Šventinis laikotarpis - puikus metas palepinti save ir artimuosius skaniais patiekalais. Lašiša, kepta orkaitėje, gali tapti puikiu pasirinkimu tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms. Šiame straipsnyje rasite įvairių receptų, kaip paruošti šią žuvį, kad ji būtų sultinga, kvapni ir nebrangi.
Klasikinis Orkaitėje Keptos Lašišos Receptas
Ingredientai:
- 1 vienetas lašišos
- Šiek tiek druskos (jūros)
- Šiek tiek medaus
- Šiek tiek krapų
- Šiek tiek saulėgrąžų aliejaus
Paruošimo būdas:
- Pirmiausiai veterinarinėje vaistinėje nusipirkite veterinarinį švirkštą su storesne adata.
- Paskui parduotuvėje nusipirkite šviežią lašišą.
- Namuose ją gerai nuplaukite, dar geriau nusausinkite ir dėkite ant saulėgrąžų aliejumi pateptu kepimo popieriumi arba folija išklotos kepimo skardos.
- Paruoškite tirpalą, kuriuo prišvirkšite žuvį: paprastą vandenį pagardinkite jūros druska, šaukšteliu medaus, jei turite, ir krapų arba peletrūnų esencijos lašeliu.
- Švirkštu šiuo tirpalu keliose vietose prišvirkškite lašišą ir kepkite 150 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 1 valandą.
- Žuvį išimkite, padėkite ant padėklo, leiskite kiek atvėsti, aštriu peiliu įpjaukite dalį odos ir ją atknokite.
- Likusią odą aptepkite saulėgrąžų aliejumi, kad gražiai blizgėtų. Ir viskas.
Taip keptą lašišą galima patiekti ir karštą, ir šaltą. Skanaus!
Karolinos Povilaitienės Sultinga Lašiša su Daržovėmis
Reikės:
- Lašiša 700 g
- Medus 1 šaukštas
- Sviestas 50 g
- Sojos padažas 4 šaukštai
- Angliškos garstyčios 2 šaukštai
- Viduržemio jūros prieskoniai 1 šaukštas
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Mėgstamos daržovės (galima naudoti šaldytas morkas, žirnelius, šparagus ir šviežius pomidorus)
Gaminame:
- Kepimo indą išklojame sviestiniu popieriumi. Dedame lašišą ir aplink apdedame daržovėmis.
- Į puodą dedame soją, medų, sviestą, garstyčias ir prieskonius. Kaitiname tol, kol visi produktai ištirpsta.
- Užpilą pilame ant lašišos ir daržovių.
- Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 30-35 min. Pabagoje dar įjungiame grill funkciją 3 minutėms.
- Iš kepimo indo išimame turinį, kad kuo mažiau skysčio patektų į lėkštę.
Skanu valgyti su kuskusu ar ryžiais.
„Skanumynų akademijos“ Būdas Kepti Lašišą Druskos Kiaute
Reikės:
- 1,5-2 kg lašišos
- 2 kg druskos (sudaryti druskos kiautą)
- Druskos ir pipirų pagardinti žuvį
- Citrinos
- Prieskoninių žolelių
Gaminame:
- 2 kg druskos užpilame 150-200ml vandens ir gerai išmaišome, gausis lyg šlapias smėlis ar sniegas.
- Žuvį iš vidaus pagardiname druska, pipirais, pridedame storų citrinos riekių, galite pridėti mėgiamų prieskoninių žolelių.
- Ant skardos klojame druskos pagrindą, ant kurio dedame žuvį ir ją kruopščiai apdedame druska, sudarydami kiautą. Galite kepti ir dvi mažesnes žuvis ar kitokią mėgiamą žuvį.
- Kepame 180 laipsnių temp. orkaitėje 25-30 minučių.
Garnyrai pasirinktinai, pavyzdžiui burokėlių salotėlės, bulvių košė ir olandiškas padažas.
Salotos su Kepta Lašiša ir Citrusiniais Vaisiais
Šis patiekalas gali tapti tikra atgaiva po gausaus Kūčių ir Kalėdų stalo.
Reikės:
- Lašišų pjausniai: 1 gabaliukas
- Alyvuogių aliejus: 4 valgomieji šaukštai
- Druska
- Juodieji pipirai
- Salotų lapai: 1 galva
- Garžgarstės: 2 saujos
- Avokadas: 1 vnt.
- Žalioji citrina: 1 vnt.
- Raudonasis apelsinas: 1 vnt.
- Kedro riešutai: 1 sauja
- Citrinų sultys: 4 valgomieji šaukštai
- Dižono garstyčios: 1 valgomasis šaukštas
- Medus: 1 arbatinis šaukštelis
- Bazilikų lapeliai: 8 vnt.
- Smulkinti raudonėliai: 1 arbatinis šaukštelis
Gaminame:
- Pabarstykite lašišą iš abiejų pusių druska ir pipirais. Taip pat apšlakstykite aliejumi.
- Dėkite lašišą ant aliejumi pateptų grotelių ir kepkite iš abiejų pusių po 4-5 minutes, kol gražiai apskrus. Nuimkite lašišą nuo grotelių ir sudėkite į indą su dangčiu, kad išliktų karšta.
- Į didelį dubenį sudėkite smulkintus salotų lapus, gražgarstes, riekutėmis supjaustykite ir sudėkite avokadą.
- Paruoškite padažą. Sudėkite visus ingredientus į elektrinį plakiklį, plakite iki vientisos masės. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
- Į salotų dubenį sudėkite lašišą. Pagardinkite salotas keliomis riekelėmis raudonojo apelsino. Šalia patiekite padažą ir žaliosios citrinos riekeles, kurių sultis galima išspausti ant lašišos pagal skonį. Apibarstykite kedro riešutais.
Lašiša su Bulvytėmis ir Brokoliais Vienoje Kepimo Skardoje
Ingredientai:
- Lašišos kepsniai
- Mažos bulvytės
- Brokolių žiedynai
- Alyvuogių aliejus
- Džiovintos itališkos žolelės
- Grūsti juodieji pipirai
- Druska
- Citrinos sultys
- Tarkuota česnako skiltelė
- Migdolų plokštelės
- Šviežios kalendros lapeliai
Paruošimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros.
- Mažas bulvytes gerai nušveiskite, perpjaukite perpus ar į keturias dalis, jei yra kiek didesnės. Apšlakstykite 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, pagardinkite džiovintomis itališkomis žolelėmis, žiupsniu grūstų juodųjų pipirų, druskos. Gerai išmaišykite, kad visos tolygiai pasidengtų aliejaus ir prieskonių mišiniu.
- Išimkite skardą iš orkaitės ir bulves apverskite. Šalia bulvyčių sudėkite gerai nusausintus kambario temperatūros lašišos kepsnius ir brokolių žiedynus.
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite 1 valg. š. alyvuogių aliejaus, citrinos sultis, tarkuotą česnako skiltelę, žiupsnelį grūstų juodųjų pipirų ir druskos. Šiuo mišiniu aptepkite lašišos kepsnius. Brokolius apšlakstykite likusiu šaukštu alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos ir pipirų.
- Iškepusią lašišą ir daržoves paskirstykite į lėkštes. Prieš patiekdami apšlakstykite šlakeliu ypač tyro alyvuogių aliejaus, brokolius apiberkite saujele pakepintų migdolų plokštelių. Pridėkite po citrinos skiltelę ir apibarstykite kapotais šviežių kalendrų lapeliais.
Lašiša su Medaus ir Garstyčių Padažu
Šitaip orkaitėje paruošta lašiša su medaus ir garstyčių padažu gaunasi itin skani. Saldžiarūgštis padažo skonis pikantiškas ir ne per daug įkyrus.
Kepta Lašiša su Daržovėmis
Vietoj grilio arba keptuvės, lašišą iškepkite su daržovėmis, kurių po savaitgalio dar buvo likę šaldytuve: geltonomis ir mėlynomis bulvėmis, kalafijorais, šalotiniais svogūnais, vyšniniais pomidorais, moliūgais ir kaštonais. Panaudokite tai, ką turite, arba ką mėgstate: brokoliais, šparagais, morkomis, saldžiomis bulvėmis ar kitkuo.
- Kepimo skardoje sudėkite bulves, saldžias bulves (moliūgus), ir apšlakstykite aliejumi, gausiai pabarstykite druska ir pipirais.
- Išimkite iš orkaitės skardą, ant apkepusių bulvių sudėkite marinuotus artišokus ir šparagines pupeles (arba šviežius vyšninius pomidorus, šalotinius svogūnus, brokolius arba kalafijorus).
- Ant viršaus sudėkite lašišos kepsnelius oda į apačią. Viską palaistykite vynu, lašišas - citrinos sultimis, pabarstykite žuvį druska ir pipirais, ant viršaus uždėkite kelias šakeles čiobrelių, ir pašaukite atgal į orkaitę.
Lašiša su Bulvių ir Kriaušių Salotomis
Sultinga, kvapni, greitai paruošiama lašiša su bulvių ir kriaušių salotomis sukurta greitai, bet ypatingai vakarienei.
Ingredientai:
- 1 kg lašišos filė
- 1 citrinos sutarkuotų žievelių
- druskos
- šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- aliejaus
- 350 g nedidelių bulvių
- 1 šaukšto sviesto
- šlakelio alyvuogių aliejaus
- 100 g migdolų
- 2 kriaušių
- 1 raudonojo svogūno
- kelių skiltelių česnako
- 1 šaukštelio kario prieskonių
Paruošimas:
- Lašišos filė padėkite į kepimo popieriumi išklotą formą, įtrinkite citrinos žievelėmis, druska ir pipirais.
- Apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
- Paruoškite salotas: bulves supjaustykite plonais griežinėliais ir kepkite keptuvėje su sviestu ir aliejumi apie 10 min. ant nedidelės ugnies.