Turbūt jūsų nenustebinsime pasakiusios, kad ruduo - tai obuolių (ir jų pyragų!) metas; tad tikime visa širdimi, kad šie receptai padės nuspalvoti kiek apniukusį paskutinį rudens mėnesį. Spalio mėnesį pasirinkome obuolių pyragus. Skanaus!
Klasikinis Obuolių Pyragas
Šis pyragas be galo skanus dar karštas su ledais ar grietinėle. Kai pyragas atšąla - puikiai tinka prie popiečio kavos ar arbatos puodelio. Pyrago pagaminimas gana greitas, o nuo stalo jis taip pat greitai ir išgaruoja. Jei norite daugiau tešlos, bet mažiau obuolių, tuomet dėkite tik 2 obuolius į pyragą. Labai minkštas, purus ir drėgnas obuolių pyragas, kuris tiesiog tirpsta burnoje!
Ingredientai:
- Kiaušiniai
- Cukrus
- Miltai
- Kepimo milteliai
- Sviestas
- Pienas
- Obuoliai
Gaminimo Eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
- Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi.
- Iki baltumo išplakite kiaušinius su cukrumi. Suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
- Ištirpinkite sviestą, supilkite į jį pieną - taip sviestas greičiau atvės. Supilkite mišinį į tešlą ir gerai išmaišykite.
- Obuolius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais ir išimkite sėklas. Supjaustykite plonomis skiltelėmis - aš tai dariau su pjaustykle (mandolina), bet galima pjaustyti virtuviniu kombainu arba tiesiog peiliu.
- Po truputį sudėkite pjaustytus obuolius į tešlą ir atsargiai išmaišykite. Svarbu, kad skiltelės atsiskirtų ir kiekviena pasidengtų tešla, bet nesulūžtų.
- Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir kepkite apie 70 min., kol viršus gražiai apskrus. Patikrinkite pyrago centrą mediniu pagaliuku ar peiliu.
- Leiskite pyragui šiek tiek pravėsti ir išimkite iš formos. Jei paliksite atvėsti kepimo formoje, karamelė sustings ir pyragas prikibs prie kraštų.
Patarimai ir Pasiūlymai:
- Kepimo formą pabarsčiau cukrumi, tad pyragas gražiai karamelizavosi. Todėl patiekiau pyragą apverstą, kad karamelė būtų viršuje.
- Galima nebarstyti formos cukrumi, tik patepti sviestu. Tuomet pyrago nereikia apversti, viršuje bus jo graži apskrudusi plutelė (tai ypač aktualu, jei didinate kiekius ir kepate visą skardą - o aš taip būtinai darysiu kitą kartą).
- Ir dar galvoju, kad šis pyragas būtų labai geras sūdytos karamelės draugas.
- Dar galima rūgštesnius obuolius pamaišyti su kriaušėmis. Vien iš kriaušių kepti tokio pyrago nesiūlau - bus labai saldu.
- Skiltelių storis: kaip jau minėjau, pjausčiau obuolius 2mm storio skiltelėmis. Obuoliai visiškai perkepė. Kitąkart pabandysiu pjaustyti storiau, kad obuolys išsaugotų tvirtesnę ir traškesnę struktūrą, tuomet ir sluoksneliai bus dar ryškesni. Jei pjaustysite obuolius kitokio storio skiltelėmis, būtinai parašykite, kaip sekėsi.
- Kepimo milteliai: jų atrodo baisiai daug, bet jie reikalingi, kad sunki obuolinė tešla pakiltų.
Varškės Pyragas su Obuoliais ir Spanguolėmis
Kai pamačiau Miškožvėryse tą receptą, nedavė ramybės, kol neišbandžiau. Panašus į Gražinos varškės pyragą su obuoliais, bet prašmatnesnis, nesgi maskarponė…
Ingredientai:
- Maskarponė
- Varškė
- Kiaušiniai
- Cukrus
- Obuoliai
- Spanguolės
- Trupinių pagrindas
Gaminimo Eiga:
- Kepimo formą (naudojau keturkampę 20×20) iškloti kepimo popieriumi.
- Suberti du trečdalius trupinių, išlyginti ir suspausti.
- Kol kepa, pasiruošti įdarą. Maskarponę sumaišyti su varške, kiaušiniais ir cukrumi.
- Ant iškepusio pagrindo supilti maskarponės - varškės masę.
- Ant viršaus sudėti obuolius, perbarstant spanguolėmis.
- Apibarstyti likusiais trupiniais.
- Išimkite ir truputį atvėsinkite.
Trijų Sluoksnių Trupininis Obuolių Pyragas (Močiutės Receptas)
Yra daugybė būdų pasigaminti obuolių pyragą, tačiau pastebėjau, kad žmonėms labiausiai patinka trijų sluoksnių trupininis obuolių pyragas, kurį dar vaikystėje dažnas išmoko kepti iš savo močiutės.
Ingredientai:
- 2,5 stiklinės pilno grūdo kvietinių miltų
- 4 v. š. cukraus
- 3 a. š. kepimo miltelių
- 6 v. š. šalto vandens
- 0,5 stiklinės avižinių dribsnių
- 6 vidutinio dydžio saldžiarūgščių obuolių
- 3/4 stiklinės cukraus
- 2 v. š. pilno grūdo miltų
- 3/4 šviežiai malto cinamono
- 1/8 šviežiai malto muskato
- 1 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
Gaminimas:
- Pirmiausia paruoškite tešlą, nes ją reikės palaikyti šaldytuve. Tuomet elektriniame maišytuve sumaišykite miltus, cukrų ir druską.
- Sudėkite sviestą ir išsukite.
- Vis pamaišydami, po truputį pilkite šaltą vandenį. Kai masė taps vientisesnė, sulipdykite ją į rutulį ir padalinkite į dvi dalis - viena bus skirta pagrindui, kita - trupiniams.
- Suvyniokite tešlos rutulius į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent kelioms valandoms.
- Per tą laiką paruoškite obuolių įdarą. Nulupkite, išvalykite ir plonais griežinėliais supjaustykite obuolius.
- Skilteles sudėkite į didelį dubenį, į kurį supilkite likusius įdaro ingredientus - cukrų, miltus, cinamoną, muskatą ir citrinos sultis. Gerai išmaišykite.
- Kai įdaras bus paruoštas, įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių ir ištraukite tešlą iš šaldytuvo.
- Vieną tešlos rutulį atsargiai išminkykite į tešlos lakštą - juo padenkite kepimo indą. Kitą tešlos dalį sutarkuokite ir sumaišykite su avižiniais dribsniais.
- Ant pirmojo tešlos sluoksnio užpilkite obuolių įdarą ir ant viršaus užberkite trupinius.
- Trisluoksnį pyragą pašaukite į orkaitę ir kepkite apie valandą, kol trupiniai apskrus, o pagrindas bus visiškai iškepęs.
- Patiekite su ledais arba grietinėle.