pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Avienos Kepenys - Gardūs ir Lengvai Paruošiami Receptai

Kaip skaniai paruošti kepenėles? Pasakojame ir dalinamės receptais!

Kepenėlės - ypač maistingas, tačiau, deja, primirštas produktas. Dažnas yra girdėjęs apie kepenėlių naudą, tačiau jų privengia, nes nemoka paruošti tikrai skaniai. Dalinamės naudingais patarimais ir siūlome pasigardžiuoti kepenėlėmis, kurias puikiai pagaminti tikrai lengviau, nei manote!

Kepenėlės - paneigiame mitus ir atrandame naudą

Kepenėlės kartais laikomos „nešvariu“ organu, nes jos dalyvauja medžiagų apykaitoje, neutralizuoja ir iš kraujotakos šalina toksinus (pavyzdžiui, vaistus, nuodus, kitas organizmui pavojingas chemines medžiagas). Būgštavimai dėl kepenėlių keliamo pavojaus sveikatai yra nepagrįsti - taip, kepenys iš tiesų yra vienas iš organizmų „filtrų“, tačiau potencialiai žalingos medžiagos jose beveik (išskyrus retus apsinuodijimus sunkiaisiais metalais) nesikaupia. Pagrindinė toksinų „saugykla“ yra riebalai, jie taip pat, tiesa, neilgai cirkuliuoja kraujyje, nedidelė pavojingų medžiagų dalis kaupiasi kauluose ir sąnariuose, limfinėje sistemoje.

Kepenys, savo ruožtu, sukaupia didelius kiekius organizmui ypač naudingų medžiagų: vitaminų A, D, B12, K, PP, folio rūgšties (jos ypač daug paukštienos kepenėlėse), geležies, vario, cinko, natrio. Kepelėse gausu visaverčių baltymų, kaloringumu jos primena jautieną.

Kepenų į savo mitybą turėtų įtraukti anemija sergantieji ar į ją linkę, po ligų ir traumų sveikstantys, ilgai antibiotikus vartoję, toliau nuo pusiaujo (tad ir Lietuvoje) gyvenantys ir vitamino D nuolat stokojantys žmonės, didžiulį folio rūgšties poreikį turinčios nėščiosios (ar pastoti bandančios moterys), žindyvės.

Kepenys gan „koncentruotas“, nemažai cholesterolio turintis produktas, tad jį vartoti reikėtų saikingai (ypač vaikams), ne dažniau, nei kartą per savaitę. Kepenėlių nereikėtų valgyti laikantis dietinės mitybos taisyklių, pavyzdžiui, sergant pankreatitu, podagra.

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

Kepenėlių pasirinkimas ir paruošimas - pažadame, bus skanu

Šviežių kepenėlių pasirinkimas. Pagrindinė sąlyga renkantis skanias ir sveikatai naudingas kepenėles yra gyvulio ar paukščio amžius, jo šėrimas ir gyvenimo sąlygos bei kepenėlių šviežumas.

Lietuvos virėja

Avino arba veršio kepenėles ir plaučius minkštai išvirti. Smulkiai sukapoti, įberti puoduką grūstų džiūvėsėlių, puoduką pertrintų grikių kruopų, įdėti šaukštą grietinės, įpilti du šaukštus pieno, pusę puodelio lydytų taukų, įberti juodųjų ir kvapiųjų pipirų ir druskos, supilti išplaktus kiaušinius. Viską išmaišyti, ištepti puodą taukais, iškloti lietiniai, sudėti faršą, ant viršaus vėl uždėti lietinių ir gerą valandą kepti krosnyje; atskirai patiekiama rudojo saldžiarūgščio padažo.

Patirtis ir patarimai

Na, štai. Pagaliau kąsnelis XIX a. vilnietiškos virtuvės egzotikos. Kai radau „motiejuko“ receptą „Lietuvos virėjoje“ – suraukiau nosį. „Fe“, – pagalvojau, – „plaučiai. “. O bičiuliams pažadėjau tokį „motiejuką“ iškepti, jei tik jie valgys. Taip sakant, burtai buvo mesti, vieną dieną buvo papjautas ir avinėlis, o jo vidinis turtas atkeliavo tiesiai į mano virtuvę.

Net neįsivaizdavau, kaip atrodo ir kokio skonio tie plaučiai. Atsargiai išvyniojau ir beveik nežiūrėdama sumečiau į dubenį. Kai pažiūrėjau – nustebau – labai neblogai atrodė arba bent tikrai tris kartus geriau nei galėjau įsivaizduoti. O plaudama pajutau, kad labai malonu juos lytėti – lengvučiai ir tokie minkšti, purūs kaip vatiniai. Pažiūrėkit. Tikrai nieko baugaus - šitas avinėlis dar nebuvo pradėjęs rūkyti ;)

Taigi, plaučiukus ir kepenis nuploviau, išpjausčiau tai, ko nereikėjo ir sudėjau į puodą su prieskoninėmis daržovėmis, druska ir pipirais. Nesekiau su laikrodžiu kiek laiko virė, kai praėjus maždaug valandai patikrinau – jau buvo išvirę.

Kol plautukai ir kepenys virė – išsikepiau blynus ir komandoje aptarėme tolimesnes gaminimo strategijas. Grikius trinti virtus ar sausus? Greičiausiai, kad virtus, nes sutrynus sausus - gautųsi miltai ir Zawadzka būtų taip ir parašius - įberti grikinių miltų.

Avienos kepenys receptai

Crostini su brie sūrio kremu ir aviečių uogieneAtsiųsk savo receptąPatiekalo tipasValentino dienaiValgome sveikiau!ApkepaiBlynai, vafliaiDesertaiGėrimaiGėrimai su alkoholiuKaršti patiekalaiKonservuoti patiekalaiKošės, tyrėsKremai ir padažaiPicosPyragai, kepiniaiSalotos, mišrainėsGarnyraiSriubosSumuštiniaiTroškiniaiUžkandžiaiPagr. ingredientasAvienaBulvėsDaržovėsGrybaiJautienaKiaulienaKiaušiniai ir pieno produktaiMiltai ir kruoposSojaVeršienaVaisiai ir uogosŽvėrienaPaukštienaMakaronaiŠokoladasŽuvis ir jūros gėrybėsRiešutaiProgaUžgavėnių idėjosMamos dienos skanėstaiTėvelių dienaiVelykiniai patiekalaiValentino dienaiKalėdų patiekalaiKūčių patiekalaiGimtadienio patiekalaiJoninių skanėstaiHelovinasNaujiesiems MetamsVestuviniai patiekalaiPyragų dienaPasaulio virtuvėAirijos virtuvėAmerikos virtuvėAnglijos virtuvėArgentinos virtuvėArmėnijos virtuvėAustrijos virtuvėBaltarusijos virtuvėBrazilijos virtuvėBulgariška virtuvėDanijos virtuvėGraikijos virtuvėGruzijos virtuvėIndijos virtuvėIspanijos virtuvėItalijos virtuvėJaponijos virtuvėKinijos virtuvėKorėjiečių virtuvėLenkijos virtuvėLietuvos virtuvėMaroko virtuvėMeksikos virtuvėNorvegiška virtuvėOlandijos virtuvėPrancūzijos virtuvėRusijos virtuvėŠvedijos virtuvėŠveicarijos virtuvėSlovakijos virtuvėSuomių virtuvėTailando virtuvėTibeto virtuvėTotorių virtuvėTurkijos virtuvėUkrainos virtuvėVengrijos virtuvėVokietijos virtuvėLatvijos virtuvėČekų virtuvėPagal paiešką: “avienos kepenys” rasta receptų 236Avienos šašlykasVištienos kepenėlių paštetas su apelsinų sultimis ir brendžiu - pats skaniausias!Super skanios troškintos kepenėlės