pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Kepti Šaldytą Jūrų Lydeką: Receptai ir Patarimai

Hekas arba jūrinė lydeka - ne tik Lietuvoje, bet ir įvairiuose pasaulio kraštuose vertinama bei mėgstama žuvis. Siekiant subalansuotos mitybos, į savo racioną vertėtų įtraukti ne tik daug šviežių sezoninių daržovių, vaisių, uogų, tačiau ir kokybiškų baltymų.

„Palyginti su raudona mėsa, žuvis turi mažiau sočiųjų riebalų, o jų patiekalai paprastai pasižymi mažesniu kalorijų skaičiumi. Labai svarbu, kad iš žuvies gaunama svarbiųjų omega-3 rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats negamina. Be to, balta žuvis, tokia kaip menkė, ešerys ir jūrinė lydeka, yra puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis. Įdomu tai, kad ispanai jūrų lydeką net vadina „žuvų karaliumi“.

Jūros Lydeka: Nauda ir Privalumai

Argentininės jūrų lydekos (Merluccius hubbsi), skrostos, be galvos, be uodegos, šaldytos. Argentininės jūrų lydekos yra šaldomos ir skrodžiamos dar laive, netrukus po pagavimo.

To dėka ši žuvis išlaiko ne tik visas naudingąsias medžiagas, bet ir yra puikios tvirtos struktūros, natūralaus žuvies kvapo. Ši lydeka turi liesą, baltą mėsa, yra riebalų rūgščių, baltymų, mineralų šaltinis.

Lydekos mėsa yra ypač sveika, maistinga ir lengvai virškinama, todėl ją ypač rekomenduojama vartoti vaikams ir pagyvenusiems žmonėms. Dėl žemo kalorijų skaičiaus ši žuvis naudojama mažo kaloringumo dietų meniu.

„Didelis jūrinės lydekos filė privalumas tai, kad joje yra nedaug kaulų, jie stambūs ir lengvai pašalinami. Jai termiškai apdoroti nereikia daug laiko, o mėsa yra gana tvirta. Be to, skonis yra švelnus, ši žuvis nepasižymi tipišku „žuvišku“ kvapu, todėl yra geras pasirinkimas norint, kad vaikai valgytų daugiau žuvies“, - atkreipia dėmesį G.

Pagrindiniai Kepimo Patarimai

Jei gaminate iš šaldytos žuvies, labai svarbu tinkamai ją atšildyti. Geriausia, jei žuvis bus atšildoma šaldytuve, maždaug 2-6 laipsnių temperatūroje.

Pasak specialistės, prieš pradedant gaminti žuvies patiekalus, labai svarbu yra taisyklingai atšildyti žuvį. Anot jos, dažniausiai paplitęs būdas - žuvis iš pakuotės perdėti į kokį nors indą ir laikyti kambario temperatūroje tol, kol atitirps, tačiau jis nėra teisingas.

„Tokiu būdu žuvis praranda nemažai skysčių ir ją pagaminus, žuvies mėsa būna pakankamai sausa. Žuvis turi būti atšildoma šaldytuve, maždaug 2 - 6 laipsnių temperatūroje. Priklausomai nuo jos dydžio, atšildymo procesas gali užtrukti iki paros, todėl konkretaus patiekalo gamybą reikia pasiplanuoti iš anksto“, - sako A. Rasmussen.

Receptai

Kepta jūros lydeka su svogūnais

Su svogūnais kepta lydeka mūsų šeimai labai patinka, ypač ją mėgsta mano dukra, kuri tiesiog paprašo, kad prikepčiau jos daug. P.s. iki Velykų dar laiko yra, bet ieškantiems gardaus recepčiuko šventėms, rekomenduoju jį išsisaugoti.

Reikės:
  • 0.5 šaldytos jūros lydekos
  • 3-4 vnt. svogūnų
  • žuvies prieskonių
  • pipirų ir druskos
  • miltų (paniravimui)
  • aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
  1. Ruošiant šaldytą žuvį iki galo jos neatitirpinu (neatšildau), nes taip lengviau ir paprasčiau ją ruošti.
  2. Jūros lydeką supjausčiau gabaliukais, pagardinau prieskoniais.
  3. Į miltus įbėriau druskos ir žuvies gabaliukus paniravau miltuose.
  4. Keptuvėje, ant aliejaus iškepiau žuvies gabaliukus (aš apkepu gabaliukus taip, kad būtų apskrudę, su plutele).
  5. Svogūnus supjausčiau žiedais/griežinėliais ir sudėjau į keptuvę su iškeptais žuvies gabaliukais.
  6. Žuvies gabaliukus su svogūnais vis pamaišant pakepinau/patroškinau iki svogūnai suminkštėjo ~ 7-10 min.

Jūros lydeka orkaitėje su citrina ir žolelėmis

Lydeka atšildoma. Bulvės supjaustomos smulkesniais gabalėliais. Citrina supjaustoma plonais griežinėliais.

Dalis citrinų sumaišoma su kaparėliais ir trintu česnaku ir įmasažuojama į žuvį. Į lydekos vidų dedama krapų/petražolių šakelė, citrinos griežinėlių.

Žuvis ir bulvės apšlakstoma aliejumi, barstoma druska ir pipirai. Kepama 20 - 30 min. 200℃ temp.

Jūros lydeka su daržovėmis folijoje

Jums reikės:
  • 1 kg šaldytos jūros lydekos
  • 3 vnt. morkų
  • 5 vnt. bulvių
  • 2 vnt. svogūnų
  • 1 paprikos
  • 4 skiltelės česnako
  • druskos, maltų juodųjų pipirų, petražolių, krapų
Gaminimas:
  1. Visų pirma tinkamai atšildykite žuvį. Tuomet atšildytą žuvį išimkite iš šaldytuvo ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
  2. Juos apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais ir palikite valandai pastovėti.
  3. Bulves ir morkas supjaustykite plonais griežinėliais, o svogūnus ir paprikas - pusžiedžiais.
  4. Tuomet 4 folijos lakštus patepkite aliejumi ir ant kiekvieno iš jų dėkite dalį bulvių ir morkų, o ant jų svogūnus ir paprikas.
  5. Daržoves apibarstykite druska, krapais ir petražolėmis.
  6. Paruoštus kepsnius perkelkite į kepimo indelius ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 - 50 minučių.

Jūrinės lydekos filė su riešutų-grietinėlės padažu

  1. Žuvies filė pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais ir dėkite į keptuvę su trupučiu alyvuogių aliejaus. Apkepkite žuvį iš abiejų pusių ant didelės ugnies - vienai pusei reikės apie 2 minučių.
  2. Nuluptus graikinius riešutus sutrinkite grūstuvėje. Kitoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite smulkintus riešutus, pakepkite apie dvi minutes. Tada supilkite baltąjį vyną, kaparėlius ir grietinę.
  3. Šį padažą supilkite į keptuvę su žuvimi.

Jūrinės lydekos filė su petražolių-grietinėlės padažu

  1. Jūrinės lydekos filė sudėkite į dubenį ir iš abiejų pusių apšlakstykite išspaustomis citrinos sultimis, pabarstykite druska ir pipirais.
  2. Šviežias petražoles nuplaukite, sudedame juos į dubenį arba blenderio indą kartu su česnaku, pasmulkintu svogūnu, grietine, pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Viską labai gerai sutrinkite ir supilkite į keptuvę su šaukštu sviesto.