Sveiki ir skanūs rankų darbo naminiai šokoladiniai saldainiai - tai bene lengviausiai pagaminamas užkandis/desertas, kai norisi kažko saldaus, lengvo, greito ir sveiko. Turbūt kiekviena šeimininkė spintelėje atras kokį riešutą, džiovintą vaisių ir saulėgrąžų sėklų. Tuomet belieka išsirinkti mėgstamą šokoladą. Aš visada renkuosi juodą, kuriame ne mažiau kaip 85% kakavos.
Viskas, daugiau nieko nereikia. Šiek tiek laiko, kantrybės ir skanūs šokoladiniai saldainiukai jau ant jūsų stalo. Vienas nepatogumas - šie saldumynai greitai tirpsta, todėl pasiimti į kelionę nelabai pavyks. Naminius šokoladinius saldainius patariu sudėti į sandarią dėžutę ir laikyti šaltai (šaldytuve ar šaldiklyje). Beje, naminiai saldainiukai labai gražūs ir viliojančiai atrodantys.
Šie saldainiai ne tik puiki Kalėdinė dovana, tai ir dovana tiems, kurie vengia ar negali vartoti cukraus. Jo čia nėra, o saldumas - neišpasakytas. Pusę saldainiu visad gaminu su šokoladu, tiems tikriems saldainių gerbėjams, o kitą pusę be šokolado, tik iš vaisių, valflių ir pabarstų.
Pagrindinis receptas: Naminiai šokoladiniai saldainiai su džiovintais vaisiais
Labai skanūs, rankų darbo, naminiai šokoladiniai saldainiai su džiovintais vaisiais, uogomis, sėklomis ir riešutais.
Sudėtis:
- 150 g juodojo šokolado (patartina naudoti juodąjį)
- Įvairių džiovintų vaisių ar uogų (abrikosų, spanguolių ar kt.)
- Įvairių sėklų (saulėgrąžų, moliūgų, kanapių ar kt.)
- Riešutų (migdolų, graikiškų ar kt.)
Gaminimas:
- Pirmiausia ištirpinkite juodąjį šokoladą. Tai darykite taip: statykite puodą su šiek tiek vandens ant kaitlentės, o ant jo dubenėlį, kuriame lėtai ištirpinsite šokoladą.
- Pasiruoškite visus „pabarstukus“ saldainiams: riešutus, sėklas ir džiovintus vaisius.
- Patieskite kepimo popieriaus lapą. Šaukštu kabinkite ištirpintą šokoladą ir pilkite ant kepimo popieriaus.
- Ant kiekvieno šokoladinio „lašo“ pabarstykite norimų priedų ir statykite į šaldytuvą atšalti ir sutvirtėti.
- Jei norite viską pagreitinti, naminius šokoladinius saldainius įdėkite į šaldiklį ir jau po pusvalandžio galėsite ragauti ir mėgautis. Skanaus!
Kiti receptai ir idėjos
Džiovintų vaisių ir riešutų gardėsiai
Džiovintus vaisius patartina rinktis tik kokybiškus, švarius, kad nereikėtų plauti, o riešutus - kurie neturi ar turi mažiau žievelių“, - patarimais ir receptu pasidalijo Regina. Pasigaminkite tokių saldainių ir jūs - skanausite, ir sąžinė negrauš.
Reikės:
- 100 g džiovintų abrikosų
- 200 g džiovintų slyvų
- 200 g juodųjų razinų
- 100 g džiovintų spanguolių
- 100 g džiovintų datulių
- 100 g graikinių riešutų
- 100 g anakardžių riešutų
- 100 g lazdyno riešutų
- Pusės citrinos
- Imbiero gabaliuko
- Šaukšto medaus
- 150 g sezamų sėklų
Kaip gaminti:
Jei džiovintų vaisių nereikia perplauti virintu vandeniu ir apdžiovinti, gaminimas itin paprastas - visas sudėtines dalis, išskyrus medų ir sezamo sėklas, sumalti mėsmale. Aišku, imbieras nulupamas, citrina turi būti nulupta, be sėklų.
Tuomet įmaišyti medaus gerą šaukštą ir formuoti kukulius, apvolioti sezamuose.
„Į sveikatą! Tikrai suveikia!“ - palinkėjo Regina.
Saldainiai su datulėmis ir riešutais
Reikės:
- Datulės: 35.00 vnt.
- Saulėgrąžos: 2.00 st.
- Citrinos: 1.00 vnt.
Gaminimas:
Visus ingredientus dėkite į dubenį, išmaišykite ir suminkykite. Iš gautos masės formuokite norimos formos desertus. Laikykite juos šaldytuve iki 7 dienų.
Saldainiai su bananais, datulėmis ir riešutų sviestu
Reikės:
- Bananai: 1.00 vnt.
Gaminimas:
- Pirmiausia į elektrinį trintuvą dedame datules, šaukštą kokosų aliejaus ir bananą. Kai jau matote, kad viskas virsta vientisa mase, dedame riešutų sviestą ir pulsuojančiu režimu sukame, kol susimaišys.
- Peiliu susmulkiname migdolus ir dedame į didesnį indą kartu su spragintomis bolivinėmis balandomis ir kokosų drožlėmis - išmaišome ir dedame datulių ir riešutų sviesto masę, gerai išmaišome (nebijokite naudoti rankų) ir dedame į mažą kepimo indą, išklotą maistine plėvele. Gerai paspaudžiame ir išlyginame (batonėliai turėtų būti 1,5 cm storio) ir dedame į šaldymo kamerą.
- Po kelių valandų išimame ir supjaustome. Turėtų išeiti 16 batonėlių. Laikome kameroje. Tikrai suvalgysite greitai, bet jei ne, drąsiai galite laikyti kameroje pora savaičių.
Pastaba: Aš naudojau namuose gamintą riešutų sviestą, jei pirksite parduotuvėje, būtinai pirkite natūralų sviestą be pridėtinio cukraus.
Batonėliai su migdolų sviestu ir datulių karamele
- Dubenėlyje sumaišome migdolų sviestą su klevų sirupu ir kokoso miltais. Gauta mase išklojame pasirinktą formelę (mes naudojome stačiakampę metalinę 19×6 cm dydžio formelę, kuri turi kraštus). Išlyginame ir dedame į šaldymo kamerą.
- Keptuvėje apskrudiname žemės riešutus, atvėsiname ir stambiai susmulkiname.
- Į nedidelį elektrinio trintuvo indą sudedame datules be kauliukų, supilame išlydytą kokoso aliejų, vanilės ekstraktą ir 1 šaukštą vandens - jeigu reikės, vėliau įpilsime dar vieną šaukštą vandens. Viską išsukame iki vientisos masės - neturi likti jokių gabaliukų, tik vientisa datulių karamelė.
- Gautą karamelę sumaišome su žemės riešutais ir klojame antrą sluoksnį į formelę. Išlyginę vėl dedame į šaldymo kamerą. Joje paliekame mažiausiai porą valandų, kad gerai sušaltų.
- Ištraukę iš kameros atsargiai išimame iš formelės ir supjaustome į batonėlius.
- Virš garų vonelės ištirpiname šokoladą. Neperkaitiname! Greitais judesiais apvoliojame batonėlius šokolade ir dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Batonėlius dedame į šaldytuvą, kur ir laikome. Rekomenduojame suvartoti per savaitę.
Batonėliai su kokoso drožlėmis ir šokoladu
- Išlydykite kokoso aliejų, į jį dėkite kokoso drožles, medų ir vanilės ankšties sėklas. Išmaišykite ir viską dėkite į mažą kepimo skardelę (15x15cm), išklotą maistine plėvele. Reikės paslėgti - batonėlių storis turėtų būti apie 1-2 cm. Dėkite į šaldymo kamerą maždaug pusvalandžiui.
- Inde virš garų išlydykite šokoladą.
- Batonėlius išimkite iš kameros ir supjaustykite 2 cm pločio gabalėliais. Merkite į karštą šokoladą ir dėkite ant kepimo popieriaus, kad sustingtų. Užbarstykite truputį jūros druskos. Ir viskas! Laikykite šaldytuve, galite ir kameroje. Rekomenduojame suvartoti per savaitę. Skanaus!
Avižiniai batonėliai su riešutais ir sėklomis
Reikės:
- Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (1/8 arbat. š.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180˚C temperatūros.
- Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, grubiai smulkintus lazdyno riešutus, kokoso drožles, saulėgrąžų branduolius, moliūgų sėklas ir sezamo sėklas. Įmaišykite druską, vanilinį cukrų, cinamoną, muskatą ir maltus gvazdikėlius.
- Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, rudąjį cukrų ir sviestą. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami, apie 5 minutes - kol cukrus visiškai ištirps. Masę supilkite į dubenį su dribsniais, riešutais ir sėklomis.
- Paruoštą masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol paviršius bus gražiai rudas. Išjunkite orkaitę ir kelias minutes palikite atvėsti kepimo inde. Tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
- Pjaustykite labai aštriu peiliu, kuo lygesniais stačiakampiais gabalėliais.
Saldainiai su avinžirniais ir datulėmis
Reikės:
- Avinžirniai: 70.00 g (virtų (o tai yra 35 g nevirtų + 1/4 arbat. šaukšt.
- Kokosų aliejus: 4.00 valg. š.
- Iš vakaro užmerkiame avinžirnius. Kitą dieną juos gerai nuplauname ir užpylę daug vandens verdame. Nuo užvirimo praėjus 5 minutėms, beriame sodą.
- Verdame apie 30 minučių, vis paragaujame - avinžirnis turi tiesiog sutirpti burnoje. Išvirtus avinžirnius nukošiame ir paliekame visiškai atvėsti.
- Elektriniame smulkintuve išsukame datules su kokoso aliejumi. Gautą masę dedame į dubenį. Į tą patį smulkintuvą dedame anakardžius - šiek tiek juos pasmulkinus, sudedame avinžirnius ir išsukame kartu iki vientisos masės. Ją sumaišome su dubenyje esančia datulių karamele ir išmaišome iki masės - ji bus batonėlio pagrindas.
- Išklojame gauta mase formelės dugną. Dedame į šaldymo kamerą 30 minučių.
- Gaminame viršutinį sluoksnį. Elektriniame smulkintuve išsukame datules su kokoso aliejumi iki karamelės konsistencijos. Dubenėlyje šaukštu sumaišome šią masę su riešutų sviestu. Dedame ant sušalusio pirmojo sluoksnio ir dedame į šaldymo kamerą 20 minučių.
- Į mažą smulkintuvo indą dedame liofilizuotas avietes ir sukame iki miltelių, tada pilame klevų sirupą, tahini ir sukame iki vientisos tirštos masės, kurią uždedame ant antro batonėlio sluoksnio. Dedame atgal į kamerą, o sustingus jau galima mėgautis. Šiuos batonėlius galima laikyti ir šaldytuve, tik tada jie labai nežymiai patamsėja.
Saldainiai su datulėmis ir kakava
Reikės:
- Kakava: 2.00 valg. š.
- Druska: 0.50 arbat. š.
- Vanduo: 1.00 valg. š.
- Sudėkite į elektrinio virtuvės kombaino indą datules, migdolus, pusę kokoso drožlių, kakavą ir druską. Įjunkite ir laukite, kol mišinys virs lipniais trupiniais.
- Dėkite gautą mišinį į didelį dubenį ir įmaišykite į jį migdolų sviestą bei vanilės ekstraktą. Paimkite šiek tiek gauto mišinio į rankas ir pabandykite suformuoti rutuliuką, jei jis puikiai formuojasi, gardėsio masė pagaminta, jei trūksta drėgmės, įpilkite 1-2 šaukštus vandens ir labai gerai išmaišykite.
- Sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies pakepinkite likusias kokoso drožles iki švelnios gelsvos spalvos, nepamirškite maišyti! Palikite atvėsti.
- Iš gautos riešutų ir datulių masės formuokite nedidelius, graikiško riešuto dydžio ar dar kiek mažesnius rutuliukus. Kiekvieną jų kruopščiai pavoliokite didelėje lėkštėje pabertose pakepintose kokoso drožlėse, kad jomis apliptų visos rutuliuko pusės.
- Laikykite pagamintus rutuliukus orui pralaidžiame inde ar dėžutėje ne ilgiau kaip savaitę.
Rutuliukai su džiovintais vaisiais ir riešutais
Reikės:
- Migdolai: 1.00 st.
- Medus: 4.00 valg. š. (4-6 valg. š.
- Aliejus: 1.00 st.
- Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - tarkuotų žievelių ir 1-2 valg. š.
- Sumaišykite visus ingredientus rankomis.
- Paimkite gabalėlį tešlos į ranką ir formuokite rutuliukus.
- Sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir 15-20 min. pašaukite į iki 160-170 °C įkaitintą orkaitę. Stebėkite, kad rutuliukai nesudegtų.
Rutuliukai su džiovintais abrikosais ir slyvomis
- Nuplaukite ir nuvarvinkite riešutus.
- Drėgnomis rankomis suformuokite vienodo dydžio rutuliukus, apvoliokite kokosų drožlėse.
Kulinaro patarimas. Džiovintus abrikosus galite pakeisti slyvomis. Tuomet vietoje citrinų sulčių į masę įmaišykite šaukštą romo. Slyvų rutuliukus apvoliokite kokosų drožlėse arba juodajame šokolade: 50 g šokolado ištirpinkite su šaukštu sviesto, pamerkite rutuliukus, išdėliokite ant lėkštės ir palikite atvėsti.
Saldainiai su moliūgo cukatais
- Iš gautos masės formuokite kukulius, juos pavoliokite ištirpintame šokolade, o po to likusiose sezamų sėklose.
Saldainiai su razinomis ir riešutais
Reikės:
- Vaisių sirupas 3.00 valg. š.
- Razinas užpilkite karštu vandeniu ir apie 30 min.
- Riešutus be odelių truputį pakepinkite.
- Į šią masę dar galima dėti sirupe virtą apelsino žievelę. Tokie saldainukai - tai ir puiki dovana švenčių proga!
Saldainiai su anakardžiais ir migdolais
- Iš vakaro užmerkite anakardžius vandenyje.
- Nedideliame puode užvirkite vandenį ir ne ilgiau kaip 60 sekundžių pavirkite migdolus - praėjus šiam laikui iš karto juos perliekite šaltu vandeniu, tiek, kad jie atvėstų ir toliau nevirtų. Odelė turėtų lengvai nusiimti. Pašalinkite odeles ir palikite riešutus visiškai išdžiūti.
- Į elektrinį smulkintuvą sudėkite nuplautus bei gerai nusunktus išbrinkusius anakardžius, kreminį kokoso pieną, klevų sirupą, ištirpintą kokosų aliejų ir citrinos sultis. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Dėkite į šaldiklį 15-ai minučių.
- Išimkite masę iš šaldiklio ir formuokite rutuliukus. Jei norite, kad išeitų vienodi - sverkite svarstyklėmis. Suformavus rutuliuką, į vidų įspauskite migdolą be odelės, dar pasukite tarp delnų ir apvoliokite kokoso drožlėse. Apvoliotus saldainius dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Kai ji bus pilna, dėkite į šaldytuvą - ten saldainius ir laikykite. Rekomenduotina suvartoti per savaitę.
Saldainiai su migdolų sviestu ir kokoso drožlėmis
- Pirmiausia pasigaminame migdolų sviesto: dedame 100 g migdolų į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepame 10-12 minučių. Ištraukus atvėsiname.
- Atvėsusius riešutus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir malkite. Pradėjus gali atrodyti, kad nieko neišeis, tačiau kantriai laukite ir po kokių 8-10 min. gausite nuostabiai švelnų kremą. Tik nepilkite vandens!
- Įkaitinkite mažą keptuvę ir ant vidutinės ugnies (5-a kaitlentės padala) nuolat maišant pakaitinkite medų. Medus šiek tiek suputos, kai tai atsitiks, dar maišykite ir kaitinkite 4-5 minutes. Tada sumažinkite kaitrą (3-ia kaitlentės padala) ir supilkite migdolų sviestą - maišykite apie 30 sekundžių ir nukelkite nuo kaitros. Iškart supilkite kokoso drožles ir gerai išmaišykite.
- Masę iš karto sudėkite į silikoninę formą saldainiams, o jeigu tokios neturite, drąsiai galite formuoti rutuliukus tarp delnų ar dėti į skardelę ir suformuoti stačiakampį, kurį paskui supjaustysite norimo dydžio batonėliais.
- Masei atvėsus, dėkite saldainius į šaldytuvą, ten ir laikykite. Rekomenduojama suvartoti per savaitę, nors nežinia, kiek porcijų reikia pagaminti, kad užtektų visai savaitei. Skanaus!