Šonkaulių kepimo būdų yra tikrai daug, o norint paruošti gardžius ir aromatingus elnio šonkaulius, svarbu pabrėžti natūralų mėsos skonį ir pridėti kvapnių prieskoninių žolelių bei prieskonių.
Elnienos Šonkaulių Receptai
Elnienos Šonkauliukai su Spanguolių Padažu
Big Green Egg kepsninėje iškepti elnienos šonkauliai ant stalo atrodys labai gražiai, bet bus dar įspūdingiau, jei iš jų suformuosite karūną.
Šiame recepte paaiškinsime, kaip tai padaryti, taip pat kaip pasigaminti gardų įdarą ir spanguolių padažą.
Ingredientai:
- Elnienos šonkauliai
- Druska ir pipirai
- Grybai
- Svogūnas ir česnakas
- Čiobreliai ir rozmarinas
- Pistacijos
- Sviestas
- Spanguolių padažas
Gaminimas:
- Pašalinkite nuo šonkaulių plėves.
- Nuvalykite išsikišusius kaulus.
- Šonkaulius apibarstykite druska ir pipirais ir suriškite taip, kad mėsingoji pusė būtų viduje, o kaulai - išorėje.
- Atsargiai nuplaukite grybus vasarošilčiame vandenyje, kruopščiai nusausinkite.
- Nulupkite ir kubeliais supjaustykite svogūną ir česnaką.
- Nuskabykite čiobrelio šakelės ir rozmarino viršūnėlės lapelius ir smulkiai sukapokite. Stambiai sukapokite pistacijas.
- Ant grotelių uždėtoje mažoje ketaus keptuvėje išlydykite sviestą.
- Sudėkite svogūną, česnaką ir žoleles ir kepkite, kol svogūnas taps permatomas.
- Išimkite iš kepsninės groteles, įdėkite convEGGtor ir vėl įdėkite groteles. Įkaitinkite Big Green Egg kepsninę iki 180 °C.
- Ant grotelių įkaitinkite ketaus prikaistuvį. Sumaišykite atvėsusius grybus su smulkinta mėsa ir taukais, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
- Išimkite prikaistuvį su padažu iš Big Green Egg kepsninės ir atidėkite į šalį.
- Uždėkite ketaus keptuvę ant grotelių drauge su likusiais čiobreliais ir rozmarinais. Įdėkite elnienos šonkaulius su įdaru į keptuvę ir į mėsą įsmeikite termometrą. Nustatykite, kad mėsos temperatūra būtų 52 °C.
- Išimkite elnieną iš Big Green Egg ir palaikykite apie 10 min.
- Tuo tarpu galite pašildyti spanguolių padažą.
Elnienos Šonkauliukai Marinate
Ingredientai:
- 1 kg elnienos šonkaulių
- 2 vnt svogūnų
- 20 g lauro lapų
- 20 g pipirų žirneliais
- 20 g druskos
Marinatui:
- 20 g raudonos rūkytos paprikos
- 15 g provanso žolelių
- 15 g penkių grūdų pipirų
- 20 g smulkinto česnako
- 5 g čili pipiro miltelių
- 80 g alyvuogių aliejaus
- 70 g lydyto medaus
- 10 g druskos
Gaminimas:
- Šonkaulius dedame į puodą ir užpilame vandeniu, kad apsemtų.
- Dedame pusžiedžiais pjaustytą svogūną, lauro lapus, pipirus ir druską.
- Užkaičiame virti. Šonkaulius verdame apie 1 val., kol jie suminkštės.
- Išvirusius šonkaulius išimame iš sultinio ir paliekame atvėsti.
- Marinavimas: sumaišome visus produktus skirtus marinatui ir ištriname dar ne visiškai atvėsusius šonkaulius.
- Paliekame marinuotis 3-4 val.
- Kepame griliuje, apie 10-15 min.
Patiekiame su mėgstamu garnyru.
Troškinta Elniena
Ingredientai:
- 1 kg elnienos
- Šaukštas miltų
- 70 g alyvuogių aliejaus
- 2 stiklinės baltojo vyno
- 4 kvapieji pipirai
- 2 lauro lapai
- Žiupsnelis mairūno
- 3 svogūnai
- 3 morkos
- 4 bulvės
- 4 pomidorai (arba 4 šaukštai pomidorų tyrės)
- Juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Mėsą sukapoti, pabarstyti miltais, sumaišytais su druska bei maltais pipirais ir apkepti įkaitintame aliejuje iki aukso spalvos.
- Tada įpilti vyno arba vandens (2 stiklines), įberti maltų pipirų, mairūno, įmesti lauro lapelius ir troškinti ant silpnos ugnies apie 2 val.
- Nuplautus pomidorus, nuluptas bulves, morkas ir svogūnus supjaustyti ketvirčiais, sudėti prie mėsos ir troškinti, kol mėsa visai suminkštės.
Rekomenduojama patiekti su biriai virtais ryžiais, papuošti prieskoniniais žalumynais.
Kiaulienos Šonkaulių Receptai
Kiaulienos Šonkauliukai su Barbekiu Padažu
Sultingus, sodraus skonio, nuo kauliukų krentančius šonkauliukus visai paprastai paruošite pagal šį receptą. Pats gamybos procesas truks visai neilgai, visa kita - kepimas orkaitėje (ar grilyje), kantriai laukiant, kol galėsite mėgautis tobulo skonio pietumis ar vakariene.
Ingredientai:
Naminiam barbekiu padažui:
- 1 ½ stiklinės (375 g) kečupo
- ½ stiklinės (125 g) obuolių acto (6 proc.)
- ½ stiklinės (125 g) vandens
- 2 valg. š. medaus (arba klevų sirupo)
- 2 valg. š. „Vorčesterio“ padažo
- ½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
- 2 arb. š. garstyčių
- 2 arb. š. džiovintų česnakų granulių
- 1 arb. š. druskos
- 1 arb. š. grūstų juodųjų pipirų
- ½ arb. š. rūkytos paprikos
- 2 arb. š. džiovintų česnakų granulių
- 1 arb. š. rūkytos paprikos
- 1 arb. š. džiovintų raudonėlių
- 1 arb. š. džiovintų čiobrelių
- 1 arb. š. druskos
- ½ arb. š. Kajeno paprikos
- ½ arb. š. kumino
- ½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
Šonkauliams:
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 600-700 g kiaulienos šonkauliukų
- ½ stiklinės (125 ml) natūralių obuolių sulčių
Gaminimas:
- Išvirkite barbekiu padažą: Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
- Visus ingredientus sudėkite į puodą ir virkite virš vidutinės ugnies, vis pamaišydami, kol užvirs.
- Ugnį sumažinkite iki silpnos ir virkite dar 30-40 min., vis pamaišydami, kol padažas sutirštės.
Graikiški Šonkauliukai su Citrinomis, Česnakais ir Žolelėmis
Švelnus, tačiau tuo pačiu ir labai išraiškingo skonio marinatas puikiai tinka kiaulienos šonkauliukams ruošti. Medus jiems suteikia saldumo, citrinos - rūgštumo, o česnakai ir prieskoninės žolelės - malonaus pikantiškumo.
Ingredientai:
- Kiaulienos šonkauliukai
- Citrinos
- Česnakai
- Prieskoninės žolelės
- Medus
Patarimai Kepant Šonkauliukus
- Prieš kepdami šonkauliukus, būtinai nuimkite vidinėje jų pusėje esančią membraną.
- Šonkauliukams gardinti galite rinktis mėgstamą prieskonių mišinį.
- Kad prieskoniai įsigertų lengviau ir suteiktų ryškesnį skonį, šonkauliukams įtrinti naudokite ne tik sausą mišinį, bet ir porą šaukštų alyvuogių aliejaus.
- Tiek obuolių sultys, tiek svogūnai kepamiems šonkauliukams suteiks ne tik papildomo skonio, bet ir minkštumo, sultingumo.
Elnienos Žandai
Žandų mėsa yra tvirta, intensyvaus skonio. Ilgai troškinant žemoje temperatūroje mėsa tampa minkšta ir sultinga.
Elnienos ir Kiaulienos Šonkaulių Palyginimas
Savybė | Elnienos Šonkauliai | Kiaulienos Šonkauliai |
---|---|---|
Skonis | Intensyvus, žvėrienos | Saldus, sodrus |
Tekstūra | Tvirta, minkšta po troškinimo | Sultinga, krentanti nuo kaulo |
Prieskoniai | Kvapnios žolelės, prieskoniai | Barbekiu, citrinos, česnakai |
Gaminimo būdas | Grilis, orkaitė, troškinimas | Grilis, orkaitė |