Balandėlius mėgsta daugelis - tai jaukus, sotus, iš vaikystės atkeliavęs valgis. Orams vis labiau šąlant norisi jaukaus, šilto ir vaikystę primenančio maisto. Vienas tokių patiekalų - balandėliai. Šis tradicinis patiekalas ne tik paprastai pagaminamas, bet ir nereikalaujantis jokių įmantrių ar brangių ingredientų.
Tačiau tai nėra vienintelis balandėlių receptas. Skirtingų šalių gyventojai šį patiekalą ruošia skirtingai. Visgi, norintiems pasimėgauti įdomesniais skoniais - vien tik tradiciniu balandėlių receptu apsiriboti nereikia. Balandėliai valgomi ne tik Šiaurės ar Rytų Europoje, bet ir pietuose.
Tradicinis balandėlių receptas
Ingredientai:
- 10-12 baltagūžių kopūstų lapų
- 700 g maltos mėsos (kiaulienos ir jautienos mišinio)
- 1 svogūno
- 200 g apvirtų ryžių arba nekepintų grikių
- 1 nugriebto šaukšto pomidorų pastos
- 1 šaukšto džiovintų krapų viršūnėlių
- Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Troškinimui:
- 2-3 šaukštų sviesto
- 1 svogūno
- 2 morkų
- 1-2 salierų lapkočių
Gaminimo eiga:
- Dideliame puode užvirinkite vandenį, įberkite druskos. Kopūstą nuplaukite, išpjaukite kotą ir įdėkite į vandenį. Virkite maždaug 10 minučių, nustatę mažą kaitrą. Kai viršutiniai kopūsto lapai suminkštėja, juos nuimkite. Koto sustorėjimus nupjaukite. Palikite kelis kiek suplyšusius kopūstų lapus padėti ant puodo dugno ir viršui uždengti.
- Svogūną įdarui sutrinkite trintuve. Maltą mėsą pasūdykite, pagardinkite pipirais, sudėkite svogūną, pomidorų pastą, krapus, suberkite apvirtus ryžius arba grikius ir gerai išmaišykite.
- Kopūstų lapus sudėkite į puodo dugną. Svogūną, morkas ir salierų lapkočius troškinimui supjaustykite ir pusę jų sudėkite į apačią, o ant daržovių - suvyniotus balandėlius.
- Užpilkite pasūdytu vandeniu, kad apsemtų balandėlius, padėkite kelis gabaliukus sviesto, likusias daržoves troškinimui ir užklokite atidėtais kopūstų lapais.
- Uždenkite dangčiu ir troškinkite ant viryklės arba orkaitėje maždaug valandą. Patiekite su sultiniu, kuriame troškinosi balandėliai, ir su grietine.
Patarimai gaminant balandėlius
Ir nors iš pažiūros balandėlius pagaminti atrodytų paprasta, maisto ekspertė sako, kad egzistuoja kelios taisyklės, kurių laikydamiesi šį patiekalą paruošite dar lengviau.
- V. Juodkazienė sako, kad gaminant balandėlius geriausia naudoti ne tik kiaulienos ar jautienos, bet šių dviejų faršų mišinį. Mat taip balandėliuose esanti mėsa bus sultinga: ne per sausa ir ne per riebi.
- Tam, kad verdant balandėlius išvengtumėte ryškaus kopūstų kvapo, Vilma Juodkazienė siūlo į vandenį įberti žiupsnelį cukraus, o puodą palikti atdarą, be dangčio.
- Na, o jeigu kopūstui išvirti laiko neturite - iš vakaro kopūsto galvą sudėkite į šaldiklį.
Balandėlių apkepas
Tik štai kaip dažnai nusprendžiate juos gaminti „kitą kartą“, nes gamybos procesas pasirodo per ilgas ar per sudėtingas? Šis apkepas - skaniausia, greičiausia ir paprasčiausia išeitis. Skonis - lyg kuo tikriausių balandėlių, o paruošimas - kur kas greitesnis ir paprastesnis!
Ingredientai:
- Smulkintas kopūstas
- Smulkinta maišyta kiauliena ir jautiena (galite naudoti tik jautieną, tik kiaulieną ar net smulkintą vištieną)
- Svogūnas
- Česnakas
- Morkos
- Pomidorų padažas
- Ryžiai
- Grietinėlė (galite pakeisti sultiniu)
- Fermentinis sūris
- Sviestas
- Alyvuogių aliejus
- Druska, pipirai
Gaminimo eiga:
- Išpjaukite kopūsto šerdį. Kopūstą supjaustykite gabalėliais.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite kopūstų gabalėlius, pagardinkite druska ir kepkite, vis pamaišydami, kol kopūstai suminkštės. Uždenkite keptuvę dangčiu, kad garuose suminkštėtų greičiau.
- Keptus minkštus kopūstų gabalėlius išimkite iš keptuvės į dubenį ir atidėkite. Į tą pačią keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus.
- Sudėkite smulkintą maišytą jautieną ir jautieną. Maišydami kepkite, kol mėsa išskirs sultis ir spalva taps blyškesnė.
- Suberkite smulkintą svogūną, smulkiai kapotus česnakus, tarkuotas morkas. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite, vis pamaišydami, kol daržovės suminkštės.
- Supilkite pomidorų padažą ir išmaišykite. Suberkite ryžius, supilkite grietinėlę ir dar kartą išmaišykite. Uždengę dangčiu troškinkite apie 12-15 minučių, kol ryžiai sugers skystį ir suminkštės. Vis nukelkite dangtį ir pamaišykite, kad neprisviltų prie keptuvės dugno.
- Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Pasiruoškite didelį, gilų kepimo indą.
- Paruoštą mėsos įdarą sumaišykite su keptais kopūstais ir dviem trečdaliais tarkuoto fermentinio sūrio. Sukrėskite į kepimo formą. Ant viršaus užberkite likusį sūrį.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
Į dubenėlius apkepą dalinkite šaukštu. Jis neišlaikys savo formos, labiau primins apkeptą troškinį, bet svarbiausia - bus labai gardus!