pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Pasigaminti Latte Kavą Namuose: Receptas ir Patarimai

Latte, tai populiarus kavos gėrimas, kurio pagrindą sudaro espresso ir šiltas pienas su nedideliu pieno putų sluoksniu ant viršaus. Latte kava, kilusi iš Italijos, pasižymi švelniu, kreminiu skoniu. Šis gėrimas tapo neatsiejama daugelio kavos mėgėjų kasdienybe, dėl savo švelnaus ir kremiško skonio bei galimybės jį gardinti įvairiais priedais, tokiais kaip vanilės, karamelės ar šokolado sirupai.

Latte Istorija ir Populiarumas

Latte kavos istorija siejama su Italijos kavos kultūra, nors nuo XX a. Vidurio ji su entuziazmu buvo priimta Amerikos ir kitų šalių. Šis gėrimas iš pradžių vadintas „caffè latte“, kas tiesiogiai verčiant reiškia „kava su pienu“. Latte populiarumas išaugo XX a. pradžioje, kai buvo pradėti naudoti modernūs espresso aparatai, leidžiantys greitai ir efektyviai paruošti stiprų espresso. Latte istorija siekia XVII amžių, kai kava buvo įvežta į Europą iš Osmanų imperijos ir pradėta maišyti su pienu ir pateikiama kaip pusryčių dalis. Pirmasis terminas „caffè e latte“ anglų kalboje buvo panaudotas 1867 metais išleistoje William Dean Howells knygoje „Italian Journeys“. Tačiau komercinė latte versija yra amerikietiškas išradimas, kuris plito kartu su espresso populiarumu 20-ame amžiuje.

Kaip Paruošti Latte Kavą Namuose

Paruošti kavą latte namuose yra gan paprasta, ypač, jei turite espresso aparatą. Štai žingsniai, kaip tai padaryti:

  1. Reikės vieno arba dviejų espresso šotų. Paruoškite espresso naudodami espresso aparatą arba moka puodelį, aeropressą.
  2. Apie 240 ml pieno. Pienas turėtų būti kreminis, su švelniomis putomis.
  3. Lėtai supilkite šiltą pieną į espresso, laikydami ąsotėlį ar puodelį šiek tiek aukščiau, kad skystis lengvai maišytųsi su kava.

Šalta latte - tai latte, paruošta su šaltu pienu ir ledu.

Latte vs. Kiti Kavos Gėrimai

Latte kavos skirtumai nuo kitų kavos gėrimų pasižymi savo sudėtimi ir skoniu. Pavyzdžiui, cappuccino yra sudarytas iš lygių espresso, karšto pieno ir putų dalių, o latte pieno turi daugiau nei kavos. Be to, ši kava yra švelnesnė ir saldesnė nei cappuccino arba juoda espresso.

  • Latte vs. Cappuccino: Cappuccino yra sudarytas iš lygių espresso, karšto pieno ir putų dalių, o latte pieno turi daugiau nei kavos.
  • Latte vs. Latte Macchiato: Latte kavai espresso pilamas pirmas, o tada pilama daug šilto pieno ir plonas pieno putų sluoksnis viršuje.
  • Latte vs. Flat White: Informacija nepateikta.

Latte Art: Menas Ant Kavos

Latte art, tai įvairios formos, raštai ir piešiniai, sukuriami ant pieno putos kavos puodelyje. Kava, dekoruota įvairiais raštais, išpopuliarėjo JAV, devinto dešimtmečio pabaigoje ir netrukus ėmė plisti visame pasaulyje. Dažniausiai piešiami rožių, tulpių, širdelių, saulės ar bangų raštai. Ruošiant šią kavą, naudojamas specialus būdas pilti karštą pieną į espresso taip, kad ant gėrimo paviršiaus susidarytų įvairūs raštai ar piešiniai, pvz., lapeliai, gėlės, širdelės ir kt. Toks menas yra ne tik džiugina kavos gurmanus, bet ir parodo baristo profesionalumą ir meistriškumą.

Latte Macchiato: Skirtumai ir Paruošimas

Latte macchiato, tai itališkas kavos gėrimas, kurio pagrindą sudaro šiltas, pieno putomis padengtas pienas, į kurį pilamas nedidelis kiekis espresso kavos. Latte macchiato dažniausiai patiekiamas aukštoje stiklinėje, kad būtų matomi skirtingi sluoksniai - apačioje - šiltas pienas, viduryje - espresso, o viršuje tirštos pieno putos. Tobulą latte macchiato galite visai nesunkiai pasigaminti namuose. Tam prireiks vos kelių priemonių ir ingredientų.

  • 200 g pieno. Geriau naudoti šiek tiek riebesnį pieną, kuris suteiktų latte macchiato kreminį pojūtį ir virstų minkšta puta.
  • 55 ml espresso. Šioje vietoje svarbiausia pasigaminti patinkantį espresso.

Karamelinis Latte Macchiato

Karamelinis latte macchiato yra gardus ir šiek tiek saldesnis tradicinio latte macchiato variantas, kuris pagardinamas karamelės sirupu. Šis gėrimas pasižymi švelniu kavos ir pieno skoniu su karamelės natomis.

Latte Macchiato Be Kofeino

Latte macchiato be kofeino yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori mėgautis šio gėrimo skoniu ir tekstūra, bet vengia kofeino. Latte macchiato be kofeino gaminimo būdas yra toks pats kaip ir įprasto latte macchiato, tačiau standartinis espresso keičiamas į espresso be kofeino.

Receptas: Latte Kava su Cafetiere

Šį kartą jums pateiksiu tik proporcijas bei pieno plakimo būdą labai skaniai latte kavai (visos mano draugės šį receptą įsimylėjusios).

  1. Taigi, gaminant latte kavą teks kai ką įsigyti arba išsitraukti iš spintelės. Jis Cafetiere vadinasi. Arba lietuviškai tariant, kavinuką. Dydis nėra itin svarbus, bet geriausia rinktis vidutinio dydžio. Manasis yra 0,5 litro talpos - tikrai optimalus variantas vienai porcijai pieno putos. Bet kas iš tikrųjų daug svarbiau - tai sietelis ant jo. Tai privalo būti būtent itin smulkus sietelis - ne skylutės, ne trikampėliai arba gabalas medžiagos.
  2. Toliau viskas ganėtinai paprasta. Tiesiai į stiklinę beriame šiek tiek mažiau nei šaukštelį tirpios kavos (tikrai gėda man, bet natūrali kava su pienu man nėra skani) ir maždaug vieną šaukštelį rudojo cukraus. Čia jau aišku, kad galite pasireguliuoti pagal savo skonį.
  3. Vienai stiklinei gėrimo imame lygiai 100 gramų riebaus pieno (arba kitaip sakant trečdalį stiklinės). Pieną pašildome mikrobangų krosnelėje. Laikas čia svarbus - pienas privalo būti karštas, bet jokiais būdais negali užvirti. Man pačiai užtenka pusės minutės.
  4. Pilame karštą pieną į kavinuką, uždengiame dangtelį ir keletą kartų švelniai suspaudžiame. Jo visai nereikia plakti - tik švelniai suspausti. Penkių kartų turi užtekti, kad jis stipriai suputotų. Patartina rinktis riebiausią pieną - beveik 4 procentų riebumo. Kitokio aš pati nebandžiau, todėl nieko negaliu prižadėti kaip gausis.
  5. Pienas pasidalina į dvi dalis - skystąją bei puriają. Puta itin minkšta bei puri, su dideliais oro burbuliukais. Iš esmės, galite jau dabar supilti pieną į kavą bei lepitnis. Bet visgi gausis skaniau sumaišius pieną su puta. Pati puta pasidarys daug sunkesnė, tirštesnė bei tvirtesnė. Didelių oro burbuliukų nebeliks - liks tik pieno kremas.
  6. Tam, kad gautumėte pieno kremą, reikės nuimti dangtelį bei palikti ramybėje pieną maždaug 30-60 sekundžių (iš akies, nieko baisaus nenutiks, jeigu paliksite ir 2 ar 3 minutes).
  7. Pastebėjimas: Kartais ant viršaus aš pati dar užberiu žiupsnelį cinamono. Jis labai maloniai kutena nosį.
  8. Ir patarčiau nekreipti dėmesio į ilgas instrukcijas - iš tikrųjų pagaminti tokiai mano latte kavai užteks vos 2-3 minučių.

Alternatyvūs Būdai Paruošti Pieną

Jei neturite espresso aparato ir pieno plakiklio, galite naudoti alternatyvius būdus, pvz., rankinį plaktuvą, šakutę arba mikrobangų krosnelę (pienui pakaitinti). Plakant pieną rankiniu būdu, plaktuvą reikia laikyti vertikaliai ir greitai judinti aukštyn ir žemyn. Prieš tai mikrobangų krosnelėje pieną reikia kaitinti apie 30 sekundžių, o tada suplakti su plaktuvu arba šakute.

Itališka Kava: Pupelės ir Aparatai

Šiam receptui labai tinka itališkos kavos pupelės, pasižyminčios sodriu skoniu ir intensyviu aromatu su šokolado ar riešutų natomis. Itališka kava - tai ne tik kavos ruošimo būdas, bet ir kultūra, paplitusi visame pasaulyje. Šio gėrimo rūšys pabrėžia stiprų ir sodrų skonį bei aromatą, kuriuo gali pasimėgauti kiekvienas kavos fanas. Mūsų klientų tarpe populiariausias Melita Barista T Smart automatinis kavos aparatas, galintis paruošti net 21 kavos rūšį, tame tarpe ir itališką, vos vieno mygtuko paspaudimu.