Pasaulyje daugėjant vyresnio amžiaus žmonių, kartu didėja ir cukriniu diabetu sergančių senjorų. Be to, medikų skaičiavimais, apie pusės vyresnių nei 65 metų amžiaus žmonių kraujo tyrimai rodo didesnį nei norma gliukozės kiekį kraujyje. Diabeto problemai pasaulyje tik augant, vis daugiau tyrimų yra skiriama mitybai, kuri būtų tinkama sergant cukriniu diabetu.
Mitybos Svarba Sergant Cukriniu Diabetu
Valgant tam tikrus maisto produktus, jie sukelia padidėjusį gliukozės kiekį kraujyje. Sergant cukriniu diabetu, pirmas žingsnis, norint sveikiau valgyti, yra pasidomėti ir suprasti, kaip įvairios maistinės medžiagos veikia cukraus kiekį kraujyje. Subalansuotas valgymo režimas su daug ląstelienos turinčių angliavandenių, liesų baltymų ir sveikų riebalų gali padėti palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje ir išvengti pavojingų svyravimų.
Sergant cukriniu diabetu, svarbu palaikyti pastovų angliavandenių kiekį, valgant ir užkandžiaujant nustatytu laiku. Kiek angliavandenių, riebalų ir kitų maistinių medžiagų reikia įtraukti į vieną porciją, priklauso nuo žmogaus amžiaus, svorio, fizinio aktyvumo ir kitų veiksnių, todėl rekomenduotina kreiptis į specialistą. Tiesa, reikia nepamiršti, kad cukriniu diabetu sergantys senjorai paprastai turi ir kitų ligų, kurios yra gydomos vaistais.
Angliavandeniai ir Jų Įtaka Gliukozės Kiekiui
Pagrindinė angliavandenių užduotis yra aprūpinti organizmą energija, tačiau nors jie organizmui yra būtini, tačiau nevisi angliavandeniai yra vienodi. Vadinamieji „greitieji“ angliavandeniai organizme suyra greičiau ir greičiau pakelia cukraus kiekį kraujyje. Prie tokių angliavandenių priskiriamas cukrus, medus, laktozė. Tuo tarpu „lėtieji“ angliavandeniai yra pasisavinami lėčiau ir energija organizmui yra atiduodama tolygiau. Prie tokių angliavandenių priskiriamos kruopos, grūdai, ankštinės daržovės, bulvės, riešutai.
Mitybos Patarimai Sergant Cukriniu Diabetu
Sergant cukriniu diabetu, individualų mitybos planą visais atvejais turėtų sudaryti specialistas. Todėl žemiau aptarsime tik keletą aspektų, apie kuriuos paprastai kiek rečiau pamąstoma. Gyvenant Lietuvoje, šiltasis sezonas mus džiugina gausiu uogų, vaisių ir daržovių derliumi. Būtent sezono metu nuskinti vaisiai ir daržovės turi daugiausiai vertingų savybių, todėl patartina juos pirkti didesniais kiekiais ir užšaldyti. Šaldytos uogos, sutrintos į kokteilį, yra puikus būdas numalšinti saldumynų poreikį ir išvengti pridėtinio cukraus.
- Riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje, skumbrėje, upėtakyje ir tunuose, gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios gali padėti sumažinti širdies ligų ir uždegimų riziką.
- Jeigu žuvies nemėgstate arba esate vegetarai, Omega-3 rūgščių galima gauti ir iš tam tikrų augalinių produktų.
Galvojant apie mitybos korekcijas, svarbu nepamiršti, kad užkandžiai daugeliui žmonių yra kasdienio valgymo dalis. O apibendrinant mitybos, sergant cukriniu diabetu, strategiją, pagrindinis dėmesys turėtų būti skiriamas greitųjų ir lėtųjų angliavandenių atpažinimui.
Varškės Nauda Diabetikams
Visos varškės rūšys yra sveikos, nepriklausomai nuo riebumo. Sakoma, kad pati skaniausia yra ožkos pieno varškė. Dabar jau žinome, kodėl kasdien valgyti varškę yra gera mintis ir šia informacija dalijamės su jumis.
Pagrindiniai Varškės Privalumai
- Medžiagų apykaitos pagreitinimas: B grupės vitaminai, kurių yra varškėje daug, normalizuoja medžiagų apykaitą. Vitaminas B12 padidina smegenų efektyvumą ir padeda organizmui geriau virškinti geležį. Riboflavinas angliavandenius paverčia energija, o pantotetinė rūgštis gerina baltymų, riebalų, angliavandenių ir amino rūgščių apykaitą organizme.
- Raumenų formavimasis: Varškėje yra baltymo, vadinamo kazeinu, kuris yra virškinamas lėtai ir padeda padidinti raumenų svorį. Dėl šios priežasties daugelis atletų varškę valgo prieš eidami miegoti: amino rūgštys patenka į kraują, ir raumenys iš jų gauna sveiką maistingųjų medžiagų kiekį. Be to, pavalgius varškės ilgą laiką išlieka sotumo ir energingumo jausmas. Varškė taip pat rekomenduojama vegetarams (kurie valgo pieno produktus), nes joje yra rekomenduojamas kasdienis baltymų kiekis.
- Svorio metimas: 2015 metais atliktas tyrimas parodė, kad varškė gali padėti numesti svorio, net jei reguliariai ir intensyviai nesportuojate! Buvo tiriamos dvi žmonių grupės: viršsvorio turintys, nesportuojantys žmonės, vartojantys mažai kalorijų ir reguliariai valgantys varškę, bei kita grupė sportuojančių žmonių, kurių mityba buvo tokia pati. Svorio numetė abi žmonių grupės. Taigi, jei svajojate sulieknėti ir neturite laiko sporto klubams, tiesiog į valgiaraštį įtraukite varškę.
- Moterų reprodukcinės sveikatos pagerėjimas: Pieno produktai, ypač varškė, turi daug baltymų, kalcio ir vitamino D. Reguliariai vartojama varškė padeda moterų reprodukcinei sveikatai, kadangi stabilizuoja menstruacijų ciklą ir subalansuoja hormonus. Reguliariai valgoma varškė netgi mažina tikimybę susirgti krūties vėžiu. 16 metų trukęs eksperimentas įrodė, kad dideli kiekiai vitamino D ir kalcio moterims iki menopauzės padeda mažinti tikimybę susirgti krūties vėžiu.
- Tvirtesni kaulai: Nuo pat vaikystės visi žinome apie kalcio turinčių produktų naudą. Svarbiausia, kad juos valgant sustiprėja mūsų kaulai ir dantys. Be to, su maistu gaunamas kalcis yra virškinamas taip pat gerai, kaip maisto papilduose esantis kalcis. Varškėje yra 28% rekomenduojamos kasdienės kalcio normos. Ši medžiaga taip pat gerai veikia mūsų medžiagų apykaitą ir kaulų audinio tankį. Pačios geriausios kalcio savybės išgaunamos, jei pieno produktai pradeda i valgyti nuo pat vaikystės. Vaikams reikėtų valgyti varškę, sūrį ir kitus pieno produktus. Kalcio turintis maistas nėštumo metu mažina osteoporozės riziką ir stabilizuoja nervų sistemą.
- Stabilus cukraus kiekis kraujyje: Varškėje taip pat yra magnio, kuris palaiko reikiamą cukraus kiekį kraujyje. Jis labai naudingas žmonėms, sergantiems II tipo diabetu, kadangi magnis padeda organizmui kovoti su liga ir sumažina jos poveikį. Jei varškę valgote kasdien, reikėtų atkreipti dėmesį į jos riebumą - varškė neturėtų būti riebesnė, nei 1,5%. Jei varškė yra riebesnė, jos valgyti kasdien nereikėtų.
- Širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatos sustiprinimas: Varškėje esantis magnis ne tik normalizuoja cukraus kiekį kraujyje - jis taip teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Magnis kontroliuoja arterinį spaudimą ir užkerta kelią kraujo krešulių formavimuisi. 200 gramų varškės per dieną organizmui suteikia maždaug 30% rekomenduojamos kasdienės selenio normos. Šis elementas yra galingas antioksidantas. Selenis neutralizuoja neigiamą laisvųjų radikalų poveikį ir apsaugo kraujagysles ir širdies audinius nuo žalos.
- Insulto tikimybės sumažinimas: Be visų kitų maistingųjų medžiagų, varškėje taip pat yra kalio. Kalis palaiko vandens pusiausvyrą organizme, mažina nerimą ir dalyvauja nervų sistemos veikloje. Kasdien vartojamas kalis mažina arterinį spaudimą ir dėl to mažėja insulto rizika. Kasdien valgant pieno produktus, įskaitant varškę, užkerta kelią sutrikimui, vadinamam metaboliniu sindromu, kuris yra susijęs su širdies ir kraujagyslių ligomis bei diabetu.
Kontraindikacijos
Kaip ir visi kiti maisto produktai, varškė turi savo kontraindikacijas. Joje yra daug druskos - pusėje puodelio varškės yra maždaug 400 miligramų natrio chlorido. Rekomenduojama kasdienė druskos suvartojimo riba yra 1 500 miligramų. Varškės valgyti nerekomenduojama, jei turite inkstų problemų - per didelis baltymų kiekis padidina krūvį šio organo išmetamajai sistemai. Jei netoleruojate laktozės, taip pat nereikėtų valgyti varškės.
Cukrinio Diabeto Gydymo Būdai
Cukrinio diabeto gydymo metodai skirstomi į medikamentinį ir nemedikamentinį gydymą. Nemedikamentinio gydymo pagrindą sudaro dieta. Cukriniu diabetu sergantiems pacientams itin pavojingi gliukozės kiekio šuoliai kraujyje, tad jiems rekomenduojama valgyti labai dažnai - net 5 ar 6 kartus per dieną, tačiau mažomis porcijomis. Valgyti reikėtų tuo pačiu metu - tokiu būdu lengviau išlaikyti tolygų gliukozės kiekį kraujyje.
Patariama gerti daug vandens, neužkandžiauti saldžiais patiekalais. Rekomenduojama valgyti kuo daugiau daržovių, ypač ankštinių. Labai riebius produktus reikėtų pakeisti liesesniais, pavyzdžiui, dažniau rinktis liesą mėsą, liesus pieno produktus (tačiau geriau rinktis fermentuotus, o ne šviežio pieno produktus). Puikiai tiks liesa paukštiena, liesa triušiena, liesa kalakutiena ar jautiena, liesa varškė, jogurtas, kefyras, pasukos. Keptus, gruzdintus patiekalus geriau keisti garuose virtais, troškintais ir orkaitėje keptais patiekalais.
Jeigu norisi kažko saldaus, tinkamos datulės, tačiau labai nedideliais kiekiais - jomis ir stevijomis galima saldinti kepinius, nes tai natūralūs saldikliai. Alkoholis cukriniu diabetu sergantiems asmenims itin žalingas, tad jo geriau nevartoti arba apriboti kiekį iki 40 g stipraus alkoholinio gėrimo per dieną.
Ne paslaptis, kad miltiniai patiekalai nenaudingi net ir sveikiems asmenims, tačiau cukriniu diabetu sergantiems pacientams jie, kaip ir baltieji ryžiai bei kiti rafinuoti produktai yra nerekomenduojami. Saldumynų, žinoma, geriausia atsisakyti, o vaisių kiekį reikėtų riboti ir valgyti juos atsakingai. Tarkime, geriau vengti bananų ir vynuogių, tačiau braškėmis, juodaisiais serbentais, mėlynėmis ir šilauogėmis tikrai verta pasimėgauti (saikingai), nes tai svarbus antioksidantų ir vitaminų šaltinis. Reikėtų vengti druskos, o cukrų keisti saldikliais.
Būtina skaityti maisto produktų etiketes, nes cukraus gali būti net ir ten, kur jo net nesitikima, pavyzdžiui, gana daug cukraus dedama į duoną. Cukrinio diabeto paliesti asmenys turi suprasti, kad mityba vaidina labai svarbų vaidmenį. Taip pat rekomenduojama reguliariai sportuoti. Mitybos ir judėjimo rekomendacijas gydytojas pritaikys individualiu atveju.
Medikamentinis Gydymas
I tipo cukrinis diabetas gydomas insulino preparatais. II tipo cukrinio diabeto gydymui iš pradžių gali pakakti tik dietos. Taip pat gali būti skiriami geriamieji vaistiniai preparatai - jų dozės, pasirinkimas ir vartojimo dažnis labai priklauso nuo to, kiek pažengusi liga, ar jau yra kokių nors komplikacijų, kokiomis gretutinėmis ligomis serga pacientas ir t.t.
Šiandien geriamųjų vaistų pasirinkimas itin didelis. Jau yra ir tokių vaistinių preparatų, kurie suteikia galimybę per parą suvartoti vos vieną tabletę, nes pailginto atpalaidavimo tabletėse esanti ypatinga matrica veikliąją medžiagą atpalaiduoja palaipsniui. Toks vartojimo režimas pacientui daug patogesnis, be to, didėja tikimybė, kad jis vaistinį preparatą išgers kasdien. Mat vaistinių preparato vartojimo režimas cukriniu diabetu sergantiems asmenims itin svarbus.
Taip pat mažėja nepageidaujamo poveikio virškinimo traktui tikimybė. Geriamieji vaistai gali būti derinami su insulino preparatais - gydymas taip pat paskiriamas individualiai, atsižvelgiant į daugybę ypatybių.
Mitybos Principai Sergant Diabetu
Cukriniu diabetu susergama tada, kai dėl įvairių dauginių priežasčių sutrinka organizmo medžiagų apykaita (angliavandenių, riebalų, baltymų) dėl insulino sekrecijos sutrikimo. Dėl to labai svarbu skirti dėmesį gyvensenai, įskaitant tinkama maitinimąsi ir fizinį aktyvumą. Laikantis dietos, būtina apskaičiuoti individualiai pagal fiziologinius poreikius reikiamą maistinę ir energinę vertę. Dietinių patiekalų gamybai parenkami turtingi angliavandenių maisto produktai, kurių mažas ar vidutinis glikemijos indeksas. Turtingas angliavandenių maistas tolygiai išskirstomas kiekvienam valgymui. Patiekalai nesaldinami.
- Valgykite liesą mėsą, paukštieną, žuvį.
- Valgykite reguliariai kas 3,5 val. 4-6 kartus per dieną.
- Maisto davinio iki pietų suvalgykite 60 proc., po pietų - 40 proc.
- Paskutinį kartą valgykite likus 3 val. iki miego (22 val.).
Maisto Produktų Pavyzdžiai
Neriebūs: filė, kumpis, dešros iki 20 proc.
Riebūs: jautienos, kiaulienos, avienos krūtininė dalis, subproduktai (kepenys, širdis, liežuvis, smegenys, inkstai), kepeninės bei servelato dešros, kepti riebaluose gaminiai, paštetas.
Neriebūs: varškė, naminiai pjaustomi, tepamieji sūriai iki 40% riebumo, pienas, kefyras, pasukos, rūgpienis 0,5 proc.
Riebūs: visi nenuriebinti pieno produktai (kremai, sūriai > 40 proc.)
1-2 kiaušiniai per savaitę. Visos rūšys (šviežios ar virtos, šutintos, troškintos).
Nesaldūs švieži vaisiai ir uogos, becukriai konservuoti vaisiai, mažais kiekiais džiovinti vaisiai, nesaldintos vaisių sultys.
Neapdoroti ryžiai, avižiniai dribsniai.
Informacija apie Valgiaraščius
Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose - 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis - iki penkių procentų.
Cukrinio Diabeto Simptomai Ir Komplikacijos
Pagrindiniai cukrinio diabeto simptomai yra alkio jausmas, troškulys, neaiškios kilmės svorio mažėjimas, odos niežėjimas ir labai dažnas šlapinimasis. Taip pat gali būti jaučiamas nuolatinis silpnumas ir nuovargis. Asmuo pastebi, kad sunkiau gyja žaizdos, kamuoja įvairios odos infekcijos. Labiau pažengusi liga susijusi su įvairiais regos sutrikimais, padidėjusiu kraujo spaudimu, besikartojančiomis infekcijomis, inkstų funkcijos sutrikimais. Pavyzdžiui, dažniau gali kamuoti šlapimtakių infekcijos, pūlingi odos susirgimai.
Ši liga labai „slapta“, todėl neretas apie ją sužino tik patyręs sveikatai ir gyvybei pavojingų komplikacijų, pavyzdžiui, miokardo infarktą, insultą. Apie galimą cukrinį diabetą praneša įvairios neuropatijos, kojų kraujotakos sutrikimai (trofinių opų atsivėrimas, gangrenuojantys audiniai ir t.t.).