Bulvių košė - puikus garnyras prie įvairių mėsos patiekalų. Nors atrodo, kad ją pagaminti nėra sunku, tobula, puri ir glotni bulvių košė reikalauja tam tikrų žinių ir įgūdžių. Šiame straipsnyje rasite įvairių bulvių košės receptų, kurie puikiai tiks prie kepsnio, bei naudingų patarimų, kaip ją paruošti nepriekaištingai.
Pagrindiniai patarimai gaminant bulvių košę
- Rinkitės senesnes bulves, kuriose yra daugiau krakmolo.
- Nuskustas bulves supjaustykite kubeliais ir iškart dėkite į karštą vandenį.
- Sūdykite bulves tik virimo pabaigoje.
- Pieną ir sviestą pašildykite, bet neužvirkite.
- Įmaišykite karštą pieno ir sviesto mišinį į bulvių košę.
Purios bulvių košės receptas
Jei jau seniai ieškote recepto, kaip pasigaminti gražiai purią bulvių košę, išbandykite šį profesionalių šefų patarimą. Dėl to kiekvienas gali išmokti teisingai gaminti košę.
Ingredientai:
- Bulvės
- Druska
- Česnakas
- Lauro lapelis
- Pienas
- Sviestas
- Putpelių kiaušiniai
- Žali svogūnai arba laiškiniai česnakai (papuošimui)
Gaminimo eiga:
- Bulves nulupkite peiliu ar skustuvu ir nuplaukite šaltame vandenyje.
- Tada supjaustykite jas kubeliais.
- Įdėkite juos į puodą ir užpilkite karštu vandeniu, kurio turėtų pakakti, kad apsemtų bulves.
- Puode užvirkite, tada sumažinkite ugnį iki mažos ugnies.
- Virimo pabaigoje pagal skonį įberkite druskos, česnako ir lauro lapelio.
- Pieną kartu su sviestu pašildykite mikrobangų krosnelėje arba ant viryklės. Nereikia, kad šie du ingredientai užvirtų, tačiau svarbu, kad jie būtų karšti.
- Karštą mišinį įmaišykite į bulvių košę.
- Tada įmuškite putpelių kiaušinius ir viską gerai išmaišykite.
Taip sumaišytą mišinį jau galite patiekti, nes turite paruoštą, purią bulvių košę, kuri gražiai lygi. Lėkštę taip pat galite papuošti žaliais svogūnais ar laiškiniais česnakais.
Švediškos bulvės (Hasselback Potatoes)
Svarbiausia, ruošiant šį švedišką bulvių patiekalą, dailiai ir teisingai supjaustyti bulves. Turite supjaustyti jas labai plonais, apie 3 mm storio, kuo lygesniais griežinėliais, tačiau neperpjauti visiškai, t. y. viena bulvės pusė turi būti visiškai nepažeista, „laikyti“ visus griežinėlius kartu.
Ingredientai:
- Bulvės
- Alyvuogių aliejus
- Sviestas
- Česnakas
- Druska
- Pipirai
- Mėgstamos prieskoninės žolelės
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
- Jeigu naudojate nedideles bulves, dėkite jas į valgomąjį šaukštą. Jeigu pasirinkote didesnes bulves, kurios netelpa į šaukštą, naudokite medinius pagaliukus (pvz., sušių lazdeles).
- Jeigu visos bulvės pusės nelabai lygios, galite vieną jos pusę plonai nupjauti taip, kad gautumėte plokščią paviršių.
- Bulves iš visų pusių aptepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
- Nedideliame prikaistuvyje sumaišykite sviestą, alyvuogių aliejų ir labai smulkiai sukapotas česnako skilteles. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps, o česnakas ims skleisti aromatą. Jeigu nenorite naudoti prikaistuvio, sviesto, aliejaus ir česnakų mišinį apie minutę galite kaitinti mikrobangų krosnelėje, paskui labai gerai sušmaišyti. Perkoškite per sietelį ir pašalinkite česnakus.
- Praėjus pirmosioms 15 kepimo minučių, išimkite bulves iš orkaitės. Šepetėliu aptepkite jas maždaug puse pasiruošto sviesto ir aliejaus mišinio. Peiliu atsargiai šiek tiek praskleiskite griežinėlius, kad šio mišinio patektų ir į tarpelius. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir dar apie 20 min.
- Praėjus šiam laikui, dar kartą pakartokite tą patį: apšlakstykite bulves likusiu aliejaus ir sviesto mišiniu. Vėl stenkitės, kad jo patektų tarp bulvių griežinėlių. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir pipirais. Kepkite dar 20-30 minučių, kol bulvės bus gražios aukso spalvos.
- Iškepusias bulves išimkite iš orkaitės, jei norite, apibarstykite dar žiupsniu druskos, pipirų ir mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, ir nedelsiant patiekite.
Bulvių košės variacijos iš skirtingų šalių
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, dalijasi keliais skirtingų šalių įkvėptais bulvių košės receptais, kuriuos verta išmėgti namuose:
Bulvių košė su graikišku jogurtu ir feta
Šis receptas itin tinka prie baltos žuvies patiekalų.
Ingredientai:
- 6 česnako skiltelės
- Pusė kilogramo nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių
- 1,5 arbatinio šaukštelio druskos
- 1/2 puodelio graikinio jogurto
- 1/3 stiklinės pašildyto pieno
- 1/4 puodelio gabalėliais supjaustyto sviesto
- 1/2 arbatinio šaukštelio stambiai maltų juodųjų pipirų
- 3/4 puodelio trupinto fetos sūrio
- 2 šaukštų šviežių citrinų sulčių
- Saujos smulkiai supjaustytų šviežių raudonėlių
- Tarkuotos citrinos žievelės
Gaminimo eiga:
- Į didelį puodą sudėkite česnaką ir bulves, įpilkite šalto vandens.
- Užvirinkite, pagardinkite šaukšteliu druskos ir virkite 15-20 minučių arba kol bulvės suminkštės.
- Tuomet jas ir česnakus nusausinkite ir grąžinkite į puodą.
- Bulves ir česnaką sutrinkite iki vientisos masės, įpilkite jogurto, pieno, sviesto, pipirų ir likusį 1/2 šaukštelio druskos. Viską gerai išmaišykite.
- Suberkite sūrį, supilkite citrinos sultis, raudonėlį ir citrinos žievelę - dar kartą išmaišykite.
- Patiekite prie mėgstamų žuvies ar mėsos patiekalų.
Rytų Europos šalių įkvėpta bulvių košė su grietine ir šonine
Receptas, kuris ypač patiks mėgstantiems valgyti sočiau - bulvių košė su šonine ir grietine.
Ingredientai:
- Kilogramo nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių
- ½ puodelio pieno arba grietinėlės
- ½ puodelio grietinės
- Kelių šaukštų kreminio sūrio
- 1 puodelio kubeliais supjaustytos iškeptos šoninės
- ¼ puodelio sviesto
- Saujos šviežių smulkintų krapų
Gaminimo eiga:
- Į didelį puodą sudėkite bulves, įpilkite šalto vandens.
- Užvirinkite, pagardinkite druska ir virkite 15-20 minučių arba kol bulvės suminkštės.
- Tuomet jas nusausinkite ir grąžinkite į puodą.
- Bulves sutrinkite iki vientisos masės ir įmaišykite visus likusius ingredientus.
- Košę apibarstykite krapais.
- Skanaus!
„Tex Mex“ bulvių košė su aitriosiomis paprikomis
Jeigu norite aštresnės šio patiekalo versijos - išbandykite Čilėje pamėgtą bulvių košės receptą, praturtintą įvairiausiomis daržovėmis, aitriosiomis ir Chalapos paprikomis. Taip paruošta bulvių košė puikiai tiks prie jautienos kepsnio.
Ingredientai:
- Kilogramo nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių
- ¼ puodelio sviesto
- 1 nedidelio kubeliais supjaustyto svogūno
- 1 nedidelės kubeliais supjaustytos žalios paprikos
- 1 nedidelės kubeliais supjaustytos raudonos paprikos
- 1 smulkiai supjaustytos Chalapos paprikos
- 1 ½ puodelio susmulkinto čederio sūrio
- ¾ puodelio pašildyto pieno
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- ½ arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų
Gaminimo eiga:
- Į didelį puodą sudėkite bulves, įpilkite šalto vandens.
- Užvirinkite, pagardinkite druska ir virkite 15-20 minučių arba kol bulvės suminkštės.
- Tuomet jas nusausinkite ir grąžinkite į puodą.
- Didelėje keptuvėje išlydykite 1 šaukštą sviesto. Suberkite susmulkintą svogūną ir pakepinkite 5 minutes, tada įmaišykite paprikas ir viską dar šiek tiek pakepkite, kol daržovės suminkštės.
- Keptas daržoves, sūrį, pieną, druską, pipirus ir likusį sviestą sudėkite ant bulvių ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
Kiti bulvių košės pagardai
Štai keletas idėjų, kaip paįvairinti įprastą bulvių košę:
- Bulvių košė su grietinėle ir keptais česnakais: Pieną pakeiskite riebia grietinėle, o į košę įmaišykite orkaitėje keptų česnakų.
- Bulvių košė su miso pasta: Įmaišykite 1-2 šaukštus miso pastos.
- Bulvių košė su pesto padažu: Įmaišykite 2-3 šaukštus pesto padažo.
- Bulvių košė su šviežiais žalumynais: Pabarstykite kapotais laiškiniais česnakais ar svogūnų laiškais arba įmaišykite trumpai svieste pakepintų ir smulkiai sukapotų špinatų.
- Bulvių košė su kitomis daržovėmis: Išvirkite bulves kartu su morkomis, saldžiosiomis bulvėmis ar moliūgais.