandas šaldyti šaldytuve, kad sustingtų kremai.

Skanaus! P. S. man labai patiko biskvitas - drėgnas ir purus. Tiesa, kepė jis ilgiau - 40 minučių. Vyšnių nekaitinau su vynu - tiesiog pakelį šaldytų vyšnių užbėriau keliais šaukštais cukraus ir palikau, kad atšiltų. Susidariusį skystį, pagardinusi cukrumi, panaudojau biskvitams sulaistyti. Į grietinėlės kremą po didelių dvejonių vis dėl to įbėriau kelis šaukštelius vanilinio cukraus. Mėgstantiems saldesnius tortus patarčiau grietinėlę pasaldinti keliais šaukštais cukraus.

Dar Vienas "Juodojo Miško" Torto Receptas

Ingredientai

  • Biskvitams:
    • 200 g miltų
    • 1/2 puodelio kakavos miltelių
    • 1 šaukštelis kepimo miltelių
    • 1/2 šaukštelio sodos
    • Žiupsnelis druskos
    • 250 g cukraus
    • 2 kiaušiniai
    • 1/3 puodelio bekvapio aliejaus
    • 2/3 puodelio pieno
    • 1 puodelis karšto vandens
  • Šokoladiniam glajui:
    • 150 g juodojo šokolado
    • 200 ml grietinėlės
    • 50 g sviesto
    • 1 valg. š. tamsaus romo (nebūtinai)
  • Vyšnių įdarui:
    • 400 g vyšnių (šviežios ar šaldytos)
    • 50 g cukraus
    • 1 valg. š. kukurūzų krakmolo
    • 1 valg. š. tamsaus romo (nebūtinai)
  • Maskarponės kremui:
    • 250 g maskarponės sūrio
    • 300 ml grietinėlės
  • Papuošimui:
    • Tarkuotas juodas šokoladas
    • Šokoladinės eglutės (pagal pageidavimą)
    • Vyšnios

Gaminimo Eiga

  1. Iškepkite biskvitus: Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
  2. Į didelį dubenį išsijokite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius, sodą ir druską.
  3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius iki putų. Supilkite aliejų, pieną ir gerai viską išplakite. Lėtai plakant elektriniu plaktuvu, į šį plakinį suberkite miltų mišinį. Išplakite iki vientisos masės. Toliau lėtai plakant, supilkite karštą vandenį.
  4. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą. Kepkite apie 60 minučių, kol biskvitas bus iškepęs. Ar jis jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku. Įkištas ir ištrauktas iš biskvito centro, jis turi būti švarus.
  5. Iškepusį biskvitą šiek tiek atvėsinkite kepimo formoje. Tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite. Atvėsusį biskvitą horizontaliai perpjaukite į tris dalis.
  6. Paruoškite šokoladinį glajų: Grietinėlę supilkite į vidutinio dydžio puodą. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol kraštuose ims kilti pirmieji grietinėlės burbuliukai. Nuimkite nuo ugnies ir suberkite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą, sudėkite sviestą. Energingai išmaišykite, kol gausite vientisos konsistencijos šokoladinį glajų. Supilkite tamsų romą ir dar kartą išmaišykite. Paruoštu šokoladiniu glajumi aptepkite kiekvieno biskvito paviršių.
  7. Paruoškite vyšnių įdarą: Vyšnias sudėkite į vidutinio dydžio puodą. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol vyšnios pradės leisti savo sultis. Į mažą dubenėlį nupilkite kelis šaukštus skysčio nuo vyšnių. Sudėkite į jį krakmolą ir gerai išmaišykite, kol neliks krakmolo gumulėlių. Supilkite ištirpintą krakmolą atgal į puodą su vyšniomis. Užvirinkite vyšnių masę ir pavirkite dar minutę. Nuimkite nuo ugnies, supilkite tamsų romą ir gerai išmaišykite.
  8. Paruoškite maskarponės kremą: Į dubenį sudėkite maskarponę ir supilkite grietinėlę. Plakite elektriniu plaktuvu, kol kremas pradės tirštėti.
  9. Surinkite tortą: Pirmąjį šokoladu apteptą biskvitą dėkite ant didelės lėkštės ar padėklo. Apjuoskite jį metaliniu torto žiedu, kuris padės gražiai susluoksniuoti tortą ir sustingti jam gražios taisyklingos formos. Biskvitą aptepkite maždaug penktadaliu maskarponės kremo. Ant kremo paskleiskite maždaug trečdalį vyšnių įdaro. Lygiai taip pat susluoksniuokite visus biskvitus, maskarponės kremą ir vyšnių įdarą. Penktą penktadalį maskarponės kremo atidėkite į atskirą dubenėlį, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve, kol puošite tortą.
  10. Papuoškite tortą: Kitą dieną iš šaldytuvo išėmę tortą, atsargiai nuimkite nuo jo metalinį žiedą. Kraštus palyginkite ir aptepkite likusiu maskarponės kremu. Apibarstykite tarkuotu šokoladu, papuoškite šokoladinėmis eglutėmis ir vyšniomis.

Šaltiniai: "Saulėta virtuvė", "Vaikai ir Vanilė" ir kt.