pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Obuoliai sergant diabetu: nauda, pasirinkimas ir receptai

Obuoliai yra vienas populiariausių vaisių, turintis daug naudingų maistinių medžiagų. UAB „Augma“ Pirkimų skyriaus vadovas Evaldas Žadvydas teigia, kad obuoliai lietuvių pirkinių krepšeliuose yra vienas dažniausiai pasirenkamų vaisių. „Atsiveždami ne vieną skirtingą obuolių veislę pastebime, kad vartotojai yra linkę išmėginti skirtingas jų rūšis, bet pirmenybė visada yra teikiama lietuviškiems obuoliams.“ Tačiau žmonėms, sergantiems diabetu, dažnai kyla klausimas, ar juos saugu valgyti dėl natūraliai juose esančio cukraus. Nepaisant to, obuoliai yra puikus pasirinkimas diabetikams, jei vartojami saikingai ir tinkamai įtraukiami į bendrą mitybą.

Šiame straipsnyje aptarsime:

  • Obuolių poveikį cukraus kiekiui kraujyje.
  • Kodėl obuoliai naudingi sergant diabetu.
  • Kaip geriausia valgyti obuolius sergant diabetu.
  • Ar yra žmonių, kuriems obuoliai gali būti netinkami.

Obuolių nauda sveikatai

Obuoliai yra pagrindinių maistinių medžiagų, tokių kaip maistinės skaidulos, vitaminas C, kalis ir įvairūs antioksidantai, šaltinis. Šie vaisiai turi daug maistinių skaidulų, kurios reguliuoja tuštinimąsi, gali užkirsti kelią vidurių užkietėjimui ir palaiko sveiką virškinimo sistemą. Obuoliuose esanti ląsteliena tarnauja kaip prebiotikas, skatinantis naudingų žarnyno bakterijų augimą. Sveika žarnyno mikrobiota yra susijusi su įvairia nauda sveikatai.

Žinoma, kad obuoliuose esanti tirpi ląsteliena, ypač pektinas, padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Obuoliuose esantys antioksidantai taip pat gali prisidėti prie širdies sveikatos, nes sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Obuoliuose yra įvairių antioksidantų, įskaitant flavonoidus ir polifenolius. Šie junginiai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus organizme, mažina oksidacinį stresą ir uždegimą. Obuoliuose esantys antioksidantai yra susiję su mažesne lėtinių ligų rizika ir gali prisidėti prie bendro ilgaamžiškumo. Obuoliuose esantys antioksidantai, ypač flavonoidai, buvo ištirti dėl jų galimo vaidmens mažinant tam tikrų vėžio formų riziką. Kai kuriuose tyrimuose kvercetinas, obuoliuose randamas flavonoidas, buvo siejamas su priešvėžinėmis savybėmis.

Obuolių poveikis cukraus kiekiui kraujyje

Obuoliai turi natūralių angliavandenių, įskaitant fruktozę, bet jų glikeminis indeksas (GI) yra žemas - apie 36-40 (priklausomai nuo veislės ir brandos). Tai reiškia, kad jie nesukelia staigių cukraus kiekio kraujyje šuolių. Be to, dėl sudėtyje esančios skaidulinės medžiagos (pektino) gliukozė absorbuojama lėčiau, o tai padeda stabilizuoti cukraus lygį.

Kodėl obuoliai naudingi sergant diabetu?

Obuoliai turi keletą savybių, kurios gali būti naudingos diabetu sergantiems žmonėms:

  1. Skaidulos padeda reguliuoti cukraus kiekį. Obuoliuose yra tirpiųjų ir netirpiųjų skaidulų, kurios padeda sulėtinti gliukozės įsisavinimą ir užtikrina ilgesnį sotumo jausmą. Tai gali sumažinti potraukį užkandžiauti tarp valgių.
  2. Antioksidantai apsaugo nuo diabeto komplikacijų. Obuoliai yra gausūs polifenolių, kurie gali padėti pagerinti insulino jautrumą ir sumažinti uždegimą organizme. Tai svarbu sergant 2 tipo diabetu, nes insulino atsparumas yra viena pagrindinių šios ligos priežasčių.
  3. Mažai kalorijų - puikus užkandis. Viename vidutinio dydžio obuolyje (~150 g) yra apie 70-90 kalorijų, todėl jie puikiai tinka kaip lengvas, natūralus užkandis.
  4. Mažina širdies ligų riziką. Diabetu sergantys žmonės yra labiau linkę į širdies ir kraujagyslių ligas. Obuoliuose esantys antioksidantai, skaidulos ir flavonoidai padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį ir gerinti kraujotaką.

Kaip geriausia valgyti obuolius sergant diabetu?

Nors obuoliai yra naudingi, svarbu laikytis tam tikrų taisyklių, kad jų vartojimas neturėtų neigiamo poveikio cukraus kiekiui kraujyje.

  1. Valgyti obuolius su žievele. Daugiausia naudingų skaidulų yra obuolio žievelėje, todėl diabetikams patariama valgyti nevalytus obuolius, kad būtų sulėtintas gliukozės įsisavinimas.
  2. Vengti perdirbtų obuolių produktų. Obuolių sultys, džiovinti obuoliai ar obuolių pyragai neturi tiek skaidulų, bet turi daugiau cukraus ir gali sukelti greitesnius gliukozės šuolius kraujyje. Geriausia rinktis šviežius obuolius.
  3. Kontroliuoti porcijas. Vienas mažas arba vidutinio dydžio obuolys per dieną yra geras pasirinkimas. Dideli obuoliai turi daugiau cukraus, todėl rekomenduojama neviršyti vieno obuolio per dieną.
  4. Derinti su baltymais ar riebalais. Kad dar labiau sumažintumėte cukraus kiekio kraujyje kilimą, galite obuolį valgyti kartu su baltymingu maistu, pvz., riešutų sviestu, graikišku jogurtu ar riešutais.

Ar yra žmonių, kuriems obuoliai gali būti netinkami?

Kai kuriais atvejais obuoliai gali sukelti virškinimo problemų arba netikti tam tikriems diabetu sergantiems žmonėms:

  • Jei yra stiprus cukraus kiekio kraujyje disbalansas, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju dėl individualios dietos.
  • Jei turite jautrų virškinimą, obuoliai gali sukelti pilvo pūtimą ar diskomfortą dėl skaidulų kiekio.
  • Jei sergate gestaciniu diabetu, reikėtų atsargiai rinktis vaisius ir stebėti cukraus kiekį kraujyje po jų vartojimo.

Keptų obuolių receptai

Kepti obuoliai gali būti puikus desertas diabetu sergantiems žmonėms, jei jie tinkamai paruošti ir vartojami saikingai.

Kepti obuoliai su cinamonu ir riešutais

Ingredientai:

  • 2 vidutinio dydžio obuoliai (rūgštesnės veislės)
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 1 šaukštas smulkintų riešutų (graikinių, migdolų ar lazdynų)
  • 1 šaukštelis citrinos sulčių
  • 1 šaukštelis stevijos (arba kito diabetams tinkamo saldiklio)

Paruošimas:

  1. Obuolius nuplaukite, išpjaukite sėklalizdžius.
  2. Sumaišykite cinamoną, riešutus ir steviją.
  3. Į obuolių vidų įdėkite mišinį.
  4. Apšlakstykite obuolius citrinos sultimis.
  5. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C, apie 20-25 minutes, arba kol obuoliai suminkštės.

Kepti obuoliai su varške ir uogomis

Ingredientai:

  • 2 vidutinio dydžio obuoliai (rūgštesnės veislės)
  • 50 g liesos varškės
  • 2 šaukštai šviežių arba šaldytų uogų (aviečių, mėlynių, serbentų)
  • 1 šaukštelis citrinos sulčių
  • 1 šaukštelis stevijos (arba kito diabetams tinkamo saldiklio)

Paruošimas:

  1. Obuolius nuplaukite, išpjaukite sėklalizdžius.
  2. Sumaišykite varškę, uogas ir steviją.
  3. Į obuolių vidų įdėkite mišinį.
  4. Apšlakstykite obuolius citrinos sultimis.
  5. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C, apie 20-25 minutes, arba kol obuoliai suminkštės.

Kepti obuoliai su avižiniais dribsniais ir prieskoniais

Ingredientai:

  • 2 vidutinio dydžio obuoliai (rūgštesnės veislės)
  • 2 šaukštai avižinių dribsnių
  • 1 šaukštas smulkintų riešutų
  • ½ šaukštelio cinamono
  • ¼ šaukštelio muskato riešuto
  • 1 šaukštelis citrinos sulčių
  • 1 šaukštelis stevijos (arba kito diabetams tinkamo saldiklio)

Paruošimas:

  1. Obuolius nuplaukite, išpjaukite sėklalizdžius.
  2. Sumaišykite avižinius dribsnius, riešutus, cinamoną, muskatą ir steviją.
  3. Į obuolių vidų įdėkite mišinį.
  4. Apšlakstykite obuolius citrinos sultimis.
  5. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C, apie 20-25 minutes, arba kol obuoliai suminkštės.

Kitas keptų obuolių receptas

Jums reikės:

  • 4 vnt obuolių
  • 180 g varškės
  • 1 valg. š. graikiško jogurto
  • 1 valg. š. medaus
  • 1 saujos džiovintų vaisių
  • šlakelio vanilės ekstrakto
  • 1 saujos riešutų (labiausiai tinka graikiniai)
  • cinamono
  • šiek tiek medaus

Gaminimo eiga:

  1. Nuplauti obuolius ir nupjauti jų viršūnėles.
  2. Atsargiai išskobti obuolių vidų, o jų odelę šiek tiek pabadyti šakute, jog kepant nesutrūkinėtų.
  3. Įdarui varškę ištrinti su graikišku jogurtu, medumi ir šlakeliu vanilės. Įdėti džiovintus vaisius ir išmaišyti.
  4. Kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
  5. Kol kepa obuoliai, dubenėlyje sumaišyti susmulkintus graikinius riešutus, medų ir cinamoną.

Naudingi patarimai diabetikams, vartojantiems keptus obuolius

Norint, kad kepti obuoliai būtų ne tik skanūs, bet ir saugūs sergant diabetu, svarbu laikytis šių patarimų:

  • Porcijų kontrolė: Vartokite keptus obuolius saikingai. Viena porcija - tai vienas vidutinio dydžio obuolys.
  • Stebėkite gliukozės kiekį kraujyje: Po valgio pasitikrinkite gliukozės kiekį kraujyje, kad įsitikintumėte, jog obuoliai neturi didelio poveikio.
  • Derinkite su baltymais ir riebalais: Vartokite keptus obuolius kartu su baltymų ir sveikų riebalų turinčiais produktais, pavyzdžiui, riešutais ar sėklomis. Tai padės sulėtinti cukraus įsisavinimą.
  • Venkite pridėtinio cukraus: Nenaudokite cukraus ar medaus obuolių saldinimui. Vietoj to rinkitės diabetams tinkamus saldiklius, tokius kaip stevija, eritritolis ar ksilitolis.
  • Kepkite su žievele: Kepant obuolius su žievele, išsaugoma didesnė dalis skaidulų, kurios padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje.
  • Atkreipkite dėmesį į kitus patiekalus: Atsižvelkite į kitus patiekalus, kuriuos vartojate tą dieną. Jei jau suvartojote daug angliavandenių, kepti obuoliai gali būti ne geriausias pasirinkimas.
  • Pasitarkite su gydytoju ar dietologu: Prieš įtraukdami keptus obuolius į savo mitybos planą, pasitarkite su gydytoju ar dietologu. Jie gali patarti, kiek obuolių galite suvartoti ir kaip juos teisingai įtraukti į savo mitybą.

Kiti būdai, kaip mėgautis obuoliais sergant diabetu

Be keptų obuolių, yra ir kitų būdų, kaip mėgautis šiais vaisiais sergant diabetu:

  • Žali obuoliai: Žali obuoliai yra puikus užkandis, turintis mažai kalorijų ir daug skaidulų.
  • Obuolių actas: Obuolių actas gali padėti reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Vartokite jį praskiestą vandeniu prieš valgį.
  • Obuolių košė: Pasigaminkite obuolių košę be pridėtinio cukraus.
  • Obuoliai salotose: Įtraukite obuolius į salotas, kad suteiktumėte joms gaivumo ir saldumo.

Maistinės medžiagos obuoliuose

Obuoliuose gausu vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų:

  • Vitaminas C: Stiprina imuninę sistemą.
  • Vitaminai B1, B5, B6, K1 ir PP: Dalyvauja baltymų sintezėje, stiprina kraujagyslių sieneles.
  • Kalis: Būtinas raumenų ir žarnyno veiklai.
  • Kobaltas: Dalyvauja medžiagų apykaitoje.
  • Silicis: Sintezuoja kolageną, svarbus žarnyno veiklai.
  • Varis: Dalyvauja kraujotakos procesuose, saugo nuo laisvųjų radikalų.
  • Manganas: Reikalingas kaulams ir jungiamiesiems audiniams.
  • Molibdenas: Reguliuoja amino rūgščių apykaitą.

Svarbu atsiminti, kad kiekvienas žmogus reaguoja į maistą skirtingai. Todėl svarbu stebėti savo organizmo reakciją į obuolius ir pritaikyti savo mitybos planą pagal individualius poreikius. Visada verta pasitarti su gydytoju arba dietologu.