Sriuba - patiekalas, be kurio dažnas lietuvis neįsivaizduoja tradicinių lietuviškų pietų. Tai lengvas, skanus ir šildantis maistas, pasižymintis teigiama nauda medžiagų apykaitai. Čia pateikti įdomūs sriubų receptai, kurie leis patirti dar neragautus skonius, pajusti malonius aromatus ir kaip reikiant nustebinti savo šeimos narius.
Sriuba - tradicinis lietuvių ir kai kurių kitų kultūrų patiekalas. Pastaruoju metu apie sriubą buvo galima išgirsti įvairių nuomonių, esą tai menkavertis maistas, nesuteikiantis organizmui jokios naudos. Tiesa ta, kad sriuba nėra gydantis maistas, tačiau ji labai paįvairina mūsų maisto racioną, padeda suvartoti reikiamą dienos skysčių normą ir net gali pagreitinti medžiagų apykaitą.
Sriubos nauda:
- Lengvas virškinimas. Virtas maistas visada lengviau virškinamas nei keptas.
- Nedidelis kalorijų kiekis. Sriuba suteikia sotumo, nepaisant mažo kalorijų kiekio.
- Palaikomas reikalingas skysčių kiekis organizme.
- Organizmas papildomas visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis.
- Paprasta ir pigu pagaminti.
Norite išvirti skanią ir sveiką sriubą? Nei dienos be sriubos! 15 geriausių receptų. Sriuba labiausiai sušildo žiemos dienomis. Ją galite valgyti tiek pietums, tiek vakarienei.
Įvairūs sriubų receptai:
Baravykų ir moliūgų sriuba
Ši sriuba labai kvapni, švelnaus skonio, joje puikiai dera baravykų, moliūgo, rozmarino kvapai. Jos skonis nuostabus kaip ir kvapas! Fantastiškai gardi sriuba. Ypač pagardinta balzaminiu kremu ir pelėsiniu sūriu. Ši sriuba ypatingai skani gaunasi dėl to, kad iš pradžių daržovės yra kepamos orkaitėje.
Tofu sriuba
Paprasta ir labai skani sriuba. Soja - ankštinės kultūros atstovė, turinti visas būtinąsias aminorūgštis, vertinama dėl joje esančių augalinės kilmės baltymų. Todėl tai puikus pasirinkimas vegetarams ir veganams. Iš sojos gaminamas tofu sūris (tofu varškė). Jis yra lengvas, nekaloringas ir labai skanus. Sriuba labai gardi ir maistinga.
Raudonųjų pupelių sriuba su makaronais
Raudonųjų pupelių sriuba yra viena mano mėgstamiausių! O ši dar pagardinta makaronais ir pomidorų pasta. Tai yra labai skani, šildanti sriuba.
Morkų sriuba su prieskoniais
Atrodo kas čia tokio, juk tai tik morkos. Bet tinkamai parinkti prieskoniai neatpažįstamai pakeičia tokio paprasto patiekalo skonį. Jei jums nepatinka kuminai, galite pakeisti kalendromis, jos puikiai dera su morkomis. Taip pat tiks ir prieskonių mišinys Garam Masala. Galite nedėti bulvių ir moliūgo. Drąsiai eksperimentuokite! Kreminė, švelni, saldoka sriuba. Keptas čili su česnakais šią sriubą paverčia tobula.
Lašišos sriuba su kokosų pienu
Išties nesu didelė žuvienės mėgėja, bet lašišos sriuba labai patiko! Vietoj paprastos grietinėlės dėjau kokosų! Nu labai skanu, rekomenduoju ir jums išbandyti, nes super paprasta.
Miso sriuba
Man labai patinka miso sriuba. Galvojau, kad namie niekad napavyks. Klydau. Vos 15 min. ir gardi sriuba garuoja ant stalo.
Moliūgų sriuba su mangu
Laba skani, švelniai saldi moliūgų sriuba su mangu.
Smidrų sriuba su kokosų pienu
Gardi ir labai paprasta, trinta smidrų sriuba su kokosų pienu. Sriubai puikiai panaudosite ir šparagų kotelius.
Keptų kalafiorų sriuba su kariu
Labai greitai pagaminama keptų kalafiorų sriuba su kariu. Puikiai tiks vakarienei ar pietums.
Trinta sriuba su avinžirniais
Gardi, soti, trinta sriuba su avinžirniais. Puikiai tiks pietums. Šis receptas nėra sudėtingas ir greitai paruošiamas. Sriuba gaunasi skani ir soti.
Brokolių ir saldžiųjų bulvių sriuba
Panaudosite brokolius su saldžiosmis bulvėmis. Sriuba tiks tiek pietums, tiek vakarienei.
Patarimai, kaip išvirti sodrią ir gardžią sriubą:
- Rinkitės ketaus puodą - skonis taps dar sodresnis. Jie tolygiai įkaista ir išlaiko šilumą, todėl sriuba verda lėtai ir tolygiai, leisdama prieskoniams bei ingredientams pilnai atsiskleisti. Be to, ketaus paviršius nepridega, tad galima drąsiai apkepinti svogūnus, česnakus ar daržoves prieš pilant sultinį - taip išgaunamas dar intensyvesnis skonis.
- Lėta ugnis - skoniams atsiskleisti. Stiprus virimas gali suardyti ingredientus, o jų skoniai nespės tinkamai susilieti. Lėtai verdama sriuba tampa aromatingesnė, todėl virti sriubą „Grand Feu“ ketaus puode ant mažos ugnies - idealus sprendimas. Tai ypač svarbu gaminant sultinius, kurie kuo ilgiau verda, tuo tampa turtingesnio skonio.
- Apkepinimas - nedidelė detalė, kuri keičia viską. Prieš pilant vandenį ar sultinį, verta pirmiausia šiek tiek pakepinti daržoves, prieskonius ir mėsą. Tai suteikia gylio ir karamelizuotą poskonį, kurio niekaip kitaip neišgausite. Ketaus puode tai padaryti ypač paprasta, nes jis ilgai išlaiko aukštą temperatūrą ir leidžia produktams tolygiai apskrusti.
- Prieskoniai: kada ir kaip juos naudoti? Sausus prieskonius ir prieskonines žoleles geriausia dėti gaminimo pradžioje - taip jie išskirs savo aromatą. O šviežias žoleles, tokias kaip krapai, petražolės ar bazilikai, rekomenduojama berti jau prieš pat patiekiant, kad išliktų jų gaivumas.
Kiti įdomūs sriubų receptai:
Vištienos sriuba su ryžiais
Nida Degutienė: Ši sriuba - ypač paprastas receptas iš tokių kasdienių produktų, kokius jūs tikrai visus turite savo virtuvės spintelėse. Ji labai tiks, kai norėsis ko nors sotaus, bet kartu ir ne mėsiško. Keli gabaliukai kokybiškos vištienos, šiek tiek daržovių, sauja ryžių bei prieskonių ir žalumynų - tai viskas, ko jums prireiks šiai sriubai, kuria pasisotinsite darbo dienos vakarą.
Sriuba su avinžirniais
Gamindami įvairiausius patiekalus pupeles, ko gero, renkamės dažniau, tačiau avinžirniai (kartais dar pavadinami turkiškais žirniais) irgi turi savo gerbėjų. Siūlome išsivirti sočios ir kvapnios sriubos su ankštiniais. Tikrai pasotins!
Jogurtinė agurkų sriuba
Puiki alternatyva šaltibarščiams - tokia pat gaivinanti jogurtinė agurkų sriuba. Rinkdamiesi prieskonines žoleles galite improvizuoti, o patiekdami papuošti ne tik agurkų griežinėliais, bet ir skrudintais graikiniais riešutais ar smulkiai kapotais mėlynojo svogūno gabalėliais.
Daržovių sriuba su bolivine balanda
Siūlome lengvos ir skanios daržovių sriubos receptą, o tam, kad ji nebūtų per lengva, pastiprinkite bolivinės balandos kruopomis. Gal šis patiekalas taps „budinčiu“ jūsų vakarienės variantu.
Raugintų agurkų sriuba
Nida Degutienė (Nidos receptai): Tai sriuba, kurią pagaminti - juokų darbas, o vasario mėnuo kaip tik tinkamas tam metas, nes reikia paskubėti naikinti raugintų agurkų atsargas.
Toskanietiška pupelių sriuba su lapiniais kopūstais
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tai soti, tiršta ir nepaprastai skani toskanietiška pupelių sriuba su lapiniais kopūstais. Kai prieš kelis metus keliavau po Toskanos regioną buvau nustebusi tuo, kaip labai jie mėgsta ir dažnai savo patiekaluose naudoja pupeles.
Lęšių sriuba su kokosų pienu ir pomidorais
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Ši sriuba iš virtuvės spintelių atsargų: lęšių, konservuotų pomidorų, kokosų pieno ir įvairiausių prieskonių. Sriubai patariu rinktis kuo riebesnį tirštą kokosų pieną, kuris trintai sriubai suteikia kremiškumo. Riebus kokosų pienas, kaip ir įprasta riebi grietinėlė trintoms sriuboms tinka labiausiai.
Azijietiška sriuba su vištiena, grybais ir kokosų pienu
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Ši sriuba išverda ne tik aromatinga nuo prieskonių, bet ir soti, nes ji gaminama su vištienos krūtinėle ir grybais. Sriubą užbalinu kokybišku kreminiu kokosų pienu, kuris sriubai suteikia dar daugiau azijietiškų skonių ir aromatų. Ją dažniausiai pateikiu su greitai paruošiamais ryžių makaronais, kurių net nereikia virti, pakanka tik užpilti verdančiu vandeniu bei palaukti kol išbrinks.
Kiniška sriuba su imbieru ir daržovėmis
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt ): Šią kinišką sriubą greitai išviriau iš anksčiau savo virto ir užšaldyto sultinio. Jį pašildžiusi dar trumpai paviriau su imunitetą stiprinančiais prieskoniais: imbieru, českanais, aitriąja paprika. Sultinį praturtinau plonai pjaustyta morka ir pekino kopūstu bei aromato suteikiančiais svogūnų laiškais bei kalendromis.
Čederio sūrio sriuba
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Anot vienos iš versijų, čederio receptą britams iš Prancūzijos atnešė romėnai. Ir šioje sriuboje persipina dabartinės Prancūzijos bei Anglijos skoniai. Pagaminsite ją per pusvalandį nesukdami galvos, ką ir kaip po ko dėti, daugmaž iš akies.
Taco sriuba su rudens daržovėmis
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šią sriubą atradau visai atsitiktinai, ieškodama naujų skonių šio mėnesio rudens derliaus receptams. Taco sriuba kiek panaši į garsiųjį meksikietišką troškinį „chili con carne“, tik skystesnė, kaip ir priklauso sriubai, bei papildomai praturtinta rudeninėmis daržovėmis.
Salierų sriuba
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Nors naujajame pasaulyje bei senojoje Europoje salieras maistui pradėtas naudoti palyginus vėlai (pavyzdžiui, Italijoje, apie XVII amžių), jis žinotas dar Antikinėje Graikijoje. Tačiau kaip... gėlė. Salierų puokštės būdavo įteikiamos olimpinių žaidynių čempionams.
Žuvienė
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Žuvienės virimas yra bene daugiausiai ginčų keliantis procesas. Kiekvienas žvejas ar šeimininkė dievagojasi turį ypatingą receptą, kurio taisyklių pažeidimas prilygsta sausrai Lietuvoje ir sukelia stichines nelaimes visuose 99 Lietuvos pajūrio kilometruose. Kol vyksta aršūs vietiniai ginčai dėl žuvienės skonio ir gamybos būdų, siūlau pasigaminti žuvies sriubą iš užjūrio.
Sriuba su jautienos kotletukais
Kaip charčio. Bulvę ir svogūną smulkiai supjaustyti, o morką sutarkuoti. Kruopas gerai nuplauti. Jautienos faršą, šiek tiek svogūno ir morkos sutrinti trintuvu ir padaryti graikinio riešuto dydžio kotletukus. Juos dėkite į verdantį vandenį (maždaug 0,5 - 0,7 litro). Virkite apie 15 minučių.
Kalakutienos sriuba su makaronais
Kalakutienos filė išvirti. Baigiant daržovėms virti, sudėti makaronus ir dar šiek tiek pavirti.
Vištienos sriuba su kukurūzų kruopomis
Vištieną išvirti. Kitame puode išvirti susmulkintas bulvę ir svogūną bei tarkuotą morką, kai jos suminkštėja, sudėti kukurūzų kruopas ir virti, kol išvirs.
Šparagų sriuba su keptomis bulvėmis
Praeitais metais pavasarį smagiai išbandžiau didžiųjų fava pupų sriubą su keptomis bulvėmis, ir tikrai labai patiko šiek tiek kitoks nei įprasta skonis. O šįkart, toliau švęsdama šparagų sezoną, išviriau sriubą būtent su šiomis savo mėgstamiausiomis pavasario daržovėmis. Idėją pasiskolinau iš Kwestia Smaku, kur blogo autorė tokią sriubą gardino dar ir fetos sūrio gabalėliais!
Porų ir bulvių sriuba
Pritaikę keletą triukų galite šią sriubą paversti „restoraniniu” patiekalu! Sutrinkite ją iki vientisos masės, prieš patiekdami pabarstykite skrudintais porų traškučiais, ir pašlakstykite keliais lašais trumų aliejaus. Neturite trumų aliejaus? O gal užsiliko keletas džiovintų baravykų iš Dzūkijos miškų?