pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Avokado Sumuštiniai su Lašiša: Receptai ir Patarimai

Avokadiniai sumuštiniai jau kuris laikas yra naujas trendas, bene patys populiariausi pusryčiai tarp internetinio jaunimo. Kiekvienas turi savo receptą, o aš jų turiu net kelis.

Kodėl verta rinktis sumuštinius su lašiša ir avokadu?

Štai keletas priežasčių, kodėl šis patiekalas yra puikus pasirinkimas:

  • Sveikesnė alternatyva. Šaltai rūkyta lašiša pasižymi Omega-3 riebalų rūgščių, vitamino B12 ir selenio gausa, o normalų kraujospūdį turintiems asmenims ją vartoti yra visiškai sveika. Be to, šie lašišos sumuštinukai ruošiami su viso grūdo duona, o į jų sudėtį įeina daugybė daržovių, todėl jie puikiai tinka sveikai mitybai.
  • Sotesnis pasirinkimas. Lašiša savaime turi nemažai baltymų, tačiau ją papildžius maistinėmis skaidulomis iš daržovių ir viso grūdo duonos bei geraisiais riebalais iš avokado, šie sumuštiniai tampa ne tik sveiku, bet ir itin sočiu pasirinkimu. Pagal šį receptą paruoštas sumuštinis su lašiša ir avokadu turi mažiau nei 400 kalorijų ir net 20 gramų baltymų.
  • Greitas sprendimas visoms progoms. Nėra laiko ar tingisi pasigaminti kažką sudėtingesnio pietums? 10 minučių ir jau galiu mėgautis sočiu patiekalu. Atvyksta svečiai ir reikia greito, bet skanaus užkandžio? Gaivūs vieno kąsnio sumuštiniai su lašiša gelbsti situaciją!

Sumuštinį su lašiša ir avokadu labiausiai tinka valgyti pusryčiams ar pietums. Vakarienei toks sumuštinis - netinkamas pasirinkimas tiems, kas sunkiau virškina riebalus. Maistas, kuriame yra didesnis kiekis riebalų netinka prieš treniruotę. Sumuštinis turi nemažą kiekį riebalų (avokadas, lašiša), todėl, jei riebalus, net sveikus virškinate sunkiau, valgykite nedidelę porciją.

Pagrindinis Receptas

Šis receptas yra pats sudėtingiausias, bet tuo pačiu pats skaniausias iš visų, kuriais jau dalinausi anksčiau.

Ingredientai:

  • 2 riekių viso grūdo ekologiškos duonos
  • 1 vnt. ekologiško avokado
  • 40 g sūdytos lašišos
  • Keleto griežinėlių ekologiškos citrinos
  • Šviežių krapų

Gaminimas:

  1. Ant duonos dedame supjaustytą avokadą.
  2. Dedame sūdytą lašišą, citrinos griežinėlį ir apibarstome smulkintais šviežiais krapais.

Kūčių Stalo Užkandis

Tikrai nesumeluosiu pasakydama, kad šis vieno kąsnio užkandis jau kokius 5 metus iš eilės būtinai puošia mūsų šeimos Kūčių stalą. Per metus jis šiek tiek keitėsi - pradžioje naudodavau baltą duoną, bet dabar jau atradau tobulą šio užkandžio skonio balansą. Formulė tokia: juoda duona + avokado kremas + lašiša.

Aš visada už paprastus ir gana greitai pagaminamus patiekalus. Šis užkandis būtent toks - greitai ir lengvai pagaminamas, skoniai puikiai dera tarpusavyje. Be to, receptas puikiai tinka net ir griežtai tradicijų besilaikančiųjų Kūčių stalui, nes atitinka visus “tradicinius reikalavimus”, t.y. ne tik jokios mėsos, bet ir pieno produktų, majonezo, kiaušinių.

Ingredientai:

  • Duona (juoda)
  • Avokadas
  • Citrinos sultys
  • Aliejus arba jogurtas
  • Česnakas
  • Druska
  • Pipirai
  • Lašiša

Gaminimas:

  1. Duoną supjaustome norimo dydžio gabalėliais.
  2. Į maisto smulkintuvą dedame: avokadą, citrinos sultis, aliejų arba jogurtą, 1 skiltelę česnako, druskos ir pipirų.
  3. Viską susmulkiname iki vientisos masės.
  4. Gautą kremą tepame ant duonos ir uždedame lašišos gabalėlį.

Greitas ir Maistingas Sumuštinis

Greitai paruošiamas ir maistingas užkandis, ar net pusryčių pasirinkimas. Svarbiausia pasirinkti sveikatai palankią duoną.

Ingredientai:

  • Duona
  • Avokadas
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska
  • Pipirai
  • Citrinos sultys
  • Sūdyta lašiša

Gaminimas:

  1. Avokadą galima tiesiog supjaustyti arba gaminti avokado užtepą su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir citrinos sultimis.
  2. Lašišą naudoti vietoj rūkytos, sūdytą.

Sumuštinis su Lašiša, Kiaušiniu ir Avokadu

Jei mėgstate skystai paruoštus kiaušinius ir tekantį jų trynį, primenantį tirštą padažą, šie sumuštiniai - jums! Avokadai, sūdyta lašiša, kiaušiniai - nenuviliantis derinys, puikiai tiksiantis sotiems ir lėtiems pusryčiams.

Svarbiausias šių sumuštinių momentas, žinoma, kiaušinis. Kepkite jį gabalėlyje ištirpinto sviesto, virš vidutinės ugnies, kol baltymas lėtai sutirštės, o trynys vis dar liks tirštas.

Ingredientai:

  • Duonos riekelės
  • Lydytas sūrelis
  • Avokadas
  • Citrinos sultys
  • Druska
  • Pipirai
  • Lašišos gabalėliai
  • Sviestas
  • Kiaušiniai
  • Švieži žalumynai (špinatai, gražgarstės, sultenės, svogūnų laiškai)
  • Smulkiavaisiai pomidorai

Gaminimas:

  1. Duonos riekeles, jei norite, paskrudinkite. Aptepkite lydytu sūreliu.
  2. Avokadą šakute sutrinkite su citrinos sultimis, druska ir pipirais. Paskirstykite ant duonos riekelių.
  3. Ant avokadų išdėliokite lašišos gabalėlius.
  4. Keptuvėje ištirpinkite gabalėlį sviesto. Įmuškite kiaušinius ir kepkite, kol baltymas sutvirtės, o trynys liks skystas. Pagardinkite druska, pipirais.
  5. Perkelkite kiaušinius ant sumuštinių viršaus.
  6. Šalia kiaušinių dėkite po mažą saujelę šviežių šalumynų: špinatų, gražgarsčių ar sultenių, ar smulkintų svogūnų laiškų, taip pat - daržovių, pavyzdžiui, smulkiavaisių pomidorų.
  7. Patiekite nedelsiant, kol kiaušinis dar šiltas.

Sumuštinis su Lašiša ir Agurkais

Šie vos per 10 minučių paruošiami sumuštiniai su lašiša yra sveikesnė alternatyva, nes juose gausu daržovių. Negana to, jos suteikia dar geresnį skonį!

Ingredientai:

  • 4 riek. duonos
  • 60 g tepamojo sūrio
  • 2 sauj. krapų, smulkintų arba džiovintų
  • 2 sauj. gražgarsčių lapų
  • Agurko griežinėliai
  • Raudonojo svogūno griežinėliai
  • 2 žiupsn. druskos
  • 2 žiupsn. maltų pipirų
  • 100 g šaltai rūkytos lašišos filė
  • 1 vnt. avokado vid.

Gaminimas:

  1. Jeigu naudojate skrudinimui skirtą duoną, paskrudinkite riekeles skrudintuve arba keptuvėje.
  2. Abi duonos riekeles aptepkite tepamuoju sūriu ir vieną apibarstykite krapais. Tą patį padarykite su likusiomis riekelėmis.
  3. Ant riekelės su krapais uždėkite gražgarsčių lapų, agurko bei raudonojo svogūno griežinėlių ir apibarstykite druska bei pipirais.
  4. Papildykite šaltai rūkyta lašišos file ir avokadu.
  5. Uždėkite kitą riekelę ant viršaus ir sumuštinį su lašiša gerai suspauskite.

Ingredientų Alternatyvos

Jei neturite visų reikiamų ingredientų, ne bėda! Štai keletas alternatyvų:

  • Tepamasis sūris: Vietoje tepamojo sūrio galima naudoti tepamąją varškę, majonezą arba trintą avokadą. Jeigu tepate avokadą, jo vėliau nenaudokite arba pakeiskite jį kiaušiniu.
  • Krapai: Krapus galite pakeisti petražolėmis, laiškiniais česnakais, bazilikais arba naudoti tepamąjį sūrį su žolelėmis.
  • Gražgarstės (Rukola): Gražgarstes galima visai nedėti arba vietoje jų naudoti špinatų lapelius.
  • Agurkas: Lašišos sumuštiniai gali būti pagardinti ir kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, pomidorais ar ridikėliais.
  • Raudonasis svogūnas: Raudonojo svogūno galite visai nedėti, ypač jei naudojate laiškinius česnakus ir (arba) ridikėlius.
  • Šaltai rūkyta lašišos filė: Vietoj šaltai rūkytos lašišos filė galima naudoti sūdytą, orkaitėje keptą lašišą, kitą rūkytą ar keptą žuvį arba paukštienos krūtinėlę.
  • Avokadas: Kaip jau minėjau, avokadą galima pakeisti kiaušiniu arba jo visai nenaudoti, ypač jei ruošiami mini sumuštiniai su lašiša.

Dažniausiai Užduodami Klausimai

Ar šaltai rūkyta lašiša yra sveika?

Šaltai rūkytoje lašišoje, kaip ir įprastoje, gausu naudingųjų medžiagų. Tačiau rūkymo metu lašiša papildoma nemažu kiekiu druskos, todėl turintiems aukštą kraujospūdį ar ribojantiems druskos vartojimą reikėtų ją valgyti saikingai. Taip pat šaltai rūkyta lašiša gali sukelti listeriozę silpną imunitetą turintiems jauniems vaikams, vyresniems žmonėms ir nėščioms moterims. Nepaisant to, sveikiems asmenims šaltai rūkytos lašišos valgymas keletą kartų per savaitę tikrai nesukels problemų.

Kiek laiko šaldytuve galima laikyti šiuos lašišos sumuštinius?

Sumuštiniai su rūkyta lašiša ir avokadu sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikomi iki 2 dienų. Tiesa, pastovėjęs šaldytuve avokadas šiek tiek paruduoja ir atrodo ne taip patraukliai, tačiau skonis beveik neprastėja, o jį valgyti yra visiškai saugu.

Ką daryti, jei lašišos sumuštinis su skrudinta duona suminkštėja?

Jeigu skrudintą sumuštinį su lašiša ketinate laikyti šaldytuve, jis neišvengiamai suminkštės dėl drėgmės, todėl geriausia jį suvalgyti iš karto. Vis dėlto, net ir suminkštėjęs, lašišos sumuštinis yra pakankamai gardus!