Išnaudoti sezonines daržoves gali būti labai paprasta - didžioji dalis daržovių gali būti paprasčiausiai paverstos į sriubas, bet taip pat iš daugumos galima pagaminti ir blynus. Cukinijos yra puikiai tinkanti daržovė šviežiems blynams, kurie nereikalauja daug gaminimo pastangų. Daug kam nuobodūs cukinijų blynai su voveraičių padažu suskamba visai kitomis natomis...
Cukinijų blynai su grūdėta varške ir voveraičių padažu
Ingredientai:
Blynams:
- 1 cukinija
- 1 kiaušinis
- 200 g grūdėtos varškės
- 2 v. š. miltų
- Žiupsnis druskos
- Šlakelis aliejaus, kepimui
- 1 v. š. žalumynų: krapai, svogūnų laiškai, bazilikai, petražolės
Padažui:
- Apie 0.5 l voveraičių
- 1 svogūnas
- 30 g sviesto
- 150 ml grietinėlės
- Žiupsnis druskos
- Žiupsnis juodųjų pipirų
- Šiek tiek krapų ir svogūnų laiškų
Gaminimo eiga:
- Cukiniją sutarkuojame burokine tarka. Nuspaudžiame skystį.
- Mušame kiaušinį, beriame žalumynus, miltus, varškę ir druską. Masę gerai išmaišome.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų. Šaukštu dedame masės. Kepame ant silpnos kaitros iš abiejų pusių, uždengus keptuvę dangčiu.
- Kitoje keptuvėje ištirpiname sviestą. Sudedame smulkintą svogūną. Pakepiname, kol šis suminkštės.
- Sudedame voveraites. Pabarstome druska, pipirais. Pakepiname keletą min.
- Supilame grietinėlę, sudedame žalumynus.
Kitas cukinijų blynų receptas
Porcijos: 4 asm. Gaminimas: 15 min.
Reikia:
Blynams:
- 400 g cukinijos
- 5 šaukštų miltų
- 50 g tarkuoto fermentinio sūrio
- ½ ropinio svogūno
- 1 kiaušinio
- 1 skiltelės česnako
- žiupsnelio kapotų petražolių ir krapų
- druskos, pipirų
- aliejaus kepti
Patiekti:
- 4 šaukštų marinuotų kelmučių
- 4 šaukštelių lašišų ikrų
- 200 g ZIGMO „Bocmano“ silkių filė garstyčių padaže
- krapų ir svogūnų laiškų papuošti
Gaminimo eiga:
- Blynams: per burokinę tarką sutarkuokite cukiniją. Suberkite tarkuotą sūrį, smulkintą svogūną, česnaką, prieskonines žoleles, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, pipirais ir maišydami suberkite miltus.
- Keptuvėje įkaitintame aliejuje iškepkite nedidelius blynelius. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
- Į lėkštes sudėkite iškeptus blynus, ant jų arba šalia dėkite silkės gabalėlių, užberkite ikrų ir kelmučių.
Augaliniai produktai - neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime Jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų.
Cukinijų blynelių receptas
VMG nuotr. 10 blynų arba 2 porcijos
Reikia:
- 450 g. šviežios cukinijos arba kelių mažų (sverti dar netarkuotą)
- Pusė nedidelio svogūno
- 50 g. kvietinių miltų
- 0,5 šaukštelio druskos
- 1 šaukšto maltų linų sėmenų
- 3 šaukštų vandens
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 1 šaukšto maistinių mielių
- Šviežių petražolių ar kitų žolelių (nebūtina)
- Aliejaus kepimui (recepte naudotas saulėgrąžų)
Gaminimo eiga:
- Nupjauti cukinijos galus (tik kur sukietėjimai) ir visą cukiniją (ar kelias) sutarkuoti su tarka. Tarkuoti su įprasto, vidutinio dydžio tarka (vadinamąja burokine tarka), t.y., ne su labai smulkiai tarkuojančia. Cukinijos nulupti nereikia.
- Sutarkuotą masę sudėti į sietelį, apibarstyti žiupsniu druskos ir virš dubens ar kriauklės palaikyti apie 10 minučių. Druska padės iš cukinijos išsiskirti vandeniui.
- Linų sėmenis sumaišyti su 3 šaukštais vandens. Jei masė gaunasi itin tiršta, įpilkite šiek tiek daugiau vandens, kol ji taps vientisa. Palaikykite sėmenis brinkti keletą minučių.
- Kai cukinija jau bus pastovėjusi su druska, nuspauskite visus tarkius rankomis, kad išsiskirtų kiek įmanoma daugiau vandens. Tą galima daryti rankomis, rankšluosčiu ar popieriniais rankšluosčiais. Cukinijos tarkius reikėtų kuo labiau nusausinti.
- Sumaišyti nusausintą tarkuotą cukinija su išbrinkusiais linų sėmenimis. Tuomet sudėti ir likusius ingredientus - smulkintą svogūną, miltus, druską, kepimo miltelius, maistines mieles ir žoleles. Viską gerai išmaišyti.
- Įkaitinti keptuvę su 3-4 šaukštais aliejaus. Į įkaitintą keptuvę dėti po 1 pilną šaukštą masės ir šiek tiek paspausti, kad gautųsi blynas. Abi puses kepti po 3-5 minutes.
Žemaičių blynai su kepenėlių įdaru
Žemaičių blynai su kepenėlių įdaru - tikras tradicinės lietuviškos virtuvės perlas, vertinamas subproduktų mėgėjų. Žemaičių blynai - autentiškas ir simbolinis lietuviškos virtuvės patiekalas, kurio šaknys glūdi Žemaitijoje.
Šis patiekalas kilo iš tradicinių ūkiškų papročių, kai bulvės buvo viena pagrindinių daržovių. Ankstyvoji žemaičių blynų versija galėjo būti tiesiog bulviniai blynai be įdaro, tačiau vėliau, ūkiams praturtėjus ir atsiradus daugiau mėsos, atsirado ir įvairių įdarų tradicija.
Labiausiai tradicinis ir visiems įprasčiausias yra virtos mėsos įdaras, o tai, kad žemaičių blynuose dažnai naudojami subproduktų, kaip kepenėlių ar kitų vidaus organų įdarai, rodo, jog patiekalas buvo vertingas ne tik dėl skonio, bet ir dėl maistinės ir praktiškos naudos - kiekviena gyvulio dalis būdavo panaudojama. Laikui bėgant, žemaičių blynai tapo regioniniu Žemaitijos pasididžiavimu ir paplito po visą Lietuvą.
Reikės:
- 350 g virtų kepenų (tinka kiaulienos, jautienos, ėrienos, žvėrienos. Naudojau stirnienos kepenis). Taip pat tinka plaučiai.
Gaminimo eiga:
- Bulves išvirkite, nupilkite vandenį ir gerai nugarinkite. Atvėsinkite. Nulupkite. Sumalkite mėsmale smulkiausiu sieteliu. Jei neturite mėsmalės tuomet dar karštas nulupkite ir sugrūskite. Jokiais būdais nenaudokite rankinio ar kitokio blenderio - smulkintuvo, nes masė virs bulviniais klijais.
- Į sumaltą bulvių masę sudėkite paplaktą kiaušinį, miltus, pagardinkite druska. Užminkykite tešlą. Stenkitės ilgai neminkyti, užtenka, kad produktai susijungtų ir viskas.
- Išsivirti kepenis labai paprasta. Nusipirkę kepenis nulupkite jas gaubiančią plėvelę, išpjaukite kepenų dalis jungiančius jungiamuosius audinius. Pamirkykite kepenis valandą laiko keisdami vandenį.
- Užvirkite vandenį, dėkite į jį išmirkytas kepenis. Kai vanduo užvirs sumažinkite kaitrą iki minimumo. Visą laiką graibykite susidariusias putas. Įdėkite į vandenį su kepenimis prieskoninių daržovių, žolelių, druskos, pipirų, lauro lapų kaip verdant sultinį. Virkite apie valandą laiko. Jei gabalėliai mažesni virkite trumpiau. Kepenis atvėsinkite vandenyje, kuriame virė.
- Svogūnus pakepinkite su kiaulienos taukais. Kepkite kol svogūnai suminkštės ir taps auksiniai. Svogūnams iškepus sudėkite maltas kepenis ir gerai išmaišykite. Pagardinkite druska, pipirais, čiobreliais.
- Iš tešlos suplokite blynelį, dėkite ant jo įdarą ir sufomuokite žemaitį. Žemaičių blynus apkepkite keptuvėje su taukais.