Tegul šiurpiausia metų naktis būna ir pati skaniausia! Vis dėlto, kartais norisi kažko paprasto ir greito. Šiame straipsnyje rasite ne tik patarimus, kaip pasigaminti keksiukų formeles iš kepimo popieriaus, bet ir įvairių keksiukų receptų bei dekoravimo idėjų.
Keksiukų Kepimas: Pagrindai ir Patarimai
Pirmiausia iškepkite keksiukus. Orkaitę įjunkite ir įkaitinkite iki 175 laipsnių temperatūros. Naudokite funkciją be vėjelio. Dubenyje sumaišykite cukrų, miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius, sodą, druską.
Įmuškite kiaušinį, supilkite pieną, aliejų ir gerai išmaišykite. Pačioje pabaigoje supilkite verdantį vandenį ir dar kartą gerai išmaišykite. Tešla turi gautis gana skysta. Keksiukų formeles ištepkite aliejumi.
Tešlą paskirstykite tolygiai į 12 porcijų. Kepkite 20 min.,175 laipsnių temperatūroje. Iškepusius keksiukus būtinai atvėsinkite ir tik tuomet ruoškite glajų. Keksiukus iškepsite vos per 20 min. Teks tik palaukti kol atvės, užtepti paruoštą glajų bei papuošti!
Glajaus Paruošimas
Glajaus paruošimas. Šaltą grietinėlę supilkite į gilų dubenį, sudėkite cukraus pudrą ir mikseriu išplakite iki standžios, kreminės konsistencijos. Sudėkite maskarponės sūrį ir dar šiek paplakite. Kremą palikite pastovėti 15-20 min. šaldytuve. Ant keksiukų paskirstykite kremą.
Dėkite puselę „Neo“ sausainio. Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą ir su dantų krapštuku sausainiams nupieškite voro kojas. Akytes priklijuokite taip pat su tirpintu šokoladu. Keksiukus tiekite iš karto arba laikykite šaldytuve.
Dekoravimas: Akytės
Puošimo dalis - pati smagiausia ir vaikų mėgstamiausia. Papuošimus „akytes“ galima nusipirkti arba paprastai patiems pasigaminti namuose. Reikės kiaušinio baltymo ir cukraus pudros.
Baltymą išplakite šakute kol suputos. Po kelis šaukštus berkite cukraus pudros ir vis plakite. Kai masė taps standi, laikanti formą, cukraus pudros daugiau nedėkite. Sudėkite gautą masę į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriaus išspauskite nedidelius taškelius.
Įspauskite pabarstuką ir palikite valandai, kol sustings. Sustingusios akys lengvai nusiima nuo kepimo popieriaus ir galėsite naudoti jas įvairios dekoracijoms.
Keksiukų Receptai
O jūs savo pasidedat į stalčių įsitikinimą, kad jie gali būt tik saldūs, ir einam tiesiai prie reikalo, ok?
Keksiukai su Voveraitėmis
Mano šios vasaros atradimas. Neabejotinai. Ir nieko daugiau nesakysiu, nes nėra ką sakyt - kept ir ragaut reikia.
12-ai standartinio dydžio keksiukų susirandam:
- 50 g sviesto
- nedidelio svogūno
- 200 g voveraičių
- šviežio ar džiovinto čiobrelio
- 2 kiaušinių
- 250 ml kefyro
- 0,5 šaukštelio sodos
- 250 g miltų
- šaukštelio kepimo miltelių
- ¼ šaukštelio druskos
- pipirų
Procesas:
Nuplaunam ir susmulkinam voveraites. Nuplikom verdančiu vandeniu. Žinau, jūs, ko gero, prieš vartojimą paprastai apverdat. Galima ir dabar, žinoma, nors aš ir plikomomis dar nenusinuodijau ir, atrodo, nieko nenuodijau. Jūsų valia rinktis. Svogūną supjaustom mažais kubeliais.
Kadangi nei nardymo akinių (kurie, pasirodo, virtuvėje naudojami beveik masiškai), nei kontaktinių lęšių vis dar neįsigijau, o visi kiti bandymai neapraudot liūdnos svogūno dalios baigėsi fiasko (man tuoj ims atrodyt, kad verkiu ne todėl, kad graužia, o grynai iš įpročio), tai šitam etape pasiėmiau pertraukėlę išplaukusiam vaizdui sureguliuot - jums, tikiuosi, neprireiks.
Keptuvėje išlydom sviestą ir dedam svogūną. Kol jis minkštėja, pilam voveraites į sietelį ir leidžiam vandeniui nuvarvėt. Svogūno kepimas turėtų trukti 3-4 minutes. Paskui sudedam grybus ir ant vidutinės kaitros paliekam bent 10 minučių. Tik pamaišyt nepamirštam. Baigiant kept įmaišom smulkinto čiobrelio ir pasūdom.
Kol kiek pravės, susimaišysim tešlą. Įjungiam orkaitę - 180 laipsnių. Pasiruošiam keksiukų formeles. Ištepam aliejum ar sviestu/įklojam kepimo popieriaus patalus ar popierines keksiukų formeles/naudojam silikonines.
Į nedidelį dubenį pilam kefyrą ir sodą. Išmaišom. Šitai, kaip žinia, vadinama sodos gesinimu. Klausiat, o kam ji, jei kepimo miltelių dedam? Kepinio rūgštingumui sureguliuot - atsakau - kai naudojami rūgusio pieno produktai, žiupsnelis sodos garantuoja sėkmę. Įmušam kiaušinius ir šakute paplakam iki vientisos masės.
Didesniam dubeny sumaišom miltus, kepimo miltelius, druską ir pipirus. Ten pat verčiam ir visą keptuvės turinį. Taip, ir tą lašą ištirpusio sviesto, kurio dar grybai nesugėrė - riebalai reikalingi tešlai. Darbuojamės šaukštu, kol voveraitės apsivelia miltais. Supilam kiaušinių ir kefyro plakinį. Maišom, kol nematyti sausų miltų. Tešlą paskirstom į formeles - neturėtų būti labai pilnos.
Kišam į orkaitę ir kepam 20-30 minučių. Turi truputėlį paruduot ir įveikt medinio pagaliuko testą. Skanaus.
Sūrio Keksiukai su Vištienos Įdaru
Sūrio keksiukai yra gėris. O jei parenkami tinkami priedai - gėris kvadratu. Mano siūlomas įdaras tėra viena variacijų pagal šaldytuvo turinį - jūs darykit pagal saviškį.
Tinka viskas - termiškai apdorotos daržovės, kumpis, dešra ar dešrelės, rūkyta/sūdyta lašiša (tik druskos kiekį tešloje tuomet pareguliuot derėtų). Tereikia susmulkint ir įmaišyti kartu su sūriu. Ir nebijot bandyt.
12-ai standartinio dydžio keksiukų reiks:
- kiaušinio
- 250 ml pieno
- 50 g sviesto
- 250 g miltų
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
- ¼ šaukštelio druskos
- ¼ šaukštelio pipirų
- ¼ šaukštelio maltos raudonosios paprikos
- šaukštelio džiovinto raudonėlio
- šaukštelio džiovinto baziliko
- 100 g Čederio/Gouda tipo/bet kokio fermentinio sūrio
- 150 g virtos vištienos
- pusės nedidelio svogūno
- šaukšto riebios grietinės
Procesas:
Įjungiam orkaitę - 200 laipsnių. Keksiukų formeles išklojam kepimo popieriaus kvadratėliais. Specialūs keksiukų „sijonėliai“ čia netiks, nes sūrio dėka prilips taip, kad pusė keksiuko paskui popierėly pasiliks. Jei naudojat silikoninę formą - nieko daryti nereikia.
Sviestą išlydom garų vonelėj/mikrobangėj/tiesiai ant viryklės. Kol kiek praauš, pagaminam įdarą. Mėsą sumalam, svogūną smulkiai (!) supjaustom (tinginiai ar ašaringieji gali sumalt kartu su mėsa). Dedam grietinę. Pasūdom ir išmaišom. Masę padalijam į dvylika dalių ir tarp delnų suformuojam kamuoliukus.
Dideliam dubeny sumaišom miltus, kepimo miltelius, druską, prieskonius ir žoleles (naudokit mėgstamas - tik negailėkit). Įtarkuojam sūrį. Kiaušinį šluotele ar šakute išplakam su pienu. Tik tiek, kad viena mase taptų, labai stengtis nereikia. Įmaišom tirpintą sviestą.
Skystąją masę pilam į didįjį dubenį. Darbuojamės šaukštu, kol nelieka sausų miltų. Ir ne, čia darbštumas jums - ne draugas, tokio tipo tešlos jautriai reaguoja į permaišymą.
Keksiukų formeles užpildom tešla iki pusės. Į kiekvienos centrą dedam po kiek suplotą mėsos kamuoliuką, truputį spustelim, uždengiam likusia tešla. Formelės turėtų būt beveik pilnos. Kepam 15-20 minučių, kol paviršius auksu nusidažys.
Jei kartais staiga nuspręstumėt, kad jokios iškylos nebus - karšti jie irgi velniškai skanūs. O jei dar netyčia dubenėlis sultinio šalia atsirastų...
Keksiukai su Mėlynėmis ir Baltuoju Šokoladu
Kai reikia keksiukų paprastųjų, tešlą visuomet gaminu pagal šitą receptą. Nes rezultatas visada toks - ak, pabūsiu nuobodi - tirpstantis burnoj. Gerai dar ir tai, kad permaišyti čia nereikia bijot, todėl galima paruoštą tešlą dalinti į kiek nori dalių, kiekvieną jų maišyti su skirtingais priedais ir vienu kepimu (vadinasi, vienu indų plovimu) iškept trijų-keturių-penkių-kiek-tik-fantazija-leidžia rūšių keksiukų.
Su uogom, šokoladu, razinom, džiovintais, šviežiais ar konservuotais vaisiais, įmaišyt citrinos sulčių ir aguonų arba kakavos, dalį miltų keist kokoso drožlėm arba maltais riešutais, principu, aprašytu receptu aukščiau , įdaryt šokoladiniu kremu arba džemu (jei naudojama uogienė, reikėtų sumaišyt ją su šaukšteliu kitu krakmolo, kad kepdama sutirštėtų ir iš keksiuko nepabėgtų), o jei po ranka nei pas kaimynę neaptinkama keksiukų forma, didelis keksas iš šitos tešlos irgi kiekvienos jame esančios kalorijos vertas.
12-ai keksiukų/nedidelei kekso formai iš spintelių/šaldytuvo ištraukiam:
- 2 kiaušinius
- 150 g cukraus
- 75 g sviesto
- 100 g grietinės
- 1/3 šaukštelio sodos
- 125 g miltų
- 100 g mėlynių
- 60 g baltojo šokolado
Procesas:
Orkaitė - 180. Keksiukų kepimo formą išklojam kepimo popierium/tepam sviestu/dedam specialius popierėlius/naudojam silikoną. Sviestą išlydom. Mikrobangėj arba garų vonelėj. Gerai jau, gerai, šitai tešlai galima ir tiesiog puode ant viryklės - nei skoniui, nei tekstūrai nepakenks. Šokoladą sukapojam smulkiais gabalėliais.
Kiaušinius plakam su cukrum (3/4 stiklinės), kol pastarasis ištirps. 4-5 minutes šitai trunka, masė patrigubėja ir pabąla. Plona srovele vis dar plakdami supilam tirpintą sviestą.
Kodėl plakant ir kodėl plona srovele? Nes nei aš, nei jūs neturim kantrybės laukt, kol sviestas atvės iki kiaušiniams nepavojingos, t.y., nedenatūruojančios baltymų (nesutraukiančios, jei kartais sugalvotumėm kalbėt normaliai, o ne rodant, kaip nuostabiai pamenam mokyklinės chemijos (man atrodo, kad šito mokėmės per chemiją, nors nesu tikra) kursą) temperatūros. Jei pilam pagal instrukciją, sviestas kiaušinius pasiekia jau kiek vėsesnis ir nelaimių išvengiam.
Jei grietinę matuojam stikline (beveik pusė), į ją iškart ir sodą įmaišom. Jei turim virtuvines svarstykles ar kokį kitą stebuklingą būdą reikalingam grietinės kiekiui nustatyt (t.y., iš akies) ir nenorim paskui plaut stiklinės vien todėl, kad sodą reikia užgesint prieš jai patenkant į tešlą, šitą procesą vykdom šaukšte - sodą sumaišom su šaukšteliu grietinės, pažiūrim, kaip dailiai suputoja ir dedam į tešlą. Žodžiu, soda, prieš patekdama į dubenį, turi su grietine kokiu nors būdu susidraugaut, darykit, kaip išmanot. Gerai išmaišom.
Sudedam miltus. Tikslas - paversti tešlą vientisa. Galima mikseriu, galima šluotele arba šaukštu. Išmaišom šokoladą. Dedam mėlynes ir dabar jau dirbam kruopščiai - maišom šaukštu tol, kol uogos daugmaž tolygiai tešloje pasiskirsto, bet stengiamės mėlynių nesužalot - kitaip jos negražiai nudažys tešlą (kaip ir visokie mėlyniniai jogurtai, atsiprašau, kad anksčiau neįspėjau). Nors šitai skoniui nekenkia.
Tešla užpildom 2/3 formelių tūrio. Kepam apie 20-25 minutes. Skanūs visokiom formom ir visokios temperatūros.
Bananiniai Keksiukai su Šokoladu ir Cinamoniniais Trupiniais
Ne, trupinių kepurė šitų keksiukų nykimo greičiui įtakos neturi - viens-du ir nebėr. Bet jeigu kartais „mes važiuosim į gamtą“ virstų „velniop tą lietuvišką orą“ ir nebereikėtų sukt galvos dėl maisto transportabilumo...
12-ai keksiukų/nedideliam keksui reiks:
- 2 nemažų gerai sunokusių bananų
- kiaušinio
- 60 ml aliejaus
- 2 šaukštų pieno
- 50 g pieniško šokolado
- 125 g miltų
- 125 g cukraus
- šaukštelio kepimo miltelių
- 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus
- žiupsnelio druskos
Trupiniams:
- 50 g miltų
- 50 g rudo cukraus
- šaukštelis cinamono
- 30 g šalto sviesto
Procesas:
Orkaitė - 175. Pasiruošiam formeles. Patogiausia - iškirpti iš kepimo popieriaus kvadratėlius, maždaug 12x12 cm. Tokiais formos įdubas išklojus kur kas patogiau trupinius barstyti - aukšti popieriaus borteliai neleis jiems nubyrėt, kur nereikia.
Susmulkinam šokoladą (nebūtinai pienišką; jei spintelėj jokio rasti nepavyko, galima ir visai nedėt) ir sumaišom su miltais, kepimo milteliais, cukrum, vaniliniu cukrum bei druska. Kitam dubeny šakute sutrinam bananus. Nieko tokio, jei tyrelė nėra visiškai vientisa, o vienur kitur koks banano gabalėlis sveikas liko. Įmušam kiaušinį, supilam aliejų ir pieną. Išmaišom.
Skystąją masę pilam į miltus (arba atvirkščiai) ir paverčiam vieniu. Čia vėl reikėtų vengti permaišymo. Padalijam tešlą keksiukų formelėms - beveik pilnos turėtų būt. Trupiniams sumaišom sausus produktus ir įpjautom šaltą sviestą. Trinam tarp pirštų tol, kol gaunam trupinius. Turėtų būti panašu į drėgną smėlį. Užtrukama gal net kokias tris minutes.
Apibarstom keksiukų viršų. Dosniai. Kepam 20-25 minutes. Kol trupiniai įgaus šviesiai rudą spalvą. Kaip nuotraukoj. Neskubam ragaut - bananiniai kepiniai valgomi tik visiškai ataušę, kitaip gali smarkiai nuvilt. Kantrybė, girdėjau kalbant, visai neblogas reikalas. Skanaus.
Silikoninės Kepimo Formos: Privalumai ir Trūkumai
Silikoninės kepimo formos vis labiau populiarėja virtuvėse dėl jų praktiškumo ir patogumo. Tai puiki alternatyva tradicinėms metalinėms formoms.
- Nelimpantis paviršius: silikoninės kepimo formos iš kitų išsiskiria tuo, kad gaminamas maistas prie jų nelimpa.
- Puikus šilumos perdavimas: silikoninės kepimo formos idealiai paskirsto šilumą visam patiekalui, todėl maistas keps tolygiai.
- Daugiafunkcionalumas: tą pačią silikoninę kepimo formą galėsite naudoti tiek kepimui, tiek maisto šaldymui.
- Patvarumas: Silikoniniai kepimo indai nedūžta ir nerūdija.
- Patogumas ir lankstumas: silikoninės kepimo formos yra labai lengvos ir lanksčios.
Trūkumai
- Paviršiaus pažeidžiamumas - jį lengva įpjauti ar kitaip sugadinti, jei maisto išėmimui naudojate peilį ar kitus aštrius įrankius.
- Sudėtingesnis maisto įdėjimas į orkaitę dėl formos lankstumo.
- Dėl populiarumo rinkoje apstu nekokybiškų gaminių.
Silikoninių Kepimo Formų Tipai
- Keksiukų kepimo forma
- Keturkampė kepimo forma
- Duonos kepimo forma
- Ledų gaminimo formelės
Dažniausios Keksiukų Kepimo Klaidos
Jei norite tobulai skanių ir dailių keksiukų, nedarykite šių itin dažnų klaidų.
- Permaišote tešlą: gaminant tešlą keksiukams, pirmiausia atskirai sumaišomi drėgnieji ingredientai ir sausieji ingredientai, o tada vieni su kitais sumaišomi atsargiai ir tai daroma tik tol, kol sausieji susijungia su drėgnaisiais.
- Riebalais nepatepate keksiukų formelių: Kiekvieną duobutę patepkite sviestu arba išpurkškite purškiamu aliejumi.
- Prikraunate pernelyg daug tešlos: Visada užpildykite apie 3/4 keksiuko formelės, nes tešla kils.
- Nepilnai iškepate arba perkepate keksiukus: Likus maždaug 2-3 min. iki kepimo pabaigos, patikrinkite vieną keksiuką smeigdami medinį pagaliuką į jo centrą.
- Leidžiate keksiukams vėsti kepimo formoje: Išėmus keksiukus iš orkaitės, formoje jie gali pabūti daugiausia 2-3 min.
Keksiukų Dekoravimo Idėjos Velykoms
Artėjant Velykoms, siūlome išsikepti pavasariškai šviesius, gaivius, purius ir aromatingus citrininius keksiukus su aguonomis.
Citrininiai Keksiukai su Aguonomis
Reikės:
- 1 ½ puodelio miltų
- 2 arbat. š. kepimo miltelių
- 1 arbat. š. vanilinio cukraus
- 3 kiaušinių
- puodelio cukraus
- ½ citrinos sulčių
- citrinos
- ½ puodelio vanilinio jogurto
- 110 g sviesto
- kelių saujų aguonų
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Paruoškite keksiukų formeles.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite kiaušinius ir cukrų. Tuomet supilkite citrinos sultis, suberkite tarkuotas citrinos žieveles, supilkite vanilinį jogurtą ir tirpintą bei atvėsintą sviestą. Išplakite iki vientisos masės. Suberkite į šį dubenį miltų mišinį ir lengvai išmaišykite. Galiausiai suberkite kelias saujas aguonų ir jas įmaišykite į tešlą.
- Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų formeles užpildydami du trečdalius jų tūrio. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25-30 min., kol keksiukai taps gražios aukso spalvos.
- Išėmę keksiukų formą iš orkaitės, išimkite keksiukus iš indo ir perdėkite ant grotelių. Leiskite visiškai atvėsti.
I keksiukų dekoravimo būdas: ELEGANTIŠKI IR PRANAŠAUJANTYS PAVASARĮ
12 keksiukų reikės:
- puodelio riebios šaltos grietinėlės (geriausiai 36 proc. riebumo)
- ½ puodelio miltelinio cukraus
- 100 g juodojo šokolado
- 1 valg. š. kakavos
II keksiukų dekoravimo būdas: SMAGŪS, RYŠKŪS IR ŽAISMINGI
12 keksiukų reikės:
- puodelio riebios šaltos grietinėlės (geriausiai 36 proc. riebumo)
- ½ puodelio miltelinio cukraus
- kelių lašų žalios spalvos maistinių dažų
- poros saujų spalvotų saldainių
- saujos spalvotų pabarstukų
III keksiukų dekoravimo būdas: DU VIENAME
12 keksiukų reikės:
- puodelio riebios šaltos grietinėlės (geriausiai 36 proc. riebumo)
- ½ puodelio miltelinio cukraus
- 1 valg. š. malto cinamono
- Velykinių formų (pvz., zuikučių) sausainių