Šiame straipsnyje pateikiamas keptos žuvies su kapotomis kalendromis ir laimu receptas. Tai puikus būdas pasimėgauti skaniu ir sveiku patiekalu, kuris tikrai patiks visiems.
Ingredientai
- Žuvis: 4 vnt.
- Kalendros: 1 valg. š.
- Laimas: 3 vnt.
- Druska: 2 arbat. š.
- Aliejus: 4 arbat. š.
- Čiobreliai: 1 valg. š.
- Morkos: 4 vnt.
Gaminimo eiga
- Paruoškite žuvį - išdarinėkite, nupjaukite galvas (rekomenduojama kepti su jomis, tačiau atrodo neestetiškai, be to, valgyti patogiau be jų), labai gerai išplaukite šaltu vandeniu.
- Užbarstykite vos vos druskos ir padėkite 15 min. pabrandinti (dingsta nereikalingi kvapai, nubėga vanduo ir t.t.).
- Morkas nulupkite ir perpjaukite išilgai į dvi arba tris dalis.
- Salierą nulupkite ir pusę jo supjaustykite pusės degtukų dėžutės dydžio kubeliais.
- Sudėkite į atvirą indą ir apšlakstykite aliejumi, užpilkite šiek tiek druskos, užbarstykite sezamų sėklų, džiovintų rozmarinų bei maltų kelnendrų.
- Daržoves pašaukite į 185 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min.
- Žuvies šonus negiliai įpjaukite, įtrinkite pasiruoštu mišiniu (aliejus, druska, kapoti čiobreliai, laimo sultys) ir suguldykite folija išklotoje skardoje.
- Ant viršaus uždėkite slyvinių pomidoriukų ir užbarstykite čiobrelių.
- Žuvį pašaukite į tą pačią orkaitę su daržovėmis, įkaitusią iki 185 laipsnių tada, kai daržovėms bus likę kepti 18 min. Jei žuvį perkepsite, ji bus sausa ir neskani, jei neiškepsite, valgysite sašimi.
Kiti žuvies receptai
Lašiša su medaus ir sojų glazūra
Šis receptas suteiks jūsų lašišai saldumo ir pikantiškumo.
Ingredientai:- Lašiša: 4 vnt.
- Medus: 2 valg. š.
- Sojos padažas: 2 valg. š.
- Citrinos: 3 vnt.
- Bazilikai: 1 arbat. š.
Gaminimo eiga:
- Lašišą nuplaukite, nusausinkite ir iš abiejų pusių apibarstykite citrinpipiriais. Palikite lašišą marinuotis apie 15 minučių ir per tą laiką pradėkite gaminti glazūrą.
- Dubenėlyje sumaišykite soją, medų, citrinos sultis, aliejų, pomidorų padažą ir viską gerai išmaišykite.
- Paruošta glazūra aptepkite abi lašišos puses, palaukite keletą minučių ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepdami lašišą kartkartėmis apliekite ją likusia glazūra. Iš abiejų pusių lašišą kepkite apie 5 minutes.
- Iškepusią žuvį pagardinkite sezamo sėklomis bei papuoškite citrina.
Orkaitėje kepta lašiša folijoje
Šis metodas padeda išlaikyti lašišos sultingumą ir skonį.
Ingredientai:- Lašiša (filė): 600 gr.
- Citrina: 1 vnt.
- Saulėgrąžų aliejus: 2-3 šaukštai.
- Druska: Pagal skonį.
- Žalumynai: petražolės, bazilikas, krapai, kalendra.
Gaminimo eiga:
- Filė nuplaukite, leiskite žuviai išdžiūti, supjaustykite dideliais gabalėliais.
- Pagal savo gabalėlių skaičių padarykite tiek pat folijos lapų.
- Prieskonius sumaišykite su kapotomis žolelėmis ir augaliniu aliejumi, gautu mišiniu įtrinkite kiekvieną gabalėlį, tada įberkite šiek tiek druskos.
- Uždarome foliją, palikdami nedidelę skylutę orui išeiti, dedame į kepimo skardą ir 20 minučių į orkaitę, nustatydami 220 laipsnių temperatūrą.
Keptas karpis su daržovėmis
Šis receptas yra puikus būdas pasimėgauti karpiu su įvairiomis daržovėmis.
Ingredientai:- Karpis: 1 vnt.
- Svogūnai: 1 vnt.
- Morkos: 4 vnt.
Gaminimo eiga:
- Karpį išvalykite ir pasūdykite.
- Svogūną smulkiai supjaustykite, o daržoves susmulkinkite - morkas ir saliero lapkočius supjaustykite riekelėmis, o bulves kubeliais.
- Svieste pakepinkite svogūną, suberkite pjaustytas daržoves ir patroškinkite. Karpio pilvą įdarykite daržovėmis.
- Užpilkite vandeniu, uždenkite ir kepkite troškintuve apie 40 minučių.
- Baigdami troškinti galite papildomai įmesti šiek tiek kubeliais supjaustyto fermentinio sūrio ir palaukti, kol jis išsilydys.
Kokosų pieno žuvienė
Ši sriuba yra puikus būdas sušilti šaltą dieną.
Ingredientai:- Žuvis: 4 vnt.
- Svogūnai: 1 vnt.
- Česnakai: 1 vnt.
- Krapai: 1 valg. š.
Gaminimo eiga:
- Puode, kuriame planuojate virti sriubą, įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir sugrūstą česnaką.
- Jiems šiek tiek apkepus, sudėkite pjaustytas daržoves ir maišydami kepinkite dar kelias minutes.
- Sudėkite stambokai supjaustytą žuvį, įpilkite šlakelį vandens ir supilkite visą indelį kokosų pieno. Suberkite prieskonius ir druską. Maišykite atsargiai, kad žuvies gabaliukai nesubyrėtų.
- Viską palikite virti ant nedidelės ugnies. Kartkartėmis žuvienę pamaišykite, o į virimo pabaigą įdėkite kapotus krapus. Nuo žuvies sudėjimo ir kokosų pieno įpylimo sriuba turi virti apie 20 minučių.
Žuvies kotletai su bulvėmis ir krevetėmis
Šie kotletai yra puikus būdas panaudoti likusią žuvį.
Ingredientai:- Žuvis (menkė): 1 vnt.
- Krevetės: 10 vnt.
- Bulvės: 0.5 vnt.
- Krapai: 0.5 arbat. š.
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia reikia pasiruošti padažą: sumaišyti jogurtą su žiupsneliu krapų, druskos, pipirų ir tarkuota citrinos žievele. Paviršių uždengti maistine plėvele ir palikti šaldytuve, kad jogurtas sugertų visų prieskonių skonius.
- Į virtuvinį smulkintuvą sudėti virtas bulves, kubeliais smulkintą menkę, krevetes, špinatus, įmušti kiaušinius, suberti džiuvėsėlius, įberti druskos ir pipirų. Viską sumalti iki vientisos masės. Geriausia naudoti nešaldytą žuvį ir krevetes, kad savyje turėtų mažiau drėgmes, nes tešla gali gautis per skysta ir reikės įdėti daugiau džiūvėsėlių ar net miltų. Šlapiomis rankomis formuoti kotletukus ir apvolioti juos džiūvėsėliuose.
- Kepti keptuvėje įkaitintame aliejuje ant vidutinės kaitros. Apkepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Iškepusius nusausinti ant popierinio rankšluosčio.
- Patiekti su jogurtiniu padažu.
Jūros gėrybių sriuba su lašiša
Ši sriuba yra puikus būdas pasimėgauti jūros gėrybėmis ir lašiša.
Ingredientai:- Krevetės: 15 vnt.
- Lašiša (rūkyta): Pagal skonį
- Morkos: 1 vnt.
- Krapai: 2 valg. š.
Gaminimo eiga:
- Nulupkite ir stambiai sutarkuokite morkas ir pastarnoką. Pakepinkite juos svieste ant aukštos ugnies, kol gražiai apskrus.
- Kol daržovės kepa, į puodą supilkite vandenį, suberkite sultinio kubelius ir sudėkite išardytą pankolį. Pavirkite apie 8 minutes, arba kol suminkštės pankolis.
- Pankolį išimkite. Į nuovirą sudėkite apkeptas morkas ir pastarnoką, kreminį sūrį ir padažą. Išmaišykite.
- Sudėkite jūros gėrybes ir rūkytą lašišą. Pavirkite 2-3 minutes ir nuimkite nuo ugnies. Pagardinkite druska ir pipirais. Supilstykite į lėkštes, apibarstykite šviežiais krapais.
Žuvies piršteliai orkaitėje
Šis receptas yra puikus būdas pasigaminti sveikus ir skanius žuvies pirštelius.
Ingredientai:- Žuvis: 4 vnt.
- Miltai: 4 valg. š.
- Pienas: 2 valg. š.
- Džiūvesėliai: Pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Virtuvės kombaine pasmulkinkite duoną ir sūrį. Įspauskite česnako, įberkite prieskonių. Mišinį suberkite ant popieriumi išklotos skardos ir kiškite į 180 laipsnių orkaitę. Maždaug po 10 min. mišinį pamaišykite ir kepkite, kol trupiniai įgaus gražią auksinę spalvą.
- Trupinius atvėsinkite ir dar kartą permalkite virtuvės kombainu.
- Viename inde paplakite kiaušinį su pienu, įberkite druskos ir šiek tiek pipirų. Į kitą įpilkite miltų.
- Jei naudojate šaldytą žuvį, palikite ją per naktį atšilti šaldytuve. Tuomet nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite maždaug 3 cm pločio juostelėmis.
- Žuvies gabaliuką viena ranka pirmiausia apvoliokite miltuose, tuomet perimkite į kitą ir pavoliokite kiaušinio plakinyje bei džiūvėsėliuose (taip išvengsite šlapių duonos bumbulų ant rankų).
- Dėkite į aliejumi išteptą skardą ir kiškite į 180 laipsnių kaitrumo orkaitę. Po 10 min. mentele pirštelius apverskite ir kepkite dar apie 5-7 min.
Krevetės su brokoliais ir medaus padažu
Šis receptas yra puikus būdas pasimėgauti krevetėmis ir brokoliais.
Ingredientai:- Krevetės: Pagal skonį
- Brokoliai: Pagal skonį
- Medus: 1 valg. š.
- Austrių padažas: Pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Brokolius suskirstykite žiedynais ir blanširuokite 1 minutę verdančiame vandenyje. Nukoškite ir palikite nuvarvėti.
- Keptuvėje įkaitinkite rapsų aliejų ir pakepinkite jame česnaką, kol pradės gelsti. Tada suberkite krevetes ir pakepinkite minutę, nuolat maišydami.
- Sudėkite medų, austrių padažą ir obuolių actą. Pakaitinkite dar kelias minutes, kol krevetės bus gatavos. Tada sudėkite brokolius, apšlakstykite sezmų aliejumi ir išmaišykite. Patiekite, pabarstę baltųjų sezamų sėklomis.
Žuvis su pomidorais
Šis receptas yra puikus būdas pasimėgauti žuvimi ir pomidorais.
Ingredientai:- Žuvis: 4 vnt.
- Pomidorai: 8 vnt.
- Petražolės: Pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Žuvį supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, apšlakstykite citrinų sultimis, pagardinkite druska, pipirais.
- Pomidorų odelę nulupkite ir smulkiai juos supjaustykite, pridėkite susmulkintų česnakų, petražolių, alyvuogių aliejaus, druskos ir sumaišykite.
- Dalį gautos masės dėkite į kepimo indą, uždėkite ant jos žuvį, o ant žuvies sudėkite likusius pomidorus.
Tigrinės krevetės su baklažanais
Ingredientai:- Tigrinės krevetės: 16 vnt.
- Mėlynas svogūnas: 1 vnt.
- Aliejus: 4 valg. š.
- Žuvies padažas: 1 valg. š.
- Austrių padažas: 1 valg. š.
- Citrinos: 1 vnt.
- Cukrus: 3 arbat. š.
- Česnakai: 1 vnt.
- Imbieras: 1 vnt.
Gaminimo eiga:
- Baklažaną kepkite orkaitėje 180°C temperatūroje apie 25 min.
- Padažas: į dubenį įpilkite sojų, žuvies, austrių padažo, citrinų sulčių, augalinio aliejaus, įberkite cukraus ir maišykite kol jis ištirps.
Žuvies suktinukai su daržovėmis
Ingredientai:- Žuvis: 8 vnt.
- Petražolės: 4 valg. š.
- Aliejus: 2 valg. š.
- Avokadai: 1 vnt.
- Svogūnai: 1 vnt.
- Kiaušiniai: 1 vnt.
- Actas: 2 valg. š.
- Morkos: 4 vnt.
Gaminimo eiga:
- Paruoškite salotas: į dubenį sutrupinkite kiaušinio trynį, supilkite aliejų, actą ir gerai išplakite. Sudėkite smulkiai sukapotą svogūną, sugrūstą česnaką, petražoles, kaparėlius, nuvarvintus avinžirnius ir avokadą (jį reikia nulupti, o minkštimą supjaustyti kubeliais).
- Aliejumi pateptą keptuvę įkaitinkite, sudėkite smulkiai sukapotą aitriąją papriką ir supjaustytus svogūnėlius.
- Paruoštus suktinukus sudėkite į skardą ir kepkite 180 °C orkaitėje 5-8 min.
Žuvis, kepta kepimo popieriuje
Ingredientai:- Žuvis: Pagal skonį
- Morkos: 4 vnt.
Gaminimo eiga:
- Nuplautas morkas nuskuskite ir supjaustykite arba sutarkuokite stambiais šiaudeliais.
- Imkite tiek kepimo popieriaus lakštų, kiek turite žuvų gabalų.
- Ant daržovių dėkite po maltais pipirais pagardintą ir saikingai pasūdytą žuvies gabalą. Iš kepimo popieriaus suformuokite rulonėlį, galus suriškite.
- Tiekite su šviežiomis daržovėmis ir biriai virtais ryžiais.
Šie receptai suteikia platų pasirinkimą, kaip pasimėgauti skania žuvimi. Skanaus!