pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kibinai su Vištiena ir Grybais - Tradicinis Receptas ir Paruošimo Patarimai

Trys kibinų receptai - žingsnis po žingsnio

Kibinai – tautinis mažos karaimų bendruomenės paveldas. Atkeliavę į mūsų šalį drauge su karaimais, sotūs, sultingi ir be galo gardūs kibinai greitai atrado vietą lietuvių virtuvėje. Autentišką avienos įdarą netruko papildyti didelis kitų variantų pasirinkimas: su kiauliena, su vištiena, su varške, daržovėmis, grybais, kopūstais ar net uogomis. Trapios sviestinės tešlos pyragėliai, papuošti dailia tešlos „pynute“, bus gardūs su įvairiausiais įdarais. Tačiau norėdami pažinti ir paragauti tikrojo karaimų kulinarinio paveldo, ieškokite kibinų su kapota aviena ir svogūnais.

Daugiau apie tradicinius karaimų kibinus skaitykite čia.

Tuo tarpu šįkart jums paruošėme dar tris kibinų receptus, kuriuos nesudėtingai pagaminsite namuose. Kviečiame drauge žingsnis po žingsnio gaminti kibinus su sultinga kiaulienos sprandine, kibinus su pikantiška varške ir kibinų pyragą su vištiena bei ryžiais.

Kibinų pyragas – kiubetė – yra gaminamas iš tos pačios trapios sviestinės tešlos kaip ir kibinai, tik formuojamas šiek tiek kitaip. Skaitykite receptus ir rasite visą gamybos procesą iliustruojančias nuotraukas.

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

Kibinai su vištiena

Kibinai su vištiena

  • Į puodą pilkite miltus, burokine tarke įtarkuokite margariną, įberkite žiupsnelį druskos.
  • Viską gerai ištrinkite rankomis.
  • Margarinas turi pasiskirstyti tolygiai.
  • Į masę įmuškite tris kiaušiniai.
  • Ketvirtojo kiaušinio trynį atskirkite nuo baltymo.
  • Baltymas dėkite į masę, o trynį sunaudosite kibinams aptepti.
  • Į masę dėkite grietinę ir minkykitea, kol tešla nebelips prie rankų.
  • Tešlą pusvalandžiui kiškite į šaldytuvą, o tuo tarpu paruoškite įdarą kibinams.
  • Vidinę filė supjaustykite mažais gabaliukais nedideliais, sumaišykite su malta vištiena, kubeliais pjaustytus svogūnus ir sukapotus svogūnų laiškus.
  • Padruskinkite, papipirinkite, įpilkite šlakelį šalto virinto vandens ir viską gerai išminkykite.
  • Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir iš jos formuokite vienodo dydžio rutuliukus (suformavau 25).
  • Juos plonai kočiokite (tik neturi būti permatoma tešla, nes supliš), šaukštu dėkite įdaro ir formuokite kibinus.
  • Kibinų kraštus gerai užspauskite, kad kepant neišbėgtų riebalai.

Kibinai su vištiena

  • Suformuotus kibinus dėkite ant skardos (riebalais nereikia tepti), taip, kad tarp jų pasiliktų apie 2 cm tarpeliai, nes kepdami kibinai truputėlį plėsis ir gali sukibti.
  • Kiaušinio trynį išplakite su trupučiu vandens. Aptepkite kibinų paviršių.
  • Kepkite iki 200-220 C įkaitintoje orkaitėje 30-40 minučių (kepimo laikas ir orkaitės kaitra priklausys nuo jūsų įrangos privalumų).

Kibinai su vištiena

Ingredientai

1. Į miltus įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Sudėkite mažais gabaliukais supjaustytą sviestą (galite įtarkuoti). Įtrinkite sviestą pirštais į miltus taip, kad neliktų sviesto gabalėlių.

2. Viduryje sviesto ir miltų mišinio padarykite duobutę. Kiaušinius gerai išmaišykite su grietine ir supilkite į duobutę. Viską gerai išmaišykite.

3. Suspauskite rankomis tešlą, kad neliktų sausų miltų ir susiformuotų tešlos rutulys. Porą kartų perminkykite, bet ne daugiau. Padėkite tešlą 30–40 minučių į šaldytuvą.

4. Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais. 3/4 svogūnų apkepkite svieste, likusius sudėkite į mėsą nekeptus. Paskui į maltą vištieną sudėkite apkeptus svogūnus, taip pat supilkite sultinį, grietinę, įberkite druskos, daug maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Palikite pusvalandžiui pastovėti.

5. Atvėsusią tešlą padalykite į 20 vienodo dydžio gabaliukų, kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant miltuoto paviršiaus, kad gautųsi kuo apvalesnė forma.

6. Ant iškočiotos tešlos gabaliuko dėkite kupiną šaukštą įdaro ir, suspaudę tešlos kraštus, juos užraitykite.

7. Išplakite kiaušinį su trupučiu vandens. Kibinus dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, atidžiai aptepkite kiaušinio ir vandens plakiniu. Kepkite iki 185°C įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes, kol gražiai apskrus.

Kibinai su vistiena ir grybais

Tandoori vištienos iešmeliai karšto oro gruzdintuvėje (arba orkaitėje)Brokolių, kalafiorų ir šoninės salotosAtsiųsk savo receptąPatiekalo tipasValentino dienaiValgome sveikiau!ApkepaiBlynai, vafliaiDesertaiGėrimaiGėrimai su alkoholiuKaršti patiekalaiKonservuoti patiekalaiKošės, tyrėsKremai ir padažaiPicosPyragai, kepiniaiSalotos, mišrainėsGarnyraiSriubosSumuštiniaiTroškiniaiUžkandžiaiPagr. ingredientasAvienaBulvėsDaržovėsGrybaiJautienaKiaulienaKiaušiniai ir pieno produktaiMiltai ir kruoposSojaVeršienaVaisiai ir uogosŽvėrienaPaukštienaMakaronaiŠokoladasŽuvis ir jūros gėrybėsRiešutaiProgaUžgavėnių idėjosMamos dienos skanėstaiTėvelių dienaiVelykiniai patiekalaiValentino dienaiKalėdų patiekalaiKūčių patiekalaiGimtadienio patiekalaiJoninių skanėstaiHelovinasNaujiesiems MetamsVestuviniai patiekalaiPyragų dienaPasaulio virtuvėAirijos virtuvėAmerikos virtuvėAnglijos virtuvėArgentinos virtuvėArmėnijos virtuvėAustrijos virtuvėBaltarusijos virtuvėBrazilijos virtuvėBulgariška virtuvėDanijos virtuvėGraikijos virtuvėGruzijos virtuvėIndijos virtuvėIspanijos virtuvėItalijos virtuvėJaponijos virtuvėKinijos virtuvėKorėjiečių virtuvėLenkijos virtuvėLietuvos virtuvėMaroko virtuvėMeksikos virtuvėNorvegiška virtuvėOlandijos virtuvėPrancūzijos virtuvėRusijos virtuvėŠvedijos virtuvėŠveicarijos virtuvėSlovakijos virtuvėSuomių virtuvėTailando virtuvėTibeto virtuvėTotorių virtuvėTurkijos virtuvėUkrainos virtuvėVengrijos virtuvėVokietijos virtuvėLatvijos virtuvėČekų virtuvėPagal paiešką: “kibinai su grybais ir vistiena” rasta receptų 1000Pyragėliai su grybais ir vištienaKreminis padažas su grikiais ir moliūgais
Ingredientai

1. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi.

2. Pagaminti tešlą. sviestą supjaustyti kubeliais, sumaišyti su miltais ir minkyti rankomis, kol virs trupinine mase. Grietinę išplakti su kiaušiniais ir druska, įmaišyti į miltų ir sviesto masę ir greitai išminkyti tešlą. Ją įsukti į maistinę plėvelę ir palaikyti šaldytuve apie 1 valandą.

3. Pagaminti įdarą: svogūną supjaustyti kubeliais, sumaišyti su malta mėsa, prieskoniais, sūriu ir kefyru.

4. Paruošti kibinus: tešlą padalyti į mažus gabaliukus – maždaug po 30 g. Visus plonai iškočioti skritulio forma. Ant kiekvieno gabaliuko ties viduriu dėti po 20 g įdaro. Gabalėlį sulenkti pusiau, gerai suspausti kraštus ir susukti virvelę. Taip pagaminti visus kibinus, sudėti juos į skardą, aptepti kiaušinio plakiniu, ant viršaus užberti migdolų drožlių.

5. Dėti į orkaitę ir kepti apie 35 minutes. Kibinus atvėsinti ir sudėti ant padėklo.

KIUBĖTĖ SU VIŠTIENA IR RYŽIAIS

Išvertus iš karaimų kalbos, kiubetė reiškia skydą. Tuo tarpu virtuvėje kiubetė – tai apvalus kibinų pyragas. Nuo seno tai buvo patiekalas, kurį karaimai kepdavo švenčių, ypatingų progų metu. Tradiciškai kiubetė buvo kepama didelė, skirta pamaitinti visą šeimą, – kuo daugiau žmonių namuose, tuo didesnis pyragas, kad kiekvienam užtektų po gabalėlį.

  • Tinkamiausia vištienos dalis sultingam įdarui – vištos šlaunelių mėsa. Ji kur kas minkštesnė, sultingesnė už vištos krūtinėlę.
  • Kiubetės įdarui taip pat galite naudoti avieną, veršieną, jautieną, kiaulieną, varškę, kopūstus, obuolius ar kt.
  • Galite formuoti vieną didelę kiubetę arba kelias mažesnes. Tuomet kepimo laikas bus trumpesnis – mažos kiubetės keps apie pusę valandos.
  • Jei kepate didelę kiubetę, iškepusiai leiskite kelias minutes pastovėti, ir tik tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite.

1 pyragas
Paruošite per 1 val.
Kepsite 1 val.

Kiubetė su vištiena ir ryžiais

  • 3 ½ stiklinės (490 g) kvietinių miltų (550C)
  • ½ arb. š. druskos
  • 200 g šalto sviesto
  • 2 kiaušinių
  • ½ stiklinės (125 g) riebios grietinės
  • 100 g ilgagrūdžių ryžių (sausų)
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 svogūnų
  • 1 morkos
  • 1 arb. š. druskos
  • ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 500 g vištos šlaunelių mėsos
  • 1 kiaušinio
  • saujelės sezamų sėklų

1. Paruoškite tešlą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską.

3. Sudėkite mažais gabalėliais supjaustytą ar burokine tarka sutarkuotą šaltą sviestą. Trinkite pirštais, kol neliks sausų miltų ir gausite trupinius.

4. Įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę.

5. Išmaišykite ir išminkykite minkštą, nelipnią, glotnios tekstūros tešlą.

6. Suvyniokite paruoštą tešlą į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 30-60 minučių.

7. Paruoškite įdarą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.

Naminiai kibinai su viščiukų šlaunelių mėsos įdaru

Kibinai – kaip praktiškas patiekalas, nes jis lengvai gaminamas, galima paruošti įvairius įdarus, juos galima valgyti ir šiltus, ir atvėsusius, o kai kurios šeimininkės jų pagamina daugiau ir užšaldo.