pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kukurūzų Kruopų Košės Virimo Paslaptys: Proporcijos, Receptai ir Patarimai

Kukurūzų košė - tai maistingas, paprastas ir gaivus patiekalas, kurį daugelis prisimena iš vaikystės, o šiandien atranda iš naujo dėl jos maistingumo bei universalumo. Kukurūzų košę galima ruošti įvairiais būdais: saldžią, sūrią, su pienu, vandeniu ar net daržovėmis bei priedais. Šiandien Jums papasakosiu kelis svarbius dalykus apie kukurūzų košės paruošimą.

Kaip Virti Kukurūzų Košę?

Kukurūzų košė turėtų būti verdama piene, vandenyje ar jų mišiniuose. Košė su pienu - net jeigu jo bus nedaug - gausis sotesnė ir aromatingesnė nei tik vandenyje virtas patiekalas. Vanduo ir pienas įprastai maišomi santykiu 3:1 arba 1:1.

Kiek Paimti Skysčio?

Skysčio kiekis kukurūzų košės virimui priklausys nuo mėgstamos košės konsistencijos. Standartinė proporcija yra vienas puodelis kukurūzų kruopų ir keturi puodeliai skysčio. Šitaip turėsite 4-5 porcijas vidutinio tirštumo košės.

Jeigu į tokį patį kruopų kiekį įpilsite 5-6 stiklines pieno arba vandens, kukurūzų košė atrodys tarsi skysta manų kruopų košė. O stiklinę kukurūzų užpylus 2-3 stiklinėmis skysčio, košė gausis tiršta.

Nepamirškite, kad kruopos labai gerai sugeria skystį. Jeigu verdant košė atrodo per tiršta, galima ją šiek tiek atskiesti karštu pienu arba vandeniu.

Skystą košę galite palikti prisitraukti po dangčiu, tuomet ji gausis tirštesnė.

Kaip Paruošti Kukurūzų Kruopas?

Prieš verdant kruopas reikia labai kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Patogiausia tai yra daryti sietelyje. Vanduo turėtų tapti visiškai skaidrus.

Ką Dėti Į Kukurūzų Košę?

Jeigu norisi saldžios košės, į skystį kartu su kruopomis įberiame druskos ir cukraus. Vienai stiklinei kukurūzų kruopų užteks puse arbatinio šaukštelio druskos ir 1-2 šaukštų cukraus, bet geriausia vadovautis savo skoniu: išmėginkite pieną arba vandenį ir, jeigu reikia, įdedame prieskonių.

Saldžią košę idealiai papildo sviestas, džiovinti vaisiai, arba švieži vaisiai ir uogos. Įdedame juos virimo pabaigoje arba patiekdami.

Kukurūzų košę galite išvirti ir kaip garnyrą. Šiuo atveju cukrus nebus reikalingas. Be druskos, į patiekalą galima įdėti maltų juodųjų pipirų, kario, ciberžolės ir kitų prieskonių. O bebaigiant virti suberiame pakepintus svogūnus, morkas ir kitas daržoves, pomidorus savo sultyse, grybus arba prieskonines žoleles.

Kiek Virti Kukurūzų Kruopų Košę?

Kukurūzų kruopų košę reikėtų virti maždaug 15-20 minučių. Jei košė yra maišeliuose, ją reikia virti maždaug pusvalandį.

Kukurūzų Kruopų Košės Receptas

Ingredientai:

  • 200 ml kukurūzų kruopų
  • 600 ml vandens arba pieno
  • 1 šaukštas sviesto
  • Pagal skonį druskos
  • Pagal skonį cukraus

Gaminimas:

  1. Pieną arba vandenį užviriname, suberiame kruopas, druską, cukrų, sviestą ir verdame maždaug 15-20 minučių vis pamaišydami.
  2. Išvirus dar palaikome maždaug 10 minučių uždengtame puode ir patiekiame. Skanaujame.

Kaip Virti Kukurūzų Košę Orkaitėje?

  1. Kukurūzų kruopas sudedame į keramikinį arba stiklinį indą.
  2. Įpilame pieno ir (arba) vandens, druskos, cukraus ir išmaišome.
  3. Indą uždarome dangčiu ir pusvalandžiui dedame į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę.
  4. Tada išmaišome košę ir kepame dar maždaug 20 minučių.

Kukurūzų Košė Pusryčiams

Reikės:

  • Pienas: 600 ml (tinka tiek augalinis, tiek paprastas)
  • Kukurūzų kruopos: 130 gramų
  • Agavų sirupas: ~20 gramų (tinka ir kitas saldiklis, tarkim stevia ar eritritolis)
  • Skystas medus, agavų, datulės, kerobas, obuoliai, bet kuris sirupas užpilui: ~30 gramų
  • Aliejus kepimui (aš naudoju purškiamą)

Paruošimas:

  1. Beveik užverdame pieną su agavų sirupu.
  2. Nuolatos maišydami suberiame kruopas, maišome ir verdame ant silpnos kaitros.
  3. Kai jau košė pradeda tirštėti - išjunkite ir dėkite ją į formeles, jei tokių formelių neturite, tinka kitos formos, po sustingimo tiesiog supjaustome ją norimais gabaliukais.
  4. Palaukite kol atvės ir sustings.
  5. Apkepkite iš visų pusių, ant silpnos kaitros, kol gražiai apskrunda.
  6. Serviruokite ir apipilkite norimu sirupu. Skanaus!

Kukurūzų Kruopų Apkepas

Ingredientai:

  • Bulvės: 4 vienetai
  • Kvietiniai miltai: 50 gramų
  • Pienas: 0,5 litro
  • Druska
  • Sviestas: 50 gramų
  • Razinos
  • Šoninė: pagal skonį
  • Kukurūzų kruopos: 250 gramų

Gaminimas:

  1. Bulves supjaustome nedideliais kubeliais.
  2. Kukurūzų kruopas sumaišome su miltais, supjaustyta šonine, razinomis ir pienu.
  3. Į šį mišinį sukrečiame supjaustytas bulves, išmaišome. Pagardiname prieskoniais.
  4. Gautą tešlą supilame į riebalais išteptą skardą ir kepame maždaug 60 minučių 160 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Dažniausiai Užduodami Klausimai Apie Kukurūzų Košę

  • Ar kukurūzų košė tinka vaikams? Taip, kukurūzų košė tinka vaikams. Lietuvoje pirmoji košė rekomenduojama daržovių, tačiau tai ne taisyklė - galite pradėti papildomą maitinimą ir nuo kruopų košės.
  • Ar košėje yra daug kalorijų? Kukurūzų košė nėra labai kaloringa.
  • Ar reikia mirkyti kukurūzų kruopas prieš verdant? Taip, kruopos turi būti mirkomos.
  • Ką daryti, jei košė išeina per tiršta? Jeigu verdant košė atrodo per tiršta, galima ją šiek tiek atskiesti karštu pienu arba vandeniu.
  • Kodėl košė kartais būna karti? Tai gali būti dėl blogos kokybės kruopų ar senų, netinkamai laikytų grūdų.

Tinkamai pasirinktos ir paruoštos kruopos, teisingos proporcijos, eksperimentavimas su pagardais padeda atrasti vis naujų šio tradicinio patiekalo skonių. Sveika kukurūzų košė gali papildyti Jūsų racioną, suteikti reikalingos energijos ir būti pamėgta visos šeimos. Norėdami įvairinti mitybą, nedvejokite eksperimentuoti - kukurūzų košės gaminimas leidžia kūrybiškai derinti skonį, tekstūrą ir maistingumą.