pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lašišos Ikrai: Paruošimas ir Receptai

Šiame straipsnyje rasite informaciją apie lašišos ikrų paruošimą, sūdymą ir įvairius receptus, kuriuose naudojami šie delikatesai.

Ikru paruošimas sūdymui

Visų pirma, turite išimti ikrus iš žuvies. Sudėkite juos į dubenį ir praplaukite šaltu vandeniu. Praplovę šaltą vandenį nupilkite. Tada ant ikrų užpilkite karštą, maždaug 70 - 80° temperatūros vandenį. Palaikykite 3-5 min., šitaip ikrai lengviau atsiskirs nuo juos jungiančių audinių. Jokiu būdu nepilkite verdančio vandens, nes ikruose esančius baltymus tiesiog išvirsite ir jie praras savo skonį.

Atskirtus ikrus kelis kartus perskalaukite dideliu kiekiu šalto vandens. Kad nebūtų sulipę, ikrus persijokite per kiaurapuodį, nusausinkite, suberkite į dubenį ir, įpylę tris sklidinus virtuvinius šaukštus druskos, atsargiai, kad nesutrintumėte minkštų ikrelių, išmaišykite. Tokį ruošinį įdėkite į šaldytuvą. Maždaug po 15 min. ikrus reikia išraukti ir dar kartą perkošti, šitaip nuo jų nubėgs sūrus skystis.

Po to, jau kiaurapuodyje paliktus ikrus apiberkite dar šaukštu druskos ir vėl įdėkite į šaldytuvą. Praėjus keliolikai minučių ikrus galima ragauti, o po kiek daugiau laiko - vaišinti svečius.

Svarbu: Kai kurie žmonės pataria neplauti ikrų, nes nuo vandens jie greičiau pradeda rūgti. Jeigu jaučiate kartumą, galite perplauti šaltu vandeniu ir gerai nuvarvinti. Dėkite druskos, kad būtų sūru, geriausia naudoti jūros arba rusišką akmens druską. Smulki druska su jodu nėra tinkama. Sakute paėmus, išplakite, kad užputotų.

Patarimai

  • Norint išryškinti ikrų skonį, nepersistengiama su jų derinimu prie kitų produktų.
  • Kai kurie gurmanai tikina, kad ikrus geriausia ragauti vienus - tiesiai iš indelio.
  • Galima mėgautis dedant juos ant skrudintos duonos gabalėlių ar neutralaus skonio krekerių, taip pat sviestu užteptos juodos duonos.

Receptai su ikrais

Štai keletas receptų, kuriuose naudojami ikrai:

Skrebutis su kiaušiniu ir ikrais

Ingredientai:

  • 2 kiaušiniai
  • 1 valg. šaukšt. sviesto
  • 2 valg. šaukšt. grietinės
  • 2 g mėgstamų ikrų
  • Riekelė raugo duonos

Gaminimas:

  1. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę ir trumpai ant jos paskrudinkite duonos riekelę.
  2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą.
  3. Suplakite kiaušinius ir supilkite į keptuvę. Pamaišant kepkite, kol jie primins įprastą plaktą kiaušinienę.
  4. Įdėkite šaukštą grietinės, viską pamaišykite ir dar šiek tiek pakepkite. Pačioje kepimo pabaigoje įdėkite antrą šaukštą grietinės.
  5. Ant paruošto duonos skrebučio užtepkite sviesto, uždėkite keptą kiaušinį, o ant viršaus - ikrus.

Bulvių kąsneliai su ikrais

Ingredientai:

  • 1 kg mažų bulvių
  • 40 g ikrų
  • 1 stiklinė grietinės
  • Šiek tiek šviežių krapų
  • Žiupsnelis šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Sūdytame vandenyje išvirkite bulves. Virkite apie 10 min. arba kol suminkštės.
  2. Išvirtas bulves nusunkite ir palikite atvėsti.
  3. Kiekvieną atvėsusią bulvę perpjaukite perpus.
  4. Kiekvienos puselės centre mažu šaukšteliu išskaptuokite nedidelę duobelę.
  5. Į ją dėkite 1-2 šaukštelius grietinės, o ant viršaus - maždaug ketvirtį šaukštelio ikrų.
  6. Bulvių kąsnelius išdėliokite lėkštėje ir pabarstykite smulkintais krapais bei pipirais.
  7. Patiekalą dėkite į šaldytuvą ir patiekite atšaldytą.

Sumuštinukai su ikrais

Ingredientai:

  • Batonas
  • Sviestas
  • Ikrai (juodi ir raudoni)
  • Petražolės

Gaminimas:

  1. Duoną supjaustyti dailiais kubeliais, riekeles patepti kambario temperatūros sviestu.
  2. Šonelius pamirkyti smulkintuose petražolėse.
  3. Dėti ikrus pamaišant spalvas.

Sumuštinukai labai papuoš stalą.

Tartaletės su ikrais

Ingredientai:

  • 21 tartaletė
  • 100 gramų raudonos žuvies
  • 1 avokadas
  • 1 virtas kiaušinis
  • Ikrai (juodi ir raudoni)

Gaminimas:

  1. Žuvį supjaustome smulkiais gabaliukais.
  2. Avokadus ir kiaušinius nulupti ir supjaustyti gabaliukais.
  3. Viską išmaišyti ir sudėti į tartaletės.

Užkandis su ikrais ir lydytu sūriu

Ingredientai:

  • Pjaustytas batonas
  • Lydytas sūris
  • Ikrai (raudoni)
  • Citrina
  • Alyvuogės
  • Petražolės

Gaminimas:

  1. Ant batono riekių (galima paskrudintų) užtepti lydyto sūrelio, dėti ikrų.
  2. Paimti dantų krapštuką, perverti citrinos griežinėlį, alyvuogę ir įsmeigti į sumuštinį.

Naudingosios savybės

Ikrai turi savybę sugerti metalo skonį - todėl jiems valgyti verta rinktis porcelianinius ar medinius įrankius. Juose gausu vitamino A, B12, D ir E, taip pat nervų sistemai ir smegenų veiklai svarbios medžiagos lecitino.

Skaičiuojama, kad suvalgius du sumuštinius su ikrais galima gauti visą paros normą šių organizmui reikalingų mikroelementų. Be to, ikrai pasižymi dideliu kiekiu jodo, kalcio ir fosforo. Ikrų baltymuose taip pat esama didelių kiekių omega-3 ir omega-6 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios yra svarbios imuniteto stiprinimui, smegenų veiklai ir daugeliui kitų organizmo funkcijų.

Kaip patiekti ikrus

Norint išties pajusti, kodėl šis produktas taip vertinamas, reikėtų ikrus patiekti atšaldytus ir ne metaliniame indelyje. Ikrai užšąla tik žemesnėje nei -2 laipsnių temperatūroje, todėl galima be baimės dėti juos į šalčiausią šaldytuvo kampelį ir patiekti, kaip rekomenduojama, itin šaltus. Tiesa, užšaldyti ikrų nepatartina, nes tai gali atsiliepti jų tekstūrai ir skoniui.

Gerai atšaldyti ikrai paprastai patiekiami ne metaliniame indelyje, kuris dedamas į didesnį ledukų pripildytą dubenį - taip išlaikoma žema ikrų temperatūra.

Receptų su ikrais ingredientų lentelė

Ingredientas Kiekis Receptas
Kiaušiniai 2 vnt. Skrebutis su kiaušiniu ir ikrais
Grietinė 2 valg. š. Skrebutis su kiaušiniu ir ikrais
Ikrai 40 g Bulvių kąsneliai su ikrais
Bulvės 1 kg Bulvių kąsneliai su ikrais
Batonas Pagal poreikį Sumuštinukai su ikrais
Tartaletės 21 vnt. Tartaletės su ikrais
Raudona žuvis 100 g Tartaletės su ikrais
Lydytas sūris 180 g Užkandis su ikrais ir lydytu sūriu