pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Slyvų Pyragas: Receptai ir Gaminimo Paslaptys

Ruduo - tai metas, kai slyvos pasiekia savo skonio viršūnę, įkvepiančią virtuvėje kurti gardžius desertus. Slyvų pyragas, arba Plum Cake, yra desertas, kuris ne tik džiugina skonio receptorius, bet ir tampa stalo puošmena.

Receptai ir įkvėpimai

Šiame straipsnyje rasite ne tik receptus, bet ir gaminimo subtilybes, patarimus bei idėjas, kaip šį desertą patobulinti. Pasidalinsiu su jumis trimis pyragų receptais, nes vieną išrinkti pasirodė misija neįmanoma. Visi trys yra puikūs.

Klasikinis slyvų pyragas

Kalbama, kad šio pyrago istorija siekia 1983 metus. Būtent tada jo receptas pirmą kartą buvo paskelbtas amerikiečių laikraštyje „New York Times”. Niujorko namų šeimininkėms šis pyragas su slyvomis taip patiko, kad kiekvienais metais per slyvų skynimo sezoną jos užplūsdavo redakciją su prašymais dar kartą paskelbti šį receptą. Taip tęsėsi iki 1995 metų, kol vyriausiajam redaktoriui baigėsi kantrybė. Štai tokia šio recepto istorija. Tikrai nuostabaus skonio pyragas.

Ingredientai:

  • 125 g miltų
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 120 g cukraus
  • 115 g minkšto sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • 12 slyvų
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • 1 šaukštas cinamono
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimo eiga:

  1. Inde sumaišome sausus ingredientus: miltus su kepimo milteliais ir druska.
  2. Atskirame inde išsukame minkštą sviestą su cukrumi.
  3. Kuomet cukraus grūdelių nebesimato, įmušame kiaušinius (po vieną) ir išplakame.
  4. Į sviesto, cukraus ir kiaušinių mišinį suverčiame sumaišytus sausus ingredientus.
  5. Tuomet imame apie 25 cm skersmens apvalią kepimo formą, ją ištepame sviestu ir supilame visą tešlą.
  6. Slyvas perpjauname per pusę ir išimame kauliukus.
  7. Slyvų puseles išdėliojame ant pyrago viršaus, apšlakstome citrinos sultimis, pabarstome 1-2 šaukštais cukraus ir žiupsneliu cinamono.
  8. Pyragą kepame 180 laipsnių orkaitėje 40-45 minutes, kol gražiai apskrunda, ir, įsmeigus smeigtuką, nebeprilimpa tešlos gabalėlių.
  9. Patiekiame šiek tiek atvėsusį su ledais.

Neskubėkite suvalgyti šio pyrago iškarto - antrą dieną jis tampa dar skanesnis.

Šokoladinis slyvų pyragas

Nors šis pyragas neturi legendos, jis - nemažiau skanus. Išbandykite kaip dera slyvos ir šokoladas - tikrai nepasigailėsite. Skonių kontrastas čia tikrai labai harmoningas.

Gaminimo eiga:

  1. Sviestą iš anksto išimkite iš šaldytuvo, kad jis taptų minkštas. Supilkite į jį cukrų ir išsukite elektriniu plakikliu iki vientisos masės.
  2. Po vieną įmuškite kiaušinius. Po kiekvieno gerai išplakite masę plakikliu. Galutinis rezultatas turėtų būti lengva ir puri masė.
  3. Ištirpinkite šokoladą. Galite tai daryti mikrobangų krosnelėje. Tačiau darykite tai etapais: iš pradžių įdėkite 30 sekundžių, išimkite ir išmaišykite. Tada vėl pašildykite, vėl išmaišykite. Ir taip, kol gausite visiškai vientisą masę. Neperkaitinkite, kitaip šokolado masė gali susisluoksniuoti.
  4. Šokoladą taip pat galite tirpinti ir vandens vonelėje, nuolat maišydami. Taip kaitinant irgi labai svarbu, kad jo neperkaitintumėte.
  5. Sumaišykite šokoladą ir sviesto bei kiaušinių masę plakikliu.
  6. Į tešlą įberkite kakavos miltelių ir žiupsnelį druskos. Viską vėl gerai išmaišykite.
  7. Galiausiai persijokite miltus kartu su kepimo milteliais ir plakikliu užminkykite vientisą tešlą.
  8. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, paskleiskite tešlą ir mentele ar šaukštu ją išlyginkite. Ant viršaus išdėliokite slyvų puseles, šiek tiek jas prispausdami. Uogas dėkite pjūviu žemyn, kad sultys tekėtų tiesiai į tešlą.
  9. Dėl grožio ant vaisių galite padaryti kelis išilginius įpjovimus. Tada kepant, slyvų žievelės nesuplyš.
  10. Šį šokoladinį slyvų pyragą kepkite 180°C temperatūroje.

Varškės pyragas su slyvomis

Tai lengvai pagaminamas pyragas su slyvomis. Jis atrodo tikrai labai šventiškai ir nuostabiai kvepia. Todėl drąsiai jį galima vadinti karališku. Tai bus plonas, taip vadinamos smėlinės tešlos, sluoksnis ir daug varškės įdaro. Na ir, žinoma - slyvų! Kad skonis būtų tobulas, rinkitės gerą, ne rūgščią ir ne per daug šlapią varškę. Šio pyrago tešlą pasigaminsite labai paprastai.

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišykite persijotus miltus, paprastąjį ir vanilinį cukrų, druską ir kepimo miltelius.
  2. Atšaldytą sviestą smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite.
  3. Kad gautųsi trupininė tešla, galite visus ingredientus tiesiog sutrinti rankomis. Galima, žinoma, naudoti maišytuvą arba kombainą, kad paruošimas užtruktų tik vos kelias minutes.
  4. Pyrago kepimui naudokite apvalia kepimo formą (24 cm skersmens). Jos dugną išklokite kepimo popieriumi. Riebalais jo tepti nereikia, nes tešla yra sviestinė ir iškepęs pyragas gerai atšoka nuo šonų.
  5. Sukrėskite tešlą į formą ir rankomis suformuokite dugną ir šonus, kad gautųsi dubenėlio forma. Po to kepimo formą trumpam įdėkite į šaldytuvą.
  6. Paruoškite pyrago įdarą. Į dubenį suberkite varškę, kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų ir manų kruopas. Viską gerai išplakite plaktuvu iki vientisos ir glotnios masės.
  7. Varškės įdarą supilkite į kepimo formą ir išlyginkite.
  8. Nuplaukite, nusausinkite ir skiltelėmis supjaustykite slyvas.
  9. Slyvas išdėliokite ant pyrago viršaus odele žemyn, suformuodami norimą raštą.
  10. Sumaišykite cukrų su cinamonu ir apibarstykite pyrago viršų, kad iš slyvų sulčių ir cukraus, pagardinto cinamonu, susidarytų skani karamelinė plutelė.
  11. Pyragą kepkite 170-180°C temperatūroje apie 40-50 minučių.
  12. Iškeptam pyragui leiskite atvėsti ir tik tada nuimkite formos kraštus ir perkelkite savo desertą į lėkštę.

Kiti receptai ir idėjos

Štai dar vienas apversto slyvų pyrago receptas:

Apverstas slyvų pyragas

Receptas 8 asmenims, 30 cm skersmens pyrago formai.

Ingredientai:

  • 2 šaukštai lydyto sviesto (formai patepti)
  • 2 šaukštai cukraus (formai apibarstyti)
  • 10 slyvų (20 puselių)
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 100 g miltų
  • 50 g migdolų miltų (jei nemėgstate, galite nedėti ir berti 50 g paprastų miltų)
  • 100 g sviesto
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 citrinos žievelės

Gaminimo eiga:

  1. Išklokite kepimo formą sviestiniu popieriumi. Popierių ištepkite 2 šaukštais lydyto sviesto ir apibarstykite 2 šaukštais cukraus.
  2. Perpjaukite slyvas per pusę ir perpjauta puse dėkite ant sviestinio popieriaus, išdėliokite taip, kaip norite matyti savo pyragą.
  3. Suplakite kiaušinius su cukrumi, įberkite druskos, kai jie suputos, berkite miltus, maltus migdolus ir maišykite. Išlydykite sviestą ir supilkite į tešlą. Suberkite kepimo miltelius, įtarkuokite citrinos žievelės, viską gerai išmaišykite.
  4. Tešlą supilkite į formą ant slyvų ir tolygiai paskleiskite, ypač padenkite tarpus tarp slyvų. Kepkite 170 °C temperatūroje apie 30-35 minutes. Su mediniu smeigtuku patikrinkite ar pyragas iškepęs.
  5. Leiskite pyragui pravėsti ir dar ant šilto dėkite lėkštę, ir apverskite aukštyn kojomis. Nuimkite sviestinį popierių.
  6. Galite papildomai papuošti prieskoninėmis žolelėmis (mėta, melisa).

Alfo patarimai:

  • Slyvas galite keisti obuoliais, tik obuolius supjaustykite skiltelėmis, apie 8-10 dalių. Taip pat galite įdėti įvairių uogų.
  • Migdolus galite keisti kitais riešutais.
  • Ypatingai tinka valgyti su ledais: tiek šiltą, tiek šaltą.

Galetos su slyvomis

Štai dar vienas receptas - galetos su slyvomis:

Ingredientai:

  • Miltų
  • Druskos
  • Cukraus
  • Šalto sviesto
  • Pieno
  • Kiaušinio trynio
  • Slyvų
  • Citrinos sulčių
  • Rudojo cukraus
  • Vanilinio cukraus
  • Kukurūzų krakmolo
  • Lazdynų riešutų
  • Kiaušinio (patepimui)

Gaminimo eiga:

  1. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
  2. Kitame dubenėlyje išplakite pieną su kiaušinio tryniu. Supilkite į tešlos trupinius ir išmaišykite, kol trupiniai sukibs. Jeigu matote, kad jie per sausi ir nekimba, tuomet įpilkite dar šlakelį šalto pieno.
  3. Perkelkite tešlą ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Dar šiek tiek lengvai paminkykite ir suformuokite plokščią tešlos apskritimą.
  4. Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite jas citrinų sultimis.
  5. Į tą patį dubenį su slyvomis suberkite 70 g rudojo cukraus ir šaukštelį vanilinio cukraus. Išmaišykite ir palikite pastovėti apie 20 minučių.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
  7. Pasiruoškite lakštą kepimo popieriaus, šiek tiek pabarstykite jį miltais. Išimkite iš šaldytuvo atšalusią tešlą, perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite į daugiau ar mažiau taisyklingą 30-35 cm skersmens apskritimą.
  8. Tešlos apskritimo viduryje berkite cukraus, kukurūzų krakmolo ir smulkintų lazdynų riešutų mišinį. Paskleiskite tolygiai po visą tešlos lakšto centrą, palikdamos maždaug 5 cm pločio švarius tešlos kraštelius.
  9. Ant viršaus gražiai išdėliokite slyvų skilteles. Stenkitės nuo skiltelių nuvarvinti didžiąją dalį susidariusio sirupo, antraip dėl jo pertekliaus galetos tešla nebus trapi.
  10. Galetos paviršių apibarstykite cukrumi ir smulkintais lazdynų riešutais.
  11. Tešlos kraštelius užlenkite į vidinę pusę. Dubenėlyje išplakite kiaušinį ir aptepkite juo užlenktus tešlos kraštus.
  12. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol tešlos kraštai taps gražios aukso spalvos, o slyvų įdaras ims „burbuliuoti“. Jeigu matote, kad kepimo metu tešlos kraštai ima per daug ruduoti, uždenkite galetą lakštu folijos.
  13. Patiekite šiltą ar kambario temperatūros, supjaustytą gabalėliais.

Patarimai, kaip patobulinti pyragą

Štai keletas patarimų, kaip padaryti pyragą dar skanesnį:

  • Jei norite intensyvesnio skonio, slyvas galite prieš tai pabarstyti cinamonu ir cukrumi.
  • Pyragą galite pagardinti riešutais arba džiovintais vaisiais, įmaišydami juos į tešlą.
  • Jei norite gaivesnio skonio, pridėkite šlakelį citrinos sulčių į tešlą arba slyvų sluoksnį.
  • Patiekimui tinka šiek tiek plakta grietinėlė ar vaniliniai ledai.

Ingredientų kiekio lentelė

Reikalingi ingredientai (2-4 žmonėms):

Ingredientas Kiekis
Kiaušiniai 2 vnt.
Cukrus 120 g
Kvietiniai miltai 150 g
Kepimo milteliai 1 arbatinis šaukštelis
Sviestas 100 g
Pienas 50 ml
Slyvos 6-8 vnt.
Vanilinis cukrus 1 arbatinis šaukštelis