pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Virtuvės molio plytų pyrago receptas

Duoną žmonės gamino ir valgė, kai dar nemokėjo dirbti žemės. Plačiau ji paplito neolito laikotarpiu, kai Europoje pradėti auginti miežiai, soros, kviečiai, rugiai. Iš šių javų miltų iš pradžių buvo daroma nerauginta duona - stori apvalūs blynai.

Raugintą duoną kinai vartojo jau III tūkst. p. m. e., egiptiečiai - II tūkst. p. m. e. Atliekant archeologinius kasinėjimus Vakarų Šveicarijoje, rastas duonos kepalėlis, iškeptas 4000-3500 m. p. m. e. Lietuvos teritorijoje duona atsirado prieš kelis tūkstančius metų.

Ji buvo kepama pelenuose, paskui puodo pavidalo krosnyse. Padarytas paplotis buvo dedamas ant įkaitintų akmenų ir uždengiamas moliniais indais. Duonos garbinimo apeigos vykdavo ir per kalendorines, ir per agrarines šventes. Vasario 5 d. lietuviai garbino ugnies deivę Gabiją ir kasdienį maistą - duoną.

Šią dieną buvo kepama duona, atliekamos aukojimo apeigos Žemynai ir Žemėpačiui. Tikėta, kad apeigose pašventinta duona gelbsti kilus gaisrui, saugo nuo ligų, blogos akies, gyvatės įgėlimo, padeda gydyti akių ligas, žaizdas. Įsivyravus krikščionybei senoji lietuvių šventė sutapatinta su šv. Agotos varduvėmis.

Juoda ruginė duona yra Lietuvos kulinarinio paveldo patiekalas. Senovėje tešlos raugimas ir duonos kepimas buvo laikomas sakralinėmis apeigomis. Šis šventas darbas simbolizavo pasaulio sukūrimą.

Duona būdavo paprasta ir plikyta. Miltai su drungnu vandeniu buvo išmaišomi duonkubilyje, per naktį rauginami, o kitą dieną, pridėjus dar miltų, išminkoma tešla ir kepama duona. Plikytai duonai miltus įmaišydavo į karštą vandenį, o tešlą raugindavo iki 3 dienų.

Ši duona buvo saldžiarūgštė ir ne taip greitai sendavo. Tešla įrūgdavo nuo senesnės tešlos raugo gabalėlio. Pirmasis kepimo būdas senesnis ir labiau paplitęs, antrasis išpopuliarėjo XX a. pirmaisiais dešimtmečiais. Duona buvo gardinama druska ir kmynais.

Gruziniška duona

Gruzijoje duona yra ypatingas vaišių stalo patiekalas. Net ir šiais laikais kepinys be galo svarbus per vestuves. Ji gaminama iš miltų, vandens, druskos ir mielių. Gruziniška duona kepama specialioje kubilo formos krosnyje.

Ji dažniausiai buvo molio arba šamotinių plytų. Kepamos duonos papločiai prilipdomi prie įkaitusių sienelių. Iškepa maždaug per 10 min. Sūriu įdaryti miltų papločiai vadinami chačapuriais ir laikomi antrąja gruzinų duona. Jais užkandami mėsos ir daržovių patiekalai. Chačapuriai namuose kepami kasdien, kiekviename regione - vis kitokie.

Chačapurių receptas

Vos pašildykite pieną, suberkite druską, cukrų, mieles, šiek tiek aliejaus, miltų ir padėkite kilti šiltoje vietoje apie 15 min. Vėliau supilkite kefyrą ir didžiąją dalį išsijotų miltų, įmuškite kiaušinį ir pradėkite minkyti, jei reikia, pridedant miltų. Supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą.

Minkykite apie 20 min., retkarčiais pasitepant rankas aliejumi ir juo ištepant tešlos gabalą. Gerai išminkyta tešla nebelimpa prie rankų. Išminkytą gabalą apibarstykite miltais ir palikite šiltai 2 valandoms.

Susmulkinkite sūrį, įmuškite 1-2 kiaušinius ir įmaišykite minkšto sviesto. Tešlą suskirstykite porcijomis, iškočiokite apskritimus, į jų vidurį sudėkite į kamuoliukus sulipdytus sūrio gumulėlius, tešlos kraštus gerai užlankstykite, paplotėlius apverskite ir pakočiokite, kad išeitų 1 cm storio apskritimai.

Juos aptepkite kiaušinio trynio ir grietinės mišiniu, sudėkite į sviestu išteptą skardą, subadykite šakute, o pačiame viduryje padarykite nedidelę duobutę. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 25 min. Kai jie parusvės, išimkite, sudėliokite ant lentos ir pridenkite lininiu rankšluostėliu.

Ingredientai:

  • Mielės: 1.00 valg. š.
  • Grietinė: 1.00 valg. š.
  • Kiaušiniai: 4.00 vnt.

Kitas Chačapurių receptas

Išsijokite miltus, įpilkite aliejaus, 0,5 litro šilto vandens, sumaišyto su pienu, suberkite mieles, cukrų, druską. Suminkykite minkštą tešlą. Dubenį su tešla apklokite rankšluosčiu ir palaikykite šiltai pusantros-dvi valandas. Paskui išimkite iš dubens ir dar palaikykite šiltai valandą-pusantros.

Sūrį susmulkinkite ar sutarkuokite, įpilkite pusę stiklinės virinto ataušinto vandens, išmaišykite. Tešlą padalinkite į maždaug 200 g sveriančius gabalėlius, iškočiokite apskritimus, jų kraštus iš šonų susukite į ritinėlius iki centro, suspauskite ir suformuokite taip, kad išeitų laivelio forma. Į kiekvieno „laivelio“ vidurį supilkite sūrio masę ir pašaukite 15 minučių į orkaitę, įkaitintą iki 250 laipsnių. Kai chačapurių krašteliai parus, ištraukite skardą ir į kiekvieną paplotėlį įmuškite po 1 kiaušinį. Po to porai minučių chačapurius dar kepkite orkaitėje.

Ingredientai:

  • Aliejus: 2.00 valg. š.
  • Mielės: 2.00 arbat. š.
  • Druska: 1.00 valg. š.
  • Alyvuogių aliejus: 80.00 ml (60 ml - tešlai ir 2 valg. š.

Parata (paratha) - Indijos duona

Parata (paratha) yra viena populiariausių neraugintos tešlos duonų Indijoje. Ji pradėta kepti Pandžabo regione. Vėliau paplito visoje šalyje. Parata gali būti ir apvali, ir keturkampė, ir net trikampė. Ji valgoma viena, kartais susukta vamzdeliu arba su įvairiais įdarais.

Parata kepama ant įkaitinto plokščio paviršiaus ir nuolat šlakstoma lydytu sviestu, kad taptų dar traškesnė. Tešla yra kočiojama, ištepama sviestu, sulenkiama, vėl ištepama sviestu ir vėl kočiojama.

Tešla yra iškočiojama, ištepama sviestu, sulenkiama, ištepama sviestu, vėl kočiojama, sulenkiama - kočiojama ir t. t. Tokiu būdu susidaro sluoksniai. Kai duona yra kepama, vanduo ir oras, es...

Ingredientai:

  • Sviestas: 2.00 valg. š.

Kaimiška duona

Ingredientai:

  • Salyklas: sausas tešlai 2.00 valg. š.
  • Cukrus: 3.00 valg. š.
  • Aliejus: 1.00 valg. š.
  • Druska: 2.00 arbat. š.
  • Cukrus: 3.00 valg. š.
  • Kmynai: 2.00 valg. š.
  • Aliejus: 1.00 valg. š.
  1. Salyklą sumaišykite su verdančiu vandeniu ir leiskite pravėsti.
  2. Šlapiomis rankomis gerai suminkykite.
  3. Kai duona pakils, skardą pašaukite į 200 laipsnių karštumo orkaitę ir kepkite 45-55 minutes.
  4. Ištrauktą iš orkaitės duoną apklokite drėgnu rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.

Pyrago su varške receptas

Per užsiėmimus rugsėjo mėnesį mums buvo pridalinta visokių patarimų ir padiktuota receptų. Galvojau, kada nors būtinai reiktų išbandyti datulių pyragą, nes jo receptas neįprastas, intriguojantis.

Televizorius kiekvieną dieną kala, kad mes visi patiriame stresą, ir tokį rimtą, kad gali net psichiką sulaužti. Visi tai visi, bet kad aš nieko nejaučiu.

Būnu namuose. Susitvarkyti kokį nors stalčių man rankos nekyla. O išsikepti morenginį vyniotinį, apie kurį seniai galvoju, ir rankos kyla, ir kiaušinių turim.

Gaunasi labai geras. Jau numatau , kokios galėtų būti kitos variacijos. Tik vienas dalykas blogai: čia susinaudoja keturių kiaušinių baltymai. Tryniai atlieka.

Jei mane matote viešoje vietoje mąsliu veidu pasiėmusią raudonų, truputį pavytusių, bet kitaip nesugedusių paprikų, tai žinokite ne šiaip sau ten styrau. Vyksta naujo patiekalo gardaus kąsnelio receptūros kūryba.

Varškės pyragas kaip kiaušinienė daromas taip: apačioj sluoksnis biskvito, kokį mokat padaryt ir kokį mėgstat. Toliau - storas ir gaiviai gardus sluoksnis varškės, sutvirtintas želatina. Surašau kiekius maždaug 4 valgytojams.

Ingredientai:

  • Duona: 1.00 vnt.
  • Cukrus: 1.00 valg. š.
  • Druska: 2.00 arbat. š.