pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vegetariški Burgeriai: Receptai ir Idėjos Jūsų Šventei

Anuomet buvusi egzotika, burgeriai jau senokai tapo visiškai įprastu mums patiekalu. Šiais laikais, kai neturi jokių minčių vakarėliui, kultiniai burgeriai tampa pačiu paprasčiausiai įgyvendinamu kulinariniu projektu. Juos jau pagamintus galima įsigyti geroje mėsinėje, belieka tik užkurti grilio dūmą. Todėl šiandien aš noriu su jumis pasidalinti idėjomis ir receptais, kaip burgerių fiestą padaryti tikra švente.

Vegetariškų Burgerių Įvairovė

Kad ir kaip dievinčiau brandintą jautieną, burgeriai su mėsa yra labai įprasti, ir jais jau nieko nenustebinsi. Bet šį kartą manau pagaminusi tokį skanų vegetarišką burgerį, jog jis eis iškart po mano mėgstamiausiojo su jautiena! Įdomu, ar ne?

Pupelių Burgeriai

Itin skanūs ir teigiamai nustebinę vegetariški burgeriai - mėsainiai su pupelių kotletukais. Man asmeniškai patiko, buvo super skanūs ir pranokę visus lūkesčius mėsainiai. Nors mes su vyru esame tikrų tikriausi mėsėdžiai, bet šiame patiekale jos nepasigedome. Gal tokių kiekvieną kartą ir negaminsime, bet paįvairinimui kartais tikrai pasigaminsime.

Ingredientai:

  • 2 Portabella grybų
  • 1 puodelio virtų raudonųjų pupelių
  • 1/2 raudonojo svogūno
  • 1 puodelio smulkinto brokolio
  • 1 kiaušinio
  • 2 česnako skiltelių
  • Prieskonių mėsai
  • 5 v. š. tarkuoto parmezano
  • 5 v. š.

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia susmulkinkite svogūną, morką, papriką ir česnaką. apkepinkite ant aliejaus.
  2. Pupeles šiek tiek nusunkite. sumaišykite su keptomis daržovėmis. Pagardinkite druska, pipirais ir kariu.
  3. Sutrikite masę šakute (aš pati šį kartą smulkinau tuo pačiu kombainu, tik nereikia sutrinti iki tyrės).
  4. Muškite kiaušinį, berkite džiūvėsėlius ir šlapiomis rankomis suformuokite kotletukus (man gavosi 6 nedideli).
  5. Kepkite įkaitintame aliejuje (arba orkaitėje).
  6. Konstruokite mėsainius: Bandelę perpjaukite pusiau, vieną patepkite garstyčiomis, uždėkite pupelių kotletuką su sūriu.
  7. Kitą puselę patepkite majonezu, dedame agurkėlių, svogūnų, pomidoro riekelę.

Kruopų Burgeriai

Jei norėsite lengvesnės vakarienės - rinkitės kynvų (bolivinių balandų) ir burokėlių burgerius.

Kruopų burgeriai - puiki alternatyva mėsiškiems. Šis pagamintas su kynva (bolivine balanda), bet tiks ir kitos kruopos (ryžiai, speltos). Dubenyje sumaišykite apkepintus svogūnus, virtas kruopas**, tarkuotus burokėlius, sutrupintą feta sūrį, miltus, krapus, kiaušinį, pagardinkite prieskoniais ir druska. Šlapiomis rankomis tvirtai spaudžiant suformuokite paplotėlius. Spauskite negailėdami, antraip kepant burgeriai gali suirti. Išdėliokite ant padėklo ar lėkštės, uždenkite maistine plėvele ir padėkite šaltai (geriausia, jei paliksite visai nakčiai, tada burgeriai sutvirtės, tačiau privalote palikti bent jau pusvalandį šaldytuve).

Gerai įkaitinkite Big Green Egg (ar kitokį kamado tipo) grilį, ant grotelių dėkite špižinę keptuvę, ir palikite ją įkaisti. Grilio keptuvę patepkite aliejumi, palaukite kol jis gerai įkais. Dėkite burgerius ir palikite juos kepti apie 3-4 minutes, kol gražiai apskrus. Tada atsargiai apverskite burgerius mentele kita puse, ir kepkite dar maždaug tiek, kol apskrus ir kita pusė. Pašildykite burgerių bandeles.

Dubenėlyje sumaigykite avokadus su fetos sūriu, pašlakstykite citrinų sultimis. Šiuo mišiniu patepkite kiekvienos bandelės apatinę dalį, ant avokadų dėkite burgerius, tada - raugintų agurkėlių riekeles, ir užvožkite viršutine bandelės dalimi, prieš tą ją galite patepti avokadų mase taip pat.

  • Burokėlius galite tarkuoti arba smulkiai arba stambiai. Stambiai tarkuojant burgeriai bus traškesni, smulkiai - minkštesni, sultingesni. Tokiu atveju prireiks daugiau miltų.
  • Kruopas išvirkite iš vakaro, taip bus lengviau formuoti burgerius.
  • Burgerius galite kepti ir orkaitėje, 210C temperatūroje.

Lęšių Burgeriai

Jei esate pasiruošę paragauti kažką neįprasto - jums patikti turėtų lęšių burgeriai.

Visus burgerio ingredientus sumaišykite (geriausia rankomis). Šlapiomis rankomis suformuokite 4 burgerius ir padėkite bent pusvalandžiui į šaldytuvą. Įkaitinkite grilį (aš naudoju Big Green Egg) iki 190C (be konvEggtoriaus), ant paprastų grotelių uždėkite špižinę keptuvę, kurią palikite gerai įkaisti. Keptuvę patepkite trupučiu aliejaus, kepkite burgerius kiekvieną pusę maždaug 5-6 minutes, arba kol gražiai apskrus. Trumpai pakaitinkite bandelių puseles.

Jas ištepkite majonezo ir skrudintų sezamų aliejaus padažu. Ant apatinės bandelės dalies dėkite burgerį, gardinkite raugintais agurkais, plonai pjaustytais traškiais kopūstais ir užvožkite viršutine bandelės dalimi. Valgant galite pagardinti dar trupučiu Gochujang padažo.

  • Gochujang - tai korėjietiška aitriųjų pipirų ir miso padažas, ieškokite didžiuosiuose prekybos centruose.

Gaminimo žingsniai:

  1. Įkaitinkite keptuvėje šaukštą aliejaus ir apkepinkite svogūnus, kol taps minkšti. Pabaigoje suberkite česnakus ir dar trumpai pakepinkite.
  2. Sudėkite svogūnus į dubenį, ten pat sudėkite likuisus burgerių ingredientus ir sumaišykite.
  3. Suformuokite 4 tamprius rutulius, tada juos suplokite ir suformuokite papločius.
  4. Ant įkaitintų Big Green Egg (ar kitokio kamado tipo grilio) grotelių dėkite špižinę keptuvę ir leiskite jai gerai įkaisti.
  5. Patepkite keptuvę likusiu aliejumi ir sudėkite paplotėlius.
  6. Kepinkite apie 3-4 minutes, kol viena pusė gražiai apskrus, tada apverskite, pakepinkite porą minučių, uždėkite ant viršaus sūrio riekelę, ir kepinkite dar 2 minutes.
  7. Pašiildykite bandeles.
  8. Patepkite apatinę bandelės dalš humusu (arba kitokiu padažu), ant jo dėkite cukinijų makaronus, tada ant viršaus - pomidorus, ant jų - lęšių burgerius, patepkite juos karamelizuotu čili džemu su romu, ir užvožkite viršutine bandelės dalimi.

Padažai ir Pagardai

Jogurtinis Padažas

Būtinas burgerių vakarėlio atributas - šis jogurtinis padažas.

Karamelizuotas Čili Pipirų Pagardas su Romu

Be galo skanus padažas, tiesiog privalomas burgerių vakarėlio stalui. Karamelizuotas čili pipirų pagardas su romu. Šis padažas gali stovėti šaldytuve net mėnesį, tad pasiruoškite jį iš anksto.

Traškios Bulvytės (Čipsai) su Prieskoniais

Pagal šį receptą galite gaminti čipsus ir iš įprastų bulvių ir iš saldžiųjų (batatų). Įkaitnkite orkaitę iki 190C. Bulves sudėkite į didelį dubenį, pašlakstykite aliejumi ir rankomis išmaišykite, įsitikindami kad kiekvienas gabalėlis pasidengė riebalais. Suberkite į kepimo skardas, paskirstykite po visą paviršių. Visus likusius ingredientus sumaišykite, ir šiuo mišiniu pabarstykite iškepusias bulves. Patiekite iškart.

Jei norite neįprastų skonių, tradicines bulves pakeiskite saldžiomis, arba pasirinkite pagardams rūkytą papriką, kajeno pipirus ir laimo žievelę.

Traškūs Svogūnų Žiedai

Būtinų būtiniausiai pasigaminkite ir greitai sumaišomo jogurtinio padažo - jis tiks ir burgeriams pagardinti, ir traškiems svogūnų žiedams pamirkyti. Tie svogūnų žiedai, išvirti karštame aliejuje, yra pavojingi, nes pradėjus smaližiauti, neįmanoma sustoti.

Dideliame puode su soru dugnu įkaitinkite alieju, jame apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite česnakus, čili, ir kepinkite dar minutę. Į dubenį supilkite kefyrą, suberkite kepimo miltelius, kajeno pipirus, druską, pipirus, ir įberkite pusę kiekio (150g arba 1 stiklinę) miltų. Įkaitinkite puode (maždaug ⅓ jo tūrio) aliejų. Kai jis pasieks 180C, apvoliokite svogūnų žiedus miltuose, nupurtykite jų perteklių, tada kiekvieną žiedą įmerkite į kefyro tešlą, leisdami tešlos pertekliui nuvarvėti, ir dėkite į karštus riebalus. Svogūnus skrudinkite dalimis, neperkraidami indo. Kiaurasamčiu ištraukite jau apkskrudusius svogūnus ir dėkite į indą, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius. Patiekite karštus.

Augalinis Burgeris su Pupelių Kepsneliu

Manau nesuklysiu pasakydama, kad dažnas mūsų neįsivaizduoja gero burgerio be mėsos, tačiau šis augalingas burgeris, kuriame mėsos paplotėlį keičiau pupelių kepsneliu, išties vertas jūsų dėmesio. Sotumo atžvilgiu pupelės kuo puikiausiai keičia mėsą, na o dėl skonio pacituosiu savo vyrą, kuris sunkiai pripažįsta veganiškus patiekalus: “Kaip veganiškas, tai labai gerai”. Esminis skirtumas, pati kepsnelio tekstūra - ji sausesnė, ne tokia sultinga lyginant su mėsa, tačiau pats skonis išties puikus. Gaminant veganiškas patiekalų alternatyvas labai svarbu protingai išnaudoti prieskonius - būtent jie formuoja patiekalo skonį ir charakterį.

Ingredientai:

  • 1 skardinės (400 g) juodųjų arba raudonųjų pupelių
  • 1 nedidelio svogūno (Jei nemėgstate - praleiskite)
  • 2 skiltelių česnako
  • 1/2 stiklinės (125 ml) panko džiūvesėlių
  • 1 linų sėmenų “kiaušinio” (1 v.š. maltų linų sėmenų + 3 v.š. šilto vandens) ARBA 1 paprasto kiaušinio (jei ne vegan versija)
  • 1 a.š. Cajun prieskonių mišinio
  • Druskos, pipirų
  • 1 a.š. vorčesterio padažo
  • 1 v.š.

Gaminimo procesas:

  1. Nupilame skystį nuo pupelių ir jas paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos formos. Kepame 160 laipsnių orkaitėje 15 min.
  2. Keptuvėje apkepiname smulkintą svogūną ir česnaką.
  3. Į maisto smulkintuvą beriame apkepintas pupeles, svogūnus ir česnakus, sudedame visus likusius ingredientus. Sutriname tiek, kad gautųsi vientisa masė su dar šiek tiek matomais pupelių gabalėliais, t.y.

Jei gaminsite burgerius, tai galite rinktis savo mėgstamiausius priedus. Aš ant apatinės bandelės užtepiau veganiško majonezo ir garstyčių, tuomet dėjau salotos lapą, pupelių kepsnelį, veganišką “čederį”, kurį apšlaksčiau sriracha padažu, toliau pomidoro ir svogūno griežinėlių ir galiausiai gvakamolės.

Vegetariško Burgerio Pavadinimo Diskusijos

Jau gegužės mėnesį Europos Parlamente (EP) bus sprendžiama, ar vegetariškiems patiekalams įvardyti galima vartoti tuos pačius pavadinimus, kaip ir mėsos. Daugiausiai diskusijų įnešė pasiūlytas naujas vegetariško „burgerio“ (angl. veggie burgers), kurį Lietuvos kalbininkai siūlo vadinti suvožtiniu, atitikmuo vegetariški „diskeliai“ (angl. veggie discs), rašo Finedininglovers.com.

Tai sukėlė nevyriausybinių organizacijų „Greenpeace“ ir „Birdlife“ nepasitenkinimą. Jų atstovai teigia, jog šie pasikeitimai gali sukurti naujų iššūkių vegetariško maisto pramonei. Žmogus, kuris bando atsisakyti mėsos, dažniausiai ieško iš augalinių produktų pagamintų patiekalų variantų. Jie įtaria, jog prie šių pavadinimų pokyčių galimai prisideda ir mėsos pramonė.

Ateityje parduotuvėse greičiausiai neberasime produktų, kurie vadinsis vegetariškomis dešrelėmis, kepsniais ir anksčiau minėtais vegetariškais „burgeriais“. Šiems produktų pavadinimams bus siūlomi nauji atitikmenys. Nors tokie pasikeitimai ypač skeptiškai vertinami visuomenės ir nevyriausybinių organizacijų, jų ir EP narių nuomonės išsiskiria.

Europarlamentaras E. Andrieu teigia, jog šio reglamento įsitvirtinimas nepakenks vegetariškų prekių ženklų ekonomikai, o, atvirkščiai, tokie pasikeitimai patenkins vartotojų interesus.

„Žmonės, pirkdami vegetariškus diskelius, žinos, jog vartos patiekalą, kuriame nebus mėsos. Kepsnys ar „burgeris“ išliks kaip tiesiog iš mėsos pagamintas patiekalas ir vartotojai nebus klaidinami“, - tvirtina jis.

Tačiau EP narė, Žaliųjų atstovė M. S. Cato, teigia, jog ji netiki, kad šiuos pakeitimus norima priimti vartotojų labui.

„Panašu, kad šiam sprendimui galėjo padaryti įtaką tai, jog vis daugiau žmonių atsisako mėsos, nes puikiai gali surasti mėsiškų produktų alternatyvų parduotuvių lentynose. Abejotina, jog žmogus, įsigydamas vegetarišką „burgerį“, nusivylė, nes tikėjosi jautienos kotleto viduje. Atvirkščiai, vartotojai vis dažniau atsisako mėsos, o tai kelia naujus iššūkius mėsos pramonei.“

Grilis Bet Kokiu Oru ir Sezonu

Vasara jau link pabaigos, bet šiemet metai ypatingi tuo, kad kaip niekada turime progų daug laiko leisti namuose ar sodybose. Ne paslaptis, kad šiemet ne vieni namai atsinaujino ir prasiplėtė, žmonės staiga suprato, kad jiems reikia naujų erdvių laisvalaikiui, terasų ir poilsio zonų, bet užvis svarbiausia, kad daugelis suprato, kaip svarbu turėti gerą grilį. Gerą - tai tokį, kuriam visiškai nesvarbu, ar už lango sniegas ar saulė, kuris gali veikti bet kokiu oru ir bet kokiu sezonu, kuris patikimas ir ilgaamžis, kuris funkcionalus iki negalėjimo, nes gali būti ir picos krosnimi, ir griliumi ir rūkykla, ir, ką čia slėpti,- kuris yra puikus dizaino elementas bet kurių namų erdvėje.

Burgerių Patiekimas

Įprasta burgerius patiekti su čipsais - traškiomis bulvytėmis. Būtinai pasiruoškite ir karamelizuoto čili pipirų padažo su romu - jo egzotiškas aromatas tikrai pakylės net paprasčiausią mėsos gabalėlį iki dangaus. Na o kai jau draugai bus sukviesti, stalas paruoštas, beliks tik užkurti savo Big Green Egg (ar kitą kamado tipo grilį) ir apskrudinti dūmu kvepiančius paplotėlius.