Grikių lietiniai su plėšytos mėsos įdaru ir sūriu užkepu
Lietiniai su plėšyta mėsa – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, tačiau su moderniu grikių akcentu, kuris patiekalą pakelia į naują lygį. Naudojant grikių miltus lietinių tešlai, lietiniai įgauna švelnų riešutų skonį ir tampa šiek tiek maistingesni. Įdaras – sultinga plėšyta mėsa su paprikomis ir svogūnais – puikiai dera su šviežių pomidorų padažu, o užkeptas patiekalas su mocarela daro šį receptą itin gardų ir šventišką. Tai kažkas tarp lazanijos ir enchiladų, bet su lietuvišku prieskoniu.
Ingredientai:
Lietiniams:
Įdarui:
700 g plėšytos kiaulienos (pvz., BIOVELA)
1 raudonasis svogūnas
0,5 raudonosios paprikos
Pomidorų padažui:
Barstymui:
Tarkuota mocarela arba kitas mėgstamas sūris
Gaminimo eiga:
Lietinių tešla:
Visus ingredientus sudėkite į plaktuvo indą ir gerai suplakite. Jei plaktuvo neturite, galite naudoti dubenį. Pirmiausia supilkite pusę vandens ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Tuomet supilkite likusį vandenį ir vėl išplakite. Tešlą palikite pastovėti apie 10 minučių.
Keptuvę įkaitinkite vidutinėje kaitroje, riebalų galite nenaudoti arba tik labai nedaug. Iškepti lietiniai turėtų būti ploni ir elastingi.
Įdaras:
Paruoškite plėšytą mėsą. Išimkite ją iš pakuotės, įdėkite į puodą ir užpilkite puse skysčio, esančio pakuotėje. Troškinkite ant nedidelės kaitros apie 20 minučių. Kai mėsa suminkštės, suplėšykite ją dviem šakutėmis.
Į troškintą mėsą įmaišykite smulkiai pjaustytą raudonąjį svogūną ir papriką. Leiskite šiek tiek atvėsti.
Pomidorų padažas
Susmulkinkite svogūną, česnakus ir pomidorus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūną, kol jis taps minkštas. Suberkite česnakus, kepkite dar kelias minutes, tada sudėkite pomidorus. Pagardinkite druska ir pipirais. Troškinkite ant didelės kaitros apie 5–10 minučių, kol pomidorai pavirs tirštu padažu su gabaliukais.
Formavimas ir kepimas
Išsirinkite didelę kepimo formą. Pusę pomidorų padažo supilkite į formos dugną. Kiekvieną lietinį įdarykite paruoštu mėsos įdaru ir suvyniokite į ritinėlį. Sudėkite lietinius į formą ant padažo.
Gaminimas
Kaip gaminti lietinių tešlą, galite rasti šiame įraše: Lietinių blynų receptas
Kad išvengtumėte netikėtumų gaminant tešlą, taip pat rekomenduoju paskaityti apie tai, ką aš asmeniškai atradau, kol išmokau gaminti tobulą lietinių tešlą: Patarimai
Įkaitinkite keptuvę su aliejumi. Pakepinkite svogūną, kol suminkštės. Tada įdėkite faršą, pagardinkite mėgstamais prieskoniais ir kepkite, pamaišant, kol mėsa iškeps. Kepimo pabaigoje suberkite svogūnų laiškus.
Ant lietinio dėkite mėsos įdaro ir susukite.
Prieš patiekiant keptuvėje įkaitinu aliejų. Apkepinu lietinius, kol gražiai apskrus.

Receptai
Skrebučiai su sardine ir kiaušiniu – tai patiekalas, kurio pagrindą sudaro traškus duonos pagrindas, kvapnus česnako aromatas ir švelnus sardinių bei kiaušinių įdaras. Šis patiekalas išsiskiria ne tik paprastu paruošimu, bet ir universaliu skoniu, todėl jis tinka įvairioms progoms: šeimos pietums, greitam užkandžiui ar netikėtai užklupus svečiams. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip lengvai ir greitai paruošti šiuos skrebučius, atskleisime keletą patiekimo idėjų ir dalinsimės patarimais, kaip pritaikyti receptą pagal savo skonį.
Reikalingi ingredientai
Norint pagaminti skanius ir aromatingus skrebučius, reikės šių ingredientų:
Skrebučių su sardine ir kiaušiniu paruošimo etapai
Kiaušinių paruošimas
Pirmiausia pasirūpinkite kiaušiniais – užvirkite juos nedideliame puode su pasūdytu vandeniu. Kietai virtus kiaušinius virkite apie 8–10 minučių. Po to perpilkite šaltu vandeniu, kad jie lengviau luptųsi, ir nulupkite lukštus.
Duonos paskrudinimas
Kol kiaušiniai vėsta, pasiruoškite duoną. Įkaitinkite keptuvę su šaukštu saulėgrąžų aliejaus. Baltos duonos riekeles apkepkite ant vidutinės ugnies, kol abi jų pusės taps auksinės ir traškios. Skrebučiai turėtų būti lengvi ir traškūs iš išorės, bet minkšti viduje.
Česnako aromatas
Įdaro paruošimas
Sardines išimkite iš skardinės, atskirkite nuo aliejaus ir sutrinkite šakute iki vientisos masės. Į šią masę įmaišykite smulkiai supjaustytus krapus, kurie suteiks šviežumo ir aromato. Į tarkuotas sardines taip pat įmaišykite majonezą – jis suteiks kreminės tekstūros. Galiausiai, smulkiai sutarkuokite kiaušinius ir įmaišykite juos į sardinių mišinį. Kruopščiai išmaišykite, kol masė taps vientisa.
Skrebučių formavimas
Paruoštą sardinių ir kiaušinių mišinį tolygiai užtepkite ant česnakine puse apteptų duonos riekelių. Stenkitės, kad užteptas sluoksnis būtų vidutinio storio – ne per plonas, bet ir ne per storas, kad užkandis būtų lengvai valgomas.
Patiekimo idėjos
Paruoštus skrebučius galite patiekti iškart arba palikti pastovėti keletą minučių – tai leis įdarui šiek tiek susigerti į skrebučio pagrindą, ir skonis taps dar sodresnis.
Šiuos skrebučius galite patiekti su šviežiomis daržovėmis, tokiomis kaip agurkų ar pomidorų griežinėliai. Jei norite įspūdingesnio pateikimo, papuoškite skrebučius papildomu krapų lapeliu arba smulkiai supjaustytu svogūnų laišku.
Lietiniai su mėsa
1 stiklinė miltų,
2 stiklinės pieno,
1 kiaušinis,
cukraus,
druskos.
Įdarui:
400 g virtos jautienos,
liesesnės kiaulienos,
veršienos ar triušienos,
1 svogūnas,
1 kiaušinis,
0,5 šaukšto taukų,
druskos,
pipirų,
mairūno.
Lietiniams tešla gaminama kaip ir lietiniams su varške: į ištrintą su druska ir cukrumi kiaušinį maišant supilama 0,5 stiklinės pieno ar vandens. Įsijojami miltai ir viskas gerai išmaišoma. Intensyviai sukant, supilamas likęs skystis. Apkepama tik viena lietinių pusė.
Mėsa sumalama ir pakepinama keptuvėje kartu su smulkiai pjaustytais svogūnais. Pravėsinus įmušamas kiaušinis, sudedama druska, pipirai ir viskas gerai išmaišoma. Ant apkepintos lietinio pusės dedama po 1 šaukštą įdaro.
Jį išlyginus, lietinis susukamas voleliu ir iki gelsvumo pakepinama karštuose riebaluose. Patiekiant į stalą užpilama sviestu. Valgoma su spirgučių padažu, kuris patiekiamas padažinėje.
LankytojamsAplankykite skanus.lt dažniau, nes čia platus receptų pasirinkimas, kokybiškas turinys, įvairių šalių virtuvės ir aktualūs straipsniai.
Visi mėgstame ir džiaugiamės matydami iliustruotus receptus. Kokybiška fotografija neretai sukelia norą gaminti, drąsina ban- dyti ir neabejotinai padeda išsirinkti. Sie- kiant išbandyti visus, tūkstančiais skaičiuo- jamus skanus.lt receptus, būtina Jūsų pagalba. Svetainė būtų nepaprastai dėkinga už kiekvieną patiekalo nuotrauką.
Svetainės draugaiReceptų: 11668- Valgių receptai
- Pasaulio virtuvės
- Gėrimų receptai
- Receptų rinkiniai
- Konservavimas
- Valgymo menas
- Sveika mityba
Receptai
Varškės tešlos pyragėliai yra puikus pasirinkimas, kai norisi gardžių, lengvai paruošiamų kepinių. Šio recepto pagrindas – švelni varškės tešla, o įdaras, sudarytas iš kietojo sūrio, žaliojo svogūno ir virtų kiaušinių, suteikia pyragėliams subtilų skonį. Šie pyragėliai išlieka minkšti net ir kitą dieną, todėl jie idealiai tinka tiek šeimos pusryčiams, tiek vaišėms.
Reikalingi ingredientai
Tešlai:
Įdarui:
150 g kietojo sūrio
Žaliojo svogūno
4 virti kiaušiniai
Žingsnis po žingsnio tešlos paruošimas
Tešlos ruošimas
Pirmiausia dubenyje sumaišome varškę su grietine, soda ir žiupsneliu druskos. Soda šiuo atveju bus puikiai užgesinta grietine, todėl papildomo acto naudoti nereikia.
Ingredientų sujungimas
Į varškės masę įmušame kiaušinius ir įberiame cukraus. Viską plakame mikseriu kelias minutes, kol masė taps vientisa ir šiek tiek puri.
Miltų įmaišymas
Į gautą mišinį po truputį sijojame miltus. Greitai, bet atsargiai išmaišome tešlą, kol ji tampa minkšta, bet nelimpa prie rankų.
Tešlos atidėjimas
Paruoštą tešlą uždengiame ir paliekame trumpam pastovėti kambario temperatūroje, kol ruošiame įdarą.
Įdaro paruošimas
Produktų paruošimas
Virtus kiaušinius ir kietąjį sūrį sutarkuojame stambia tarka. Žaliuosius svogūnus smulkiai supjaustome.
Sumaišymas
Tarkuotus kiaušinius, sūrį ir svogūnus sumaišome dubenyje. Pagardiname druska pagal skonį. Įdaras paruoštas!
Pyragėlių formavimas ir kepimas
Tešlos formavimas
Tešlą susukame į ilgą virvelę (ritinėlį) ir supjaustome į vienodo dydžio dalis. Kiekvieną gabalėlį iškočiojame į nedidelį apskritimą.
Įdaro dėjimas
Į kiekvieno apskritimo centrą dedame šaukštą paruošto įdaro, kraštus užlenkiame ir gerai užspaudžiame, kad pyragėliai nesiskleistų kepant.
Kepimas
Keptuvėje įkaitiname augalinį aliejų ir kepame pyragėlius iš abiejų pusių, kol jie gražiai apskrus ir įgaus auksinį atspalvį.
Patarimai ir įvairovė
Šie pyragėliai puikiai išlaiko minkštumą net ir kitą dieną, todėl juos galima drąsiai ruošti iš anksto. Įdarą galima pritaikyti pagal savo skonį – vietoje sūrio ir kiaušinių naudokite grybus, mėsą ar bulvių košę.
Patys skaniausi lietiniai blynai su mėsa
Patys skaniausi lietiniai blynai su mėsa ant mūsų stalo atsiranda bent kartą per mėnesį. Šį receptą man perdavė draugė, kuri taip pat yra blynų mėgėja. Aš visuomet galvojau, kad blyneliams su mėsa reikia kažkokios ypatingos mėsytės ir daug laiko paruošti. Pasirodo, visa esmė slypi paprastume.
Įdarui naudojame kiaulienos-jautienos faršą su mėgstamais prieskoniais, NET BE KIAUŠINIO. Draugės teigimu, kiaušinis sutraukia mėsytę ir tuomet įdaras praranda visą savo sultingumą.
Lietiniai blynai
Šiuos visus ingredientus (išskyrus miltus ir vandenį) sumaišykite.
Tada berkite persijotus miltus ir sumaišykite tirštą tirštą tešlą.
Dabar jau pamažu pradėkite pilti 400 ml šalto vandens ir vis nepamirškite maišyti (pirmiausia pilkite 320 ar 350 ml, nes skirtingi miltai skirtingai imlūs drėgmei, o dar geriau blynų tešlai leisti pastovėti pusvalandį, kad miltai gerai išbrinktų, tuomet tešla tirštesnė ir galima daugiau vandens įpilti).
Reklama41011Pamaišykite pamaišykite, pasidarykite tinkamo tirštumo, bet ne per skystus. Ir viskas – kepkite.
IngredientaiPatarimasKeptuvė turi būt geresnio būdo ir netraukti blynų prie savęs. Aš keptuvę tiesiog patepu aliejum, t. y. popieriniu rankšluosčiu, sudrėkintu aliejumi.
Beata NicholsonČia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Reklama41003KomentaraiKristupas parašė:Sveiki beata esu dar vaikas ir noreciau patarimo. Man niekaip nesigauna padaryt teslos ji gaunasi su gumuleliais ir nezinau kodel. Galit paaiskint?
Justina parašė:Dėkui už šį nuostabų receptą, kepiau ir negaliu atsistebėti, kokie skanūs blynai išėjo 🙂Ignas parašė:Receptas priestarauja Betos komentarui. Komentare sakoma viska, iskaitant vandeni maisyti nuo pat pradziu, o recepte sakoma kad pirma viska isskyrus vandeni sumaisyti i labai tirsta tesla. Pagal recepta tesloje gumulai neisvengiamai gaunasi.
Sigitas parašė:Beata, ačiū labai už superinį receptuką. Blynai gavosi puikūs iš pirmo karto. Vaikai laižėsi kartu su manimi. Mokėjau kepti, bet gaudavosi ne tokie. Šie buvo super.
Egle parašė:o ar tinkami sie blynai su mesisku kokiu idaru?labai noriu pasigaminti, jau senai valgytus, lietinius su desrelemis ir suriu 🙂
ru parašė:Liuks receptas! Niekada tokio skanumo blynai nesigaudavo kaip šitie!eva parašė:Blynukai gavosi nuostabus! 😉 aciu uz receptukaMila parašė:Labai aciu uz recepta . kiek esu darusi vis netiap gaudavosi kokiu noredavau ,na o sitas receptukas labai patiko 🙂
.Pauliouis parašė:Laba diena kaip sekas?? :2Vilma parašė:Aciu uz recepta, puikus blynai, as gaminau su tradiciniu – varskes idaru, skanumelis, vos liezuviu neprarijom 🙂
Beatričė parašė:Ką patartumėte daryti kad blynas gražiai apsiverstų, nes niekada neišėjo… Kai bandau atkelti jis susispaudžia į kampą.