pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Koldūnų receptas su varške ir bulvėmis

Nesu aš didžiausia gerbėja įvairių koldūnų, virtinių ir panašių dalykų. Man visada atrodė, kad gaminti juos - didžiausia kančia ir nuobodybė, o ir skonis niekuo neypatingas. Tačiau, žvelgdama į apytuštį šaldytuvą ir labai tingėdama eiti į parduotuvę, sugalvojau virtinius - koldūnus su bulvių ir šoninės įdaru. Na ir ką - nuo šiandien aš oficiali jų gerbėja! Buvo labai skanu, o ir gaminti kažkaip visai smagu.

Ukrainietiški virtiniai su bulvių įdaru, tradiciškai žinomi kaip "varenyky", yra vienas iš labiausiai mylimų patiekalų Rytų Europos virtuvėje. Virtinukai su bulvių ir sūrio įdaru - tai tradicinis patiekalas, kuris džiugina paprastumu ir sodriu skoniu.

Šiuos koldūnus su varške ir bulvėmis nėra sudėtinga pagaminti, tik šiek tiek užima laiko. Bet jie tikrai verti kiekvienos praleistos minutės virtuvėje. Mūsų šeimai jie fantastiškai patiko.

Ingredientai

Tešlai:

  • miltai: 250 gramų
  • karštas pienas: 250 mililitrų
  • kiaušiniai: 1
  • aliejus: 2 šaukštų (vienas tešlai, vienas vandeniui - verdant koldūnus)
  • druska

Įdarui:

  • varškė: 250 gramų
  • virtos bulvės: 250 gramų
  • svogūnai: 1
  • kiaušiniai: 1
  • cukrus: 1 arbatinio šaukštelio

Patiekimui:

  • šoninė: 30 gramų
  • krapai

Recepto paruošimas

  1. Pirmiausia išsijojame miltus į dubenėlį, sumaišome su druska bei pienu.
  2. Sudedame kiaušinį, lengvai išplaktą, supilame vieną šaukštą aliejaus ir išmaišome.
  3. Paruošiame įdarą: Svogūną smulkiai supjaustome ir pakepiname.
  4. Pakeptus svogūnus sumaišome su likusiais ingredientais: varške, trintomis bulvėmis, kiaušiniu bei cukrumi.
  5. Tada formuojame koldūnus.
  6. Verdame koldūnus dideliame kiekyje pasūdyto vandens su šaukštu aliejaus. Virimo laikas, žinoma, priklauso nuo Jūsų koldūnų dydžio ir tešlos storio.
  7. Aš pati įprastai verdu maždaug 7-10 minučių nuo vandens užvirimo su koldūnais.
  8. Šoninę pakepiname keptuvėje, kol iš jos išsilydys riebalai, riebalus nupilame ir šoninę užberiame ant koldūnų ir pabarstome krapais.

Koldūnai su bulvių ir šoninės įdaru (kitas variantas)

Ingredientai:

  • 350 g miltų
  • 150 ml vandens
  • 1 v.š. aliejaus
  • 50 ml kiaušinio trynių (išplaktų su druska)
  • 100 g šoninės

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia paruošiame tešlą: miltus įsijojame į dubenį, miltų viršuje padarome duobutę, į kurią įpilame su druska (druskos pagal skonį, aš dėjau 0,5 a.š.) išplauktus kiaušinių trynius ir vandenį.
  2. Išminkome tešlą - turi gautis lipnoka tąsi masė. Išverdame bulves.
  3. Keptuvėje pakepiname smulkiai pjaustytą šoninę ir smulkintą česnaką.
  4. Iškočiojame tešlą maždaug iki 2mm pločio ir išspaudžiame norimo dydžio rutuliukus.
  5. Į kiekvieno apkritimo vidurį dedame po šaukštą įdaro ir tvirtai užspaudžiame galus.
  6. Į verdantį vandenį dedame koldūnus ir verdame 5 min.
  7. Patiekiame su mėgstamais padažais - sviestu, grietine.
  8. Aš pagaminau tokį padažą, kuris labai tiko: 3 v.š. grietinės, 1 a.š. garstyčių.

Ukrainietiški virtinukai su bulvėmis

Pasigaminkite ukrainietiškų virtinukų su bulvėmis - labai gardus patiekalas. Tinka pietums ir vakarienei. Ukrainietškus virtinukus su bulvėmis patiekite su grietine ir likusiais keptais svogūnais.

Gaminimo eiga:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite 1 kiaušinį, 2/3 puodelio vandens ir 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir viską gerai išplakite. Įpilkite 1 puodelį miltų, lengvai išmaišykite, tuomet įpilkite dar 1 1/4 puodelio miltų. Suminkykite tešlą. Stalviršį apibarstykite miltais, padėkite ant miltų tešlą ir dar kartą viską išminkykite. Tešlą sudėkite į dubenį, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite 30-60 minučių pastovėti kambario temperatūroje.
  2. Bulves dėkite į puodą su vandeniu ir įberkite druskos. Puodą uždenkite, užvirkite, sumažinkite ugnį iki mažos ir virkite uždengę dangtį, kol bulves bus galima lengvai persmeigti šakute. Tuo tarpu didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus. Sudėkite svogūnus ir kepkite, dažnai maišydami, kol jie gražiai paruduos ir apskrus. Bulves išimkite iš puodo ir sutrinkite. Įmaišykite maždaug trečdalį pakepintų svogūnų. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Gautą mišinį atvėsinkite.
  3. Padalinkite tešlą į 4 dalis. Ją iškočiokite ir suformuokite nedidelius apskritimus. Į kiekvieną apskritimą dėkite jau paruošto įdaro ir viską gražiai užlenkite. Galiausiai užvirkite didelį puodą vandens, jį pasiūlykite. Sudėkite virtinukus ir virkite 2-3 minutes, kol šie iškils į viršų. Virtinukus sudėkite į didelį puodą ir uždėkite kelis gabalėlius sviesto.

Virtinukai su bulvėmis ir spirgučių-svogūnų padažu yra vienas iš tų patiekalų, kuris sugrąžina į vaikystę ir primena močiutės virtuvę.