Kai vakare norisi kažko užvalgyti, bet nesinori sunkaus maisto, šios kinietiškos salotos visada puiki idėja. Šios kiniškos salotos tinka ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas. Mūsų kinietiškos salotos tikrai geros.
Kodėl verta rinktis kinietiškas salotas?
Kiniškos salotos lengvai virškinamos, o morkose yra vitaminų C, D, E, B, kalcio, geležies, magnio ir daug karotino. Sezamų sėklose gausu magnio, kalcio, fosforo, cinko, seleno, geležies, vitamino B1 bei naudingųjų skaidulų. Sezamų sėklos padeda stabilizuoti aukštą kraujospūdį, organizmą aprūpina vitaminu E. Taigi mūsų kinietiškos morkų salotos yra sveikos ir maistingos. Laimas arba žalioji citrina jūsų organizmą papildys vitaminu C.
Ingredientai
- 2 vienetai agurkų
- 3 vienetai morkų
- Šiek tiek sezamo sėklų (sėklos)
Padažui:
- 4 valg. šaukštai sojos padažo
- 0,5 valg. šaukšto Volčesterio padažo
- 0,5 valg. šaukšto acto
- 1 valg. šaukštas cukraus
Arba:
- Sezamų aliejus
- Šlakelis sojos
- Klevų arba agavų sirupas
- Česnakas (nebūtina)
- Laimas (jeigu norite rūgštelės)
Paruošimo būdas
- Agurkus ir morkas nuskutam, sutarkuojam šiaudeliais.
- Sezamo sėklas apkepinam keptuvėje, nuolat maišant, kol taps auksinės spalvos (aliejaus pilti nereikia).
- Sumaišom visus ingredientus, skirtus padažui, užpilam juo daržoves, pabarstom druska, sezamo sėklomis ir gerai išmaišom.
Arba:
- Šiaudeliais supjaustome šviežias morkas ir agurkus. Jeigu neturite, įsigykite specialią tarką, su ja greitai ir lengvai paruošite salotas.
- Atskirame dubenyje supilkite sezamų aliejų, šlakelį sojos, įpilkite klevų arba agavų sirupo, įspauskite česnako (jeigu nemėgstate aštriai galite nedėti), laimo, jeigu norite rūgštelės.
- Salotas, sezamus ir padažą gerai išmaišykite ir patiekiant ant viršaus pabarstykite dar sezamo sėklų.
Patarimai ir variacijos
Pridėkite smulkiai supjaustytos virtos arba kepintos vištienos, krevečių ar kitų jūros gėrybių, jos bus gerokai sotesnės. Valgykite su saldžiarūgščiai troškinta žuvimi ar baklažanais.
Restoranuose į šias salotas dar deda virtus ryžių makaronus, krevetes ir smulkiai supjaustytą virtą/keptą jautieną. Gaunasi pasakiškos salotos.
Agurkų paruošimas (variantas)
- Ilguosius agurkus perpjaunu išilgai, dedu ant pjaustymo lentos pjuviu žemyn ir uždengiu plastikiniu maišeliu. Čia panaudoju perkirptą agurkų pakuotę (jeigu tokia yra) arba švarų jau naudotą plastikinį maišelį. Dar tiktų ir kepimo popierius.
- Naudodama kočėlą daužau agurkus, kol jie suplokštėja ir susitraiško. Tikėtina, kad jie gali ir sutrūkti, tai ne bėda.
- Ant agurkų tolygiai užberiu šaukštelį druskos. Druska paskatins skysčio išsiskyrimą.
- Su druska pastovėję agurkai jau būna išskyrę nemažai skysčio, tačiau noriu ženkti dar vieną žingsnelį. Ant tuščio dubens dedu didelį sietelį ir į jį įtiesiu ploną švarų virtuvinį rankšluostėlį. Suimu rankšluostėlio kraštus ir spausdama agurkus gręžiu, kol iš jų išvarva nemaža dalis skysčio.
Dabar užmaišau padažą: griebiu nedidelį sandariai užsukamą stiklainėlį ir į jį sudedu visus padažui reikalingus ingredientus. Mėgstu česnaką, tad dedu visas tris skilteles, tačiau, jei nesinori, čia laisvai galima elgtis santūriau. Stiklainėlį užsuku ir gerai suplaku, kol padažas tampa vientisas.
Į didelę lėkštę, kurioje maišysiu salotas, sudedu traiškytus agurkus, šiaudeliais tarkuotas arba pjaustytas morkas, šiek tiek peiliu pasmulkintus žemės riešutus ir skrudintas sezamų sėklas. Ant šių gėrybių užpilu padažą ir išmaišau. Kas lieka? Mėgautis!
Vištienos salotos
Ingredientai:
- 1 vienetas agurkų
- 1 vienetas morkų
- 100 gramų kininių kopūstų
- 50 gramų kiaulienos
- Šiek tiek aliejaus
- Šiek tiek sojos padažo
- Šiek tiek druskos
- Šiek tiek cukraus
- Šiek tiek imbiero
- 1 vienetas česnako (skiltelė)
- 1 vienetas čili pipirų
- Šiek tiek prieskonių
- 2 valg. šaukštai žemės riešutų sviesto
- 4 valg. šaukštai ryžių acto
- 2 valg. šaukštai skrudinto sezamų aliejaus
- 0,5 arbat. šaukštelio aitriųjų paprikų
- 4 valg. šaukštai sojų padažo
- 1 vištienos krūtinėlė
Paruošimas:
- Agurką supjaustykite kubeliais. Morką sutarkuokite juostelėmis. Kopūstą supjaustykite juostelėmis. Kiaulieną supjaustykite kubeliais. Česnaką susmulkinkite. Čili pipirą supjaustykite.
- Viską sumaišykite, užpilkite aliejaus, sojos padažo, cukraus, įberkite šiek tiek smulkinto imbiero, užpilkite citrinos sulčių, pasūdykite, įdėkite prieskonių pagal skonį, sumaišykite ir valgykite.
- Pirmiausiai orkaitėje iškepkite vištienos krūtinėlę. Įtrinkite ją druska, pipirais, aliejumi ir pašaukite 20-25 minutėms į iki 200°C laipsnių įkaitintą orkaitę.
- Kol vištiena kepa, supjaustykite daržoves. Atskirai plonomis juostelėmis supjaustykite pekino ir mėlynuosius kopūstus bei morkas. Svogūnų laiškus sukapokite kartu su kalendrų lapeliais. Viename didesniame arba keliuose atsiruose mažesniuose dubenėliuose gražiai atsiromis krūvelėmis sudėliokite visas supjaustytas daržoves, palikite vietos ir vištienai.
- Žemės riešutus pakepinkite keptuvėje neaukštoje temperatūroje apie 10 minučių, kol riešutai apskrus. Karts nuo karto juos pamaišykite, kad nepridegtų. Palikite pravėsti.
- Paruoškite padažą. Žemės riešutų sviestą gerai išmaišykite su ryžių actu ir sojų padažu bei supylę į užsukamą stiklainį gerai sukratykite. Tada supilkite skrudintų sezamų aliejų, berkite aitriąsias paprikas ir vėl gerai pakratykite.
- Iškepusią vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėmis ir suberkite šalia daržovių. Į salotų dubenėlio vidurį berkite skrudintus riešutus, o ant jų pilkite paruoštą salotų padažą. Išmaišykite ir skanaukite.
Baklažanų salotos
Ingredientai:
- Baklažanai
- Morkos
- Cukinijos
- Mėsa
- Žolelės
- Sėklos
Padažas:
- Alyvuogių aliejus
- Sojų padažas
- Actas
- Aštrus padažas
- Česnakas
- Medus arba auksaspalvis sirupas (nebūtina)
Paruošimas:
- Nulupkite baklažaną ir supjaustykite jį juostelėmis, pabarstykite druska ir palikite 5-7 min. Nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Suberkite baklažanus į skardą išklotą kepimo popieriumi, tolygiai paskleiskite, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite įkaitintoje iki 200 °C orkaitėje apie 20 min.
- Morkas nuskuskite, tada kartu su cukinija supjaustykite šiaudeliais.
- Pailgais šiaudeliais supjaustykite mėsą. Ir viską sudėkite į vieną dubenį kartu su iškeptu ir atvėsintu baklažanu. Suberkite sėklas.
- Į dubenėlį pilkite alyvuogių aliejų, sojų padažą, actą, aštrų padažą ir įtarkuokite česnako skiltelę. Viską sumaišykite. Galite įdėti medaus arba auksaspalvio padažo, tačiau nedėkite per daug, nes salotos turi būti labiau rūgščios nei saldžios.
- Į indą su salotomis suberkite plėšytas žoleles. Supilkite padažą ir viską išmaišykite.
Skanaus!