pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Dietiniai žuvies patiekalai: receptai ir patarimai

Žuvis yra svarbus sveikos mitybos elementas, ypač vertinga vaikų mityboje. Tačiau dažnai tėvai susiduria su iššūkiu, kaip paruošti žuvį, kad ji būtų skani ir patraukli net išrankiausiems valgytojams. Sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė dalijasi patarimais, kaip gaminti žuvį, kad ji būtų ne tik skani, bet ir išlaikytų visas savo naudingąsias savybes.

Žuvies patiekalai vaikų mityboje

Vaikams patinkančių patiekalų nėra daug, o kalbant apie žuvies patiekalus, dažna mama turi gerai pasukti galvą, kai reikia pagaminti gardų patiekalą būtent iš žuvies, kad mažieji lengvai susigundytų paragauti.

Pagrindiniai patarimai ruošiant žuvį vaikams:

  • Virimas garuose: Sveikiausias maisto ruošimo būdas - žuvies virimas garuose. Kuo trumpesnis virimo laikas, tuo geriau, tokiu būdu žuvis išlaikys sultingumą, savo struktūrą, skonį ir kvapą, bei, žinoma, išliks daugiau vitaminų! Pavyzdžiui, galite žuvies file ruošti garuose su daržovėmis.
  • Žuvies maltinukai: Jei vientisas žuvies gabalėlis Jūsų mažiesiems nėra priimtina, ar norint išvengti ašakų, tada geriausia iš šviežios, dar vakar tvenkinyje plaukiojusios lietuviškos žuvies daryti maltinukus, kotletukus ar keksiukus.
  • Šviežios ir kokybiškos žuvys: Tam, kad atsiskleistų visas žuvų maistinis potencialas, rinkitės šviežias, kokybiškas, ekologiškas žuvis, kurios išauginamos Lietuvos žuvininkystės tvenkiniuose vietinių augintojų. Tokių žuvų prekybos vietose pasirinkimas didžiulis - karpiai, amūrai, plačiakakčiai, eršketai ir kt.
  • Gaminimo būdai: Šviežias žuvis geriausia virti daržovių sultinyje, troškinti garuose, kepti orkaitėje, virti žuvienes ar žuvies sriubas.
  • Išradingumas: Jeigu nepavyksta vaikų sudominti nei virta, nei troškinta žuvimi, o pietūs su žuvimi prasideda ir baigiasi suraukta nosyte, būkime išradingesni, pasitelkime fantaziją. Vaikams labai svarbu ne tik skonis, bet ir patiekalo spalvos, formos ir patiekalo patiekimas lėkštėje - išnaudokime tai.
  • Patiekalo pateikimas: Suformuokime kotletukus žuvytės formos, „įspauskime“ į kotletukus ar žuvies blynelius iš morkos, cukinijos ar pomidoriuko linksmą šypseną, akytes - rezultatas nustebins. Nesiūlykite vaikui iš karto valgyti didelio žuvies gabalo. Malta žuvies file, praturtinta daržovėmis ir mėgiamais prieskoniais vaikams bus lengvai įsisavinama ir virškinama.

Raminta Bogušienė teigia: „Žuvis ir grietinėlė ar tiesiog pienas - puikus derinys. Bent 2-3 kartus per savaitę būtina įtraukti į šeimos meniu skanią lietuvišką žuvį! Vieno valgymo metu lėkštėje turėtų atsidurti bent 150-200 gramų žuvies."

Nors Lietuvoje vartotojai dažniau renkasi liesas žuvis, tačiau specialistai ragina dažniau atkreipti dėmesį ir į pusiau riebias bei riebias žuvis. Tokias kaip karpiai, eršketai, amūrai, plačiakakčiai, europiniai šamai, upėtakiai, unguriai ir kt.

Receptai

Orkaitėje kepta žuvis druskos patale

Labai lengvai pagaminama žuvis. Žuvį renkamės pagal skonį ir piniginę.

Ingredientai:

  • Žuvis su galva
  • Porą kilogramų rupios druskos

Gaminimas:

  1. Įjungiame orkaitę, ji turi įkaisti iki 230 laipsnių.
  2. Imame skardą, išklojame foliją, pilame maždaug 1 cm storio druskos sluoksnį.
  3. Dedame žuvį ir ant viršaus vėl pilame druskos. Žuvį reikia druskoje paslėpti.
  4. Kišame į karštą orkaitę ir kepame maždaug 30-40 min.
  5. Ištraukiame žuvį ir nulupame viršutinį druskos sluoksnį.

Žuvies maltinukai su daržovėmis

Ingredientai:

  • Žuvis (file)
  • Svogūnai
  • Morkos
  • Kiaušiniai
  • Kukurūzų kruopos
  • Pienas
  • Druska, prieskoniai
  • Šviežios daržovės (patiekimui)

Gaminimas:

  1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, jei yra kaulų, juos pašalinkite ir pusvalandžiui pamerkite žuvį į pieną - bus gardesnė.
  2. Svogūną, česnakus ir morką nulupkite.
  3. Atvėsus sumaišome su malta žuvimi, kiaušiniais.
  4. Dedame kukurūzų kruopas.
  5. Tiekiame su šviežiomis daržovėmis.

Lašišos kotletai orkaitėje

Ingredientai:

  • Lašiša - 2 vnt.
  • Kukurūzų dribsniai
  • Majonezas - 1 valg. š.
  • Garstyčios - 1 arbat. š.
  • Kiaušinis - 1 vnt.
  • Krapai - 2 arbat. š.

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Į dubenį sudėkite gerai nusunktą lašišą, pusę puoduko kukurūzinių dribsnių, majonezą, garstyčias, įmuškite kiaušinį, suberkite krapus ir garstyčias.
  3. Iš vientisos masės drėgnomis rankomis suformuokite keturis kotletus.
  4. Likusius dribsnius suberkite į dubenį ir juose iš abiejų pusių apvoliokite kotletus.
  5. Kotletus sudėkite į skardą, šaukite į orkaitę ir kepkite 10-12 minučių.

Šamo maltinukai

Ingredientai:

  • Šamas - 1 vnt.
  • Morkos - 1 vnt.
  • Svogūnai - 1 vnt.
  • Batonas
  • Pienas
  • Kiaušinis - 1 vnt.
  • Tirpintas sviestas
  • Krakmolas - 1 valg. š.
  • Jūros druska, prieskoniai
  • Džiūvėsėliai
  • Aliejus - 6 valg. š.

Gaminimas:

  1. Žuvies mėsą be didesnių kaulų sumalkite kartu su morka, svogūnu bei piene mirkytu ir nusunktu batonu. Įmuškite kiaušinį, supilkite tirpintą sviestą, suberkite šaukštą krakmolo, jūros druską ir prieskonius, išmaišykite.
  2. Paruoštai masei leiskite pusvalandį pastovėti.
  3. Formuokite maltinukus, apvoliokite džiūvėsėliuose. Pirmiausia apkepkite juos keptuvėje su įkaitintu aliejumi, o tada įpilkite stiklinę vandens, uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite apie 15 min.

Menkės kotletai

Ingredientai:

  • Menkės filė
  • Kiaušinis - 1 vnt.
  • Krapai - 2 valg. š.
  • Majonezas - 1 valg. š.
  • Druska - 0.5 arbat. š.
  • Aliejus

Gaminimas:

  1. Menkės filė sumalkite. Kiaušinį suplakite ir supilkite į menkės masę. Sudėkite visus ingredientus ir gerai išminkykite.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, drėkindami rankas iš menkės masės suformuokite kotletus ir kelias minutes kepkite keptuvėje apversdami, kol abi pusės gražiai paruduos.
  3. Kotletai skanūs ir karšti, ir šalti. Jei juos valgysite karštus, garnyrui tinka bulvių košė ir kopūstų salotos „su rūgštele“.

Keptas lynas Kūčių stalui

Ingredientai:

  • Lynas
  • Druska
  • Pipirai
  • Aliejus
  • Česnakas
  • Rozmarinas
  • Čiobrelis

Gaminimas:

  1. Šviežią lyną išdorojame, nuplauname ir nusausiname.
  2. Įtriname druska ir pipirais.
  3. Keptuvėje kaitiname aliejų, kurio turėtų būti pakankamai daug.
  4. Aliejų pagardiname įmesdami stambiai pjaustytą česnaką, rozmarino šakele, kuokštelį čiobrelio.
  5. Aliejų būtina įkaitinti stipriai, prieš dedant lyną galima ištraukti česnaką, nes jis apanglės ir gali suteikti kiek degėsio skonio žuviai.
  6. Vieną pusę apkepiname apie 3- 4 minutes.