Man šie blynai su varške yra tikrų tikriausias atradimas. Nežinau, kodėl jų nekepdavau seniau. Jie yra išties purūs ir minkšti, jaučiasi varškės skonis. Šiek tiek primena varškėčius. Svarbiausia, kad juos pagaminti yra labai paprasta.
Varškiniai blynai - tai klasikinis lietuviškas pusryčių patiekalas, mėgstamas dėl savo minkštumo, švelnaus skonio ir paprasto paruošimo. Šie blynai ypatingi tuo, kad pagrindinis jų ingredientas - šviežia arba riebesnė varškė. Varškiniai blynai puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek saldžiai popietės ar vakarienės pertraukai. Jie dažnai siejami su vaikystės prisiminimais, jaukia šeimos atmosfera ir naminiu jaukumu. Dėl natūralių ingredientų ir švelnaus skonio jie ypač mėgstami vaikų, tačiau jisai puikiai tinka ir visiems, ieškantiems subalansuoto, maistingo bei skanaus patiekalo. Tinkamai paruošti varškiniai blynai būna minkšti viduje, šiek tiek apskrudę išorėje ir lengvai dera tiek su saldžiais, tiek su pikantiškais priedais.
Ingredientai
- 125 g birios varškės (naudojau 9 proc. riebumo)
- 1 kiaušinio, vidutinio dydžio
- 100 ml (1/2 st.) pieno
- 50-60 g (beveik 1/2 st.) kvietinių miltų
- 1 arbat. š. kepimo miltelių
- 1 valg. š. cukraus ar pagal skonį
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio vanilino
- aliejaus kepimui
Gaminimo eiga
- Inde sumaišyti miltus, kepimo miltelius, druską.
- Dideliame inde varškę pertrinti su šaukštu ar šakute.
- Įmušti kiaušinį, įpilti pieno, įberti cukraus, vanilino. Viską gerai išplakti su šluotele.
- Suberti miltus. Nepermaišyti. Palikti pastovėti apie 10 min.
- Keptuvėje įkaitinti aliejų ant neaukštos/vidutinės kaitros. Kabinti po 1,5 valg. š.
Šios porcijos užtenka vienam žmogui. Iškepa 7-8 blynai.
Varškę naudojau birią, 9 proc. riebumo. Ją pertryniau su šaukštu. Varškė turėtų būti šiek tiek vientisesnė, bet nebūtina jos pertrinti idealiai. Man patiko, kad valgant jautėsi varškės gabaliukai.Šių blynų tešla turėtų būti gan tiršta, bet ji turėtų lengvai kristi nuo šaukšto. Jeigu ji per tiršta, galima įpilti šlakelį pieno.
Blynai su kefyru
Jei norite purių ir minkštų, kepkite blynelius su kefyru. Nieko ypatingo, tik vienas ingredientas kitas. Patiekite blynelius su kefyru su grietine ar uogiene.
Gaminimo eiga
- Kiaušinį išplakame su cukrumi, pilame kefyrą (prieš tai į kefyrą dedame maždaug puse šaukštelio sodos), išmaišome.
- Į tešlą dalimis sijojame miltus ir išmaišome. Miltų dedame tiek, kad tešla būtų tirštos grietinės konsistencijos.
- Iš užmaišytos tešlos keptuvėje formuojame blynus ir kepame iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
Tešlą pradedu nuo kiaušinio įmušimo į dubenį. Dar įberiu cukrų, vanilinį cukrų ir gerai išplaku. Mažame puodelyje ištirpinu 40 g sviesto. Į kiaušinių plakinį supilu praaušusį sviestą ir kefyrą. Tešlą gerai išmaišau. Dabar į tešlą sudedu likusius ingredientus: miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir druską. Tešlą išmaišau šaukštu, tik NEPERMAIŠAU. Jei norite ne guminių, o purių ir pasipūtusių blynų - nepermaišyti yra labai svarbu. Tegu tešloje lieka šiek tiek gumuliukų.
Keptuvę įkaitinu ant vidutinės kaitros. Prieš pilant tešlą dedu gabaliuką sviesto. Galite naudoti ir kitokius mėgstamus kepimo riebalus, pavyzdžiui, kokosų aliejų, ghee sviestą, rapsų aliejų ar pan. Kiekvienam blynui pilu didelį šaukštą tešlos. Palieku tarpelius tarp kepančių blynų, nes jie išsipučia. Tokius blynus mėgstu krauti į bokštelį ir aplieti skystu medumi. Žinoma, dar labai skanu valgyti tradiciškai su uogiene ir grietine ar jogurtu. Neprašausit abiem atvejais. Putlūs, purūs, burnoje tirpstantys blynai minkštu vidumi ir traškiu krašteliu. Idealūs savaitgalio pusryčių pretendentai.
Gudrybės ir patarimai
Norint pagaminti tobulus varškinius blynus, verta žinoti keletą gudrybių. Svarbiausias ingredientas - kokybiška varškė. Riebesnė ir nesmulkinta varškė tinka puikiai, tačiau, jei mėgstate kremiškesnę konsistenciją, pertrinkite ją sieteliu ar elektriniu smulkintuvu. Kuo mažiau skysčio varškėje, tuo mažiau reikės miltų, todėl stenkitės naudoti kuo sausesnę varškę. Kepimo temperatūra taip pat svarbi: keptuvę gerai įkaitinkite prieš pirmą partiją, vėliau šilumą sumažinkite iki vidutinės, kad blynai nesudegtų, bet spėtų iškepti viduje. Jei norite ypač purių blynelių, naudokite šiek tiek kepimo miltelių.
Kiekvienas šeimininkas turi savų varškinių blynų variacijų. Pagal skonį į tešlą galite įmaišyti razinų, smulkintų džiovintų vaisių ar net šokolado gabalėlių - taip blynai atrodys dar žaismingiau ir patiks vaikams. Saldesniam variantui tinka priedai, tokie kaip sutirštintas pienas, uogų džemai, šviežios uogos, bananais ar obuoliai. Tradiciškai varškiniai blynai gardinami grietine, tačiau puikiai tinka ir graikiškas jogurtas. Varškinių blynų dydis priklauso nuo šeimininko skonio.
Eksperimentuodami galite pasirinkti ir sveikesnį variantą - dalį kvietinių miltų keisti avižiniais ar speltų miltais, įberti šiek tiek sėlenų ar linų sėmenų.