Vaflinis pyragas su kondensuotu pienu jau seniai tapo naminių desertų klasika. Laikui bėgant atsirado daugybė variantų. Saldus, kondensuotu pienu perteptas vaflinis pyragas - labai lengvai pagaminamas desertas. Jis itin mėgstamas vaikų ir suaugusių smaližių. Pjaustytas dailiomis figūromis, jis idealiai papuošia bet kokį šventinį stalą.
Vaflinis pyragas su kondensuotu pienu ir "Rududu"
Šio vaflinio pyrago su “Rududu” ir kondensuotu pienu paruošimas labai lengvas. Reikia tik vaflius vieną po kito sutepti su kondensuotu pienu ir su “Rududu” (arba tik su vienu arba tik su kitu) bei po to paslėgti. Pertepimo sluoksnis priklausys nuo vaflių storio ir nuo Jūsų smaližiaus poreikių.
Labai svarbu suteptą vaflių pyragą paslėgti. Idealiausiai tai padaryti ant deserto uždėjus tokios pat arba didesnės formos sunkų daiktą ir padėti šaltai mažiausiai 4 valandas, o idealiausia per visą naktį.
Supjaustyti vaflius galite bet kokiomis norimomis formomis, idealiausia kvadratinėmis. Bet šis būdas - pertepti vaflius su kondensuotu pienu ir „Rududu“ yra pats lengviausias ir man asmeniškai pats skaniausias.
Ingredientai:
- Vafliai: 100 gramų (apvalūs arba stačiakampiai)
- Saldintas kondensuotas pienas: trečdalio skardinės
- “Rududu”: trečdalio skardinės
Paruošimas:
- Pradžioje ant medinio paviršiaus arba stalviršio padėjęs vieną vaflį (jis bus matomas, todėl geriausia rasti lygesnį ir tvarkingesnį, tokį pat pasilikti ir torto apačiai), aptepk jį “Rududu”.
- Tą patį pakartok su antru vafliu.
- Tada ant pirmų dviejų vaflių uždėjęs trečiąjį, aptepk jį kondensuotu pienu.
- Tą patį pakartok dar kartą, po to vėl dėk du vaflius, perteptus su “Rududu”.
- Suteptus vaflius paslėk (uždėk medinę lentelę, ant jos - kitą sunkesnį daiktą), kad vaflių tortas tvirtai suliptų, vafliai suminkštėtų bei prisigertų “Rududu” ir kondensuoto pieno.
- Palaikyk mažiausiai kelias valandas kambario temperatūros patalpoje.
- Patiek kaip sausainius arba kaip tortą, su šviežiomis uogomis arba vaisiais.
Kiti vaflinių pyragų variantai
Vaflių tortai arba vafliukai gali būti pertepami tiek su kakaviniu sviestu, tiek uogiene, tiek džemu, tiek su chalva, tiek su virintu kondensuotu pienu.
Užkandžių pyragai pradeda užtikrintai įsikurti ant šiuolaikinių šeimininkių stalų. Galų gale, jie yra paruošti paprastai, bet yra gausūs ir skanūs. Šis užkandis bus puiki stalo puošmena. Išskirtinis vaflinių užkandžių pyragų bruožas yra tas, kad jie ruošiami prieš pat patiekiant. Vafliai ruošiant pyragą jau pradeda mirkti. O proceso pabaigoje pyragas jau bus minkštas.
Užkandžių pyrago receptas:
Ingredientai:
- Vafliai
- Majonezas
- Silke
- Svogūnai
- Morkos
- Sūris
- Kepti grybai
- Virti kiaušiniai
Paruošimas:
- Paruoškite reikiamus ingredientus.
- Grybus nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais. Dėti į keptuvę, pakepinti ir išgarinti visą skystį.
- Tada įpilkite augalinio aliejaus, ne daugiau kaip 1-2 šaukštus, pakepinkite ir suberkite sausą česnaką. Nuimkite nuo ugnies. Atvėsinkite.
- Atskirai pakepinkite pjaustytus svogūnus ir smulkiai tarkuotas morkas.
- Silkę išpjaustykite filė, išimkite visus kaulus ir supjaustykite vidutiniais gabalėliais. Paimkite vaflinį lakštą, patepkite jį nedideliu kiekiu majonezo ir išdėliokite paruoštą silkę.
- Ant viršaus uždėkite antrą vaflio lakštą. Ant jo sudėkite pakepintus svogūnus ir morkas. 1/2 nurodyto sūrio kiekio sutarkuokite ant daržovių.
- Ant viršaus uždėkite trečią vaflių lakštą. Ant jo sudėkite keptus grybus.
- Uždenkite paskutiniu vaflio lakštu. Ant viršaus sutarkuokite likusį sūrį ir virtus kiaušinius. Papuoškite pagal pageidavimą.
- Patiekite iš karto. Skanaus!
Vaflinis pyragas su kokoso drožlėmis
Ingredientai:
- 150 gramų sviesto
- 50 gramų kokosų (drožlės)
- 400 gramų kondensuoto pieno (kristalizuotas, Rududu, riešutų skonio)
- 400 gramų vaflių
Paruošimas:
- Šiek tiek pašildytą sviestą mikseriu gerai išplakame su kambario temperatūros kremu, sudedame kokoso drožles, gerai išmaišome ir sutepame vaflius sluoksniais.
- Gerai suspaudžiame suteptus vaflių lapus ir dedame 2 val. į šaldytuvą.
- Vėliau supjaustome norimomis formomis. Skanaus.
Vaflinis tortas „Vilnis“ su „Paukščių pieno“ kremu
Tortui kremą, padedant šiuolaikinei virtuvinei technikai, įmanoma ir namų sąlygomis susiplakti. Šiam kremui paruošti reikia tam tikrų baltyminio kremo ruošimo žinių ir praktikos. Tačiau jeigu kremą pagaminsite, liks vienas malonumas iš apvalių vaflių lakštų lipdyti šį man nostalgiją keliantį tortą.
Ingredientai:
- Apie 400 g vaflių lakštų.
Kremui reikės:
- 550 g cukraus
- 1 indelio kondensuoto pieno su cukrumi
- Apie 320 g kiaušinių baltymų
- 200 g kambario temperatūros sviesto
- 270 ml vandens
- 25 g želatinos
- 6 g citrinos rūgšties
Kremo gaminimas:
- Želatina užpilama virintu šaltu (70 ml) vandeniu ir brinkinamas porą valandų.
- Išbrinkinta želatina pakaitinama iki 60 laipsnių ir maišoma, kol ištirps.
- Iš cukraus ir likusio vandens verdamas sirupas. Puodas turi būti nesvylančiu dugnu. Sirupas verdamas nemaišant. Kai sirupas pasieks „tirštų purslų“ būseną (apie 105-110 oC), pradedame plakti baltymus.
- Sirupas verda, baltymai plakami, želatina ištirpinta. Tuomet ruošiame sviesto ir kondensuoto pieno mišinį - sumaišome abu produktus.
- Kai sirupo temperatūra pasiekia 118 laipsnių, o baltymai išplakti iki standžių putų, sirupą atsargiai pilame plona srovele į maksimaliu greičiu besiplakančius baltymus ir beriame citrinos rūgštį. Tačiau man patinka torto skonis, kai sirupo temperatūra siekia apie 140-150 oC (purslai tampa dar tirštesni ir pradeda karamelizuotis cukrus).
- Toliau plakame, kol masė atvės, sutvirtės ir jos tūris šiek tiek sumažės. Tuomet sustabdau mikserį ir atidedu (į konditerinį maišelį) kelis šaukštus baltyminės masės tortui papuošti.
- Tada vėl jungiu plakiklį. Į kremą pilame ištirpintą želatiną ir sumaišome su sviesto mišiniu, tik prieš tai į šį mišinį įdedame šiek tiek baltyminės masės, kad palengvintume masę.
- Toliau mažu greičiu sumaišome iki vientisos masės.
- Imame vaflio lakštą, mentele ar plačiu peiliu tolygiai aptepame keliais šaukštais kremo - turi gautis bent 0,5 cm sluoksnis. Ant viršaus dedame kitą vaflio lakštą ir taip susluoksniuojame iki viršaus. Kremo negailime, kad tortas nesigautų sausokas.
- Paskutinį vaflio lakštą iš viršaus palikime neapteptą kremu, dėkime ant jo lentelę, statykime į šaldytuvą ir dar paslėkime. Palikime 3-4 valandoms, o geriausiai - per naktį.
- Vaflių tortui baigus slėgtis, aplyginame peiliu šonus, apibarstome vaflių džiūvėsėliais, puošiame paliktu baltyminiu kremu ir vaflių gabaliukais. Skanaus.