Kriaušės yra vienas iš seniausių pasaulyje auginamų vaismedžių, savo išskirtiniais vaisiais žavintis ištisas kartas. Nesvarbu, ar tai vasaros popietė, ar žiemos metas - šie vaisiai tampa puikiu užkandžiu išalkus, puošia kepinius bei desertus. Kriaušės iš kitų vaisių išsiskiria savo skoniu, struktūra ir naudingosiomis medžiagomis. Visų pirma, kriaušės vertinamos dėl vitamino C ir skaidulų.
Tai puikus antioksidantų, ypatingai antocianinų, šaltinis. Jie yra svarbūs širdies ligų, cukrinio diabeto, vėžio profilaktikai. Kaip ir kituose vaisiuose, kriaušėse yra kalio, kuris būtinas eilei organizmo funkcijų, pavyzdžiui, širdies veiklos užtikrinimui. Taipogi šie vaisiai yra svarbus skaidulų šaltinis. Vidutinio dydžio kriaušėje yra apie 6 gramus skaidulinių medžiagų, kurių didžiąją dalį sudaro itin naudingi pektinai.
Šokoladinio Kriaušių Pyrago Receptas
Šįkart greičiausiai iš lėkštės dingo ne mūsų pačių keptieji, o „Sekundės“ savaitės receptų skilties gerbėjos Laimutės Vaičiulienės šokoladinis gardėsis. Dėkojame mielai Laimutei už tokias vaišes - jūsų pyragą kepti mes irgi jau išmokome! O dabar receptu dalijamės ir su skaitytojais. Taigi, ruošiame pyragą.
Ingredientai:
- 125 g sviesto
- 125 g cukraus
- 100 g miltų
- 25 g kakavos
- 100 g maltų migdolų
- 150 g šokolado
- 150 ml grietinėlės
Gaminimo Žingsniai:
- Pirmiausia pasiruoškite pjaustymo lentutes, nes reikės daug susmulkinti riešutų ir įkaitinkite orkaitę iki 180C.
- Jei dar iš anksto nesusismulkinote riešutų, tai dabar jiems - pats laikas. Sumaišykite kartu lazdyno, migdolų bei pistacijų riešutus ir atidėkite saują kitą pyragui papuošti.
- Dabar prisiminkite ir labai svarbų šio pyrago ingredientą - kriaušes. Nulupkite kriaušes, išskobkite jų šerdis ir supjaustykite gabalėliais.
- Nepridegančioje keptuvėje ištirpinkite 1 šaukštą sviesto, suberkite 1 šaukštą cukraus pudros, kriaušes ir kepkite ant gana didelės ugnies 5-7 minutes, kol pradės keisti spalvą.
- Į indą įdėkite 125 g sviesto ir 125 g cukraus, išplakite juos elektriniu plakikliu. Įmuškite kiaušinius, po to supilkite pieną.
- Persijokite miltus, kakavą ir kepimo miltelius, tada įmaišykite maltus migdolus. Svarbus momentas - supilame sviesto-kiaušinių masę į cukraus-riešutų-miltų mišinį bei gerai išmaišome, kad neliktų gumuliukų.
- Tirštą tešlą padaliname į dvi dalis. Į vieną dalį įmaišome sutarkuotą šokoladą (jį sutarkuoti - sunkiausia viso proceso dalis, bet pavargti verta) ir supilame į kepimo formą.
- Supilame tešlą į paruoštą formą ir kepame apie 45 minutes. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar iškepė - jei dar ne, - uždenkite pyragą folija ir dar pakepkite 20 minučių.
- Šokoladą sulaužykite į karščiui atsparų dubenį, supilkite grietinėlę ir pastatykite virš puodo su vos verdančiu vandeniu. Dabar ištirpdome sviestą mažame puodelyje ant lėtos ugnies ir atidedame.
- Kremas, kremas, kremas! Paprasčiausiai ištirpiname šokoladą ir sumaišome su grietine. Voila! Gerai, žinoma, išmaišome, kad kremas būtų vientisas ir glotnus. Bet toks ir bus.
- Ir kai jau pyragas pasiruošęs yra suvalgymui, užtepame kremo, apibarstome atidėtais riešutais, pjaustome, laižome pirštus ir atsipjauname dar gabalėlį. Arba padedame laukti svečių ir truputį subręsti.
Greitas Pyragas su Kriaušėmis
Tai ypač fotogeniškas ir greitai paruošiamas pyragas, kuriam vaisių net nereikia pjaustyti ar lupti. Kriaušes į tešlą kiškite visiškai sveikas, jos kuo gražiausiai iškeps kartu su besipučiančia tešla. Šiam pyragui sunaudoju vos 80 g speltų miltų, juos papildau migdolų miltais, kurie kriaušėms suteikia dar daugiau aromatingumo.
Ingredientai:
- 80 g speltų miltų
- Migdolų miltai
- Kepimo milteliai
- Druska
- Kiaušiniai
- Cukrus
- Šokoladas
- Sviestas
- Migdolų pienas
- Kriaušės
Gaminimo Žingsniai:
- Paruoškite tešlą. Šokoladą ištirpinkite kartu su sviestu ir migdolų pienu. Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, kol neliks kristalėlių. Iš lėto supilkite pravėsusį šokolado bei sviesto lydinį ir gerai išmaišykite. Speltų miltus sumaišykite su migdolų miltais, kepimo milteliais ir druska. Miltų mišinį supilkite į skystąją tešlos dalį ir užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.
- Iškepkite pyragą. Gerai nuplaukite kriaušes. Kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite paruoštą tešlą. Vieną po kitos į tešlą kiškite švarias kriaušes, kad jų viršutinė dalis su koteliais kyšotų iš tešlos. Pyragą pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 40 minučių, kol pyragas iškils ir visiškai iškeps. Kepinį aušinkite ant grotelių.
„Aš jį pasidarau ir viena suryju“, - taip apie šokoladinį pyragą su kriaušėmis LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ atsiliepia gardėsio receptu pasidalijusi atlikėja, kūrybininkė Dovilė Filmanavičiūtė. „Pyragą sumaišysite per 3 minutes, iškepsite per 40 minučių ir pamatysite, kad tobulesnio deserto būti negali“, - tikina „Beatos virtuvės“ viešnia.