Vištienos peteliai - puikus pasirinkimas tiek kasdieniam stalui, tiek šventiniam užkandžiui. Šie maži vištienos gabalėliai yra sultingi, gražiai apskrunda, o variacijos su įvairiais padažais leidžia atrasti vis naujus skonius.
Vištienos peteliai su ryžiais
Vištienos peteliai su ryžiais yra biudžetui draugiškas, paprastas, tačiau tuo pačiu ir labai gardus patiekalas, galintis sužavėti visą šeimą. Šefas Gian Luca Demarco kviečia pasigaminti aluje troškintų vištienos sparnelių petelių pagal savo mamos sukurtą receptą. Šefas prisimena, kad jo mama visada juos patiekdavo su bulvių koše, bet šį kartą garnyrui siūlo savo mėgstamus ryžius.
Ingredientai:
- 500 g vištienos sparnelių petelių
- 250 g ryžių
- 1 skiltelė česnako
- 1,5 stiklinės alaus
- Vištienos prieskonių su kariu
- Druskos
- Pipirų
- Alyvuogių aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Įkaitintame aliejuje apkepinti česnako skiltelę ir sudėti vištieną.
- Gerai apskrudinti ir užpilti alaus, kad visiškai apsemtų mėsą.
- Uždengti ir, kai alus užvirs, suberti vištienos prieskonius, įberti druskos bei pipirų pagal skonį.
- Troškinti neuždengtą apie 30 minučių.
- Pasūdytame vandenyje išvirti ryžius.
- Mėsą ištraukti iš padažo ir pastatyti šiltai.
- Į troškintuvą su padažu suversti nukoštus ryžius, gerai išmaišyti ir patroškinti 5 minutes.
- Ryžius patiekti kartu su vištiena.
Orkaitėje kepti vištienos peteliai
Vištienos peteliai, kepti orkaitėje, gali būti puikiu užkandžiu: patogu paimti, vos keli kąsneliai, ir kaip skanu! Yra patiekalų, kurie sukelia mažą priklausomybę ne tik dėl savo skonio, bet ir smagumo valgyti. Tokie yra pikantiški, lipnūs, be jokių skrupulų rankomis valgomi kepti vištų sparneliai. Juos verta bent valandą pamarinuoti. Jei marinatas rytietiško stiliaus, tada iškepti sparneliai bus skaniausi pabarstyti sezamų sėklomis, patiekti su virtais basmati ryžiais. Rinkitės receptą ir kepkite!
Ingredientai:
- 500 g vištienos petelių
- 1/2 a.š. druskos
- 1/2 a.š. juodųjų pipirų
- 1 a.š. česnakų granulių
- 4 v.š. tarkuoto parmezano sūrio
- 2 v.š. sviesto
- 1 v.š. smulkintų petražolių
Gaminimas:
- Sumaišome druską, pipirus ir česnakų granules.
- Vištieną (jei reikia) nuplauname, nusausiname popieriniais rankšluosčiais ir įtriname paruoštais prieskoniais.
- Orkaitę įkaitiname iki 200 °C.
- Vištienos petelius dedame ant grotelių, o apačioje paruošiame skardą, uždengtą kepimo folija, kad riebalus nuo vištienos vėliau lengvai pašalintumėme.
- Kepame 35-45 minutes, priklausomai nuo petelių dydžio, kol mėsa iškeps ir odelė taps traški.
- Tarkuotą parmezaną sumaišome su smulkintomis petražolėmis ir česnaku. Įmaišome ištirpintą ir kiek pravėsusį sviestą.
Marinuoti vištienos sparneliai
Rytietiškas marinatas
- Imbieras: 2.00 arbat. š.
- Citrinžolė: (smulkiai supjaustyta baltoji dalis) 1.00 vnt.
- Saldus aitriųjų paprikų padažas: 4.00 valg. š.
- Austrių padažas: 2.00 valg. š.
- Kafiro žaliųjų citrinų lapai: (smulkiai pjaustytų) 4.00 vnt.
- Aliejus: 2.00 valg. š.
Viską, ką galima susmulkinti - susmulkinkite ir sumaišykite su likusiais produktais. Sparnelius supjaustykite per sąnarius, trečiąjį sąnarį atidėkite, ji galima bus panaudoti vėliau, sultinio virimui. Vištienos gabalėlius sudėkite į marinatą, gerai išmaišykite ir palikite kelioms valandoms ir ilgiau.
Medaus ir čiobrelių marinatas
- Čiobreliai: 2.00 valg. š.
- Medus: 2.00 valg. š.
- Citrinų: 0.50 vnt.
- Vištos sparnelius sukapojame į tris dalis. Sparnų galiukų nenaudojame - juos metame lauk arba užšaldome sultiniui. O visą kitą sudedame į dubenį.
- Visus marinato ingredientus sumalame elektriniu virtuvės kombainu ir užpilame ant sparnelių. Paliekame pasimarinuoti bent jau valandai. Idealiu atveju - per naktį.
- Sparnelius ir marinatą supilame į kepimo indą. Kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių arba kol sparneliai gražiai apskrunda ir iškepa, o marinatas sutirštėja. Jo nepamirškite vėliau užpilti ant iškepusių sparnelių.
Kiti marinato variantai
- Sparnelius pabarstykite druska, pipirais, dėkite šaukštą majonezo ir laikykite kambaryje apie 30 minučių (arba šaldytuve - 2 val.).
- Aliejų, actą, citrinos sultis ir paukštienos marinato prieskonius išmaišykite ir gauta mase ištrinkite vištienos gabaliukus.
Kepti vištienos sparneliai su rozmarinais ir citrina
Ingredientai:
- Vištienos sparneliai
- Vištienos prieskoniai
- Pipirai
- Druska
- Alyvuogių aliejus
- Rozmarinas
- Česnakas
- Citrina
- Alus
Gaminimas:
- Kepimo popieriumi išklotoje skardoje išdėlioti nuplautus ir nusausintus vištienos sparnelius, apibarstyti vištienos prieskoniais, pipirais ir druska, pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Tada apibarstyti vienos rozmarino šakelės lapeliais, riekelėmis pjaustyta česnako skiltele ir apšlakstyti vienos išspaustos citrinos sultimis. Kitą citriną supjaustyti plonais pusžiedžiais ir išdėlioti tarp sparnelių.
- Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių (jei turite garinę orkaitę, nustatyti 75% karšto oro ir 25% garų režimą, o paprastoje orkaitėje ant dugno pastatyti keramikinį indelį su vandeniu).
- Pasūdytame vandenyje išvirti ryžius.
- Keptuvėje įkaitinti aliejų, suberti riekelėmis pjaustytą antrą česnako skiltelę ir antros rozmarino šakelės lapelius. Pamaišyti ir pakepti 1 minutę. Tada supilti alų ir virti, kol skystis išgaruos ir pasidarys tirštas padažas. Suversti ryžius į keptuvę su padažu ir gerai išmaišyti.
- Patiekti ryžius kartu su iškepusiais vištienos sparneliais.
Lipnūs vištienos peteliai su barbekiu padažu
Šie maži vištienos gabalėliai būna sultingi, gražiai apskrunda, o dar puikesni tampa, kai apliejami barbekiu padažu. Pats gaminimo procesas labai paprastas: vištiena užmarinuojama su prieskoniais; tuomet sumaišomas/išverdamas barbekiu padažas; vištiena iškepama ant grotelių; tuomet sudėjus į dubenį ji sumaišoma su barbekiu padažu; ir dar kartą pašildoma ant grotelių, kol padažas ima karamelizuotis.
Ingredientai:
- 1 kg vištienos sparnelių petelių (tulpės)
- 2 arb. š. malto kumino
- 2 arb. š. maltos rūkytos paprikos
- 1 ½ arb. š. druskos
- 2 arb. š. cukraus
- 1 arb. š. maltų juodųjų pipirų
Barbekiu padažui:
- 100 g rudojo cukraus
- 100 g pomidorų padažo
- 100 ml ananasų sulčių
- 50 ml viskio
- 2 valg. š. vorčesterio padažo
- 2 arb. š. garstyčių
- 1 išspaustų apelsino sulčių
- 1 arb. š. druskos
- 2 arb. š. balzamiko acto kremo
Gaminimas:
- Vištieną sudėkite į dubenį kartu su visais prieskoniais, gerai išmaišykite ir uždengę padėkite šaltai.
- Visus barbekiu padažo ingredientus sudėkite į nedidelį puodą, išmaišykite ir užkaiskite ant ugnies. Užvirus kaitinkite 15 min. vis pamaišydami. Pagamintą padažą palikite šiek tiek atvėsti.
- Vištieną iškepkite ant grotelių virš žarijų. Iškeptą mėsą sudėkite į dubenį ir apipilkite barbekiu padažu, pamaišykite, kad visi gabalėliai juo pasidengtų.
- Barbekiu padažu apglaistytą vištieną vėl uždėkite ant grotelių ir trumpai apkepkite iš visų pusių, kol padažas sušils ir ims karamelizuotis.
- Patiekite iš karto, kaip pagrindinį patiekalą arba užkandį.
- Šiam receptui galite naudoti vištienos sparnelius.
- Jei mėgstate labai aštriai - į padažą įdėkite šiek tiek aitriosios paprikos miltelių.
Lipnūs vištienos sparneliai su BBQ padažu
Ingredientai:
- Vištos sparneliai
- Alyvuogių aliejus
- Malto kumino
- Maltos rūkytos paprikos
- Druska
- Cukrus
- Maltų juodųjų pipirų
- Rudojo cukraus
- Pomidorų padažo
- Ananasų sulčių
- Viskio
- Vorčesterio padažo
- Garstyčių
- Apelsino sulčių
- Balzamiko acto kremo
- Barbekiu padažas
- Medus
- Pomidorų padažas
- Sviestas
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Vištos sparnelius gerai perplaukite šaltu tekančiu vandeniu, kruopščiai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir sudėkite į dubenį.
- Į tą patį dubenį supilkite alyvuogių aliejų ir suberkite visus prieskonius. Vištos sparnelius gerai ištrinkite aliejaus ir prieskonių mišiniu, kad tolygiai juo pasidengtų iš visų pusių. Marinuokite šaldytuve uždarame indelyje 1-2 valandas.
- Pasimarinavusius sparnelius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos vienu sluoksniu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol sparneliai gražiai apskrus, bus visiškai iškepę ir traškūs. Kepimo laiko viduryje juos apverskite ir kepkite toliau.
- Barbekiu padažą, medų ir pomidorų padažą sudėkite į nedidelį puodą. Kaitinkite virš vidutinės ugnies, kol pradės burbuliuoti. Leiskite pavirti porą minučių. Tuomet sudėkite sviestą ir įmaišykite, kol šis ištirps ir padažas ims žvilgėti. Nuimkite nuo ugnies, atidėkite į šalį ir leiskite šiek tiek atvėsti.
- Vištos sparneliams iškepus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės ir nustatykite kaitinimą iš viršaus ir orkaitės kepimo režimą „grill“. Sparnelius perkelkite į didelį karščiui atsparų dubenį, apipilkite paruoštu BBQ padažu ir išmaišykite, stengdamiesi, kad visi sparneliai tolygiai pasidengtų padažu. Išdėliokite atgal ant kepimo skardos ir grąžinkite į orkaitę. Likusį padažą supilkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį - vėliau patiekite jį su paruoštais lipniais sparneliais.
- Kepkite sparnelius vos kelias minutes - vos tik padažas pradės karamelizuotis ir sparneliai taps tamsiai gintarinės spalvos, išimkite iš orkaitės.
- Lipnius vištienos sparnelius apibarstykite šviežiais žalumynais ir patiekite nedelsiant.