pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Itališkas Ledų Ir Kavos Desertas: Affogato Receptas

Kai kalba pasisuka apie maistą ir gėrimus, tikriausiai nėra šalies, kurioje apie tai būtų kalbama su tokiu užsidegimu ir aistra kaip Italijoje. Italai ypač vertina gastronominę kultūrą, o netinkamai paruoštas itališkas patiekalas ar gėrimas jiems tolygu įžeidimui. „Lietuviai vis dažniau ieško naujų skonių ir po truputį tampa tikrais kavos gurmanais. Vartotojų įpročių kaita paskatino augti ne tik kavines - parduotuvių lentynose vis dažniau galima rasti kokybiškos kavos, itin populiarėja ir itališka kava. Pastebime, kad kavos mėgėjai dairosi ne tik įprastų, jau pažįstamų skonių, bet ieško ir išskirtinesnių kavos rūšių“, - sako V.

Italų virtuvė yra labai skirtinga: autentiškų patiekalų įvairovė čia svyruoja nuo kanolių Sicilijoje iki picos Neapolyje. Kaip pasakoja V. Juodkazienė, Italijoje ypač vertinama aukštos kokybės kava, o ne įvairiausiais prieskoniais ir saldikliais pagardinti kavos gėrimai. Tačiau iš kur Italijoje atsirado tokia didžiulė meilė kavai? Iš tiesų kava iš įvairiausių egzotinių kraštų į Senąjį Žemyną atvyko per prekybos uostus Venecijoje dar XVI a. Būtent tuo metu miestuose pradėjo veikti kavinės, kurios tapo vietos inteligentijos susitikimų vieta, o vėliau ir platesnės visuomenės bendravimo erdve.

Kavos vartojimas Italijoje didžiausią pagreitį įgavo jau XX a., kai 1901 metais Milano inžinierius Luigi Bezzera išrado italų dievinamą espresso kavą. Tai tapo tikru tikriausiu lūžio tašku kavos istorijoje. Espresso kava taip pavadinta dėl ypatingo virimo: ją paruošti galima vos per kelias sekundes. Tiesa, Italijoje kavos su sirupais, prieskoniais ar kitais saldikliais negausite. Italai kavą gerią stiprią ir gryną. Žinoma, espresso kava galite pasimėgauti ir namuose.

Tiesa, pirmiausiai reikėtų įsigyti tinkamas aukščiausios rūšies kavos pupeles: jeigu bent kiek daugiau teko domėtis kavos subtilybėmis, tikriausiai žinote, jog aromatas, stiprumas, skonis ir poskonis priklauso ne tik nuo skirtingo paruošimo būdo, bet ir nuo pupelių rūšies. Pavyzdžiui, arabikos kavos pupelės ne tik pirmosios pradėtos naudoti kavos gamybai, bet iki šiol - populiariausios pasaulyje. Aukštos kokybės kavoje jaučiamas saldus skonis, kuris susilieja su šokolado, riešutų ir karamelės užuominomis. Taip pat juntamas švelnus rūgštumas bei šiek tiek kartumo. Robustos kava pasižymi stipresniu, aitresniu skoniu bei dažnai turi grūdų ir žemės riešutų poskonį. Rečiausiai naudojama kavos pupelių rūšis - liberika. Ši kava nepasižymi sodriu skoniu, todėl dažniausiai ją naudoja tirpios kavos bei kosmetikos gamintojai. Šio tipo pupelės užima vos 1 proc.

Kalbėdama apie kavą V. Juodkazienė pabrėžia, kad Italijoje kava ne tik geriama: šis gėrimas mėgstamas ir desertų gamyboje. Kava naudojama itališkos klasikos - tiramisu, kavos tortų gamyboje, Italijoje taip pat mėgstmi kavos skonio ledai, kava gardinami įvairiausių itališkų sausainių kremai, tačiau vienas populiauriausių ledų ir kavos desertų - affogato arba kavoje „paskandinti“ ledai, šis desertas puikiai tiks atsigaivinti karštą vasaros dieną arba taps puikiu, skanios vakarienės užbaigimo akcentu. Būtent šį desertą V.

Affogato - tai tradicinis itališkas kavos ir ledų desertas. Klasikinis Affogato ruošiamas su vaniliniais ledais ir espresso kava, tačiau lygiai taip pat vietoje vanilinių ledų galite naudoti tiramisu, kavos ar šokoladinius, o vietoje espresso kavos - labai stiprią juodąją kavą. Vos vienas rutuliukas ledų skiria įprastą ryto kavą nuo gardaus deserto. Vienas rutuliukas ledų, užpiltas garuojančiu mažu puodeliu espresso, ir mintimis jūs jau Italijoje, klaidžiojat romantiškose gatvelėse, svajojate sustabdyti akimirką, kuri tirpsta it tie ledai.

Affogato kavos atsiradimo istorija

Affogato kavos kilmė yra neaiški, bet manoma, kad ji susijusi su italų ledų istorija. Ledai yra senovinis išradimas, kilęs iš Kinijos, kur žmonės maišė sniegą su medumi ir vaisiais. Vėliau ledai paplito Egipte, Bagdade, Graikijoje ir Romoje, kur jie buvo laikomi prabangos gėrybe. Tačiau tik 16-ame amžiuje Prancūzijos virėjas, dirbęs Anglijos karaliaus dvare, sumaišė sultis su pienu ir sukūrė panašų produktą į šiuolaikinius ledus. Šis desertas buvo toks populiarus, kad karalius Čarlis I davė nemenką atlygį virėjui, kad jis gamintų ledus, skirtus tik karališkam stalui. Ledai greitai pasiekė Italiją, kur jie tapo labai mėgstami.

17-ame amžiuje iš Florencijos kilęs Francesco Procopio išrado mašiną, kuri sumaišė vaisius, cukrų ir ledus ir taip gavo tikrus ledus, panašius į tuos, kuriuos žinome šiandien. Procopio atidarė kavinę Paryžiuje, kur pardavinėjo šviežiai skrudintą kavą ir ledus ir tokiu būdu padarė šį produktą žinomą visame pasaulyje. Affogato kavos atsiradimas yra susijęs su italų kavos kultūra, kuri prasidėjo 19-ame amžiuje, kai buvo išrastas espresso aparatas. Italai mėgo gerti stiprią ir aromatingą kavą, kurią jie vadino espresso. Jie taip pat mėgo eksperimentuoti su kavos ir kitų ingredientų deriniais, kurie davė įvairių skonių ir tekstūrų.

Vienas iš tokių derinių buvo affogato kava, kurią sudarė vienas ar du ledų gabalėliai, užpilti karštu espresso. Affogato kavos pavadinimas itališkai reiškia „paskendęs”, nes ledai tirpsta kavoje ir sukuria kreminį ir saldų skystį. Ši kava laikoma desertu, kurį galima užsisakyti kavinėse ar restoranuose. Tačiau ją taip pat lengva paruošti namuose, jei turite ledų ir espresso aparatą. Šio gėrimo populiarumas išplito ne tik Italijoje, bet ir kitose Europos ir Amerikos šalyse, kur ji buvo klasifikuojama kaip desertas arba gėrimas. Kai kurie žmonės į šį gėrimą prideda ir kitų ingredientų, pvz., likerio, šokolado, riešutų ar uogų, kad padidintų jo skonį ir įvairovę.

Affogato receptas

Norėdami pagaminti affogato kavą, jums reikės tik dviejų pagrindinių ingredientų: ledų ir espresso. Ledai turėtų būti vanilės arba „fior di latte“ (pieno) skonio, nes jie geriausiai dera su kava. Espresso turėtų būti stiprus ir karštas, kad ištirpintų ledus ir suteiktų jiems reikiamo aromato.

Paruošimas

  1. Pirmiausia, paruoškite espresso kavą (pvz. iš šviežios Brazil Santos kavos) naudodami aparatą arba moka puodelį. Jei neturite jų, galite naudoti ir stiprią filtruotą kavą.
  2. Antras žingsnis - į didelį stiklinį arba keraminį puodelį įdėkite vieną ar du ledų gabalėlius. Jei norite, galite naudoti ir daugiau, bet nepamirškite, kad jie padidins gėrimo tūrį ir praskies kavos skonį.
  3. Galiausiai, užpilkite ledus karštu espresso ir pamaišykite šaukštu, kad jie geriau susimaišytų. Jei norite, galite pridėti ir šiek tiek cukraus arba saldiklio, kad padarytumėte affogato kavą saldesnę.

Mėgaukitės šia kava kuo greičiau - kol ji dar šilta ir kreminė. Galite ją valgyti šaukštu arba gerti per šiaudelį, priklausomai nuo jūsų nuotaikos ir skonio bei gautos tekstūros.

Affogato kava yra puikus būdas pasilepinti kava ir desertu vienu metu. Affogato dažniausiai patiekiamas kaip desertas po vakarienės arba kaip skanėstas po pietų. Jo unikalus karšto espresso ir šaltų ledų derinys sukuria malonius kavos degustavimo pojūčius tiek karštą vasaros dieną, tiek žiemos vakarą.

Affogato variantai

  • Skirtingi ledų skoniai.
  • Alkoholiniai priedai.
  • Papuošimai.
  • Affogato be kofeino. Jei nenorite kofeino poveikio, tačiau vis tiek norite mėgautis gardžiu affogato - gaminkite affogato iš kavos be kofeino.

Affogato ir Gelato: Kuo skiriasi?

Nors abu gėrimai originaliai šalti, affogato yra desertas su kava, kuriame svarbiausia yra espresso ir šalti ledai. Kava į Europą atkeliavo dar XVII amžiuje ir greitai tapo neatsiejama Italijos gyvenimo dalimi. Tuo tarpu gelato, itališkas ledų variantas, turi gilias šaknis Italijoje, įsigyvusias nuo renesanso laikotarpio. Modernūs gelato, kuriuos žinome dabar, pradėjo populiarėti nuo XVIII a.

Manoma, kad pati kava affogato atsirado XX amžiaus viduryje Italijoje. Affogato greitai tapo populiariu desertu Italijoje, ypač vasaros mėnesiais. Jo gaivus ir tuo pačiu intensyvus skonis puikiai tiko italų pomėgiui mėgautis kava ir desertais. Kaip ir daugelis kitų italų kulinarinių kūrinių, affogato galiausiai pradėjo keliauti už Italijos ribų, tapdamas populiariu desertu ir kavos namuose visame pasaulyje.

Jei turite kapsulinį kavos aparatą, galite lengvai paruošti affogato namuose. Kalorijų kiekis affogato labai skirsis, priklausomai nuo naudojamų ingredientų kiekio, labiausiai, nuo ledų pasirinkimo.

Kaip išsirinkti kokybiškus ledus?

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad geri įgūdžiai ugdomi nuo pat mažų dienų, tad ledai neturėtų būti įtraukti į kasdienį mitybos racioną, juk tai - desertas, kuriuo patartina mėgautis 1-2 kartus per savaitę. Vieni labiau mėgsta plombyrą, kiti - vaisinius ledus, treti - šokoladu glaistytus pieniškus.

Gydytoja dietologė dr. „Svarbu pasižiūrėti, ar produkto sudėtinių dalių bei priedų sąrašas ne per ilgas ir atidžiai skaityti, kas sudaro to gaminio pagrindą. Svarbu, kad būtų kuo daugiau maisto ingredientų (pieno, grietinėlės) ir kuo mažiau dažiklių, konsistenciją formuojančių priedų. Kartais žmonės bando save apgauti, ieškodami liesesnių ledų, manydami, kad jų tikrai galės valgyti nors ir kasdien. Taip nėra - tai vis vien turintis nemažai kalorijų ir pridėtinio cukraus ar saldiklių produktas.

Gydytoja dietologė sako, kad nors naudinga valgyti įvairiaspalvį maistą, tarkime, salotų lėkštėje gali būti penki skirtingų spalvų ingredientai, ledus patartina rinktis be ryškiaspalvio glaisto ar kitokių spalvingų priedų. „Verta pasižiūrėti ir į šokoladinio ar kitokio glaisto sudėtį, taip pat atidžiai paskaityti ir veganiškų ledų etiketes. Svarbu vadovautis principu, kad naudingiausia valgyti kuo natūralesnius produktus, taip pat ir desertus“, - primena dr. E.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad iš pieno pagrindu pagamintų valgomųjų ledų liesiausi yra pieniški, o riebiausi - plombyras: „Pieniškuose leduose pieno riebalų turėtų būti ne daugiau kaip 7 proc., grietininiuose - nuo 8 iki 11 proc., o plombyre - ne mažiau kaip 12 proc. Vaisiniai ledai skirstomi pagal vaisių (jų sulčių, minkštimo ir tyrės) kiekį. Juose turėtų būti ne mažiau kaip 20 proc. vaisių arba ne mažiau kaip 2,5 proc. koncentruotų vaisių sulčių.

Pasak O. Suchočevos, populiariausi tarp pirkėjų - tradiciniai vaniliniai ar šokoladiniai ledai su įvairiais pagardais, nors ledų asortimentas toks platus, kad norima paragauti dar ir neįprastesnių skonių ledų. „Kiekvieną vasaros sezoną pirkėjai gali rasti naujienų, iš kurių išsirinks savo skoniui geriausiai tinkančius ledus. Iš sveikesnių alternatyvių galima rinktis su trintomis uogomis pagamintus natūralius ledus, be dažiklių ar kitų priedų, taip pat becukrius ledus, kurie yra populiarūs tarp mūsų pirkėjų.

Apsiperkant prekybos centruose komercijos operacijų vadovė siūlo šaldytus produktus į krepšelį dėtis jau einant kasų link, taip pat būtų puiku paskui ledus patalpinti į šaltkrepšį arba specialius terminius maišelius, kad jie neištirptų kelionės namo metu. Namie ledus būtina iškart dėti į šaldiklį: „Geresnė alternatyva - įsigyti ledų internetinėje parduotuvėje - jie bus atgabenti transportuojant specialiame šaldytų produktų skyrelyje ir neištirps pakeliui į namus.