Koks gi savaitgalis be deserto? Desertus mėgstanti gaminti Beata Nicholson rodo desertinio pyrago - šokoladainio - receptą. „Pradėkime savaitgalį nuo sveikesnio saldumyno. Čia bus kakavos, daug datulių ir net kepta saldžioji bulvė“, - intriguoja B. Nicholson.
Šioje vaizdo pamokoje - netikėta interpretacija sveikuoliškumo tema - kepsime vieną populiariausių knygos „Beatos virtuvė: kepinių knyga“ receptų - legendinį slyvų ir šokolado pyragą. Šitas gražuolis iš viso būrio išsiskiria tuo, kad yra mandresnis nei kiti. Kodėl jis sveikesnis už kitus? Nes visų ujamus kvietinius miltus keičiame maltais migdolais, o dalį nepageidaujamo cukraus - džiovintais vaisiais.
Ingredientai ir paruošimas
Šitiek produktų skirta 24 cm arba 20 cm skersmens torto formai. Jeigu kepsite didesnėje formoje, pyragas bus žemesnis, o mažesnėje - aukštesnis.
Beata deserto gamybą pradeda nuo saldžiųjų bulvių. Jos dar vadinamos batatais. „Saldžiosios bulvės arba batatai turi daug karoteno ir yra saldžios. Jos puikiai tinka tokio tipo pyragams“, - naują ingredientą siūlo išbandyti B. Nicholson. Iškeptus batatus Beata sutrina kartu su karštame vandenyje išmirkytomis datulėmis.
„Pavyzdžiui, magnio. Maistiniu požiūriu jos yra pranašesnės už cukrų. Kai noriu ko nors saldaus, pasigriebiu vieną datulę. Jos turi daug skaidulų. Kraujyje cukrus nešauna į viršų kaip suvalgius saldainį. Jau girdžiu klausimą, ar galima datules pakeisti kitais džiovintais vaisiais? Datulės labiausiai tinkamos, nes yra saldžiausios. Su slyvomis nebus tas pats rezultatas.
Šokoladainio gamybai virtuvės šeimininkė naudoja kokosų aliejų. „Man patinka kokosų aliejus, su juo kepu blynus, varškėtukus. Jis išskirtinis tuo, kad jo degimo temperatūra aukšta ir dėl to tinka kepiniams. Lietinius kepu tik su kokosų aliejumi, - akį merkia B. Nicholson. - Dedu du šaukštus. Renkuosi ekologišką, nerafinuotą kokosų aliejų. Galite jį pakeisti kokybišku, šaltai spaustu alyvuogių aliejumi.
Kitas šololadainio gamyboje naudojamas riebalas - žemės riešutų kremas. „Riešutų kremo yra visokio: su riešutų gabaliukais, traškus arba glotnus. Paprastai renkuosi su riešutų gabaliukais. Man patinka tekstūra. Nepamirštame druskos. Druska pabrėžia riešutų skonį ir saldumą. Čia pat sumaišau kakavą ir miltus. Įbersiu vieną šaukštelį kepimo miltelių. Kakavos ir miltų yra po 80 gramų. Sumaišau. Naudojau kvietinius miltus. Galite naudoti riešutų, ryžių miltus arba maltas avižas. Pasirinkimas didelis“, - gamindama pasakoja virtuvės šeimininkė B.
Patarimai ir rekomendacijos
Atvėsusį pyragą išdalijame į nedideles porcijas ir suviniojame į kepimo popierių. Skanaujame jį pirmoje dienos pusėje, kai mūsų organizmui labiausiai reikia iš angliavandenių gaunamos energijos.
Daugiau pyragų receptų galima rasti naujausioje Beatos knygoje „Beatos virtuvė: kepinių knyga“.