pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skanūs makaronai su faršu orkaitėje: receptai ir patarimai

Makaronai su faršu, ypač paruošti orkaitėje, yra vienas iš tų patiekalų, kurie asocijuojasi su jaukumu, šeimos vakariene ir sotumu. Tai klasika, kuri niekada neatsibosta, o jos variacijos leidžia atrasti naujų skonių ir pritaikyti receptą pagal savo individualius poreikius ir turimus ingredientus.

Makaronų su faršu orkaitėje istorija ir populiarumas

Nors tiksli šio patiekalo atsiradimo istorija nėra aiški, makaronai su faršu yra giliai įsišakniję į daugelio pasaulio šalių virtuves. Italijoje, pavyzdžiui, tai gali būti lasanija arba cannelloni, o kitose šalyse - tiesiog makaronų apkepas su mėsa. Svarbiausia yra tai, kad šis patiekalas yra universalus ir lengvai pritaikomas skirtingiems skoniams ir kultūroms.

Makaronų su faršu populiarumas slypi jų paprastume, sotume ir galimybe panaudoti įvairius ingredientus. Tai puikus būdas panaudoti likusį faršą, daržoves ar sūrius, sukuriant skanų ir visavertį patiekalą. Be to, makaronų apkepas orkaitėje yra puikus pasirinkimas, kai norisi patiekalo, kurį galima paruošti iš anksto ir tiesiog pašildyti prieš patiekiant.

Tradicinis makaronų su faršu orkaitėje receptas

Šis receptas yra pagrindas, kurį galite laisvai modifikuoti pagal savo skonį. Jums reikės:

  • 500g makaronų (pageidautina vamzdelinių arba spiralinių)
  • 500g faršo (jautienos, kiaulienos arba mišinio)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2-3 skiltelės česnako
  • 400g konservuotų smulkintų pomidorų arba pomidorų padažo
  • 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių
  • 1/2 šaukštelio džiovintų bazilikų
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Aliejus kepimui
  • 200g tarkuoto sūrio (pvz., mocarelos, čederio arba parmezano)
  • 200ml grietinės (nebūtinai)

Gaminimo eiga:

  1. Makaronų virimas: Išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Svarbu nepervirti, nes jie dar keps orkaitėje. Nukoškite ir atidėkite.
  2. Faršo paruošimas: Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Suberkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol suminkštės. Sudėkite smulkintą česnaką ir kepkite dar minutę.
  3. Faršo kepimas: Į keptuvę su svogūnais ir česnakais sudėkite faršą. Kepkite, kol faršas pakeis spalvą ir taps birus. Pagardinkite druska, pipirais, raudonėliais ir bazilikais.
  4. Padažo gaminimas: Į keptuvę su faršu supilkite konservuotus smulkintus pomidorus arba pomidorų padažą. Išmaišykite ir troškinkite ant mažos ugnies apie 15 minučių, kad padažas sutirštėtų.
  5. Makaronų ir faršo sumaišymas: Į didelį dubenį sudėkite išvirtus makaronus ir paruoštą faršo padažą. Gerai išmaišykite, kad makaronai būtų tolygiai padengti padažu.
  6. Kepimas orkaitėje: Į riebalais išteptą kepimo indą suberkite pusę makaronų ir faršo mišinio. Užpilkite puse tarkuoto sūrio (ir grietinės, jei naudojate). Sudėkite likusį makaronų ir faršo mišinį, užpilkite likusiu sūriu (ir grietine).
  7. Kepimas: Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C, apie 20-25 minutes, arba kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
  8. Patiekimas: Išimkite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti prieš patiekiant. Galite papuošti šviežiais bazilikais arba petražolėmis.

Makaronų su faršu orkaitėje variantai ir priedai

Štai keletas idėjų, kaip paįvairinti tradicinį receptą:

  • Daržovės: Į padažą galite įdėti įvairių daržovių, tokių kaip paprika, morkos, cukinijos, baklažanai ar grybai. Jas reikia pakepinti kartu su svogūnais ir česnakais.
  • Sūris: Be tradicinio mocarelos, čederio ar parmezano, galite naudoti ir kitus sūrius, tokius kaip ricotta, feta arba ožkos sūris. Jie turėtų būti "al dente".

Patarimai, kaip patobulinti skonį:

  • Faršo kepimas: Kepkite faršą ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kad jis tolygiai apskrustų.
  • Padažo tirštumas: Jei padažas per skystas, galite jį patroškinti ilgiau, kad sutirštėtų. Jei per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio.
  • Sūrio kiekis: Sūrio kiekį galite reguliuoti pagal savo skonį. Jei mėgstate daugiau sūrio, naudokite daugiau.
  • Kepimo laikas: Kepimo laiką gali reikėti koreguoti priklausomai nuo orkaitės. Stebėkite, kad sūris nepridegtų.
  • Poilsis: Prieš patiekiant, leiskite patiekalui šiek tiek atvėsti. Tai padės jam šiek tiek sutvirtėti ir bus lengviau pjaustyti.

Dažniausiai pasitaikančios klaidos ir kaip jų išvengti

Štai keletas dažniausiai pasitaikančių klaidų gaminant makaronus su faršu orkaitėje ir patarimai, kaip jų išvengti:

  • Pervirti makaronai: Tai viena dažniausių klaidų. Makaronai turi būti "al dente".
  • Per sausas faršas: Jei faršas per sausas, įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio į padažą.
  • Per daug sūrio: Per didelis sūrio kiekis gali užgožti kitus skonius. Naudokite sūrį saikingai.
  • Nepakankamai prieskonių: Pagardinkite faršą ir padažą pakankamai prieskonių. Nebijokite eksperimentuoti.
  • Per trumpas kepimo laikas: Jei kepimo laikas per trumpas, sūris nespės išsilydyti ir patiekalas nebus pakankamai karštas.

Makaronai su faršu orkaitėje: sveikatos aspektai

Nors makaronai su faršu orkaitėje dažnai laikomi "comfort food", svarbu atkreipti dėmesį į sveikatos aspektus. Štai keletas patarimų, kaip padaryti šį patiekalą sveikesnį:

  • Rinkitės liesą faršą: Naudokite liesą jautieną, kalakutieną arba vištieną.
  • Naudokite pilno grūdo makaronus: Pilno grūdo makaronai turi daugiau skaidulų ir maistinių medžiagų.
  • Įdėkite daugiau daržovių: Kuo daugiau daržovių, tuo daugiau vitaminų ir mineralų.
  • Naudokite mažiau sūrio: Sūris yra kaloringas ir jame daug riebalų. Naudokite mažiau arba rinkitės liesą sūrį.
  • Kontroliuokite porcijas: Valgykite saikingai.

Makaronai su faršu orkaitėje: patiekimo idėjos

Makaronai su faršu orkaitėje puikiai tinka kaip pagrindinis patiekalas pietums arba vakarienei. Štai keletas patiekimo idėjų:

  • Patiekite su šviežiomis salotomis.
  • Patiekite su česnakiniu batonu.
  • Patiekite su troškintomis daržovėmis.
  • Patiekite su stikline raudono vyno.

Makaronų apkepas su faršu ir rikotos sūriu

Šis makaronų apkepas yra ne pats sveikiausias, bet beprotiškai skanus, su gardžiu mėsos padažu ir daug daug sūrio. Tobulai tinka į vakarėliams, nes labai lengva gaminti daugiau bei sočiai ir skaniai pamaitinti visą būrį draugų.

Ingredientai:

  • Makaronai - 400 g.
  • Maltos jautienos - 500 g.
  • Svogūnas - 1 a.š.
  • Česnakas - 1 a.š.
  • Vorčesterio padažas - 1 v.š.
  • Pomidorų pasta - 1 v.š.
  • Smulkinti pomidorai su sultimis - 500 g.
  • Rikotos sūris - 250 g.
  • Mocarela (arba fermentinis sūris) - 200 g.
  • Parmezano sūris - 100 g.

Gaminimo eiga:

  1. Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame smulkintą svogūną ir kepiname 2 minutes.
  2. Į keptuvę įtarkuojame česnaką ir kepiname dar minutę.
  3. Į keptuvę dedame maltą jautieną ir iškepame.
  4. Beriame visus prieskonius, pilame vorčesterį, pomidorų pastą, smulkintus pomidorus su sultimis.
  5. Įpilame 1/2 stiklinės vandens.
  6. Kai viskas pradeda burbuliuoti, sumažiname ugnį, kad padažas vos burbuliuotų ir troškiname 30 minučių.
  7. Išverdame makaronus - labai svarbu nepervirti, nes makaronai dar prisigers skysčio nuo mėsos padažo. Virkite makaronus gerokai Al Dente - kad dar būtų likęs nedidelis traškumas.
  8. Išvirtus makaronus praskalaukite šaltu vandeniu, kad jie toliau nevirtų nuo savo kaitros.
  9. Kai makaronai ir padažas paruošti - laikas sluoksniuoti apkepą. Makaronus sumaišome su 10 šaukštų mėsos padažo.
  10. Į kepimo skardą dedame pusę makaronų, ant jų šaukšto pagalba dedame rikotos (jos nereikia tolygiai ištepti, gali ir likti tokiais “kalneliais” ant makaronų) ir pusę mėsos padažo.
  11. Tuomet viską pakartojame: dedame likusius makaronus, rikotos “kalnelius” ir likusį mėsos padažą.
  12. Ant viršaus beriame tarkuotą mocarelą (arba fermentinį sūrį) bei parmezaną.
  13. Uždengiame kepimo skardą folija ir kepame 200 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
  14. Nuimame foliją ir kepame dar 10 minučių.