Pradedame nuo varškės tešlos, kuri yra labai universali. Gardinkite ją cukrumi, cinamonu arba ruoškite pikantiškai - su sūriu, kmynais ar mėgstamais prieskoniais. Tešla būna labai lengva, minkštutėlė ir tiesiog tirpstanti burnoje.
Varškinės Tešlos Savybės
Ši tešla ypatinga tuo, kad viskas labai greitai, jokių atskirų ar ypatingų technologijų nereikia, tiesiog sumaišyti produktus ir lipdyti bandeles. Iškepa irgi labai greitai ir būna minkšta, labai labai puri. Varškė ją išlaiko minkštą ir drėgną kelias dienas.
Zina pasakoja, kad iš jos galima kepti pusrytines bandeles be jokių priedų, galima patepti pomidorų padažu ir pabarstyti sūriu - bus paprastutės picos. Galima kepti be cukraus, o galima - ir saldesnius kepinius.
Ingredientai ir Paruošimas
Reikės:
- 300 g varškės
- 300 g miltų
- 200 g sviesto
- žiupsnelio druskos (neatsisakykite jos, jei ruošiate saldžius kepinius)
- 1 a. š. kepimo miltelių
- vanilės (saldiems kepiniams)
Kaip gaminti:
- Pertrinkite varškę, dėkite minkštą sviestą, druską ir gerai išplakite.
- Berkite persijotus miltus ir užminkykite tešlą. Ji turi būti minkšta, tačiau nelipti prie rankų.
- Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą, laikykite 40-45 minutes.
- Išimkite iš šaldytuvo ir ruoškite norimos formos kepinius.
- Apibarstykite cukrumi, cinamonu, o jei ruošiate pikantiškus kepinius - sūriu, kmynais.
Kepinių Variacijos
Bandelės su uogiene, su tos pačios varškės ar virto kremo įdaru, su šokoladu ar cinamonu - smaližiams. O bandelės su lašinukais ar mėsyte, su dešrele ar daržovių įdaru puikiai tinka nemėgstantiems saldumynų. Tešla ta pati, tik nesaldiems gaminiams vietoj vieno kupino šaukšto cukraus Zina rekomenduoja berti nubrauktą arbatinį šaukštelį - kad suveiktų kaip skonio stipriklis.
Receptai iš Varškinės Tešlos
Zina Bružienė su Delfi Maistas skaitytojais dalijasi keturių kepinių receptais: bandelių-kasyčių su cinamonu, pyrago su cinamonu, bandelių su uogiene ir bandelių su lašinukais. „Super paprastai ir super greitai. Per gerą pusvalandį ir pagaminame, ir iškepame, ir bliūdus išsiplauname“, - juokiasi Z. Bružienė ir kviečia išbandyti tobuląją tešlą.
Varškinė Tešla (bazinis receptas)
Tešlai reikės:
- 1 pakelio varškės, 180 g
- 1 kiaušinio
- 1 šaukšto cukraus
- 20 g ištirpinto sviesto
- žiupsnelis druskos
- vanilės
- 3-4 didelių šaukštų miltų
- 1,5-2 a.š. kepimo miltelių
Viską suminkyti.
Kasytės su Cinamonu
Reikės: cukraus ir cinamono pavolioti. Tešlą padalinti į 8 dalis, suformuoti kaseles, pavolioti cukraus ir cinamono mišinyje ir kepti 200° apie 15 min.
Pyragas su Cinamonu
Reikės:
- kelių šaukštų lydyto sviesto
- 1-2 a. š. cinamono
- 2-3 v. š. cukraus
Varškinę tešlą iškočiojame, labai plonai patepame lydytu sviestu ir pabarstome cinamonu su cukrumi. Tada ją suvyniojame, perpjauname tą „dešrą“ pusiau, palikdami vieną galą neperpjautą apie 2 cm ir padarydami dvi kojeles. Jas susukame tarpusavyje kilnodami vieną ant kitos. Kepti orkaitėje.
Bandelės su Uogiene
Reikės:
- keli šaukštai norimos uogienės
- 1 v. š. sezamo sėklų
Tešlą padalinti į 8 dalis, išploti, į vidų įdėti uogienės, suformuoti bandeles ir aptepti kiaušiniu. Kepti iki 200° įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Bandelės su Lašinukais
Įdarui reikės:
- rūkytų lašinukų, šoninės
- smulkiai pjaustyto svogūno
- pipirų
Tešlą padalinti į 8 dalis, išploti, dėti įdaro, suformuoti bandeles, aptepti kiaušiniu, pabarstyti sezamu ir kepti ii 200° įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
Varškės Tešlos Čeburekai
Varškės tešlos čeburekus galima kepti orkaitėje, todėl labai tinka tiems, kurie nemėgsta ar vengia riebaluotų kepinių.
Varškės tešlos čeburekams pagaminti reikia:
- 500 g maltos kalakutienos (gali būti ir kitos rūšies mėsa)
- 1 svogūno
- 200 g pusriebės varškės
- 2 kiaušinių
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 200 g miltų
- 1 šaukšto grietinės (nebūtina)
- 1 šaukšto acto
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio Provanso žolelių
- aliejaus (kepti)
Gaminimo eiga:
- Į dubenį sudėkite kalakutieną, kubeliais pjaustytus svogūnus, berkite druskos, Provanso žolelių ir viską išmaišykite.
- Pusriebę varškę sutrinkite elektriniu trintuvu iki kreminės masės. Įmuškite kiaušinius, berkite druskos ir išmaišykite.
- Kepimo miltelius išmaišykite su miltais, berkite į varškės masę, dėkite grietinę. Maišykite.
- Į tešlą pilkite actą, maišykite. Tešla turėtų būti lengvai formuojama. Palikite pastovėti apie 15-20 min.
- Tešlą padalinkite gabaliukais ir iškočiokite į apskritimus.
- Ant tešlos dėkite įdaro, užlenkite tešlos kraštus ir suspauskite pirštais arba šakute, kad įdaras neiškristų.
- Į keptuvę supilkite aliejų, jis turėtų įkaisti iki 180 °C temp. Dėkite čeburekus, apkepkite iš vienos pusės, tada apverskite ir apkepkite kitą pusę.
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Varškė | 300g |
Miltai | 300g |
Sviestas | 200g |
Kepimo milteliai | 1 a.š. |