pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip paruošti saldžias bulves: receptai ir patarimai

Saldžiosios bulvės, kitaip batatai, yra viena geriausių daržovių. Vitamino A gausa tiesiog kviečia mus valgyti šias bulves kuo dažniau. O kur dar kiti privalumai!

Saldžios bulvės su varške

Pietums saldžiosios bulvės su varške suteiks energijos ir sotumo ilgam, nesinorės net pavakarių. O ir kartą pagaminę šį patiekalą tikrai nesustosite - gaminsite vėl ir vėl.

Ingredientai

  • 3 saldžiųjų bulvių batatų
  • 100 g varškės
  • Česnako pagal skonį
  • Rozmarino pagal skonį
  • Druskos pagal skonį
  • Pipirų pagal skonį

Paruošimas

  1. Imame saldžias bulves, jas gerai nuplauname ir dedame kepti į +170 C laipsnių orkaitę. Neperkepkite.
  2. Pasiruošiame varškės įdarą. Sumaišome ir pertriname šakute: varškę, česnaką, smulkintą rozmariną, druską bei pipirus.
  3. Prieš baigiant kepti bulvėms, jas išimame iš orkaitės, padarome įpjovas ir įdedame varškę.
  4. Pašauname atgal į orkaitę ir kepame kol varškė gražiai paruduoja.
  5. Šalia patiekta su: moliūgo, cukinijos, dviejų rūšių kopūsto salotomis, kurios gardintos citrina, druska, pipirais, šlakeliu sezamo aliejaus, bei sezamo bei moliūgo sėklomis.

Maistinė vertė (vienai porcijai)

Maistinė medžiaga Kiekis
Kalorijos 320kcal (16%)
Angliavandeniai 52g
Baltymai 10g
Riebalai 8g
Vitaminas A 36177µg (4522%)
Vitaminas B6 1mg (71%)

Traškios saldžiųjų bulvių bulvytės orkaitėje

Tai gali būti labai gardus garnyras arba puikiausias užkandis.

Mano mėgstamiausia kombinacija - traškios bulvytės su jogurtiniu krapų padažu. Tokį jogurtinį padažą tiesiog dievinu, gaminu labai dažnai ir prie visko - beveik visada, kai patiekale yra bulvių, arba vakarėlio metu kaip užkandį daržovių lazdelių ar traškučių “pamirkymui”.

Pamenu, kai prieš keletą metų Londone pirmą kartą paragavau batatų bulvyčių pagalvojau, kad tai yra dalykas, kurį noriu išmokti pagaminti pati. Žinoma, ten jos buvo itin traškios, gruzdintos aliejuje, taip pat kaip ir standartinės bulvytės.

Ingredientai:

  • Saldžios bulvės
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska - 1 šaukštelis
  • Malti juodieji pipirai - 1/2 arbatinio šaukštelio
  • Rūkytos arba saldžiosios paprikos milteliai - 1 arbatinis šaukštelis
  • Aitriosios paprikos (čili) dribsniai - 1/2 arbatinio šaukštelio
  • Džiovintas česnakas - 1/2 arbatinio šaukštelio
  • Šviežias rozmarinas arba čiobrelis - šakelė
  • Vorčesterio padažas - 2 valgomieji šaukštai

Gaminimas

  1. Bulves švariai nuplauname.
  2. Bulves supjaustome lygaus dydžio šiaudeliais , beriame į gilų dubenį, užpilame šaltu vandeniu ir mirkome 30 minučių. Šis žingsnis nėra būtinas, bet padeda bulvytėms iškepti traškiai, nes mirkymo metu pašalinamas bulvėse esantis krakmolo perteklius.
  3. Bulvytes sumaišome su krakmolu, česnako ir paprikos milteliais bei pipirais. Stengiamės maišyti taip, kad visos bulvytės tolygiai pasidengtų. Druskos kolkas nededame - ją barstysime gale.
  4. Bulvytes perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  5. Batatus gerai nuplauname, supjaustome skiltelėmis ir dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  6. Visus sumaišytus prieskonius ir prieskonines žoleles beriame ant batatų, pilame alyvyvuogių aliejų ir Vorčesterio padažą, viską išmaišome, kad batatų skiltelės apliptų prieskoniais.
  7. Skardą su batatais šauname į įkaitintą (200 laipsnių) orkaitę. Kepame 30-40 minučių.
  8. Iškepusias bulvytes pabarstome druska.

Orkaitėje keptus batatus galima tiekti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų.

Saldžios bulvės tyrė kūdikiams

Saldžios bulvės tyrė - ne visai mums įprastas, bet puikus maisto paįvairinimas kūdikiui. Ši tyrė paprastai paruošiama ir puikiai tinka nuo 4-6 mėnesių. Atkreipkite dėmesį, kad ji jau kupina skonių, taigi tiks jau patyrusiam valgytojui.

Šią spalvą suteikia karotenoidai, kuris organizme paverčiamas vitaminu A. Šis vitaminas reikalingas normaliam vaikelio augimui, kaulų ir dantų formavimuisi.

Kiekius galite reguliuoti pagal savo vaiko poreikius.

Ingredientai

  • 100 g saldi bulvė
  • 1 morka vidutinė, apie 100 g
  • 60 g raudonųjų lęšių jie skaldyti taigi lengviau virškinami ir greičiau pagaminami. Lęšiai suteiks papildomų baltymų, kurie taipogi būtini vystymuisi.

Keptos saldžios bulvytės

Saldžios bulvytės - tai šiuolaikinis ir sveikesnis alternatyvus užkandis, puikiai tinkantis tiek prie pagrindinių patiekalų, tiek kaip savarankiškas užkandis. Jos turi saldų skonį ir maistingąsias medžiagas, kurias vertins kiekvienas sveikatai besirūpinantis žmogus.

Paprasta paruošti, greitai pagaminama ir, žinoma, labai skanu!

Ingredientai

  • 3 vnt. Saldžiosios bulvės
  • 2 šaukštai Alyvuogių aliejus
  • pagal skonį Druska
  • pagal skonį Pipirai
  • 1 šaukštelis Paprika
  • 1/2 šaukštelio Česnakai (maltas)
  • 1/4 šaukštelio Cinamonas (pasirinktinai)
  • pagal skonį Švieži petražolės (pabarstymui)

Gaminimo eiga

  1. Nuplaukite bulves ir supjaustykite jas plonais griežinėliais (maždaug 1 cm storio). Paruošti bulves
  2. Į didelį dubenį įpilkite alyvuogių aliejaus ir įberkite druskos, pipirų, paprikos bei česnako. Gerai išmaišykite. Aliejaus paruošimas
  3. Supjaustytas bulves suberkite į dubenį su prieskoniais ir gerai išmaišykite, kad jos būtų tolygiai pasidengusios. Bulvių marinavimas
  4. Bulves paskleiskite ant kepimo skardos, išdėliokite jas vienu sluoksniu ir kepkite 200°C temperatūroje 25-30 minučių, kol jos taps traškios. Kepimas
  5. Iškepusias bulvytes patiekite su šviežiomis petražolėmis ir mėgstamu padažu, pavyzdžiui, jogurto ar pomidorų. Patiekti

Naudingi patarimai

  • Kad bulvytės būtų tolygiai paruoštos, stenkitės jas supjaustyti vienodu storumu. Tai užtikrins, kad jos keps tolygiai ir bus vienodos tekstūros. Bulvių pjaustymas.
  • Bulvytės geriausiai iškepamos, kai jos dedamos į orkaitę ant kepimo popieriaus ir vienu sluoksniu. Taip jos taps traškios, o ne garuos. Kepimas orkaitėje.
  • Padažas. Bulvytes galima patiekti su jogurto padažu, kario ar net pikantišku pomidorų padažu, kad suteiktumėte dar daugiau skonio.
  • Galite pritaikyti prieskonius pagal savo skonį. Jei norite aštresnio skonio, pridėkite šiek tiek raudonėlio ar aštriosios paprikos. Prieskoniai.
  • Cinamonas suteikia saldžią ir šiek tiek unikalią skonio natą, tačiau jis nėra būtinas - galite jį praleisti, jei nemėgstate šio prieskonio. Cinamonas.

Dažniausiai užduodami klausimai

  • Saldžios bulvės turi savitą skonį ir tekstūrą, tačiau galite bandyti naudoti ir įprastas bulves, jei norite švelnesnį rezultatą. Saldžiosios bulvės yra geresnis pasirinkimas dėl jų natūralaus saldumo. Ar galima naudoti kitokias bulves?
  • Kepti saldžias bulvytes užtrunka apie 25-30 minučių, tačiau priklauso nuo jų storio ir orkaitės temperatūros. Stebėkite, kad jos taptų auksinės ir traškios. Kiek laiko reikia kepti saldžias bulvytes?
  • Taip, žievelės suteikia bulvytėms papildomą tekstūrą ir skonį. Jei nenorite jų lupti, tiesiog gerai nuplaukite bulves. Ar galima kepti bulvytes su žievelėmis?

Orkaitėje keptos saldžiosios bulvės

Jeigu nusprendėte maitintis sveikai ir skaniai, tikriausiai geriausias produktas, kokį tik galite įtraukti į savo mitybos racioną (jeigu to, žinoma, dar nepadarėte), yra saldžiosios bulvės.

Sveikos mitybos ekspertai iš viso pasaulio vieningai sutinka, kad saldžiosios bulvės - tikras supermaistas, jos dar vadinamos vitamino C bei ląstelienos bombomis ir bene geriausiu garnyru.

Be to, šias daržoves, dar vadinamas valgomaisiais batatais, galima ruošti pačiais įvairiausiais būdais.

Nepaisant gaminimo būdų įvairovės, paprasčiausias ir lengviausias būdas paruošti saldžiųjų bulvių - jų išsikepti orkaitėje (jeigu labai spaudžia laikas, jas lengvai paruošite ir mikrobangų krosnelėje).

Štai jums puikus pagrindas improvizacijoms virtuvėje, nes su keptomis saldžiosiomis bulvėmis skanu praktiškai viskas.

Dažnai orkaitėje keptos saldžiosios bulvės įdaromos kepta vištiena ar plėšyta kiauliena.

Pateikiame paprastą instrukciją, kaip išsikepti skaniausią saldžiąją bulvę, nes, daugumos ekspertų nuomone, orkaitėje keptą batatą geriausiai pagardina dosnus gabalėlis sviesto, druska ir grūsti juodieji pipirai.

Ingredientai

  • Keturių švariai nuplautų vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių;
  • Keturių arbatinių šaukštelių sviesto;
  • Druskos;
  • Grūstų juodųjų pipirų.

Gaminimas

  1. Iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę.
  2. Kepimo skardą išklokite kepimo folija, sudėkite saldžiąsias bulves, subadykite jas šakute.
  3. Kepkite, kol suminkštės - 45-50 minučių. Kaip žinoti, kad saldžiosios bulvės jau paruoštos ir tinkamos skanauti? Įsmeikite šakutę į storiausią valgomojo batato vietą. Jeigu nepatiriate jokio pasipriešinimo, bulvės paruoštos.
  4. Ištraukę iš orkaitės, leiskite kiek pravėsti.
  5. Tuomet aštriu peiliu įpjaukite bulvę horizontaliai, pjūvio vietoje uždėkite sviesto.
  6. Prieš patiekdami, pagal skonį pabarstykite druska bei šviežiai grūstais pipirais.