Kiaulienos snukis yra labai skanus, sotus ir apetitą žadinantis patiekalas, ypač kai kalbama apie naminį kiaulienos snukį. Paprastai taip vadinama kumpio dalis, kuri yra greta kelio sąnario. Be raumenų, yra jungiamasis audinys, riebalai ir oda. Bet jei blauzdą iškepsite teisingai, patiekalas pasirodys puikus!
Kai kurios šeimininkės mano, kad skanų blauzdą paruošti sunku, nes jo mėsa nėra minkšta. Kadangi kojų raumenys nuolat dalyvauja judėjime, ši kumpio dalis yra sausa ir reikalauja specialaus tvarkymo. Turėkite omenyje, kad užpakalinė blauzda yra mėsingesnė ir minkštesnė, todėl dažniausiai naudojama ruošiant antruosius patiekalus, o kietesnė priekinė blauzda tinka sriuboms ir želė mėsai.
Kaip Išsirinkti Tinkamą Kiaulienos Kulšelį?
Kaip suprasti, kuris snukis yra priešais jus? Pirkdami atkreipkite dėmesį į mėsos kokybę - ji turi būti pilkšvai rausva, su plonais riebalų sluoksniais, o odelė šviesi ir be dėmių. Jei kumpio spalva per ryški, tai gali reikšti, kad mėsa buvo apdorota kalio permanganatu. Jei mėsa tamsi, o riebalai geltoni, vadinasi, gyvulys buvo senas. Ir būtinai pirštu paspauskite snukį - ant šviežios mėsos, kuri yra tvirta ir elastinga, įdubimas neišliks ilgai.
Kiaulienos Kulšelio Kepimo Būdai
Blauzdelę galima kepti orkaitėje folijoje arba rankovėje, kepti lėtoje viryklėje arba ant grotelių, iš jo pagaminti želė mėsą ar kotletą. Tai galima padaryti įvairiais būdais - arba blauzdą įtrinkite prieskoniais, kai kuriuos prieskonius įspausdami į įpjovas ant odos, arba patepkite citrinos sultimis, sumaišytomis su sojos padažu ir česnaku.
Marinato variantai priklauso nuo konkretaus kiaulienos kulšelio recepto. Tai gali būti granatų arba pomidorų sultys, imbiero padažas arba alyvuogių aliejus. Labai tinka Provanso žolelės, rozmarinai, kadagiai, lauro lapai, česnakai, kmynai, raudonieji ir juodieji pipirai.
Prieš Kepant
Po to kiaulienos koją galima kepti, nors daugelis virėjų iš pradžių ją valandą verda sultinyje su šaknimis ir daržovėmis arba aluje, kaip Miunchene. Norint sutrumpinti kepimo laiką, reikia iš anksto virti, nes virtas kiaulienos snukis orkaitėje yra 20-25 minutes, o ne 1-2,5 valandos.
Prieš kepant, blauzda dažnai padengiama garstyčių ir medaus padažu, kad būtų pikantiškas skonis ir graži auksinė pluta. Neatsitiktinai Vokietijoje panašus patiekalas vadinamas ledo koja - pluta šviečia kaip ledas po saule. Labai gražus ir patrauklus!
Receptai
Iškeptas Kiaulienos Kulšelis Be Folijos Ir Rankovės
Iškeptą kiaulienos kulšelį paruošime be folijos ir rankovės paprastai ir greitai.
- kmynai - 1 valgomasis šaukštas.
- cukrus - 1 valgomasis šaukštas. l.
- druska - 1 valgomasis šaukštas.
- pipirų žirneliai - 1 valgomasis šaukštas.
- augalinis aliejus - 2 šaukštai.
- Nuplaukite blauzdą šaltu vandeniu ir, jei reikia, lengvai nudeginkite, jei ji turi šerių. Peiliu padarykite pradūrimus per visą blauzdos paviršių, kad mėsa būtų geriau prisotinta prieskonių aromato.
- Blauzdeles sudėkite į puodą, užpilkite alumi ir vandeniu. Daržoves supjaustykite savavališkais gabalėliais ir kartu su prieskoniais užmeskite ant blauzdos. Sultinį užvirinkite ir pusantros valandos troškinkite ant silpnos ugnies.
- Paruoškite glajų: sumaišykite medų su žvaigždiniu anyžiu ir užvirinkite. Į medų įpilkite citrinos sulčių ir garstyčių, tada nukelkite nuo ugnies.
- Kai blauzda iškeps, atvėsinkite tiesiai sultinyje. Įjunkite orkaitę iki 180°C.
- Blauzdeles padėkite ant kepimo skardos ir patepkite augaliniu aliejumi. Įdėkite mėsą į orkaitę pusvalandžiui.
- Padidinkite ugnį iki 200°C ir prieš dėdami atgal į orkaitę aptepkite blauzdelę medaus garstyčių padažu. Mėsa išeis rausva, blizgi ir tarsi glazūruota.
Kiaulienos Kulšelis Orkaitėje Folijoje Su Citrina Ir Česnaku
Pabandykite iškepti kiaulienos kumpį orkaitėje folijoje su citrina ir česnaku - šis patiekalas prieinamas net pradedantiesiems virėjams. Jis nepriklauso jokiai nacionalinei virtuvei ir gali būti laikomas tarptautiniu. Kiauliena pagal šį receptą visada pasirodo minkšta ir sultinga, nes folija gerai išlaiko šilumą.
- Darbo su snukiu pradžia tradicinė: nugramdyti, nuplauti, išdžiovinti.
- Toliau ypač mėsingose vietose padarykite pjūvius ir paruoškite marinatą iš išspaustų citrinos sulčių, sojos padažo ir juodųjų pipirų. Česnaką sutrinkite iki tyrės ir supilkite į marinatą.
- Kiaulienos blauzdeles sudėkite į maistui tinkamą maišelį, uždenkite marinatu, gerai uždarykite ir per naktį padėkite į šaldytuvą, kad mėsa pasimarinuotų.
- Tada suvyniokite blauzdą į foliją, sudėkite į kepimo indą ir valandai pašaukite į 200°C orkaitę.
- Išvyniokite foliją, mėsą užpilkite likusiu marinatu ir kepkite 15 minučių, tada apverskite koją, vėl užpilkite marinatu ir dar 10 minučių palikite orkaitėje.
Kiaulienos Kulšelis Rankovėje Su Daržovėmis
Jei blauzdą gaminsite su daržovėmis, turėsite paruoštą patiekalą, kuriam net nereikia garnyro! Kiaulienos kulšelis puikiai iškepa rankovėje orkaitėje, tokiu atveju kulšelis kepamas savo sultyse, kaip ir naudojant foliją, todėl tirps burnoje!
- Nuplautą blauzdelę įtrinkite prieskoniais ir palikite marinuotis ant stalo apie pusvalandį.
- Bulves supjaustykite griežinėliais ir kartu su blauzdelėmis įdėkite į kepimo rankovę.
- Sultinį supilkite į rankovę, gerai užfiksuokite jos kraštus ir dėkite į kepimo indą.
- Kepkite 2,5 valandos 200 °C temperatūroje, o kai mėsa bus paruošta, nupjaukite rankovės viršų ir toliau kepkite dar 15 minučių, kol ant mėsos susidarys auksinė ruda plutelė.
Troškintas Kiaulienos Kulšelis Su Granatų Sultimis
- paprika - 1 valgomasis šaukštas.
- raudonėlis - 1 val.
- miltai - 2-3 šaukštai.
- Mėsą įtrinkite paprika, raudonėliu, druska, pipirais ir smulkintu česnaku, blauzdelę įdėkite į keptuvę ir ant viršaus sutrinkite susmulkintą lauro lapą.
- Mėsą užpilkite granatų sultimis, užspauskite ant viršaus ir uždarykite keptuvę dangčiu. Blauzdeles padėkite į šaldytuvą 10 valandų, per tą laiką kelis kartus apversdami.
- Kol mėsa troškina, paruoškite padažą, nukošdami granatų marinatą ir užvirdami. Suberkite miltus, gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų, suberkite sviestą ir cukrų.
- Kai blauzdelis ištroškins ir taps minkštas, iš multivarkės dubens nupilkite sultinį ir nustatykite kepimo režimą. Blauzdeles iš abiejų pusių aptepkite padažu ir atidarę dangtį kepkite iki auksinės rudos spalvos.
Pateikimas
Pagal istoriškai įsišaknijusią tradiciją, kiaulienos snukis patiekiamas su raugintais kopūstais, todėl riebi kiauliena lengviau virškinama ir sumažėja cholesterolio kiekis kraujyje. Į kopūstus nepakenktų įmaišyti spanguolių ir bruknių ar padažų iš šių uogų.