Šiandien ir senas, ir jaunas žino, kad omega-3 riebalų rūgštys yra būtinos mūsų organizmo sveikatai. Esant jų trūkumui, kenčia tiek širdies bei kraujagyslių sistema, tiek pažinimo funkcijos ar odos ir sąnarių būklė. Dar neseniai norintys papildyti omega-3 atsargas organizme dažniausiai rinkdavosi žuvies taukų papildus. Tačiau pastaruoju metu nemažai dėmesio susilaukia naujuoju žuvų taukų konkurentu laikomas krilių aliejus. Ar tikrai verta juo keisti laiko ir mokslo patvirtintą klasiką?
Žuvų taukai yra vieni dažniausiai vartojamų maisto papildų, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) per savaitę rekomenduoja suvalgyti bent 2 porcijas riebios žuvies, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių. Jeigu į mitybos racioną vis tik nepatenka pakankamas riebios žuvies kiekis, omega-3 riebalų rūgščių kiekį galima gauti vartojant žuvų taukų papildus. Apie 30 % žuvų taukų sudėties sudaro omega-3, likusius 70 % kiti riebalai.
Kas Yra Krilių Aliejus?
Krilių aliejus išgaunamas iš krilių - smulkių, panašių į krevetes, vėžiagyvių, gyvenančių šaltuosiuose vandenynuose - Arktyje ir Ramiojo vandenyno šiaurinėje dalyje. Jie atlieka svarbų vaidmenį vandenyno mitybos grandinėje, mat kriliais minta daugybė didesnių gyvūnų. Tai pagrindinis žuvų, banginių, ryklių, ruonių ir kai kurių jūrų paukščių maistas.
Krilių Aliejaus Privalumai
Dėl jo sudėtyje esančių naudingųjų medžiagų krilių aliejus teigiamai veikia įvairias mūsų organizmo sistemas. Krilių aliejus laikomas saugiu produktu.
1. Geresnis Pasisavinimas
Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad krilių taukų sudėtyje esanti omega-3 fosfolipidinė forma yra efektyvesnė nei trigliceridinė, esanti žuvų taukuose ir augalinės kilmės aliejuose. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad krilių taukų sudėtyje esanti omega-3 fosfolipidinė forma yra efektyvesnė nei trigliceridinė, esanti žuvų taukuose ir augalinės kilmės aliejuose.
2. Stiprus Antioksidantas - Astaksantinas
Krilių taukuose yra natūraliai stipraus antioksidanto - astaksantino. Astaksantinas veikia kaip natūralus konservantas, kuris saugo krilių taukus nuo oksidacijos ir ilgą laiką padeda išlaikyti juos tinkamus vartoti. Krilių aliejuje yra astaksantino - pigmento, kuris suteikia kriliams jų ryškiai rožinę spalvą. Šis pigmentas yra vienas iš veiksnių, kuris išskiria krilių aliejų nuo kitų žuvų taukų. Krilių taukai paprastai tinkami vartoti apie 18 mėn.Manoma, jog tai vienas geriausių gamtoje randamų natūralių antioksidantų. Skirtingai nuo daugelio kitų antioksidantų, astaksantinas pereina hematoencefalinį barjerą, kur jis manoma gali padėti apsaugoti akių, smegenų ir centrinę nervų sistemą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.
3. Nėra Blogo Poskonio
Krilių taukai neturi blogo poskonio, todėl juos galima vartoti nevalgius. Jungtinėje Karalystėje atliktos apklausos rezultatai rodo, kad daugiausia apklaustųjų žuvų taukus nustojo vartoti būtent dėl blogo poskonio.
Omega-3 Riebalų Rūgštys: EPR Ir DHR
Klinikinių tyrimų duomenimis įrodyta, jog omega-3 eikozapentaeninės (EPR) ir dokozaheksaeninės (DHR) riebalų rūgštys yra svarbios normaliai širdies ir smegenų veiklai, taip pat padeda išsaugoti normalų regėjimą*. Omega-3 riebalų rūgštys yra centrinės nervų sistemos ląstelių struktūrinė dalis. Į žmogaus kraują patekusios omega-3 polinesočiosios riebiosios rūgštys gali pagyvenusiems žmonėms sumažinti nedidelių smegenų infarktų ir kitokių smegenų sutrikimų tikimybę.
DHA ir EPA rūgštys, kurių gausu krilių aliejuje, randamos ir žuvų taukuose. Europos Sąjungoje šių rūgščių tikslios rekomenduojamos paros normos nėra nustatytos. Rekomenduojama krilių aliejaus dozė yra pagrįsta juose esančių DHR ir EPA kiekiu. Patariama suvartoti 250-500 mg DHR ir EPA per dieną. Tačiau kai kuriems žmonėms gali prireikti ir didesnių dozių - iki 4 gramų per dieną. Prieš vartojant didesnę nei rekomenduojama bet kokio papildo dozę, svarbu pasitarti su gydytoju. Krilių aliejaus papilduose randamas DHR ir EPA kiekis labai skiriasi.
DHR Nauda
Dokozaheksaeno rūgštis (DHR) yra Omega 3 riebioji rūgštis kurią reikia gauti su maistu, todėl ji vadinama nepakeičiamąją riebalų rūgštimi. DHR reikalingos smegenų ir akių sveikatai. Tai ypač svarbu vaikams, tinkamam jų akių ir smegenų vystymuisi. Dokozaheksaeno rūgštis (DHR) padeda palaikyti normalią smegenų funkciją, padeda išsaugoti normalų regėjimą. Teigiamas poveikis pasireiškia per parą suvartojant 250 mg DHR.
EPR Nauda
Eikozapentaeno rūgštis (EPR) yra Omega 3 riebioji rūgštis, kuri skatina širdies ir kraujagyslių sveikatą. EPR yra natūrali krilių aliejaus sudedamoji dalis, naudinga žmonėms, kurie nepakankamai gauna šios rūgšties su maistu. Eikozapentaeno rūgštis ir dokozaheksaeno rūgštis (EPR ir DHR) padeda palaikyti normalią širdies veiklą. Teigiamas poveikis pasireiškia per parą suvartojant 250 mg EPR ir DHR.
Poveikis Uždegimams Ir Sąnariams
Kadangi krilių aliejus padeda malšinti uždegimą, jis taip pat gali pagerinti dėl uždegiminių procesų kylančius artrito simptomus ir sąnarių skausmą. Viename tyrime užfiksuota, kad krilių aliejus gerokai sumažino uždegimo rodiklius. Antrame nedideliame, bet gerai suplanuotame tyrime, dalyvavo 50 suaugusiųjų, kenčiančių nuo lengvo kelių skausmo. Jis parodė, kad krilių aliejaus vartojimas per 30 dienų sumažino skausmą miegant ir stovint bei padidino dalyvių judesių diapazoną.
Poveikis Širdies Ir Kraujagyslių Sistemai
Krilių aliejuje esančios DHA ir EPA tipo omega-3 rūgštys laikomos itin naudingomis širdžiai bei kraujotakos sistemai. Jis buvo efektyvesnis ir mažinant uždegimo žymenį, net ir naudojant mažesnę dozę nei gryno omega-3. Neseniai atliktoje septynių tyrimų apžvalgoje padaryta išvada, kad krilių aliejus veiksmingai mažina „blogojo“ MTL cholesterolio ir trigliceridų bei didina „gerojo“ DTL cholesterolio kiekį.
Poveikis Priešmenstruaciniam Sindromui (PMS)
Keli tyrimai parodė, kad omega-3 arba žuvų taukų papildai gali padėti sumažinti priešmenstruacinio sindromo (PMS) simptomus ir mėnesinių skausmą. Tyrimas parodė, kad nors abu papildai statistiškai reikšmingai numalšino simptomus, moterys vartojančios krilių aliejų, juto mažesnį poreikį vaistams nuo skausmo. Viename tyrime buvo lyginamas krilių aliejaus ir žuvų taukų poveikis moterims, kurioms diagnozuotas PMS.
Krilių Aliejus Ir Smegenų Veikla
JAV atliekant nacionalinį širdies sveikatos tyrimą, atliekant magnetinio rezonanso tyrimus, 2313-kai programos dalyvių iš 3660, kurių amžius buvo 65 ar vyresni, buvo nustatyti tylieji smegenų infarktai. Tokie tyrimai 2313-kai programos dalyvių buvo pakartoti po penkerių metų. Šiuo tyrimu nustatyta, kad daug omega-3 riebalų rūgščių kraujyje turėjusiems asmenims tikimybė patirti nedidelius smegenų infarktus buvo maždaug 40 proc. „Dabartinio tyrimo rezultatai išplėtoja mūsų anksčiau gautus duomenis, kad omega-3 vartojimas susijęs su mažesne neklinikinių infarktų tikimybe ir geresne baltosios medžiagos būsena“, - rašo mokslininkai, kuriems vadovavo dr. Jyrki Virtanen iš Rytų Suomijos universiteto.
Rekomenduojami Produktai
„Zein Pharma“ krilių aliejus 500 mg, maisto papildas - tai Superba2TM krilių aliejus su Omega-3 riebalų rūgštimis ir astaksantinu. „ZeinPharma“ produktai išsiskiria didele veikliųjų medžiagų koncentracija ir biologiniu aktyvumu.
Įspėjimai: Vartojant dideliais kiekiais gali sukelti viduriavimą. Neviršyti nustatytos rekomenduojamos dozės.
Omega-3 Riebalų Rūgščių Šaltiniai
Omega 3 riebiųjų rūgščių yra gyvūninės ir augalinės kilmės šaltiniuose. Pavyzdžiai: krilių aliejus, lašiša ir kitos riebios žuvys, graikiniai riešutai, ispaninio šalavijo sėklos, linų sėmenys, moliūgų sėklos. Dažniausiai užduodami klausimai apie žuvų taukusČia pateikiami greiti atsakymai į kai kuriuos dažniausiai užduodamus klausimus apie omega-3 riebalų rūgštis ir žuvų taukus.
Omega-6 Ir Omega-3 Santykis
Pastaraisiais dešimtmečiais mitybos specialistai susirūpinę, kad vis daugiau suvartojama maisto, kuriame gausu omega-6 riebalų rūgščių ir per mažai omega-3 riebalų rūgščių. Santykis tarp šių riebalų rūgščių atskiruose maisto produktuose neretai siekia 10:1-20:1. Nenormalus omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių santykis (t. y. valgydami daugiau omega-6 ir mažiau omega-3 rūgščių) yra susijęs su kraujagyslių membranų lipidų sudėties pokyčiais ir padidėjusia tikimybe susirgti ateroskleroze ir uždegiminėmis ligomis. Kadangi abiejų grupių riebalų rūgščių apykaitai reikia tų pačių fermentų, tarp jų atsiranda konkurencija. Omega-6 riebalų rūgščių perteklius trukdo omega-3 riebalų rūgščių apykaitai ir neleidžia jų įsisavinti.